44 млн. евро и 15 млн. долара отмъкнала разкритата група за компютърни измами

Парите на подлъганите компании идвали по сметки в България, а после - към Китай и Хонконг, обяви шефът на Киберпрестъпност към ГДБОП

Източник: Канал 3

За петима от участниците в организираната престъпна група за компютърни измами искаме мярка "задържане под стража", обяви говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева на пресконференция във връзка с разкритата от ГДБОП група. На единия от тях е наложена мярка "Парична гаранция“ поради влошеното му здравословно състояние.

Организираната престъпна група за пране на пари е действала е от 2016 г. Един от участниците е с ливанско гражданство, друг – с българо-иракско, но постоянно пребиваващ на територията на България, а останалите са български граждани. Повечето от тях са с предходни осъждания за кражби и документни измами.
 
Измамата е ставала чрез нерегламентиран достъп до електронните пощи на две търговски дружества, които са били в процес на сключване на сделка.

"В обичайната кореспонденция между две търговски дружества се намесва трето лице, представящо се за доставчик на стоки или услуги. Той изпраща проформа-фактура с подменена банкова сметка, като така се отклонява банковата транзакция и тя постъпва по сметка, която е пряко контролирана от извършителя на компютърната измама. Извършителят имал нерегламентиран достъп до пощенски кутии на дружествата. Осъществява се чрез налучкване или изпращане на фишинг имейл или компютърен вирус. Извършителят следи протичащата кореспонденция и се намесва в момента, в който се уговарят условията по плащането и изпраща преправена банкова сметка“, посочи още Милева.

Така парите вместо да постъпят в сметката на фирмата, отиват към финансово муле в България. Сийка Милева посочи, че мулетата са били набирани от София и Своге.

Парите се превеждат от компаниите-жертви по сметките в България и впоследствие чрез интернет банкиране организаторите на престъпната дейност превеждат около 44 милиона евро и 15 милиона долара към банкови сметки на финансови мулета в Китай и Хонконг. Това обясни ръководителят на Отдел "Киберпрестъпност“ към ГДБОП Явор Колев на брифинга, излъчен на живо по Канал 3.

Хакерите, които се занимават с поразяване на компютърните системи, са действали по няколко начина, като единият от тях е така наречения "Троянски кон“.

"Това се използва, когато се контролира активността на конкретното компютърно устройство. Другият вариант е чрез фишинг мейл: мейл, чрез който се крадат пароли за електронна поща. Третият начин е чрез налучкване“, добави той.

Били са компрометирани пощенски кутии на фирми-жертви от САЩ и Европа. Била е следена кореспонденцията, която двете фирми помежду си водят и на определен етап, когато се стига до разплащане, проформа-фактурата се подменя с банковата сметка, на дружеството-контрагент. Тогава фирмата-жертва превежда парите не на компанията, с която има финансово-търговски отношения, а на сметка, която се контролира от организираната престъпна група. Преведените в Китай и Хонконг пари са обръщани в биткойни, след това са се връщали по сметките на престъпната група.

Колев уточни, че схемата, по която са действали е т. нар. "Ливанска пералня", а главатарят на групата Ахмад Рамаз Шараф е ливанец като официалният му бизнес е ресторантьорски.

"ГДБОП има изключително добро сътрудничество с Асоциацията на банките в България и реално след извършен обстоен анализ стигнахме до тези хора след подадена информация от български банки за съмнителни преводи", каза директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. "По този начин се стигна до тези хора. Това е доста дълъг процес, свързан с проведени оперативно-издирвателни мероприятия по изключително сложна престъпна дейност. Затова разкриването на въпросната група отне толкова време, тъй като колегите хвърлиха доста сериозни усилия“, добави още той.

Той определи организираната престъпна група като изключително интересна. "За тези години в ГДБОП многократно сме провеждали операции по установяване на финансови мулета и само преди няколко дни приключи операцията, разпоредена от "Интерпол“, за установяване на такива мулета. За първи път се стига до едно ниво над финансовото муле.

Стигнали сме до лицата, които правят една фирма, установяват възможност за теглене и прехвърляне на парите по електронен път и набиране на такива финансови мулета. Хората, които хакват имейлите на фирмите, се намират някъде по света. Другите етапи от въпросния процес също не се правят на наша територия“, обясни Спиридонов.

Пациент с фас предизвика голям пожар в болница Канев в Русе (СНИМКИ)
08:42 | 18 Януари 2020 г.

Пожар в общинската болница в Горна Оряховица

08:42 | 18 Януари 2020 г.
Сигнал за пожар в общинската болница в Горна Оряховица вдигна на крак пожарникарите в града вчера.   Сигналът, че гъст дим с...
Нощен удар в Перник: 70 лв. и 10 евро от букмейкър отмъкна неизвестен взломаджия
15:03 | 17 Януари 2020 г.

Вътрешен човек свил 400 бона от дома на хотелиер в...

15:03 | 17 Януари 2020 г.
Близък човек е вероятният извършител на дръзка кражба на 400 000 лв. от дома на бизнесмен в центъра на Кърджали, съобщи 24rodopi.com от о...
13:38 | 17 Януари 2020 г.

Трима маскирани са ограбили бензиностанция в Долни...

13:38 | 17 Януари 2020 г.
Трима маскирани са ограбили бензиностанция в Долни Богров тази нощ. Това съобщиха от СДВР. Сигналът е бил подаден в 2.45. ...
12:43 | 17 Януари 2020 г.

Tийнейджър преби родителите си в Разград

12:43 | 17 Януари 2020 г.
16-годишен тийнейджър преби родителите си в Разград, съобщиха от полицията. Сигналът за домашното насилие е получен на 15 януари в Р...
12:30 | 17 Януари 2020 г.

Българинът в Лондон убит от криминално проявен сън...

12:30 | 17 Януари 2020 г.
На 13 януари т.г. в дома му в Лондон, е открито безжизненото тяло на 60-годишен български гражданин. Веднага, след като е установено, че ...
Кола падна във Владайската река
11:59 | 17 Януари 2020 г.

Кола падна във Владайската река (СНИМКИ)

11:59 | 17 Януари 2020 г.
Лек автомобил падна във Владайска река, на ул. "Лавандула" в кв. "Орландовци".   Колата е забелязана таз...