Близнашки: Лозан Панов е един пречупен човек

Правят се изкуствени ситуации, които целят свалянето на главния прокурор

Георги Близнашки
Източник: Канал 3

Георги Близнашки

Още по темата

Бившият служебен премиер Георги Близнашки коментира актуалните скандали в съдебната система в предаването "Факторът Кошлуков". 

"Лозан Панов е един пречупен човек", коментира Близнашки по адрес на новия шеф на ВКС. "Той се уплаши, защото го атакуваха и побърза да се изкара първи реформатор. За мен той е огромно разочарование, защото много бързо се огъна и в момента прокарва най-радикалните идеи на Христо Иванов", каза Близнашки.

Според професора по Конституционно право е страшно, когато хора от ранга на Панов се подават на страховете си и се превръщат в маша за чужди интереси. 

Професор Близнашки обяви, че няма да атакува в лично качество министъра на правосъдието Христо Иванов. Щял да каже всичко след няколко месеца, когато ще е известен резултата от съдебната реформа. За него поведението на Христо Иванов било като на един неуспял човек, отроче на бившата номеклатура, който със зъби и нокти иска да са добере до пост, на който да блесне. 

"Този човек е много краен в изказванията си. Аз ще кажа, какво мисля за него, когато нещата приключат", каза още Близнашки. 

"Многократно съм го казвал и пак ще го повторя - онова, което сега се предлага като реформа в съдебната система, ще доведе до фракционни борби, нещо, за което в момента никой не си дава сметка.

Причината за всичко това е, че онези, които предлагат реформите сега, не са добре приети сред колегите си. Това е една амбициозна група, която цели овладяването на съдебната власт", каза Близнашки. 

Професорът по Конституционно право напомни, че и досега на практика всички реформи са минавали през Съюза на съдиите, но резултата е трагичен. И сега именно същите тези хора искали да яхнат съдебната система, макар че лично те нямат никакво право да претендират, че могат да я управляват при положение, че резултатите от тяхната работа са налице.

Професор Близнашки предложи да се измисли и механизъм, според който на магистратите да бъде забранено да получават пари от фондации, защото по този начин създават сериозни съмнения за своята работа. Той визира грантовете, които Съюза на съдиите и НПО-то, сред които и това на правосъдния министър Христо Иванов, взимат пари от "Америка за България".

"Те работят в полза на обществото. И ако пишат някакви стратегии - трябва да са "про боно". Не може хем да взимаш стотици хиляди, хем да си независим", разсъждава още Близнашки. 

Професор Георги Близнашки, който беше знаме на протестите, обясни и как функционира тази група за натиск. 

"Това е един тесен кръг, който се представя като различни неправителствени организации. Обикалят от медия на медия, от среща на среща и създават впечатлението, че има широка обществена подкрепа по един или друг проблем", разказа Близнашки. 

Случващото се с Румяна Ченалова е една много мръсна игра.

Онези, които са ангажирали цялото общество с тези записи и ни карат да ги слушаме, не си дават сметка, че това са неща, които са омръзнали на хората. Грозно е. На тези неща трябва да се сложи край", коментира още бившият премиер. 

Натискът е много силен, политическата цел е да се предизвика свалянето на главния прокурор. Идеята бе лансирана от Радан Кънев и се създават изкуствени ситуации, с които се цели точно това. 

"Кънев обяви още при откриването на Народното събрание, че иска да махне главния прокурор и сега върви по този сценарий", коментира още Близнашки.

"На тях им трябва послушен главен прокурор като ранния Никола Филчев по времето на Иван Костов. Но той самият като осъзна какво се очаква от него и сам се отдръпна", припомни Близнашки.

Според Близнашки ситуацията се е изострила прекалено много и премиерът Борисов ще трябва да вземе решение за бъдещето на Христо Иванов. "Надявам се да не се подаде на натиск", каза Близнашки. 
 
"Тази коалиция, която беше сформирана, за да укрепи нещата, не успя. По-добре е да се върви към нови избори. Това е по-добрият вариант, отколкото тази група да овладее всичко", завърши професорът. 
ПЛАНИНСКИ СПАСИТЕЛИ откриха закъсали американка и германка в Рила
09:35 | 25 Май 2019 г.

В 2:30 ч. откриха невредими изчезналите деца в Лоз...

09:35 | 25 Май 2019 г.
Проведена е успешна спасителна акция за издирването на две деца, които са се изгубили в Лозенска планина, съобщиха от Планинска спас...
09:06 | 25 Май 2019 г.

Нов рекорд на Меси! Стана първият с 3 поредни Злат...

09:06 | 25 Май 2019 г.
Звездата на Барселона Лионел Меси се превърна в първия футболист в историята, който печели "Златната обувка" за голмайстор номе...
08:35 | 25 Май 2019 г.

Денят за размисъл е свещен - без политическа агита...

08:35 | 25 Май 2019 г.
Днес е денят за размисъл преди Европейски избори 2019 - свещен ден, един-единствен за цял мандат, защото в него се забранява политическат...
07:37 | 25 Май 2019 г.

Издирваният за атентата в Лион взривил пакета дист...

07:37 | 25 Май 2019 г.
Издирваният за вчерашния атентат в центъра на Лион около 30-35-годишен индивид е задействал взрива дистанционно с телефон около 2 минути ...
06:53 | 25 Май 2019 г.

Заловиха над 340 мигранти в съседна на България ту...

06:53 | 25 Май 2019 г.
Не по-малко от 514 нелегални мигранти са задържани на територията на Турция в рамките на деня, разкриха източници от кръговете по сигурно...
06:43 | 25 Май 2019 г.

Предимно слънчево, след обяд в планините и на изто...

06:43 | 25 Май 2019 г.
Днес над България ще е предимно слънчево. След обяд, главно над източните и планинските райони от страната, отново ще се развива купеста ...

гледай на живо

25.05.2019
 • в момента
  "Спорт в обектива" – избрано
 • 11:45
  Букмейкър – анализи и коментари
 • 12:00
  Топ шоп
 • 12:15
  Парчета от реалността