Държавна служителка от МОН организирала протеста срещу Каракачанов

В неплатен отпуск го организирах, няма значение къде работя, каза Лиляна Ковачева

Лиляна Ковачева и Милен Михов в дебат за циганите
Източник: бТВ

Лиляна Ковачева и Милен Михов в дебат за циганите

Държавна служителка в МОН е организирала протеста на цигани срещу вицепремиера Красимир Каракачанов, на който вчера бе поискана оставката му. Лиляна Ковачева работи в Центъра за интегриране на деца и ученици от етническите малцинства към просветното министерство, на което е второстепенен разпоредител с бюджетни средства.

Това призна самата тя в отговор на зам.-шефа на просветната комисия в НС доц. Милен Михов. Двамата кръстосаха шпаги в сутрешния блок на бТВ.

Ковачева заяви, че тя е подала жалбата срещу Каракачанов в Комисията за защита от дискриминацията, но в лично качество, и пак тя през социалната мрежа е организирала протеста за оставката му, но излязла в неплатен отпуск.

"Да, държавен служител съм, толкова ли е важно къде работя?", каза с неохота тя на подканата на депутата от ВМРО да обясни къде работи. "Излиза, че Вие в неработно време протестирате и казвате, че не сте си свършили работата в работно време? Вие работите по интегриране на деца. Протестирате в неработно време за това, че не сте си свършили работата", възмути се човекът на Каракачанов.

Ковачева призна още, че бюджетът на центъра за интеграция към министерството е в размер на 1 млн. лв., но не можа да обясни на водещия за какво точно са изразходвани тези пари, нито колко циганчета е върнала в училище.

Тя продължи да настоява за оставката, не само за извинението на Каракачанов, защото погазвал законите на страната с незаконното събаряне на циганските къщи във Войводиново и с подстрекаване към етническо противопоставяне.

Ковачева каза, че за нея няма значение как наричат етноса й - дали цигани, или роми.

"За мен е от значение, че ни нарече нагли и не уточни, така хвърля обвинение върху цялата общност", коментира държавната служителка от ромски произход.

Той подстрекава, хвърля невинни жертви. Пребиха един ром възрастен, само за това, че той призовава за такава престъпност", обвини още вицепремиера отговорната за интеграцията на деца от цигански произход в училище. По думите й, децата от Златарица, които отишли вчера да сурвакат военния министър, били стресирани, че трябвало да го направят.

Думите й провокираха насмешка у Михов. Стресирани щяха да бъдат, ако заради протеста бяха отменили сурвакането, парира депутатът от ВМРО, който заяви, че това е неговият избирателен район и много добре познава хората. В Златарица има нула процента циганска престъпност, а всички деца ходят на училище, каза депутатът, посочвайки, че там управлява неговата партия. Ами, дайте да го направим национален модел, съгласи се служителката на МОН.

Междувременно, предишната гостенка в студиото, шефката на Комисията за защита от дискриминацията, Ана Джумалиева, се закани на Милен Михов, че ще си търси правата в съда заради думи по адрес на КЗД. Комисарката по дискриминация обвини ВМРО в шантаж, понеже поискали изслушване на комисията в парламента заради тесните й контакти с някои неправителствени организации, което навежда на съмнения при вземането на решения.

"Терминът шантаж няма място. Имаше десетилетие на ромското включване, резултатът на този десетилетен процес, в който бяха налети милиони в НПО, го виждаме днес. Очевидно комисията има връзки с неправителствени организации, които са, като че ли скачени съдове и оправдават своето съществуване, както и комисията", отвърна й Михов.

"Това ме кара дори да помисля да не потърся правата си пред съда. Много е лесно да се обвини една независима институция, която била свързана с гражданския сектор.

Ами извинявайте много, обаче ако ние не работим с гражданския сектор, кой да работи в тази държава?!", възмути се Джумалиева. От партията на вицепремиера, чиято оставка поискаха роми на митинг пред МС вчера, разпространиха снимки на един от организаторите на протеста на една маса с въпросните комисари от антидискриминационната комисия.

Фалшификаторите на евро и долари от Слънчев бряг отиват на съд
13:00 | 20 Юни 2019 г.

Фалшификаторите на евро и долари от Слънчев бряг о...

13:00 | 20 Юни 2019 г.
Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу четиримата привлечени към наказателна отговорн...
ИСУЛ: Починалото от тежко заболяване дете е диагностицирано навреме и е лекувано по най-добрите стандарти
12:41 | 20 Юни 2019 г.

ИСУЛ: Починалото от тежко заболяване дете е диагно...

12:41 | 20 Юни 2019 г.
Починалото от тежко заболяване дете е диагностицирано навреме и е лекувано по най-добрите стандарти и с най-добрите медикаменти. Тов...
Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за кмета на Костенец
11:18 | 20 Юни 2019 г.

Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за кмета ...

11:18 | 20 Юни 2019 г.
Специализираната прокуратура внесе в Специализирания накзателен съд искане за задържане под стража на кмета на Костенец и привлечения към...
Крадец измъкна от под възглавницата на баба портмонето с парите и в Плевенско
11:07 | 20 Юни 2019 г.

Крадец измъкна от под възглавницата на баба портмо...

11:07 | 20 Юни 2019 г.
Мъж е задържан за грабеж на възрастна жена в Долна Митрополия.  Задържан е 44-годишен за извършен грабеж. Разследването на посег...
Пациент се хвърли от висок етаж на болница Пловдив
10:36 | 20 Юни 2019 г.

Пациент се хвърли от висок етаж на болница "Пловди...

10:36 | 20 Юни 2019 г.
83-годишен пациент на университетската болница "Пловдив" е скочил тази нощ от висок етаж и е издъхнал на място, съобщиха от пол...
В Плевенско закопчаха измамник, харчил пари от сметката на болно дете
10:23 | 20 Юни 2019 г.

В Плевенско закопчаха измамник, харчил пари от сме...

10:23 | 20 Юни 2019 г.
В Горна Митрополия задържаха измамник, харчил пари от дарителска кампания за болно дете. На 19 юни 2019 година за времето от 06:30 ча...

гледай на живо

20.06.2019
 • в момента
  Новини
 • 14:45
  Топ шоп
 • 15:00
  Новини
 • 15:20
  Светски новини