Двамата президенти ще редят заедно служебния кабинет

Радев и Плевнелиев си говориха час и половина, имена на министри не са обсъждали

Росен Плевнелиев, Румен Радев
Източник: Канал 3

Още по темата

Двамата президенти ще редят заедно служебния кабинет. Това се разбра между редовете от коментара на Румен Радев на излизане от срещата с Росен Плевнелиев в президенттвото.

Тя продължи цял час и половина в президентския кабинет- колкото тази на Обама с Тръмп, пошегуваха се зевзеци от президентската администрация. На нея Плевнелиев честити на Радев изра и обсъди политическата ситуация в страната след изборите и подаването на оставка от страна на кабинета Борисов 2.

Радев коментира, че двамата ще проведат консултации при съставянето на кабинета и благодари на Плевнелиев за срещата.

"Имаме споразумението с г-н Плевнелиев и по-точно неговото уверение, че ще имаме консултации по този въпрос“, заяви генепарът на въпроса дали ще съгласуват назначенията в новия служебен кабинет.

Той не направи прогноза кога ще бъдат следващите парламентарни избори с комнтара, че това зависи от опцията дали парламентарно представените партии ще сформират някакъв кабинет.

"Представете си, че някоя от тях има волята или състави някаква нова коалиция. Нека да не бързаме", допълни,  Радев. 

Новоизбраният президент заяви още, че на днешната им среща не са обсъждали имена на министри.

Попитан за своя екип и евентуалните бъдещи съветници в президентството, Радев каза, че има време за това. И отговори на македонска журналистка за отношението му към Македония.

"Македония е съседска държава, приятелска държава. Ние очакваме да подпишем споразумение за добросъседство и сътрудничество с нея".

Малко след изявлението на Радев дойде и официалната позиция на Плевнелиев.

"Президентът Росен Плевнелиев и неговият приемник обмениха мнения по необходимите през следващите дни и месеци стъпки, които следва да бъдат предприети от президентската администрацията и от отговорните политически фактори в страната.

От изключителна важност е да бъде запазено спокойствието в България, да бъде осигурена предвидимост и яснота относно предстоящите действия на институциите, съгласно записаните в Конституцията механизми и процедури на приемственост в изпълнителната и в законодателната власт", се посочва и в прессъобщение до медиите от президентския пресцентър.

Двамата споделяли мнението, че изборният процес е протекъл без сериозни нарушения, по демократичен и легитимен начин.

Президентите коментираха и настоящата политическа ситуация в страната, с оглед на необходимостта от координирани и максимално публични и прозрачни действия на всички отговорни институции. За да бъде избегната политическа криза в страната, е необходимо да бъдат избягвани всякакви едностранни действия на която и да е институция, а политическият и междуинституционалният диалог са основа за преодоляване на напрежението в обществото в следизборна ситуация, беше подчертано по време на разговора.

17:08 | 22 Януари 2020 г.

АДФИ проверява Комисията по хазарта за 5 г. назад,...

17:08 | 22 Януари 2020 г.
Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) е започнала проверка в Държавната комисия по хазарта за периода 2014-2019 година за дъ...
Зоран Попович
17:08 | 22 Януари 2020 г.

Левски с четвърто ново попълнение

17:08 | 22 Януари 2020 г.
ПФК „Левски“ подписа договор със сръбския вратар Зоран Попович. Контрактът влиза в сила 01.07.2020 г.   Зоран По...
16:55 | 22 Януари 2020 г.

Съдът в Шумен даде общо 25 г. затвор за двамата ма...

16:55 | 22 Януари 2020 г.
15 години затвор за машиниста Димитър Михнев и 10 години за Радослав Петков. Това реши днес Окръжният съд в Шумен, предаде кореспондентът...
16:47 | 22 Януари 2020 г.

Валери Симеонов: Държавата няма да допусне ликвиди...

16:47 | 22 Януари 2020 г.
Във всички случаи държавата не би трябвало, и аз мисля, че няма да допусне ликвидирането на един отбор по финансови причини. Ако те сами ...
Бивш кмет в Свищовско удря, рита и троши в кметството, вече е в ареста
16:28 | 22 Януари 2020 г.

Двама на 14 и 15 г. в ареста за 72 ч. за блудство ...

16:28 | 22 Януари 2020 г.
Двама непълнолетни са обвинени за блудство с 8-годишно момче от столичния квартал "Христо Ботев”, предаде БГНЕС. В понеделник ...
16:06 | 22 Януари 2020 г.

Главсекът на МВР Ивайло Иванов: Четирима са ударил...

16:06 | 22 Януари 2020 г.
Записите показват, че са влезли четирима души, взели са касата и част от оборота и са напуснали. Хубавото в случая е, че няма въоръжени х...

гледай на живо

22.01.2020
 • в момента
  Стъпките към успеха
 • 18:00
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:15
  Патарински LIVE
 • 21:00
  Новини