Димитър Манолов крещи на майките: И спрете да ги разхождате тия деца! (ВИДЕО)

Жените с черни тениски го посрещнаха на излизане от МС с викове "убиец"

Източник: Канал 3

Лидерът на КТ "Подкрепа" си навлече гнева на майките на деца с увреждания, след като по време на срещата в Министерския съвет, им подвикна: "И престанете да разхождате тия нещастни деца по улиците! Засрамете се малко!" Майките му скочиха - "Вие сериозно ли?", невярващи на ушите си какво им казва синдикалният лидер. Сцената се разигра в Министерския съвет, където вървяха преговорите по законопроекта. 

Манолов се обяви срещу готвените промени, изготвени от омбудсмана, защото нямало логика една дневна услуга да бъде въвеждана в отделен закон.

"Убиец!" креснаха в лицето му на излизане от МС жените с черни тениски и не спряха, докато той не отмина, възмутени, че иска и без това обречените им деца да си стоят само вкъщи.

"Току-що казаха, че ние сме безотговорни  майки. Че нямат финансовия ресурс да изведат техните членове на улицата, от което ние подразбрахме, че сме платени и че децата ни не трябва да излизат и трябва да си ги приберем. Нашите деца нямат право да виждат слънцето и да са на улицата, според г-н Манолов от КТ "Подкрепа", възмути се през сълзи една от майките.

"Разчетоха по различен начин това, което ние сме заложили в закона и казаха, че сме дирижирани, че едва ли не някой ни плаща, че г-жа Мая Манолова седи и командва парада зад гърба ни. Не знам колко пъти трябва да кажем - никой не е зад гърба ни! Излязохме, защото нищо не се правеше.", нареждаше през сълзи друга от майките.

"Там бяха казани абсолютни лъжи! Това показва, че тези хора не са ни направили труда да прочетат рамката на закона, над която работихме три дни", добави емоционално трета от жените.

"Убийци!", скандираха пред вратата на Министерския съвет жените с черни тениски и към представителите на властта, синдикатите и национално представените организации на хората с увреждания, след като стана ясно, че техният законопроект, готвен заедно с омбудсмана, е отхвърлен.

Текстове от него обаче ще намерят място в общия законопроект за социални услуги - така предложиха представителите на национално представителните организации на хора с увреждания.

Жените се оплакаха още и че национално представителните организации на хора с увреждания ги обвинили в дискриминация с предлаганите от тях поправки за децата с увреждания. Засега протестите им продължават. А майките недоумяват кой взриви напрежението днес и разделението между организациите на хора с увреждания.

Основният разнобой по време на срещата е бил по въпроса за парите за лична помощ - от средства за 12 хил. души трябва да се намерят за общо 77 хил. хора с увреждания.

По-рано, по време на срещата, национално представителните организации за хора с увреждания и синдикатите се обявиха против Законопроекта за личната помощ. Мнението им бе споделено от работодателите. Със становище против законопроекта излезе и Министерство на финансите, тъй като услугата личен асистент би струвала 1,1 млрд. лв. при минимална заплата от 560 лв. за асистента. А хората с увреждане според решенията на ТЕЛК са 648 хил. в страната.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че законът е с финансова обосновка и зададе въпроса къде в разчетите му има такива фантасмагорични цифри.

Според финансовата рамка на законопроекта, освен отпусканите до момента 169 млн. лв. за чужда помощ и асистентски услуги за въвеждането на асистентска грижа, ще трябват още само 100 млн. лв.

"Вие знаете ли, че има майки, които няма да могат да се възползват от законопроекта? Не може да бъдете дискриминационни, не може да е само за 77 хиляди човека. Всички хора с увреждания имат равни права", опонира Андриана Стоименова, организационен заместник-председател на Съвета за интеграция на хората с увреждания, която представи и становището на национално представителните организации. Мая Манолова изтъкна, че в момента не 77 хиляди получават, а само 14 хиляди получават асистентска услуга.

"Питам аз, къде е заместник-председателят на Националния съвет да каже, че още 77 хиляди имат право и децата с диабет и децата с Даун. Къде сте вие - това не е ли ваш ангажимент? Защо мълчахте до днес. Защо казвате, че е справедливо само 12 хиляди да вземат?", ядоса се омбудсманът.

"Каквото можах направих - това е проект, който има финансова обосновка. За майките Законът за личната помощ е жизнено важен. За мен това е един честен закон, който дава възможност на всички, на които е определено право на чужда помощ", заяви Мая Манолова.

Лидерът на КТ "Подкрепа" пък направи забележка на Манолова за недопустимия тон и нарече проекта й аматьорски, писан на коляно, поради което от него нищо не ставало. Димитър Манолов обвини омбудсмана, че внася напрежение сред хората с увреждания насред проблемите им.

"Ако този законопроект беше припознат - аз бих се ангажирал с представянето му в Министерски съвет", подчерта социалният министър Бисер Петков. Той бе категоричен, че работата може да продължи, като се вкара в Закона за социалните услуги.

 

21:23 | 15 Февруари 2019 г.

Докараха Митьо Очите в София в турски самолет под ...

21:23 | 15 Февруари 2019 г.
Под засилена охрана Димитър Желязков – Митьо Очите пристигна на летище София с полет от Истанбул. Митьо Очите беше предаден на ...
19:04 | 15 Февруари 2019 г.

Близнаците са в интензивното в УМБАЛ-Бургас от твъ...

19:04 | 15 Февруари 2019 г.
19-годишните близнаци Стефан и Кирил Събеви, които днес бяха преведени в отделението за интензивно лечение и реанимация на УМБАЛ-Бургас, ...
Медицинските услуги по морето \
17:04 | 15 Февруари 2019 г.

Заразата в Разлог се разраства, 21 се разболяха от...

17:04 | 15 Февруари 2019 г.
Растат случаите на заразени с морбили, които засега са все от района на Благоевград. Още четирима души са пипнали шарката, става ясно от ...
17:00 | 15 Февруари 2019 г.

Нещо става в Бургас: Двама 19-годишни близнаци в б...

17:00 | 15 Февруари 2019 г.
В центъра на Бургас младеж е бил изнесен върху платнище от жилищна кооперация на ъгъла на ул. "Цар Симеон Първи" и "Гурко&...
16:13 | 15 Февруари 2019 г.

8 г. затвор рискува рецидивист от банда ало-измамн...

16:13 | 15 Февруари 2019 г.
8 години лишаване от свобода може да получи 58-годишен мъж, съучастник в телефонни измами. Само от началото на 2019 г. той е участвал в у...
Красимир Вълчев
15:47 | 15 Февруари 2019 г.

Просветният министър: Различната цена на купоните ...

15:47 | 15 Февруари 2019 г.
Просветният министър е против различната цена на купоните за обяд в училище. Такава практика е налице в десетина столични училища, доклад...

гледай на живо

16.02.2019
 • в момента
  Имате думата
 • 08:00
  Пулс
 • 08:30
  Звездни срещи – Кан 2019
 • 09:15
  Телемаркет