Ето го! Арестуваният за кибератаката срещу НАП хакнал и МОН през 2017

Младежът се занимава с тестване на безопасността на компютърни системи

Ето го! Арестуваният за кибератаката срещу НАП хакнал и МОН през 2017
Източник: trafficnews.bg

Ето го! Арестуваният за кибератаката срещу НАП хакнал и МОН през 2017

20-годишният Кристиян се сдоби официално с обвинение за компютърно престъпление, в което са копирани и разпространени огромен масив от данни на близо 5 милиона български граждани и фирми. Кристиян е уличен за пробива в системата на НАП, след като разследващи открили следа от негов профил в един от разпространените файлове. По мнение на специалисти да оставиш такива следи по файл е елементарна грешка, пише trafficnews.bg.

Преди минути прокуратурата е повдигнала обвинение срещу младежа, че от неустановена дата до 15.07.2019 г неправомерно копирал компютърни данни от сървър на НАП, като атаката е извършена срещу информационна система, която е част от критичната инфраструктура. Такава е трактовката на държавното обвинение. Става дума за класифицирана информация от сървърите на НАП, която накърнява личните данни на огромен брой българи.

За това престъпление Кристиян може да бъде наказан с лишаване от свобода от пет до осем години и глоба до десет хиляди лева.

В момента Кристиян е с удължен арест до 72 часа. Младежът е родом от Пловдив, завършва Търговската гимназия. Още като ученик прави пробив в системата на Министерството на образованието и показва в реално време на всички младежи как да си променят оценките в електронната система на МОН. Той дори участваше в репортаж на "Господари на ефира", в който показа къде са уязвимите аспекти в сървъра. 

Към момента Кристиян работи в София в компания за киберсигурност като експерт с основна дейност - тестове и одит на информационни системи. Именно в офиса на дружеството служители на ГДБОП го арестуват. По първоначални данни фирмата, в която работи няма общо с извършеното престъпление.

До следите на Кристиян разследващите стигат, след като експерти откриват в един от файловете, разпространени от Кристиян, данни, идентифициращи  наименованието на конкретна компютърна конфигурация, уникално потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла. Веднага установили, че потребителското име и данните отговаряли на тези, ползвани от 20-годишния пловдивчанин.

Разпитани са множество свидетели, извършени са претърсвания и изземвания от офиса на фирмата, в която Кристиян работи, както и в домовете му в София и в Пловдив. При тези действия са иззети компютри, хард дискове, флашки и 2 мобилни телефона. Назначени са технически и компютърни експертизи, продължават и разпитите на свидетели.

Събраните до момента доказателства обаче са оценени като достатъчни от Софийска градска прокуратура, която вече е привлякла като обвиняем Кристиян. Вероятно държавното обвинение ще поиска и постоянен арест за младежа, след като срокът от 72 часа, за който е задържан, изтече. 

Четете още новини от България и света!

Припомняме, че разследването стартира след като анонимен хакер разпрати файл и писмо до медиите, в който се съдържат данни за над 5 000 000 български и чужди граждани и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН  на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана от НАП, съхранявана в сървър на НАП и др. 

Етикети: НАП , кибератака
16:14 | 06 Декември 2019 г.

Полагат нов асфалт на път убиец край Монтана

16:14 | 06 Декември 2019 г.
За да се избегне втори трагичен случай като при Своге, специалисти от Института по пътищата са препоръчали да се преасфалтира пътят край ...
15:12 | 06 Декември 2019 г.

ТИР катастрофира по пътя Велико Търново - Гурково,...

15:12 | 06 Декември 2019 г.
Затруднено е движението по пътя Велико Търново - Гурково, в района на Присовски завои, съобщиха от ОДМВР - Велико Търново.   ...
Шофьор помете 10-годишно дете в Разградско
14:45 | 06 Декември 2019 г.

Катастрофа в столичния квартал Люлин, пострадало е...

14:45 | 06 Декември 2019 г.
10-годишно момиче е пострадало при катастрофа на кръстовището на бул. "Панчо Владигеров" и бул. "Райко Даскалов" в ст...
14:38 | 06 Декември 2019 г.

Спецпрокуратурата и ГДБОП спипаха банда за произво...

14:38 | 06 Декември 2019 г.
Служители на териториалния сектор за борба с организираната престъпност в Русе, с участието на техни колеги от секторите в Разград и Бург...
13:07 | 06 Декември 2019 г.

Катастрофа на пътя Шумен - Карнобат, движението е ...

13:07 | 06 Декември 2019 г.
Временно движението по път II-73 Шумен - Карнобат в участъка Камчия - Риш се осъществява в една лента поради пътнотранспортно произшестви...
Обраха шофьор на такси в двора на болница
12:34 | 06 Декември 2019 г.

Шофьор пострада при катастрофа на пътя Варна – Доб...

12:34 | 06 Декември 2019 г.
Шофьор от село Стожер е пострадал след челен сблъсък с товарач на пътя Варна – Добрич вчера следобед. Това съобщават от ОДМВР - Вар...