Румяна Ченалова взела 2 милиона за записите

Агенция ПИК с разследване за кукловодите и целите на скандала "Яневагейт"

Румяна Ченалова
Източник: БГНЕС

В ход е опит за държавен преврат, финансиран от избягалия банкер Цветан Василев и осъществен от министъра на правосъдието Христо Иванов и лидера на ДСБ Радан Кънев с идейното участие на Иван Костов, съобщава в свое разследване агенция ПИК. 

Целта е кабинетът на Борисов да бъде свален, да паднат главите на главния прокурор Сотир Цацаров и градския Христо Динев, да се отиде на избори, които да бъдат спечелени от нова партия на Слави Трифонов, финансирана от Цветан Василев, пише още ПИК. Ето и останалата част от разследването:

За метежа е приготвен бюджет от 100 милиона евро, които ще бъдат "източени" от заговорниците през "Петрол" и "Дунарит" - фирми, откраднати от активите на фалиралата КТБ. До момента от "Дунарит" вече са откраднати близо 30 милиона - през румънското подразделение на компанията, контролирано от Цветан Василев.

Всичко стартира с прословутите незаконни записи от "Яневагейт", в които две подсъдими дами коментират премиера Борисов, главния прокурор Цацаров, висши деятели от ВСС и депутата от ДПС Делян Пеевски.

Според данни на ПИК записите са осъществени от самата Ченалова в дома й. Заедно с Владимира Янева присъства и неин интимен приятел, адвокат. След тиражирането на записите Ченалова тръгва по телевизионните студиа, за да потвърждава инфото за "опасните връзки" между главния прокурор, премиера и Пеевски.

Ченалова е взела 2 милиона евро от Цветан Василев, за да сътвори инсинуацията. За целта Гриша Ганчев, лицето на Василев в България, изпраща при нея известната столична адвокатка Д. И. (имената и фактите на срещата се пазят в редакцията на ПИК и ще бъдат предостави на компетентните органи). Д. И. осъществява контакта и отправя офертата, а после Ченалова лично пътува до Белград. Там по данни на службите Цветан Василев се укривал при известния местен олигарх Мишкович.

Непосредствени изпълнители на метежа са правосъдният министър Христо Иванов, член на "Протестна мрежа", и лидерът на ДСБ Радан Кънев. 

Първият им ход е тази седмица, докато премиерът е в Китай, а главният прокурор - в командировка зад граница. Временен премиер е Румяна Бъчварова, близка до прословутия кръг "Капитал" чрез дъщеря си, сестра си и зет си, които работят там.

В подвластния сайт на заговорниците "Медиапул" (собственост на приближената до Иван Костов - Стоянка Георгиева) се пуска фалшификат, че Еврокомисията иска оставката на главния прокурор Цацаров заради незаконните записи. Христо Иванов бърза да легитимира лъжата на заседание на Висшия съдебен съвет. В синхрон с него действа и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

На заседанието на ВСС се настоява за създаване на комисия за "Яневагейт". Опитват да прокарат и иницииране на дисциплинарка срещу градския прокурор Христо Динев, една от основните им мишени.

Те не подозират, че по същото време от Еврокомисията официално изпращат до Цацаров опровержение на инсинуацията. Не подозират и че уж послушният им президент Плевнелиев ще откаже да създаде специална комисия за записите и по този начин ще посече желанията им.

Христо Иванов изпада в конфузно положение пред премиера и главния прокурор, тъй като е заявил участието си в метежа чрез легитимацията на фалшификата в "Медиапул". Безпрецедентно той не се появява на заседанието на Министерския съвет в петък. Предпочита да отиде на партийна сбирка на ДСБ - партия, на която не е член и която официално не го е издигала за министър.

Така Иванов се превръща в официална опозиция на премиера Борисов. Въпросът е докога той ще търпи метежника в правителството си.

На въпросната сбирка на ДСБ, която се превръща в нещо като планьорка на заговорниците, се взима решение за извънредна пресконференция в понеделник. На нея щяло да се поиска отстраняването на градския прокурор Христо Динев и образуване на прокурорска проверка срещу депутата Делян Пеевски за търговия с влияние. А именно:заради твърдението от записите, че той е общувал с премиера Борисов и главния прокурор Цацаров по темата за Владимира Янева.

След свалянето на градския прокурор голямата цел е Цацаров. После - падане на правителството и служебен кабинет, назначен от Росен Плевнелиев преди да изтече мандатът му. 

"ДСБ знае, че няма потенциал да спечели избори, затова залагат на ракетата-носител Слави Трифонов. Референдумът му е тест и подготовка за бъдещата партия", разкриват източниците на ПИК.

22:31 | 18 Февруари 2019 г.

Турски ТИР помете възрастен мъж край Хасково

22:31 | 18 Февруари 2019 г.
ТИР с турска регистрация блъсна и уби на място възрастен мъж. Инцидентът стана тази нощ около 20 часа в местността "Ходжова чещма&qu...
22:10 | 18 Февруари 2019 г.

Китай ще прави слънчева електроцентрала в Космоса

22:10 | 18 Февруари 2019 г.
Китайски учени разработват орбитална електроцентрала, която ще събира слънчева енергия директно в Космоса и ще я предава на Земята с помо...
21:36 | 18 Февруари 2019 г.

Слънчево и до 16 градуса във вторник

21:36 | 18 Февруари 2019 г.
През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Утре ще е предимно слънчево, на места, главно в Северна България и по Черноморието с временни...
21:07 | 18 Февруари 2019 г.

Тече акция на КАТ - стотици изгоряха с по 50 лева ...

21:07 | 18 Февруари 2019 г.
Над 200 шофьори отнесоха глоби от по 50 лева под формата на хартиени фишове за мръсни регистрационни номера, пише "Телеграф".&n...
21:00 | 18 Февруари 2019 г.

Николай Облаков: Основите на кризата между Франция...

21:00 | 18 Февруари 2019 г.
Проблемът между Италия и Франция не е между Конте и Ди Майо и Макрон. Те може би са представители на по-крайни крила, но основите на тази...
20:37 | 18 Февруари 2019 г.

Михаил Мирчев: Хората искат мажоритарен елемент в ...

20:37 | 18 Февруари 2019 г.
„Не беше изненада. Не беше трудно да се предвиди, че ГЕРБ не искат да си причинят масови протести”. Това обяви в предаването ...

гледай на живо

19.02.2019
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Другото лице
 • 09:45
  Телемаркет