Един от арестуваните за финансиране на терористи получавал трибуна за изява в bTV

Атеф Хсара се появявал на екран като поддръжник на сирийската опозиция

Атеф Хсара
Източник: bTV

Сириецът Атеф Хсара, задържан преди дни при мащабна операция на Прокуратурата, ДАНС и МВР срещу мрежа за финансиране на тероризма, е канен в българските медии като независим журналист и поддръжник на сирийската опозиция, пише "Гласове", като се позова на информация на политическия активист и наблюдател по сирийската тема Ирини Зикидис, която във Фейсбук припомни участие в bTV на въпросния арестуван сириец.

В тази връзка тя изпрати писмо до bTV, в което настоява телевизията да се извини за разпространението на манипулативни новини, които Хсара е разпространявал от ефира ѝ като поддръжник на сирийската опозиция.

Ето и пълният текст на писмото на Ирини Зикидис до bTV, публикувано в личния ѝ профил във "Фейсбук":

Дами и господа,

На 18 януари 2019 осъмнахме с новината, че след мащабна операция на Прокуратурата, ДАНС и МВР, в България е разбита "група от 43 лица, финансирала терористи чрез нерегламентирани парични преводи в особено големи размери", а деянията на тази група представляват "заплаха за националната ни сигурност". Едно от задържаните лица се казва Атеф Хсара, сириец.

Лицето Атеф Хсара е било гост в предавания на вашата телевизия, където е разказвал за репресиите, извършени от президента Башар Асад, срещу членове на опозицията в Сирия. По-конкретно, г-н Хсара твърди, че "Има над 50 000 арестувани, други са задържани, след ден-два ги връщат убити".

Изводът, който можем да си направим, е нерадостен. Ако г-н Хсара е поддръжник на сирийската опозиция, като в същото време е финансирал ислямистки терористични групировки, то между едните и другите може да се сложи знак за равенство. Сирийска опозиция = Ислямистки тероризъм. Това е теза, която аз и все повече хора защитаваме години наред, опирайки се на многобройни доказателства.

Въпросът ми към вас е следният. Ще се разграничи ли телевизията от лице, свързано с международния ислямистки тероризъм, на което е давала платформа в предаванията си, напълно в духа на либералната мейнстрийм пропаганда, а именно - че членовете на сирийската опозиция са носители на демократична кауза, която е в унисон с ценностите на цивилизования свят, а не ислямисти, борещи се за шериат?

За съжаление, паралелът със скорошния скандал в немското издание на "Шпигел" е неминуем. Напомням, че известен и многократно награждаван репортер беше хванат да публикува фалшиви новини за Сирия, като е отклонявал средства, предназначени за сирийски деца към личните си сметки. Показателното е, че този журналист бе разобличен не от редакторите на медията, а от турски фотограф. Неизбежен е въпросът ми и за качествения контрол, който всяка медия осъществява върху съдържанието. Има ли такъв, или е достатъчно журналистът да списва материали, отговарящи на "партийната линия"?

Мога ли да очаквам и отговор на писмото ми до вас от 25 октомври 2015 (ще го приложа отново в коментарите), изпратено по повод филма "Сирийска мозайка", съдържащ лъжовни твърдения и изкривени факти?

В очакване на отговор,

Ирини Зикидис

 

Етикети: Сирия , bTV
Три вагона от влак с пропан-бутан дерайлираха край гара Пловдив
19:36 | 16 Февруари 2019 г.

Борисов кацна директно в Пловдив, за да се запозна...

19:36 | 16 Февруари 2019 г.
Цистерните от дерайлиралата композиция в района на гара Пловдив вече са изтеглени на достатъчно разстояние от района на гарата. Дват...
19:16 | 16 Февруари 2019 г.

Митьо Очите остава в ареста

19:16 | 16 Февруари 2019 г.
Специализираният съд наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на Димитър Желязков-Очите. Наложи се заради...
15:32 | 16 Февруари 2019 г.

Митьо Очите: Обвиненията към мен са несериозни, бя...

15:32 | 16 Февруари 2019 г.
"Димитър Желязков кърви, моля той да бъде спешно прегледан от лекар", заяви в спецсъда адвокат Илиян Василев. Клиентът ми и...
14:42 | 16 Февруари 2019 г.

След изпреварване на Е79: ТИР помете кола със съпр...

14:42 | 16 Февруари 2019 г.
Шофьор на ТИР предизвика тежка катастрофа на главен път Е79 край Ботевград след рисково изпреварване, съобщи "Конкурент". С...
Шок! Дерайлиралият локомотив в Пловдив същия, който обърна цистерните в Хитрино
13:37 | 16 Февруари 2019 г.

Шок! Дерайлиралият локомотив в Пловдив същият от и...

13:37 | 16 Февруари 2019 г.
Дерайлиралият водещ локомотив на товарната влакова композиция в Пловдив е същият, който е бил и при неприятния инцидент в Хитрино. Това к...
МВнР предупреди за риск от терористични атаки в Македония
13:17 | 16 Февруари 2019 г.

МВнР предупреди за риск от терористични атаки в Ма...

13:17 | 16 Февруари 2019 г.
Българските граждани, посещаващи Република Северна Македония в следващите дни, да отчитат съобщенията за повишен риск от терористични ата...

гледай на живо

16.02.2019
 • в момента
  Новини
 • 22:15
  Седмицата с Канал 3
 • 23:00
  Новини
 • 23:15
  Офанзива с Любо Огнянов