Защо Катар натиска за завод на "Фолксваген" в Турция вместо у нас

Арабите държат 17% в концерна, Турция ги подкрепи в блокадата, организирана от Саудитска Арабия

Фолксваген
Източник: Facebook

Германският автомобилен гигант "Фолксваген" ще построи новия си завод в Турция. За този избор са надделяли представителите на Катар в борда на "Фолксваген". Държавата от Персийския залив държи 17 процента от акциите на германския концерн.

Към 31 декември 2018 г. акционерите на "Фолксваген" имат следния процент при гласуването: "Порше" - 52,2%, Провинция Долна Саксония - 20%, Катар - 17%, други - 10,8%.

От "Фолксваген Груп" все още не са коментирали официално за решението, взето в четвъртък вечерта на заседание на Надзорния съвет на компанията, съобщи германското издание Automobilwoche. До последно България бе считана за фаворит в надпреварата с югоизточната си съседка.

Още икономически новини ще намерите тук

Въпреки че в средата на май икономическият тв канал "Блумбърг" съобщи, че ръководството на "Фолксваген" ще вземе решението къде да построи новия си завод най-вероятно през октомври, месец по-късно Automotive News предаде, че това ще стане през юли.
 
Новият заво за коли от марките "Фолксваген", "Шкода" и "Сеат, ще бъде издигнат край град Измир. Според предварителните разчети, заводът ще отвори през 2022/2023 година с годишен капацитет от над 350 000 автомобила. По неофициална информация от Анкара са предложили по-голяма държавна финансова подкрепа, както и безплатен терен.

Акциите на турския дистрибутор на "Фолксваген" - Dogus Otomotiv поскъпнаха в петък с цели 11.6% след информацията, макар и не потвърдена официално от концерна, за избора на Измир.
 
Катар има много специални връзки с Турция, която оказа пълна икономическа, политическа и военна подкрепа на държавата след като единственият й съсед по суша - Саудитска Арабия, обяви блокада преди почти 2 г., като събра коалиция от държави, сред които Египет, ОАЕ и Бахрейн. 
 
В тази обстановка Катар още повече разви и заздрави връзките си с Турция, които достигнаха нови висоти с доставката на храни и други жизненоважни стоки в тежкия начален период на кризата, както и задълбочаване  на военното сътрудничество между двете страни.
 
В последно време тези връзки бяха укрепени с мощни инвестиции на Катар на турския пазар, както и движение на турски капитали към богатата на природен газ държава от Персийския залив. Катар отказа да се подчини на ултиматума на водената от С. Арабия коалиция да затвори турската военна база на своя територия, където Анкара планира да изпрати около 3000 свои бойци.
 
Подкрепата на катарската държава за построяването на завода на "Фолксваген" в Измир се вписва логично в развитието на отношенията между двете държави.
 
Остава да се разбере, дали появилите се в немската преса информации за накланянето на везните към Турция не е маневра на концерна  да "подкани" и  България да предприеме стъпки, подобни на тези на турската държава - като гореспоменатата по-голяма държавна финансова подкрепа, както и безплатен терен.
 
Според информациите в немските медии окончателното решение къде ще се строи този завод ще се вземе в средата на август.
10:08 | 20 Януари 2020 г.

Петя Аврамова: Водата на София няма да захранва Пе...

10:08 | 20 Януари 2020 г.
Нека да бъдем коректни. Не захранваме Перник с вода от София, а техническото предложение, което беше оценено като най-добро, това са допъ...
13:42 | 19 Януари 2020 г.

Увеличават безвъзмездната помощ за търговци, промо...

13:42 | 19 Януари 2020 г.
Вместо 50% безвъзмездна помощ, както през 2019 г., през настоящата година при представянето на вина зад граница, родните търговци ще полу...
21:08 | 17 Януари 2020 г.

Ревизоро от ТЕЦ Бобов дол: Нямаме упрек към комина...

21:08 | 17 Януари 2020 г.
Няма вредни емисии, става въпрос за неспазване на процедури, предстоят още претърсвания и изземвания в администрацията на ТЕЦ "Бобов...
18:07 | 17 Януари 2020 г.

БНБ: 3,6 млрд. евро са приходите ни от чуждестранн...

18:07 | 17 Януари 2020 г.
3,6 млрд. евро са приходите от международен туризъм за периода януари-ноември 2019 г. у нас, сочат данните на Българската народна банка, ...
Смениха директора на АЕЦ \
14:11 | 17 Януари 2020 г.

"Westinghouse" ще модернизира 5 и 6 блок на АЕЦ "К...

14:11 | 17 Януари 2020 г.
"Westinghouse Electric Company" обяви, че е подписала договор с АЕЦ "Козлодуй" в България за преместване на текущите ...
15:05 | 16 Януари 2020 г.

Лъчезар Борисов: На трето място в ЕС сме по финанс...

15:05 | 16 Януари 2020 г.
България може да бъде давана за пример в Европа по икономически показатели и в областта на корпоративното управление. Това отбеляза замес...