Намалиха присъдите на убийците от варненски мол

При втория опит извършителите се признаха за виновни

Съдебна палата варна
Източник: Facebook

Съдебна палата варна

Присъдите на тримата охранители от "Гранд мол Варна", които през пролетта на 2015 г. пребиха до смърт 52-годишния посетител Нягол Петров, бяха намалени.  

Това направи Варненският окръжен съд, като свали присъдите им с една трета, след като извършителите се признаха за виновни и процесът протече по съкратената процедура. Така Ангел Николов ще лежи зад решетките 11 години и 4 месеца, а колегите му Красимир Димитров и Цветан Маринов – по 10 години, съобщава "Дарик".


Делото за жестокото убийство беше гледано за втори път, след като беше върнато за ново разглеждане. Тогава то протече по общия ред и охранителите получиха наказания между 18 и 15 години затвор. 

Нягол е имал психическо заболяване, но не е бил агресивен. Той се разхождал всеки ден в търговския обект, чието ръководство имало политика да не се допуснат лица с неподходящ външен вид, заяви в пледоарията си прокурор Ставрев. 

Вижте още новини от България!

На 14 март 2015 г. в 11 часа Ангел (27 г.) и Красимир (24 г.) получили сигнал от човек от охранителната фирма „Джи Ем секюрити“ за клошар, който проси пари от посетителите в мола. Двамата открили Нягол и го отвели в залата за видеонаблюдение, където започнали да се гаврят с него. Карали го да пее песни, да се качи в количка за пазаруване, като междувременно му нанасяли удари с юмруци и ритници. Издевателствата продължили около 15 минути, като Ангел дори ги заснел с мобилния си телефон.  

В 12:50 часа жена подала сигнал за човек, паднал по гръб пред магазин в търговския център. Пристигналият медицински екип само констатирал смъртта на Нягол, по чието тяло при аутопсията са преброени около 57 удара. 

"Мястото на побоя е избрано целенасочено, за да е извън обхвата на камерите. Там има следи от кръв на други лица, а в телефона на Ангел е открит и клип с друг човек, който е качен в количка", заяви прокурорът. 

Защитата на охранителите изтъкнаха, че те са изпълнявали нарежданията на прекия си началник Светослав Миланов, за да „не загубят работата си”. Той издал нареждане „сваляйте го този долу за ремонт” и заявил, че мечтата му е да види как човек ще бъде затворен в количка за пазаруване, каза адвокатът на Цветан Светлан Иванов. Той поиска клиентът му да бъде оправдан, тъй като е нанесъл само три удара на Нягол,  след като началникът му казал "Днес е бойното ти кръщене, да те видим какво можеш". 

След побоя Миланов накарал чистачката да почисти кръвта и я заплашил да не казва на никого.

Срещу началника на охранителите не беше повдигнато обвинение и той беше привлечен само като свидетел. В съдебната зала обаче стана ясно, че срещу него се води разследване за подбудителство, което е под наблюдението на Районната прокуратура във Варна. 

Съдът постанови още Ангел Николов да плати 50 хил. лв. обезщетение на брата на убития, а Красимир Димитров и Цветан Маринов  – по 30 хил. лв. Като граждански ищец беше конституирана и майката на Нягол, но възрастната жена почина по време на процеса. 

Решението на Варненския окръжен съд може да бъде обжалвано.

 

Етикети: убийство , Варна
15:48 | 11 Декември 2018 г.

Издирваният Евлоги Станоев-Бирмата се предаде

15:48 | 11 Декември 2018 г.
Евлоги Станоев - Бирмата се предал и е задържан от полицията, където отишъл днес с адвоката си, съобщи БЛИЦ. Евлоги Станоев бе издирв...
15:41 | 11 Декември 2018 г.

Ето го 18-годишния изнасилвач и убиец от Търновско...

15:41 | 11 Декември 2018 г.
Обещавам да стоя вкъщи, да слушам баща си и когато ме повикат, да ходя да работя, каза с тих глас пред съда 18-годишният Димитър Георгиев...
15:14 | 11 Декември 2018 г.

Крусев: Нито едно решение не е вземано еднолично

15:14 | 11 Декември 2018 г.
"Аз съм спокоен, ръководил съм се единствено от интересите на общината и на града, така че нямам притеснение относно това какво би с...
13:54 | 11 Декември 2018 г.

Българските превозвачи отиват на протест в Брюксел...

13:54 | 11 Декември 2018 г.
Българските превозвачи готвят протест на 10 януари в Брюксел. Това стана ясно след срещата между представители на бранша и министъра на т...
Корнелия Нинова и Сергей Станишев
13:54 | 11 Декември 2018 г.

БСП поздрави Станишев на петия ден, нямало конфлик...

13:54 | 11 Декември 2018 г.
На петия ден от преизбирането му БСП поздрави новия-стар президент на ПЕС Сергей Станишев, който е и бивш лидер на столетницата. Нинова н...
Драгомир Стойнев
13:46 | 11 Декември 2018 г.

В БСП възмутени: Властта раздаде 118 млн. бонуси н...

13:46 | 11 Декември 2018 г.
Правителството е раздало 118 мл. лв. бонуси в края на годината на държавната администрация "за добре свършената работа", възмут...

гледай на живо

11.12.2018
 • в момента
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини
 • 16:10
  Социална мрежа
 • 17:00
  Новини