Тръгна делото срещу машинистите на дерайлиралия влак в Хитрино

Следващото заседание на шуменския окръжен съд е на 7 март от 9,30 ч.

Тръгна делото срещу машинистите на дерайлиралия влак в Хитрино

Тръгна делото срещу машинистите на дерайлиралия влак в Хитрино

Още по темата

13 месеца след трагедията в Хитрино в Шуменския окръжен съд започна делото срещу машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков, управлявали дерайлиралия влак с взривилата се цистерна.

Делото тръгва по съкратено съдебно следствие, като част от материалите по делото - експертизи, свидетелски показания, ще бъдат приобщени без изслушване на вещите лица, респективно свидетелите. 

Днешното разпоредително заседание бе водено от съдия Румяна Райкова, с участието на подсъдимите, техните защитници, пострадали и наследници на загиналите и техните поверенициПострадалите са 29, наследници на 7 от загиналите, и 14 лица, на които има причинени телесни повреди, вследствие на това престъпление по транспорта, квалифицирано по чл. 343, ал. 4 от НК.

Според обвинителния акт, внесен в края на октомври, машинистите са нарушили правилата за движение, техническите норми за експлоатация и сигнализация в жп транспорта и по непредпазливост са причинили смъртта на седем души, телесни повреди на още 14.

При навлизане в гарата Михнев управлявал влака с близо 40 километра в час по-висока скорост от разрешената, а вторият машинист Петков не предприел действия за незабавно спиране на влака. Последвало дерайлиране и изтичане на пропилен и взрив.

И на двамата са наложени мерки за неотклонение и забрана за напускане на страната. На заседанието днес са призовани всички пострадали. Съдия по делото е Румяна Райкова.

По време на първото разпоредително заседание отвод на прокуратурата и на прокурор Маргарита Георгиева поискаха защитниците на двамата машинисти, обвинени за инцидента в Хитрино. Според адвокатите на Димитър Михнев и Радослав Петков по досъдебното производство са събирани едностранчиви доказателства, свързани със състоянието на железния път.

Освен това защитниците заявиха, че са нарушени правата на защита на обвиняемите, тъй като не са предявени всички доказателства и посочиха, че това са три видеозаписа от огледа и фотоалбуми. Те поискаха връщане на делото за доразследване.

От прокуратурата заявиха, че са дадени всички възможности за запознаване с доказателствата по делото и няма предубеденост и едностранчивост. С това становище се съгласи и съдът и отхвърли искането за отвод, както и за връщане на делото, но все пак съдът прие, че има процесуални нарушения, които биха могли да се отстранят, като защитниците получат липсващите видеозаписи, а също в хода на съдебната фаза те биха могли да се изискат.

Съдът отхвърли и като недопустим иска на Националната компания "Железопътна инфраструктура" в размер на 315 хиляди и 29 лева, предявен за имуществени вреди по железния път, тъй като, според съда, подобен иск в този процес би бил недопустим.

От защитата признаха част от фактите по делото и заявиха, че не желаят в залата да се разпитват тежко пострадалите, както и наследниците на починалите. Те поискаха да се приемат и повечето от медицинските експертизи. Ще се разпитват задължително обаче длъжностните лица и техническите експерти.

 

Отхвърленото искане за връщане на делото подлежи на обжалване заради това, че ще се изчака решението на Апелативния съд във Варна. Дотогава делото остава във фаза предварително изслушване и ново заседание, насрочено за седми март от 9,30 ч. 

По делото днес се явиха значителна част от пострадалите, над 20 души, те бяха конституирани като частни обвинители, но граждански искове в този процес няма да се гледат. Някои от пострадалите заявиха, че инцидентът е човешка грешка, но други поискаха ефективни присъди. 

 

 

 

Етикети: Шумен , Хитрино
23:06 | 20 Септември 2018 г.

Полицията издирва 18-годишно момиче в Димитроврад....

23:06 | 20 Септември 2018 г.
РУ Димитровград издирва Силвия Петрова Петрова на 18 г., от Димитровград. Момичето е обявено за общодържавно издирване с те...
Измама! Строителна фирма заряза ремонт на физкултурен салон в училище в Стара Загора (Снимки)
22:35 | 20 Септември 2018 г.

Училище остана с недовършен ремонт, фирмата се отт...

22:35 | 20 Септември 2018 г.
Езиковата гимназия в Пловдив започна новата учебна година с недовършени ремонти. Фирмата, която е извършвала санирането и другите де...
Любо Ганев
22:22 | 20 Септември 2018 г.

Ганев пред Канал 3: Имаме шанс да се класираме на ...

22:22 | 20 Септември 2018 г.
Легендата на световния волейбол и вицепрезидент на Българска федерация Любо Ганев бе специален гост в предаването "Спорт в обектива&...
Костадин Ангелов
22:00 | 20 Септември 2018 г.

Лаптопа пред Канал 3: Левски ще има големи проблем...

22:00 | 20 Септември 2018 г.
Треньорът на Витоша Бистрица Костадин Ангелов даде специално интервю в предаването "Спорт в обектива" по Канал 3, в което комен...
Главният секретар за убийството на Елена: Има пропуск в работата на един служител
21:15 | 20 Септември 2018 г.

Младен Маринов отсече: Мога да бъда полезен и на т...

21:15 | 20 Септември 2018 г.
Не съм се разколебал, увереността ми идва от това, че знам с какви колеги работя. Смятам, че мога да бъда полезен и на този пост. Тов...
Отваряйте крановете! Пускат парното в София
20:41 | 20 Септември 2018 г.

Обявиха къде и с колко поскъпват парното и топлата...

20:41 | 20 Септември 2018 г.
Парното и топлата вода в София ще поскъпнат с 8% от 1 октомври. Това предвиждат разчетите на Комисията за енергийно и водно регулиране (К...