БДЦ се раздели в предпочитанията си към Кунева

Имаме си Меги Тачър, шегуваха се депутати от опозицията

Светлин Танчев Красимира Ковачка
Източник: Канал 3

Очаквано парламентарната група на БДЦ се раздели в предпочитанията си за кандидатурата на Меглена Кунева като образователен министър.

След срещата с депутатите на Ковачка и Танчев стана ясно, че 8 народни представители ще гласуват "за" реформаторката, трима от Народен съюз ще са "въздържал се", а Мартин Иванов ще е "против", за да има да аргументира отрицателен вот.

Двама от групата - Явор Хайтов и Румен Йончев, са в командировка с делегацията ни в САЩ, обясни съпредседателят на БДЦ Светлин Танчев.

Той коментира, че с колегите си не е чул отговори на важни въпроси, които са били зададени на Кунева, като например какво ще прави с чиновниците, отговорни за учебните програми, скандализирали обществото. Не чул отговор и за намеренията й за ученическия спорт, за което също попитал.

Ковачка обаче заяви, че депутатите от БДЦ останали удовлетворени и затова ще подкрепят Кунева. Все още заседават депутатите от ПФ, които също вземат своето решение след среща с номинираната за просветен министър.

Кандидатурата й е била внесена около 13.15 в деловодството от името на премиера Бойко Борисов и ще бъде гласувана също утре по обед.

Със сигурност 82 депутати от партията-мандатоносител ще дадат вота си за Кунева. Отсъстват само Цветан Цветанов и Пламен Нунев, които са в командировка в САЩ.

Самата Кунева се изсмя в лицето на журналистите с коментара "съчувствам ви" в отговор на въпроса дали ще получи подкрепа на групите, с които се среща. Оправда се, че не можела да говори от името на групите дали ще я подкрепят, или не. Срещите били интересни за нея, а партиите проявили фокусиран интерес в сферата на образованието, коментира тя.

По-рано стана ясно, че АБВ няма да й даде доверие и вероятно ще гласува "въздържал се", или няма да участва в гласуването. Това вече официално потвърди Георги Кючуков, след като по време на срещата с четирите ПГ от мнозинството позицията на партията бе вече изразена от Мариана Тодорова. Говорителката на групата е казала на Кунева, че за АБВ тя няма нужните знания и опит в сферата на просветата, затова няма да я подкрепят. Кунева пък напомнила гордо, че и Желязната лейди е била образователен министър.

Опитът й да се сравни с Маргарет Тачър обиколи тутакси парламентарните кулоари, а репликата се препредаваше от депутат на депутат. "Имаме си Меги Тачър", шегуваха се от опозицията.

09:08 | 22 Септември 2019 г.

И днес ни чака топъл и слънчев ден

09:08 | 22 Септември 2019 г.
Времето ще е слънчево. Ще се появи слаб южен вятър и с него ще се затопли. Максималните температури ще са между 21 и 26 градуса. По Ч...
09:05 | 22 Септември 2019 г.

България се включва в европейската инициатива "Ден...

09:05 | 22 Септември 2019 г.
Големи български градове се включват в традиционната за Европа инициатива "Ден без автомобили" в празничния неделен ден. ...
Почина българинът, която пострада в планината Олимп
09:03 | 22 Септември 2019 г.

Втори българин загина под връх Олимп

09:03 | 22 Септември 2019 г.
Отново нещастен случай с българин-катерач в Олимп. Въпреки проведена мащабна спасителна операция от гръцките власти българинът е поч...
09:00 | 22 Септември 2019 г.

Мъж се барикадира в дома си в "Овча Купел" в София...

09:00 | 22 Септември 2019 г.
Барикадирал се в апартамента си мъж в столичния кв. ''Овча купел” вдигна на крак столичната Спешна помощ, СДВР и спецчастит...
София чества Деня на независимостта, 3
08:17 | 22 Септември 2019 г.

България отбелязва 111 години от обявяването на св...

08:17 | 22 Септември 2019 г.
Честваме 111-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България. На тази дата българското управление отхвърля васалното си полож...
Славия - Левски
23:56 | 21 Септември 2019 г.

Късни голове донесоха заслужен успех на Левски сре...

23:56 | 21 Септември 2019 г.
Левски победи Славия с 2:0 като гост и временно оглави класирането в Първа лига. Победата на „сините“ дойде с два гола след п...

гледай на живо

22.09.2019
 • в момента
  Социална мрежа
 • 09:30
  "Холивуд" с Ивелина Кунчева
 • 10:00
  Офанзива с Любо Огнянов
 • 11:45
  Телемаркет