Болницата в Сливен отрече обвиненията на близките на родилката

Лекари от Стара Загора ще правят аутопсията, назначена е тройна експертиза

областната болница в Сливен
Източник: МБАЛ "Д-р Иван Селимински"

областната болница в Сливен

На четвъртия ден след смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в сливенската областна болница, ръководството на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" проговори, за да отрече обвиненията на близките, че е скачано върху корема на починалата, както и че има счупени ребра.

Започнало е вътрешно разследване по случая, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Васислав Петров.

Назначена е тройна съдебномедицинска експертиза, а аутопсията ще бъде направена от лекари от Стара Загора, добави той.

Становище на лекарската комисия няма да има, докато не бъдат готови резултатите от аутопсията, уточни Петров. Тази сутрин от следствието са изискали цялата документация от раждането и последвалите действия на лекарите. Все още се уточнява дали тялото ще бъде изследвано в Сливен или ще бъде пренесено в Стара Загора, допълни д-р Петров.

Припомняме, че родителите нямат доверие в болницата и затова настояха за тройна експертиза и за това аутопсията да не се прави в Сливен, а в друг град и от други патоанатоми.

"Изказваме своите най-дълбоки съболезнования на родителите. И ние като тях искаме да разберем причината за смъртта на младата жена. Ако бъде доказано, че има пропуски от наша страна, ще  бъдат предприети съответните мерки, не само от страна на лечебното заведение, но и от други институции.

Не бива обаче предварително да се режат глави“, категоричен бе директорът на МБАЛ "Д-р Иван Селимински".

Днес бебето на Ренета Томова, Мария, ще бъде прегледано от кардиолог. Лекарите установили лек сърдечен шум и е назначена консултация със специалист. Отокът от инструменталното раждане вече е спаднал, остава  парезата на едната ръчичка на бебето.

Лекарите се надяват парезата да отмине след подходяща рехабилитация. Общото състояние на Мария е добро, тя се храни, уточни д-р Васислав Петров.

Досега в лечебното заведение не са постъпвали жалби срещу лекаря, извършил раждането – д-р Таня Пашева. Според д-р Петров, екипът е предприел необходимите действия, за да се изроди бебето нормално.

Раждането на Рената Томова е започнало нормално, но при навлизане на детето в родовия канал, напъните са отслабнали. Затова се наложило да бъде приложен инструментален метод – форцепс. Ренета е загубила около 500 мл кръв, а при раждане без усложнения кръвозагубата е около 300 мл, уточни директорът.

След раждането на Ренета Томова и бебето им е бил направен скенер. Той не е установил счупвания на ребра,  категоричен бе директорът на МБАЛ – Сливен. Усложненията при родилката  са настъпили ден и половина по-късно, когато Ренета Томова е настанена в реанимация с белодробен оток и високо кръвно. Там тя е починала.

"Ние повече от всички искаме да разберем причината за смъртта. Затова очакваме и резултатите от аутопсията“, заяви д-р Васислав Петров. Той бе категоричен, че в случая са били предприети всички необходими мерки за спасяване живота на детето.

„При започнало раждане, и навлизане на бебето в родовия канал, е късно за други методи като секцио“, поясни лекарят.

Д-р Петров допълни, че това е първият случай на смърт на родилка в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ от десетилетие насам.

Статистиката показвала, че в страната смъртните случаи след раждане са 1 на 12 000 раждания. В САЩ, например, смъртността била 1 на 4 000. „Преди България, положението е  по-добро само в Швеция и Норвегия“, уточни д-р Васислав Петров.

Същевременно трети ден пред болницата в града се събират на мълчалив протест близки и приятели на починалата родилка, убедени, че смъртта й е причинена от от лекарска грешка.

Борисов и Тереза Мей обсъдиха Брекзит по телефона
19:48 | 17 Февруари 2019 г.

Борисов и Тереза Мей обсъдиха Brexit по телефона

19:48 | 17 Февруари 2019 г.
Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с британския си колега Тереза Мей. В рамките на разговора, който се с...
Жена загина, трима са ранени в катастрофа на пътя София-Плевен
19:25 | 17 Февруари 2019 г.

Жена загина, трима са ранени в катастрофа на пътя ...

19:25 | 17 Февруари 2019 г.
Една жена е загинала, а двама са ранени при катастрофа между два леки автомобила по път София-Плевен, преди село Радомирци, съобщиха от О...
Валери Дъбов е убитият тази сутрин в Кюстендил
18:31 | 17 Февруари 2019 г.

Валери Дъбов е убитият тази сутрин в Кюстендил

18:31 | 17 Февруари 2019 г.
Валери Дъбов е убитият тази сутрин в Кюстендил 35-годишен мъж. Все още се издирва 19-годишният младеж от ромския квартал в града по п...
Пролетни температури през новата седмица
15:19 | 17 Февруари 2019 г.

Пролетни температури през новата седмица

15:19 | 17 Февруари 2019 г.
През нощта срещу понеделник ще е ясно и почти тихо. В сутрешните часове на отделни места видимостта ще е намалена. Минималните температур...
БСП напуска парламента, реши пленумът
15:12 | 17 Февруари 2019 г.

БСП напуска парламента, реши пленумът

15:12 | 17 Февруари 2019 г.
БСП напуска парламента, реши Националният съвет на партията. "За" гласуваха 74 души, 33 против, трима се въздържаха. Пред Н...
Издирват 19-годишен за убийството в Кюстендил
14:51 | 17 Февруари 2019 г.

Издирват 19-годишен за убийството в Кюстендил

14:51 | 17 Февруари 2019 г.
19-годишен се издирва за убийството тази сутрин на 35-годишния мъж в Кюстендил, съобщиха на брифинг в града от полицията и прокуратурата....

гледай на живо

18.02.2019
 • в момента
  Повторения
 • 06:15
  Денят на живо
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини