Убиецът: 21-годишен пиян боксьор, посегнал спонтанно на Вики, оставил 100% ДНК

Борисов гневен на родни политици и на Брюксел за очернянето на България, ще се разправя с ЕНП

Младен Маринов, Бойко Борисов, Сотир Цацаров
Източник: Канал 3

21-годишен русенец, криминално регистриран за кражба на цветни метали през 2007 г., бивш боксьор, наливал се с алкохол цялата нощ преди престъплението - това е убиецът на журналистката Виктория Маринова. Има 100% съвпадение на ДНК-то му с вещите на жената, открити в дома му в Русе, както и с дрехите от местопрестъплението. В ход е изпълнението на европейска заповед за задържането му и след произнасянето на германския съд се очаква убиецът да бъде докаран обратно у нас.

Престъплението не е планирано, а веднага след това русенецът Северин Надеждов Красимиров забегнал в Германия. Там е пребивавал на територията на три германски провинции и е бил спипан благодарение на експресното съдействие от страна на германските власти. Това стана ясно на извънреден брифинг на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Младен Маринов в Министерския съвет.

Цацаров натърти, че става въпрос за брутално сексуално престъпление, макар да се работи по всички версии. Установените до този момент доказателства сочат към спонтанно набелязване на жертвата.

Убиецът я е ударил силно в лицето, счупил й носа, завлякъл я е в храстите, след което е извършил брутално сексуално посегателство. Главният прокурор почувства неудобство да разкрие останалите детайли от гаврата на извратения престъпник, убил 30-годишната Виктория. За финал й нанесъл силни удари по главата, довели до черепно-мозъчна травма. Налице е съответствие, както между ДНК-профила, така и съответствие с намерените следи по жертвата. ДНК е открито и по вещите в дома му. Цацаров уточни, че няма преки свидетели-очевидци на жестокото престъпление.

Преди журналистката от местната русенска телевизия да бъде нападната и убита край кея на Дунав, друга жена е тичала по същата алея, но жертвата се е отдалечила повече от обикновено.

"Има преки доказателства, които свързват лицето с жертвата", съобщи вътрешният министър Младен Маринов и уточни, че задържаният е живеел в близост до мястото на убийството. "Има ДНК материал върху трупа на жертвата, дрехите и върху него. Очакваме още доказателства, които да свържат извършителя пряко с жертвата", уточни МВР-шефът.

"Издадена е европейска заповед за задържане, допълни главният прокурор. След процедурата пред германски съд следва привеждане на лицето тук", уточни Сотир Цацаров.

"Не се изключва каквато и да е версия, извършени са разпити с всички нейни колеги. На този етап не можем да твърдим, че е свързано с професионалната ѝ дейност", каза Цацаров, но пак повтори, че се работи по всички версии. Убиецът може да получи между 10 и 20 г. зад решетките само за изнасилването.

Борисов благодари на МВР и на Института по криминалистика, както и на германските власти, но не скри огорчението си от реакцията на родните политици и част от медиите, както и прибързаните коментари на европейски политици в Туитър по адрес на страната ни във връзка с убийството на телевизионната водеща.

Премиерът обаче направи разграничение между медиите, които са правили внушения, и останалите, които са изчакали коректно преди да обвиняват.

ДНК-анализът по дрехите на престъпника е разчетен само в рамките на три дена, изтъкна Бойко Борисов. А през същото това време разни политици и медии се скъсали да пращат имейли зад граница за това, което се е случило в България, негодува премиерът. "Вие знаете, разследвали сте поръчкови убийства, знаете как се крият извършителите - поръчков убиец, който иска да си вземе парите и да си ги харчи, не си оставя слюнките и да не казвам какви други неща, за да може 100% да бъде закован", изригна Борисов.

Премиерът обърна внимание, че прибързаното говорене под силата на натиска на медиите и обществото е можело да предизвика укриване на вещи от страна на извършителя, още повече, че убиецът е менял адреса си и е трябвало да бъде задържан на територията на три германски провинции.

"Благодаря на тези от вас, които коректно заявиха, познавайки работата, че все пак трябва да се изчака. Ние и сега продължаваме да работим. В рамките на три дни прочетох чудовищни неща за България и нито едно вярно нещо. Разни сини и червени политици се скъсаха да пращат мейли и да ходят да обясняват какво се е случило в България. Сякаш това не се е случвало другаде?! Много неща бих казал, но те ще минат добрия тон", спря се за миг премиерът.

Той обаче показа, че е запомнил добре и прибързаните реакции от страна на Европа и ще потърси сметка за хулите.

"Знам, че сега в Брюксел доста хора ме гледат, аз умишлено не разговарях с тях няколко дни. И въпреки това, което са ни учили, не само на правосъдие, не само като действие на полицията – да не се обвинява никой, докато категорично не е доказано, те ни разсипаха от туитове. И аз тук доста ще си поговоря с тях, ще си променя и за шпицен кандидата мнението. Много внимателно съм чел всичко. Ще имаме сериозен разговор в ЕНП. Но това е политиката“, завърши Борисов с намек, че може да не подкрепи кандидата за председател на ЕК Манфред Вебер.

"С нищо не сме заслужили като държава така да бъдем охулени така само за няколко дена", констатира Борисов.

"Българи направиха така, че за България да се говори като за Малта и като за Словакия, да си очернят държавата по най-гадния начин", изказа възмущението си Борисов.

"Разбира се, надявам се в бъдеще да не се получават и подобни експерименти с провокиране на несъществуващи престъпления, както имахме наскоро", зачекна Борисов за постановката на "Господари на ефира", когато реагира много бързо.

"Вие не сте четвъртата, вие сте първата власт и ви моля да бъдете отговорни, което изисква всяка власт", обърна се Борисов към медиите.

 
Трагедия: Млад моторист загина при сблъсък с кола във Враца
14:02 | 16 Юни 2019 г.

Трагедия! Млад моторист загина при сблъсък с кола ...

14:02 | 16 Юни 2019 г.
Млад мъж е загинал при катастрофа между лек автомобил и мотор, съобщиха от ОД на МВР Враца.   Инцидентът е станал на кръстов...
катастрофа с жертва в София
22:29 | 15 Юни 2019 г.

Млада жена издъхна след ужасна катастрофа в София

22:29 | 15 Юни 2019 г.
Млада жена издъхна от раните си два часа след ужасяваща  катастрофа в столицата тази вечер. 23-годишното момиче зад волана букв...
Шестима пострадаха при катастрофа край Велико Търново
17:28 | 15 Юни 2019 г.

Жертвите на катастрофата с патрулка при магистрала...

17:28 | 15 Юни 2019 г.
Пострадалите в пътния инцидент на първокласен път I -3, 157 км на АМ "Хемус" от другия автомобил са починали, 68 годишният вода...
13:06 | 15 Юни 2019 г.

Убит велосипедист открит в канавка край Момчилград...

13:06 | 15 Юни 2019 г.
Велосипедист е загинал при пътен инцидент на пътя от Кърджали към ГКПП "Маказа“, съобщиха от ОДМВР-Кърджали. Временн...
11:12 | 15 Юни 2019 г.

Кабелни пирати нагнетяват недоволство със спиране ...

11:12 | 15 Юни 2019 г.
Не е прекратяван интернетът в дружествата в Дупница, Гоце Делчев и Кюстендил. Това може би се използва за нагнетяване на общественото нед...
10:18 | 15 Юни 2019 г.

10,5 млн. лв. щети от кабелните пирати само за 2 м...

10:18 | 15 Юни 2019 г.
Над 10,5 млн. лева щети са нанесени за 2 месеца на правоносителите Нова тв, бТВ и НВО от кабелни пирати, срещу които бе проведена мащабна...