Пълен потрес! 13-годишна ще ражда от 16-годишния си брат

Прокуратурата образува досъдебно производство срещу 16-годишния баща

Пълен потрес! 13-годишна ще ражда от 17-годишния си брат
Източник: БГНЕС

Пълен потрес! 13-годишна ще ражда от 17-годишния си брат

Eдно момиче на 13–години от град Брезово, Пловдивска област е бременно. Тя е от ромски произход и вече е в седмия месец. Вероятно повечето от читателите ни ще махнат ръка и ще кажат, че не е новина, тъй като това е стандартната възраст, на която много момичета от този етнос стават майки.

Фактът, че бъдещето дете е плод на кръвосмесителна връзка – бащата е 16-годишният брат на девойчето – сигурно също няма да ни шокира.  Инцестът също е често срещано явление в общността, съобщава "Трафик".

Всъщност новината не е пикантерията, че 13-годишна е забременяла от брат си, а това, че нито една от институциите, които би трябвало да се заемат с проблема, досега поне, не са го направили. Разбира се, информацията може да не е стигнала до полицията или социалните служби на общината, но пък в малкото градче и в частност в махалата, това е публична тайна.

Сексът с малолетни, т.е. с лица, ненавършили 14 години, се преследва от закона. Затова прокуратурата образува досъдебно производство срещу 16-годишния баща, за когото законът предвижда от 2 до 6 години затвор. Най-вероятно обаче той ще се размине с пробация, ако изобщо стигне до съд.

Факт е, че в ромските общности могат да е открият най-разнообразни форми на кръвосмешение. Женят се братовчеди, не са редки случаите между много близки роднини – баща с дъщеря, или между брат или сестра както е в случая. Интимни отношения между родители и деца никак не са табу. За сметка на това обаче контрацепцията е смятана за грях и затова резултатите са налице.

Вижте още новини от България и света 

Опасните връзки са в основата на многобройните раждания на деца с генетични увреждания и малформации. Тази "традиция”, която в ромските фамилии се толерира, а останалите, включително и институциите,  си затварят очите за нея, води не само до раждане на голям брой деца с увреждания, но и до промяна на целият генофонд на нацията, категорични са учени от БАН.

Ако в едно българско семейство раждането на дете с малформация е трагедия, то за мнозина цигани  това е допълнителен източник на доход – социални помощи и прочее добавки.

Прокуратурата перманентно образува дела срещу непълнолетни и има осъдени за съвкупление за малолетни, но те рядко приключват с присъда по-различна от пробация. Което по никакъв начин не влияе върху тази ромска "традиция”.

Борбата с тази традиция е оставена в полето на различни фондации и сдружения, финансиране от международни организации. През лятото например фондацията от Куклен  "Инди Рома" започна кампания в Пловдив и региона срещу ранната бременност на малолетни майки от ромски произход. Според статистиката на фондацията  близо 80% от младите ромки, които сключват брак, са под 18-годишна възраст, всяка трета е неграмотна и не може да учи. Кампанията е част от проект на стойност 1 077 495 лева.

Програмата обаче очевидно не е стигнала навреме до 13 – годишната ромка, която скоро ще стане майка.


 

Етикети: родилка , раждане
22:15 | 22 Февруари 2018 г.

Обвиниха в убийство родителите на децата, държани ...

22:15 | 22 Февруари 2018 г.
Повдигнати са обвинения за убийство на родителите на трите деца в столичния квартал "Люлин", държани под ключ. Това се е случил...
18:02 | 22 Февруари 2018 г.

Поредна агресия в училище - баща нападна седмоклас...

18:02 | 22 Февруари 2018 г.
Поредна агресия в училище у нас. В Златарица баща нападна седмокласник, заради системен тормоз над децата му. Родителят е влязъл в училищ...
17:09 | 22 Февруари 2018 г.

Акция в Хасковско - намериха чужденци без документ...

17:09 | 22 Февруари 2018 г.
Шест чужди граждани без документи са открити в апартамент в Харманли, съобщиха от МВР. Двама мъже от Харманли и Симеоновград - на 23 и 27...
15:46 | 22 Февруари 2018 г.

Безработен мъж от Врачанско се обеси заради дълг о...

15:46 | 22 Февруари 2018 г.
Мъж на 58 години от врачанското село Игнатица е открит мъртъв в двора на дома си вчера вечерта. На тялото се натъкнал кметът на селото, к...
Убит е възрастен в кв. Люлин, арестувана е дъщерята и мъжът й
10:04 | 22 Февруари 2018 г.

Зловещо: Убит е възрастен мъж в кв. Люлин, закопча...

10:04 | 22 Февруари 2018 г.
Възрастен мъж е открит мъртъв и с видими следи от насилие в ж.к. "Люлин“, съобщиха от пресцентъра на СДВР. За престъ...
Това е биячът, който прати 18-годишния Илия в кома в Бургас
09:11 | 22 Февруари 2018 г.

Нова версия: Набеденият за бияч Радостин Нгуен изн...

09:11 | 22 Февруари 2018 г.
Обвиненият за зверски побой български футболист - Радостин Нгуен, проговори за побоя пред бургаска дискотека. Вчера бе съобщено, че ...

гледай на живо

23.02.2018
 • в момента
  Денят на живо
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Парламентът на живо
 • 11:45
  Топ шоп