БДЦ се раздели в предпочитанията си към Кунева

Имаме си Меги Тачър, шегуваха се депутати от опозицията

Светлин Танчев Красимира Ковачка
Източник: Канал 3

Очаквано парламентарната група на БДЦ се раздели в предпочитанията си за кандидатурата на Меглена Кунева като образователен министър.

След срещата с депутатите на Ковачка и Танчев стана ясно, че 8 народни представители ще гласуват "за" реформаторката, трима от Народен съюз ще са "въздържал се", а Мартин Иванов ще е "против", за да има да аргументира отрицателен вот.

Двама от групата - Явор Хайтов и Румен Йончев, са в командировка с делегацията ни в САЩ, обясни съпредседателят на БДЦ Светлин Танчев.

Той коментира, че с колегите си не е чул отговори на важни въпроси, които са били зададени на Кунева, като например какво ще прави с чиновниците, отговорни за учебните програми, скандализирали обществото. Не чул отговор и за намеренията й за ученическия спорт, за което също попитал.

Ковачка обаче заяви, че депутатите от БДЦ останали удовлетворени и затова ще подкрепят Кунева. Все още заседават депутатите от ПФ, които също вземат своето решение след среща с номинираната за просветен министър.

Кандидатурата й е била внесена около 13.15 в деловодството от името на премиера Бойко Борисов и ще бъде гласувана също утре по обед.

Със сигурност 82 депутати от партията-мандатоносител ще дадат вота си за Кунева. Отсъстват само Цветан Цветанов и Пламен Нунев, които са в командировка в САЩ.

Самата Кунева се изсмя в лицето на журналистите с коментара "съчувствам ви" в отговор на въпроса дали ще получи подкрепа на групите, с които се среща. Оправда се, че не можела да говори от името на групите дали ще я подкрепят, или не. Срещите били интересни за нея, а партиите проявили фокусиран интерес в сферата на образованието, коментира тя.

По-рано стана ясно, че АБВ няма да й даде доверие и вероятно ще гласува "въздържал се", или няма да участва в гласуването. Това вече официално потвърди Георги Кючуков, след като по време на срещата с четирите ПГ от мнозинството позицията на партията бе вече изразена от Мариана Тодорова. Говорителката на групата е казала на Кунева, че за АБВ тя няма нужните знания и опит в сферата на просветата, затова няма да я подкрепят. Кунева пък напомнила гордо, че и Желязната лейди е била образователен министър.

Опитът й да се сравни с Маргарет Тачър обиколи тутакси парламентарните кулоари, а репликата се препредаваше от депутат на депутат. "Имаме си Меги Тачър", шегуваха се от опозицията.

19:32 | 24 Февруари 2020 г.

Кола блъсна момиче на пешеходна пътека в София, от...

19:32 | 24 Февруари 2020 г.
Кола е блъснала момиче на кръстовището на бул. "Иван Евстатиев Гешов" и ул. "Гюешево", предаде репортер на Канал 3. ...
19:25 | 24 Февруари 2020 г.

Жестокост! Изверг убил кучето си с дървен кол, хва...

19:25 | 24 Февруари 2020 г.
Полицията в Първомай арестува жител на с. Бяла река, който умъртвил по особено жесток начин кучето си. Униформените отишли на място, след...
19:11 | 24 Февруари 2020 г.

Шефът на ВМА: Кризисният щаб ще информира всеки де...

19:11 | 24 Февруари 2020 г.
Държавата съобщи спешните мерки срещу коронавируса, които ще бъдат предприети след Съвета за сигурност, свикан от премиера Борисов. Брифи...
19:00 | 24 Февруари 2020 г.

Полицията в Хесен отмени карнавалите заради трагед...

19:00 | 24 Февруари 2020 г.
От съображения за сигурност полицията в Хесен отмени традиционните карнавали във всички градове на провинцията след днешния инцидент във ...
Пчеларите излизат на протест
18:46 | 24 Февруари 2020 г.

Пчели-убийци отцепиха квартал и вкараха хора в бол...

18:46 | 24 Февруари 2020 г.
Огромен рояк от около 40 хил. пчели стана причина за хоспитализирането на няколко души и отцепването на цял квартал в американския щат Ка...
18:35 | 24 Февруари 2020 г.

Закопчаха "майстор-готвач" на синтетична дрога в С...

18:35 | 24 Февруари 2020 г.
25-годишен жител на сливенския ромски квартал "Надежда" е бил задържан за пореден път по обвинение, че се занимава с приготвяне...

гледай на живо

24.02.2020
 • в момента
  Новини - Централна емисия
 • 20:15
  Патарински LIVE
 • 21:00
  Новини
 • 21:15
  Спорт в обектива