Стреснат от трагедията в Генуа, Борисов нареди спешен ремонт на всички мостове

Колкото пари са необходими, не може да се върне животът, каза премиерът

Бойко Борисов на рехабилитиран път край Провадия
Източник: Министерски съвет

Бойко Борисов на рехабилитиран път край Провадия

Започва спешен ремонт на мостове, естакади и виадукти, които са в лошо състояние.

Той да се изпълнява едновременно, а не съоръженията да се правят едно след друго, е разпоредил на министрите Нанков и Московски премиерът Бойко Борисов на днешното правителствено заседание. Допълнително ще се реконструират още 17 моста освен вече започнатите, уточни регионалният министър.

Спешните мерки са продиктувани от голямата трагедия в Генуа, където огромен мост се срути и колите с хората полетяха от 90 м височина. Броят на загиналите достигна 39 души, а инцидентът стресна властта и у нас.

"Отдавна сме направили проверка на мостовете. Разпоредих финансиране и незабавно строителство да не се чака програмата, за да не се стига до инциденти като в Италия", каза Борисов край Провадия.

Той отиде там заедно с Нанков и Московски за откриването на рехабилитираните близо 30 км от пътя Старо Оряхово – Долни Чифлик – Гроздьово – Провадия, финансиран по ОП "Региони в растеж". До момента 7 от съоръженията са ремонтирани, 5 са в процес на ремонт. 18 млн. са инвестираните тук средства.

"Затова са тук министрите Горанов и Нанков и ще се съвещаваме, така че още следващата седмица да вкараме всички тези места, които не са ремонтирани от 40 - 45 години", добави още премиерът.

Всички мостове виадукти и съоръжения, които се правят в момента, се ремонтират из основи.

"Искам да кажа на тези, които минават и на пръв поглед не виждат работници, че долу, в основите, се работи. На 100-120 метра има високи колони. Съблича се цялата колона, фундаментите се правят, пак се облича. Не са пипани от 40 години. Не смея да рискувам да чакам ще намерим финансиране. Колкото и пари да са необходими, мисля, че когато стане трагедията, не може да се върне животът", отсече премиерът.

По думите му водата е един от основните фактори по отношение на състоянието на съоръженията.

"Не помня някой да е правил ремонти на мостовете, естакадите, виадуктите", коментира министър-председателят. Той добави, че постоянно е имало критики към правителството, че се непрекъснато се строи и "асфалтът не се яде". "Празнодумците говорят всеки ден, но не са сложили една лопата бетон да ги стабилизират", заключи Борисов. Той призна, че е имало проблемни участъци на "Тракия", но всички опасни места са ремонтирани, за да не се създава паника. Но има други в лошо състояние, които ще се ремонтират сега.

Борисов не пожела да коментира странични теми и скандали с аргумента: "Днес е много хубав празник, нека не го разваляме с това кой какво е казал", каза Борисов, който отиде в провадия от Троянския манастир, където се черкува за Успение Богородично.

По-рано, по време на правителственото заседание министър-председателят отново е поставил на дневен ред проблема с мостовете на фона на италианската трагедия. Той е разпоредил на министрите Николай Нанков и Ивайло Московски да предложат решение, което да дава възможност ремонтите на мостовете по пътната и транспортна инфраструктура да се реализират едновременно.

"Знаете, откакто са построени в България мостовете не бяха ремонтирани по магистралите, имаме по над 120 метра високи мостове и в момента продължаваме да ги укрепваме и да им правим основни ремонти. По "Тракия" и по "Витиня" те са по план. Искам решение - и не един по един да ги правим, а едновременно да влезем и да ги правим всички мостове", е казал премиерът по време на днешното правителствено заседание, съобщи правителственият пресцентър.

За начинанието са нужни около 130 млн. лв.

21:26 | 22 Септември 2018 г.

Адвокатът Матеев оставен в ареста за обира на Роже...

21:26 | 22 Септември 2018 г.
Пловдивският районен съд, който пое делото за обира на Роженския манастир след самоотвода на магистратите от Сандански, постанови най-теж...
20:12 | 22 Септември 2018 г.

Горя банка в красива старинна сграда на Главната в...

20:12 | 22 Септември 2018 г.
Пожар избухна на третия етаж в една от най-красивите сгради на пловдивската Главна улица, в която в момента се помещава централен клон на...
19:58 | 22 Септември 2018 г.

Трагедия: Млад моторист загина между Карлово и Соп...

19:58 | 22 Септември 2018 г.
25-годишен мотоциклетист е загинал на пътя между Карлово и Сопот, съобщи говорителят на ОДМВР-Пловдив. Сигналът за пътния инцидент е...
19:46 | 22 Септември 2018 г.

25-годишен от Свети Влас открит обесен на спасител...

19:46 | 22 Септември 2018 г.
Град Свети Влас почерня в деня на Националния празник. Вместо със химни, местните хора посрещнаха съботния ден с ужасната новина, че на п...
15:45 | 22 Септември 2018 г.

Вицепрезидентът: Силна държава се гради със силни ...

15:45 | 22 Септември 2018 г.
"Сто и десет години извоюваната независимост е пример и отговорност. Дати като днешната поставят на истинско изпитание държавници и ...
Мъртво пиян уби спътника си след удар в дърво край Лом
14:29 | 22 Септември 2018 г.

Тежка катастрофа с три коли в Търновско, четирима ...

14:29 | 22 Септември 2018 г.
Четирима души са пострадали при катастрофа на пътя Велико Търново – Габрово в района на град Дебелец. Това съобщиха от Областната д...

гледай на живо

23.09.2018
  • в момента