Руска следа в парите, с които Емилиян Гебрев се опитва да овладее Дунарит

Сделката предизвиква скандал в Полша и заради съмнения за участие на бивши агенти на ФСБ на Русия в Полит-електроник, представител на РСК МиГ

Емилиян Гебрев
Източник: Канал 3

Още по темата

Руска следа и сянката на Федералната служба за безопасност на Русия (ФСБ) наднича от парите, които близкият до Цветан Василев – Емилиян Гебрев е платил, за да сложи ръка върху "Дунарит".

В същото време, за да отвлекат вниманието от опитите на тандема Василев-Гебрев да овладее военния завод с пари с кремълски произход, медиите, финансирани от банкера-беглец и близките му олигарси, се опитват да пришият несъществуващи апетити към "Дунарит" и абсолютно фиктивни руски връзки на депутата и издател Делян Пеевски, пише в разследване в-к "Монитор".

От повече от две години оръжейният търговец се опитва да се впише като собственик на военния завод, струващ близо 300 млн. лева, като прилага поредица от схеми, измислени от банкера-беглец, в чиято полза работи. Дотук обаче единствената сума, броил за него, е абсурдно ниска - 12,4 млн. лева, което прави едва 4% от пазарната стойност на "Дунарит". При това тя е дадена на друг приближен на Василев – Иван Езерски, а не на фалираната КТБ, финансирала с около 200 млн. лева заеми икономическата група на "Дунарит". Парите, броени от Гебрев, про форма са дошли от теглен от него банков кредит. Той обаче, буквално за седмици, е покрит почти напълно от полска сметка. Тя е с неясен за нашите разследващи произход, но има съмнения, че парите в нея са от партньорство в страната на ЕМКО със свързаната с РСК МиГ фирма полска фирма със смесена собственост "Полит-електроник", показва още разследването на "Монитор".

Сагата с опитите на тандема Василев-Гебрев да овладее "Дунарит" стартира през 2016 г. В началото на въпросната година друго лице, считано за част от обкръжението на банкера-беглец – Иван Езерски, става собственик на фирмата "ТМН" ЕООД, през която веднага влиза като съдружник в "Кемира" - дружеството-майка на "Дунарит" и придобива мажоритарен дял в собствеността на фирмата чрез увеличение на капитала й. Тази сделка е обжалвана от КТБ, а предната година върху цялата "Кемира" са наложени запори по искане на КПКОНПИ и НАП. Затова ТМН не успява да се впише като собственик на дружеството-майка на "Дунарит". По тази причина е приложена нова схема. 

На 7 юли 2016 г. "Кемира" продава на ТМН мажоритарния пакет от "Дунарит" - общо 7 960 426 акции. Месец по-късно – на 17 август, Езерски от своя страна продава акциите на ЕМКО ЕООД срещу абсурдно занижената стойност от 12,4 млн. лева. Същият ден миноритарният собственик на "Дунарит" - подставеното лице на Василев – Асен Бабански, продава пак на Емилиян Гебрев през ЕМКО остатъчният дял от акциите на военния завод в размер на 38 574 акции. Миноритарният пакет е и единственият дял, който Гебрев може легално да държи. Причината е, че върху мажоритарния пакет на "Дунарит" има запор, наложен през "Кемира" по искане на няколко държавни институции. Така, въпреки че участниците в схемата избързват и вписват ЕМКО като собственик на въпросните близо 8 млн. акции от "Дунарит" в акционерната книга на дружеството, тази промяна не е вписана в Търговския регистър и до ден днешен, защото противоречи на законите.

Схемата, по която Гебрев е платил въпросните 12,4 млн. лева на Езерски, е не по-малко любопитна. Според документите по сделката, про форма собственикът на ЕМКО е теглил кредит от българска банка на стойност 22 млн. евро. Заемът е одобрен специално за продажбата на "Дунарит", но приближеният на Цветан Василев така и не тегли пълния му размер, а превежда парите на Езерски на два транша.

На 2 септември 2016 г. ТМН получава 12,5 млн. лева от ЕМКО, а на 27 септември още 350 000 лева. До октомври от самата сметка, в която са парите по заема, са усвоени 17,280 млн. евро, по-голямата част от които обаче са върнати от Гебрев през ноември. Тогава ЕМКО възстановява на банката 12,280 млн. евро (двойно на даденото за акциите на "Дунарит"). Възстановената от него сума идва от полска сметка, чийто произход е неясен. Именно затова разследващите подозират, че е възможно да става въпрос за пране на пари. (Гебрев е с повдигнато обвинение и с наложена мярка за неотклонение именно заради тази схема - бел.ред.)

Любопитното е, че именно по времето, когато парите са възстановени, приключва договор в Полша, по който ЕМКО е контрагент заедно с фирма, официален представител в страната руския концерн РСК МиГ - "Полит-електроник". Договорът е сключен през 2014 г. и е за доставката на полското министерство на отбраната на 17 000 изработени в България ракетни неуправляеми снаряди с бойна глава S-5 по съветски модел от 1955 г. Стойността му е 114 млн. полски злоти – около 55 млн. лева (26,6 млн. евро), а сключването му предизвиква истинско цунами в полския политически живот. Причините са няколко. Според полски медии въпросните снаряди са архаично въоръжение, ползвано най-вече от бунтовниците в Либия и Сирия и африканските държави. Втората е, че самата "Полит-електроник" има скандална слава в Полша. Именно това е фирмата, отговорна за ремота на правителствения ТУ-154, който се разби на 10 май 2010 г. край Смоленск. При катастрофата загинаха всички над 90 души на борда, сред които и президентът на страната Лех Качински. И не на последно място – през 2013 г., година преди контракта, в своя отговор до депутат от полския парламент зам.-държавният секретар в Министерството на националната отбрана на Полша Валдемар Скшипчак обявява, че "Полит-електроник" "е станала официален член на Руската самолетостроителна корпорация – РСК МиГ и по тази причина елиминирането на фирмата като посредник в друга сделка – за сертифицирани ремонти на двигателите RD-33 на полските МиГ 29 не е възможно".

Сключването на договора за S-5 пък става причина за питане на депутати от горната камара на парламента на страната до Министерството на националната отбрана, а на 9 май 2014 г. публично достояние става и писмо от депутата от Сейма (долната камара на парламента) Дариуш Селига до военния министър Томаш Шемоняк. Писмото, публикувано в синдикалния бюлетин на военните заводи МЕСКО, гласи: "Обръщам се към Вас с любезната молба да поемете личен и особен надзор върху въпроса с тръжната процедура за покупката на ракети за полската армия......Безпокои ме фактът, че в управлението на Полит-електроник вероятно участват бивши офицери от ФСБ на Руската Федерация. Затова ви моля, г-н министър, да погледнете от близо тази сделка, тъй като би било странно оборудване на полската армия да го доставят руски агенти". В крайна сметка обаче договорът е сключен. Посочената причина е, че консорциумът между "Полит-електроник" и ЕМКО е единственият, подал оферта за доставката на военната продукция.

Гебрев се почувствал зле след вечеря с полски партньори

На пресконференция в понеделник след срещата в МС на премиера, главния прокурор, МВР шефа, главсека на вътрешното министерство и председателя на ДАНС с посланика на Великобритания Ема Хопкинс, обвинител №1 Сотир Цацаров обяви, че в кръвта и урината на Гебрев не са открити следи от новичок и няма данни той да е бил отровен като Скрипал. Именно тази версия се опитват да лансират в момента медиите, финансирани от Цветан Василев, Иво Прокопиев, Огнян Донев и Сашо Дончев, за да отвлекат вниманието от опитите на банкера-беглец и Гебрев да овладеят "Дунарит". 

Цацаров обяви също, че Гебрев се е почувствал зле на 28 април 2015 г., именно след среща със свои партньори от Полша в хотел "Кемпински Зографски". Към онзи момент точно се е развивала сделката на Гебрев и Полит-електроник в Полша, но самият оръжеен бос още не е бил включен в схемата за кражбата на "Дунарит". За сметка на това хоспитализацията на Гебрев е съвпаднала по време и с друга сделка - доставка на оръжия за Украйна, припомня "Монитор".

Етикети: Емилиян Гебрев
За първи път: Рядка сърдечна операция спаси 44-годишна жена от вероятен смъртоносен инфаркт
20:51 | 19 Август 2019 г.

Здравното министерство обмисля да разреши донорств...

20:51 | 19 Август 2019 г.
Да се разреши донорството на матка по подобие на бъбреци. Тази идея е залегнала в проект за промяна на Закона за трансплантация на органи...
20:42 | 19 Август 2019 г.

Цялата територия на област Перник е обявена за сан...

20:42 | 19 Август 2019 г.
На заседание на Областната епизоотична комисия в Перник бе взето решение цялата територия на област Перник да бъде обявена за санитарна з...
Шофьор бере душа след катастрофа в дърво край Айтос
20:28 | 19 Август 2019 г.

Момиче се хвърли от 14-тия етаж на блок във Враца ...

20:28 | 19 Август 2019 г.
Младо момиче се е хвърлило от висок етаж на блок на бул. "Васил Кънчов" във Враца. В 18-етажната сграда има над 100 апартамента...
Световната киберпрестъпност нанася щети за 600 млрд. долара
20:04 | 19 Август 2019 г.

Нов вирус атакува порно маниаците! Записва сцените...

20:04 | 19 Август 2019 г.
Експерти по киберсигурност предупредиха, че във виртуалното пространство върлува нов тип зловреден софтуер под наименованието ''В...
19:19 | 19 Август 2019 г.

Арбитражът във Вашингтон: Решенията на БНБ при каз...

19:19 | 19 Август 2019 г.
Арбитражът във Вашингтон потвърди законосъобразността на предприетите действия и решения на Централната банка при разрешаване на случая с...
Убиха 8-годишно дете с граната в Швеция
18:22 | 19 Август 2019 г.

Граната изплува на брега на язовир Огоста

18:22 | 19 Август 2019 г.
Специализиран екип от 10-ти механизиран батальон – Враца от състава на Бригадното командване е разузнал и унищожил корозирала ръчна...

гледай на живо

20.08.2019
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  "Социална мрежа" - избрано
 • 08:15
  Парчета от реалността
 • 08:30
  Другото лице