Един от арестуваните за финансиране на терористи получавал трибуна за изява в bTV

Атеф Хсара се появявал на екран като поддръжник на сирийската опозиция

Атеф Хсара
Източник: bTV

Сириецът Атеф Хсара, задържан преди дни при мащабна операция на Прокуратурата, ДАНС и МВР срещу мрежа за финансиране на тероризма, е канен в българските медии като независим журналист и поддръжник на сирийската опозиция, пише "Гласове", като се позова на информация на политическия активист и наблюдател по сирийската тема Ирини Зикидис, която във Фейсбук припомни участие в bTV на въпросния арестуван сириец.

В тази връзка тя изпрати писмо до bTV, в което настоява телевизията да се извини за разпространението на манипулативни новини, които Хсара е разпространявал от ефира ѝ като поддръжник на сирийската опозиция.

Ето и пълният текст на писмото на Ирини Зикидис до bTV, публикувано в личния ѝ профил във "Фейсбук":

Дами и господа,

На 18 януари 2019 осъмнахме с новината, че след мащабна операция на Прокуратурата, ДАНС и МВР, в България е разбита "група от 43 лица, финансирала терористи чрез нерегламентирани парични преводи в особено големи размери", а деянията на тази група представляват "заплаха за националната ни сигурност". Едно от задържаните лица се казва Атеф Хсара, сириец.

Лицето Атеф Хсара е било гост в предавания на вашата телевизия, където е разказвал за репресиите, извършени от президента Башар Асад, срещу членове на опозицията в Сирия. По-конкретно, г-н Хсара твърди, че "Има над 50 000 арестувани, други са задържани, след ден-два ги връщат убити".

Изводът, който можем да си направим, е нерадостен. Ако г-н Хсара е поддръжник на сирийската опозиция, като в същото време е финансирал ислямистки терористични групировки, то между едните и другите може да се сложи знак за равенство. Сирийска опозиция = Ислямистки тероризъм. Това е теза, която аз и все повече хора защитаваме години наред, опирайки се на многобройни доказателства.

Въпросът ми към вас е следният. Ще се разграничи ли телевизията от лице, свързано с международния ислямистки тероризъм, на което е давала платформа в предаванията си, напълно в духа на либералната мейнстрийм пропаганда, а именно - че членовете на сирийската опозиция са носители на демократична кауза, която е в унисон с ценностите на цивилизования свят, а не ислямисти, борещи се за шериат?

За съжаление, паралелът със скорошния скандал в немското издание на "Шпигел" е неминуем. Напомням, че известен и многократно награждаван репортер беше хванат да публикува фалшиви новини за Сирия, като е отклонявал средства, предназначени за сирийски деца към личните си сметки. Показателното е, че този журналист бе разобличен не от редакторите на медията, а от турски фотограф. Неизбежен е въпросът ми и за качествения контрол, който всяка медия осъществява върху съдържанието. Има ли такъв, или е достатъчно журналистът да списва материали, отговарящи на "партийната линия"?

Мога ли да очаквам и отговор на писмото ми до вас от 25 октомври 2015 (ще го приложа отново в коментарите), изпратено по повод филма "Сирийска мозайка", съдържащ лъжовни твърдения и изкривени факти?

В очакване на отговор,

Ирини Зикидис

 

Етикети: Сирия , bTV
Млад мъж бяга от полицията в \
14:27 | 23 Април 2019 г.

Млад мъж бяга от полицията в "Студентски град" с п...

14:27 | 23 Април 2019 г.
25-годишен младеж опита да избяга от полицейска проверка, а после се оплака, че след като го настигнали, униформените са го набили. Гонит...
листа на ДПС
14:11 | 23 Април 2019 г.

ДПС представи кандидатите си за ЕС с мотото: Ние з...

14:11 | 23 Април 2019 г.
"Ние залагаме на младите!" - това е предизборното мото на ДПС, което представи кандидатите си за евродепутати. "И...
13:54 | 23 Април 2019 г.

Много пияна шофьорка качи Тойота на тротоара и се ...

13:54 | 23 Април 2019 г.
Пияна шофьорка заби автомобила си в стълб на пешеходна пътека на голям столичен булевард. За щастие няма пострадал. Катастрофата е станал...
Русенец е загиналият в катастрофата с цистерни край село Струйно
13:32 | 23 Април 2019 г.

Русенец е загиналият в катастрофата с цистерни кра...

13:32 | 23 Април 2019 г.
58-годишен мъж от Русе е загиналият в пътнотранспортно произшествие до село Струйно тази сутрин, съобщиха от ОД на МВР - Шумен. ...
Валери Симеонов ще е благодарен, ако има двама в ЕП
13:19 | 23 Април 2019 г.

Валери Симеонов ще е благодарен, ако има двама в Е...

13:19 | 23 Април 2019 г.
Валери Симеонов регистрира листата на НФСБ в ЦИК и се похвали, че в нея има представители на всички етноси, а на четвърто място има канди...
Бритни Спиърс излезе от психиатрията в ужасяващ вид
12:51 | 23 Април 2019 г.

Феновете на "Атака" избраха кадър на "Русофили" за...

12:51 | 23 Април 2019 г.
Риалити кастингът на "Атака" по партийната телевизия излъчи кадъра на движение "Русофили" за водач на листата. 37-год...

гледай на живо

23.04.2019
 • в момента
  Светски новини
 • 15:30
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини
 • 16:10
  Социална мрежа