Взеха главите на IT шефовете в НАП

Владислав Горанов иска от мен не оставка, а решения, каза директорът на НАП Галя Димитрова

Галя Димитрова, НАП
Източник: Канал 3

Ръководителят на звеното за информационни системи в НАП е подал оставка по искане на изпълнителния директор на агенцията Галя Димитрова. Тя е поискала оставката и на отговорния ръководител на ИТ сигурността.

Финансовият министър иска от мен решения, а не оставка, допълни Димитрова. На първата си пресконференция след хакерската атака Димитрова се извини на българските граждани за изтичането на личните им данни. Тя обяви, че вече се работи по изцяло нова ИТ структура в НАП, а външна компания прави одит. Киберсигурността е дейност, която трябва да бъде извършвана от външен изпълнител, смята Галя Димитрова. Трудно събираме ИТ специалисти с необходимата квалификация, призна тя. Нашият стремеж беше да предоставяме все повече електронни услуги на все повече хора, за да могат да изпълняват задълженията си по-лесно, но подценихме баланса между достъпност и сигурност, изтъкна шефът на Приходната агенция. 

Анализът за причините за инцидента е показал пропуски в работата на звената на НАП за информационна сигурност, предаде Нова. Димитрова обяви, че вече са уволнени ръководителите на отделите "Информационна сигурност" и "Информационни системи".

Обмисляме тази дейност - поради нейната специфика, да бъде аутсорсвана, каза тя.

НАП е постигнала и постига забележителни резултати. Няма друга агенция по приходите в европейски мащаб, която да е увеличила три пъти приходите си, похвали работата на нейните служители Димитрова.

Тя посъветва българските граждани да сменят единствено паролите си и персоналния идентификационен код /ПИК/ към НАП и потвърди, че не е необходимо да се подменят лични карти.

Изпълнителният директор на НАП обясни, че по време на отпуска си е била в постоянна връзка с екипа си и с министър Горанов. "Обсъждани са с мен всички взети действия", добави тя.

Заместник-изпълнителният директор на НАП Милена Кръстанова обясни, че много от данните, които са изтекли и са проверени до момента, са разместени и объркани. Сега нашата работа е тези 609 хил. записа с технически средства да бъдат сведени до обозрим брой, за да проверим дали са манипулирани, добави Кръстанова.

До момента 937 620 български граждани са направили справки за изчитане на данни, обявиха от агенцията. 665 000 от тях са с изтекли данни.

Етикети: НАП
20:44 | 20 Септември 2019 г.

Ангелкова: Сезон 2019 е добър, отчитаме ръст на бъ...

20:44 | 20 Септември 2019 г.
Благодаря Ви за мобилизацията, през летните месеци отново доказахме, че можем да се справим с предизвикателствата и най-важното, да гаран...
Теменужка Петкова: Първите 11 км от \
09:02 | 20 Септември 2019 г.

Теменужка Петкова: Първите 11 км от "Турски поток"...

09:02 | 20 Септември 2019 г.
Шпионският скандал у нас по никакъв начин не е повлиял на междуправителствената комисия между България и Русия, каза министърът на енерге...
12:43 | 18 Септември 2019 г.

Министърът на промишлеността на Русия: Имаме интер...

12:43 | 18 Септември 2019 г.
Разчитаме да участваме и сме подали съответната заявка за строежа на атомната централа "Белене", заяви в министърът на промишле...
12:14 | 18 Септември 2019 г.

"Булгартрансгаз" подписа с "Аркад" за "Турски пото...

12:14 | 18 Септември 2019 г.
"Булгартрансгаз“ подписа договор със саудитската фирма "Аркад“ за изграждането на газопровода "Турски поток&ld...
20:05 | 17 Септември 2019 г.

От 1 януари 2020 г. трябва да потече газ през Бълг...

20:05 | 17 Септември 2019 г.
Руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров отбеляза във Варна, че перспективите за изграждането на газопровода "...
16:06 | 17 Септември 2019 г.

Депо за 100 г. напред откри Бойко Борисов в Югозап...

16:06 | 17 Септември 2019 г.
Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево вече имат регионално депо, което ще обслужва и петте общини за следващите 100 години. Т...