Съдът ще решава съдбата на отнетото бебе от смолянското село Арда

Майката Симона вече има адвокат, а Темида ще отсъди дали Александър ще остане в приемното семейство

МАЙКА, бебе, новородено
Източник: в. Монитор

Случай за отнето новородено от майка му разбуни социалните мрежи, медиите реагираха, хората се възмущават, че социалните служби са взели момченцето на 26-годишната самотна майка Симона от смолянското село Арда направо от болницата и са го настанили в приемно семейство, а в други случаи, при малолетни майки, не се стараят чак толкова. Канал 3 направи проверка по случая.

Тотално противоположни по казуса са твърденията на социалните работници, на представителите на болницата и на самата майка. Последната дума ще има Районният съд в Смолян, който трябва да реши дали бебето ще остане в приемно семейство, за колко време или пък ще се върне в своя роден дом. Според социалните работници и медиците от родилното отделение родилката не е била в състояние да поеме грижите за бебето, според самата Симона техните твърдения са неверни.

Историята

На 11 декември вечерта в МБАЛ "Братан Шукеров" постъпва с отлепена плацента 26-годишната Симона от махала, отдалечена на 5 км от село Арда, Смолянско. В 22.45 медиците правят секцио по спешност. Установяват, че новороденото е вътреутробно травмирано и с тежка асфикция. Бебето е реанимирано и настанено в кувьоз под постоянно лекарско наблюдение. Майката иска да го запише на името на бащата, но тъй като той не се появява, на третия ден бабата Ана информира завеждащата родилното отделение д-р Георгиева, че Александър ще носи имената на Симона, защото не могат да открият бащата. Сигналът до отдел "Закрила на детето" е подаден на 17 декември от старшата акушерка след събрание на цялото отделение и по нареждане на завеждащия. Детенцето междувременно е изведено от кувьоза. На 20 декември бебето е настанено в приемно семейство, връчени са и съответните заповеди от социалните, включително и на майката. Симона може да обжалва заповедта за настаняването на детето й в приемно семейство в 14-дневен срок.

Версията на болницата

"По закон ние сме длъжни да уведомим социалните при такива случаи, а те решават какво да правят, защото после, ако се случи нещо, ние ще сме виновни", коментира пред Канал 3 директорът на смолянската болница д-р Марин Даракчиев.

По информация на психолога от кабинета по детско и майчино здравеопазване към МБАЛ "Д-р Братан Шукеров" - Даниела Топова, в дните от раждането на детето до настаняването му в приемно семейство, екипите на родилното и неонатологичното отделение са наблюдавали внимателно майката. "Те са опитни хора, които имат сетивата да разпознаят кога има смущаващи симптоми", коментира психоложката.  Лекари и акушерки твърдят, че майката Симона е стояла само до външната стъклена преграда без да пожелае контакт с бебето, което се намира в кувьоза.

Отчели, че не проявява типичния майчин инстинкт. "Симона нито един път, въпреки подкрепата и насърчаването от страна на персонала, не е пожелала да има такъв контакт с бебето", каза Топова. Не се е интересувала от състоянието му, не е търсила информация, стояла по две-три минути до стъклената преграда, гледала го и си тръгвала от болницата. Не пожелала да изцежда кърма, въпреки че й обяснили, че е желателно с това да го хранят, докато е отделено от нея, а не с изкуствено мляко, разказва още Топова.

Симона идвала на посещение всеки следобед, потвърждават от болницата. "Персоналът в родилното и в неонатологичното отделение обаче е останал с впечатлението, че майката не разбира това, което й говорят", коментира психоложката. По време на интервюто в родилния сектор след подадения сигнал от болницата заедно със социалната работничка са присъствали и акушерки.

"В разговора Симона е казала, че майка й /бабата на бебето - б.а./ употребява алкохол. Попитана от служителката колко често, родилката отвърнала "Всеки ден", твърди Топова. Когато я попитали откога познава бащата, Симона отговорила - от 7 месеца, което пък ги усъмнило дали има вярна представа за времето. Според психоложката майката на новороденото е с изразен дефицит в интелектуалния капацитет.

"Ние сме убедени, че тя го иска, но не знаем точно за какво", казва още Даниела Топова. И обобщава, че за миналата година са имали няколко случая на отнети новородени още в болницата, както и още няколко на отказ от родителски права.

Версията на "Социалното подпомагане"

И от болницата, от "Социално подпомагане" са обидени от намеците за намесването им в схеми за осиновяване и отричат категорично, че детето ще бъде давано на осиновители. "Когато получим сигнал от болницата за дете в риск, сме длъжни по закон да реагираме", разказа и директорката на службата Петя Пампорова пред Канал 3. "Има процедура за временно настаняване в приемно семейство, която е спазена. Докато новороденото е в приемното семейство, майката ще бъде обучавана да бъде майка, как да го гледа и храни", каза още Пампорова. Това обучение трябва да се извърши от Центъра за обществена подкрепа.

Преди да роди Симона е била подпомагана по всички възможни начини, които позволява законът - в това число еднократно подпомагане на бременност и раждане, в размер на 150 и 100 лв. съответно. Отпуснати са им и 374 лв. помощ за отопление.

А междувременно думата има Темида. "Предстои дело в Районния съд по мярката за закрила. Съдът ще реши за колко време ще бъде в приемното семейство", каза директорката на социалната служба. Тя цитира и доклада на социалния работник, който е посетил дома ,на семейството в селото и заключението, че липсват елементарни условия за отглеждане на новородено. По неговия разказ е бил посрещнат от бабата на бебето - Ана, която била в нетрезво състояние и много агресивна. Пампорова обясни още, че махалата, в която живее семейството, се намира на 5 км от село Арда и няма никакъв транспорт дотам, нито доктор, а бебето трябва да се следи от неонатолозите ежемесечно заради проблемите при раждането му.

Цялото семейство на 26-годишната Симона - майка й Ана, която е безработна и също самотен родител, както и двамата й пълнолетни братя, се прехранват от пенсията на баба й. Хората живеят в мизерия. Единият брат на Симона е със слухови и зрителни увреждания, но майката не го води на ТЕЛК, за да го освидетелства и да може да получава пенсия. Това твърдят пред Канал 3 и социалните, и кметът на селото Петко Юруков. Подканяли са я да го направи, за да има подпомагане.

По думите на кмета на Арда, още преди отнемането на бебето той е уговорил с управата на община Смолян празно общинско жилище, в което да бъде настанена майката с бебето срещу символичен наем. Впоследствие обаче социалните вече са се задействали по сигнала на болницата и са го настанили в приемно семейство.

Версията на 26-годишната Симона

Майката на отнетото бебе - 26-годишната Симона, отрича всичко, разказано от представителите на институциите. Твърди, че не отговаря на истината, че не е искала да докосва бебето си. Говори с плам, задъхано, замисля се преди да отговори на въпросите. "Не е вярно изобщо. Аз съм ходила да го виждам. Другата докторка, не Георгиева, ме допусна. Ходила съм. Другия път го милвах за крачето и ръчичката", разказа момичето. Не знае изобщо, че е имало шанс да се премести с бебето в общинско жилище и да го гледа в Смолян, за да може да го води на преглед при неонатолозите редовно. Но е съгласна да го направи: "Щом се налага..." Отрича да е получавала заповед за настаняването на сина й Александър в приемно семейство. "Когато ми го взеха, аз бях излезнала да обядвам. През това време го настаняват. Казаха ми, че е настанено.", каза още родилката. Попитана дали ще обжалва отнемането на бебето, Симона признава, че не е знаела какво се прави. Но се похвали: "Вече имаме адвокат".

Ясно е на чия страна е човешката емпатия в тази трагична родопска история. Ясно е, че институциите лекуват последствията, а не симптомите, и гледат да се застраховат, щом им докладват за дете в риск.  Въпросът е на кого ще повярва съдът - на тях или на майката. Отговорът предстои.

Етикети: бебе , Смолян
Военен се пошегува с близките си от гроба (ВИДЕО)
12:11 | 15 Октомври 2019 г.

Военен се пошегува с близките си от гроба (ВИДЕО)

12:11 | 15 Октомври 2019 г.
Предварително записано съобщение на бивш ирландски войник беше пуснато на погребението му, за да разсее мрачното настроение на опечаленит...
12:00 | 15 Октомври 2019 г.

Елен предизвика катастрофа край Разград

12:00 | 15 Октомври 2019 г.
66-годишен мъж е пострадал при пътно-транспортно произшествие по пътя Разград – Самуил, съобщиха от ОД на МВР-Разград.   ...
Свиха 5 бона от товарен автомобил в Кърджали
12:00 | 15 Октомври 2019 г.

Свиха 5 бона от товарен автомобил в Кърджали

12:00 | 15 Октомври 2019 г.
Откраднаха 5000 лв. от товарен автомобил в Кърджали. Това съобщиха от ОДМВР-Кърджали. 51-годишен мъж е подал жалба на 14 октомври, че...
4-метрова кралска кобра изплаши посетителите на търговски център (ВИДЕО)
12:00 | 15 Октомври 2019 г.

4-метрова кралска кобра изкара акъла на хора в тър...

12:00 | 15 Октомври 2019 г.
4-метрова кралска кобра изплаши посетителите на търговски център в град Карби в Тайланд.   На специализирания екип му е бил ...
Двама се млатиха в Габрово след скандал
11:59 | 15 Октомври 2019 г.

Двама се млатиха след скандал в Габрово

11:59 | 15 Октомври 2019 г.
На 12 октомври в дежурната част на РУ–Габрово е получен сигнал за възникнал скандал между двама мъже, прераснал в сбиване. Това съо...
Няма да позволим на джихадисти от ИД да избягат от Северна Сирия
11:55 | 15 Октомври 2019 г.

Ердоган: Няма да позволим на джихадисти от ИД да и...

11:55 | 15 Октомври 2019 г.
В статия за американски вестник президентът на Турция Реджеп Ердоган обеща да не позволи на бойци на Ислямска държава да избягат от Север...

гледай на живо

15.10.2019
 • в момента
  "Офанзива" - избрано
 • 13:00
  Новини
 • 13:15
  "Патарински Live" – избрано
 • 14:00
  Новини