Ройтерс по турски източници: "Фолксваген" залага на Турция за завода за 1 милиард евро

Президентът Ердоган провел среща с висш служител на компанията

Reuters: Заводът на Volkswagen ще се строи в Турция
Източник: БГНЕС

Reuters: Заводът на Volkswagen ще се строи в Турция

Турция е все по-близо до осъществяване на целта си да построи завод на "Фолксваген" на своя територия. Тя е на път да се осъществи след "изключително положителна" среща между висш служител на компанията и президента Реджеп Тайип Ердоган тази седмица, съобщиха три турски източници, цитирани от Ройтерс.

Агенцията съобщи миналата седмица, че двете страни водят разговори за данъчния режим на автомобили в Турция, за да приключат инвестицията от 1 милиард евро (1,1 милиарда долара).

Още икономически новини ще намерите тук

Производителят на автомобили, който избира дали да направи инвестицията в България или Турция, не е обявил окончателно решение, но източници казаха, че "Фолксваген“ е положително настроен за инвестиране в Турция, цитира Ройтерс турски източници.

Ердоган и високопоставеният служител на "Фолксваген" преодоляха повечето проблеми по време на срещата тази седмица, каза единият от турските източници, който е запознат с въпроса. Източник на автомобилния гигант заяви, че турският президент се е срещнал с главния изпълнителен директор на VW Херберт Диес тази седмица.

"Преди имаше някои малки проблеми, като например данъчните договорености за автомобилите, които ще се продават. На срещата беше постигнато почти пълно съгласие “, каза турският източник. "Ако няма проблем в последната минута, инвестицията ще бъде направена в Турция."

Тежките турски данъци върху по-големите автомобили ограничават повечето купувачи и местните производители до коли с по-малки размери на двигателя. Автомобили с двигатели под 1,6 литра съставляват 96% от пазара на нови автомобили в страната през 2018 г. Източник заяви, че Турция се опитва да намери формула за справяне с проблемите на "Фолксваген", без да поставя в неизгодно положение съществуващите производители на автомобили.

Големи компании като Фиат, Рено, Форд, Хюндай и Тойота са произвели над 1,3 милиона моторни превозни средства в Турция през миналата година.

Чешкият премиер Андрей Бабиш съобщи във вторник по време на посещението си в Анкара, че "Фолксваген" ще прави голяма инвестиция в Турция. Дали информацията му идва от "Шкода", която е част от немския концерн, или от домакините от Турция, не бе уточнено.

Втори източник на "Фолксваген" обяви, че са останали неуточнени само незначителни въпроси, сред които са тези свързани с данъците. Ако те се разрешат, очаква се споразумението да бъде постигнато след няколко седмици и заводът да бъде построен в западната провинция Маниса, уточни източникът.

 

20:13 | 13 Септември 2019 г.

На светло: Броят на милионерите у нас скочи 10 път...

20:13 | 13 Септември 2019 г.
От 2008 г.. с почти 10 пъти се е увеличил броят на българите, които имат над един милион лева спестявания в банките, показва статистиката...
Бойко Борисов откри разширения производствен център на \
11:01 | 12 Септември 2019 г.

Бойко Борисов: По 4 камиона на 10 мин. минават в Б...

11:01 | 12 Септември 2019 г.
В индустриалната зона в Божурище минават по 4 камиона на 10 минути. Има бум на инвестициите в тази зона. Този път, който планирахме да ра...
13:29 | 11 Септември 2019 г.

420 млн. лв. от тол такси отиват за пътя между Мез...

13:29 | 11 Септември 2019 г.
С до 419 327 906 лева от приходите от смесената система за таксуване за ползване на републиканската пътна мрежа през периода 2020-2023 г....
13:59 | 10 Септември 2019 г.

Шефът на КЕВР Иванов: Парното няма да поскъпва

13:59 | 10 Септември 2019 г.
Няма да има никакво повишение на цената на топлинната енергия до края на тази година. Това заяви председателят на Комисията за енергийно ...
10:20 | 10 Септември 2019 г.

КРИБ иска нов закон срещу киберрекета

10:20 | 10 Септември 2019 г.
"Киберрекетът е една от големите заплахи пред бизнеса и е необходимо законодателство, което да ни предпазва. То трябва да бъде по-ст...
Reuters: Кристалина Георгиева може да оглави МВФ
18:27 | 09 Септември 2019 г.

Франс прес: Кристалина Георгиева е единствен канди...

18:27 | 09 Септември 2019 г.
Българската икономистка Кристалина Георгиева е единственият кандидат за ръководител на Международния валутен фонд, след като днес вече ок...