Ройтерс по турски източници: "Фолксваген" залага на Турция за завода за 1 милиард евро

Президентът Ердоган провел среща с висш служител на компанията

Reuters: Заводът на Volkswagen ще се строи в Турция
Източник: БГНЕС

Reuters: Заводът на Volkswagen ще се строи в Турция

Турция е все по-близо до осъществяване на целта си да построи завод на "Фолксваген" на своя територия. Тя е на път да се осъществи след "изключително положителна" среща между висш служител на компанията и президента Реджеп Тайип Ердоган тази седмица, съобщиха три турски източници, цитирани от Ройтерс.

Агенцията съобщи миналата седмица, че двете страни водят разговори за данъчния режим на автомобили в Турция, за да приключат инвестицията от 1 милиард евро (1,1 милиарда долара).

Още икономически новини ще намерите тук

Производителят на автомобили, който избира дали да направи инвестицията в България или Турция, не е обявил окончателно решение, но източници казаха, че "Фолксваген“ е положително настроен за инвестиране в Турция, цитира Ройтерс турски източници.

Ердоган и високопоставеният служител на "Фолксваген" преодоляха повечето проблеми по време на срещата тази седмица, каза единият от турските източници, който е запознат с въпроса. Източник на автомобилния гигант заяви, че турският президент се е срещнал с главния изпълнителен директор на VW Херберт Диес тази седмица.

"Преди имаше някои малки проблеми, като например данъчните договорености за автомобилите, които ще се продават. На срещата беше постигнато почти пълно съгласие “, каза турският източник. "Ако няма проблем в последната минута, инвестицията ще бъде направена в Турция."

Тежките турски данъци върху по-големите автомобили ограничават повечето купувачи и местните производители до коли с по-малки размери на двигателя. Автомобили с двигатели под 1,6 литра съставляват 96% от пазара на нови автомобили в страната през 2018 г. Източник заяви, че Турция се опитва да намери формула за справяне с проблемите на "Фолксваген", без да поставя в неизгодно положение съществуващите производители на автомобили.

Големи компании като Фиат, Рено, Форд, Хюндай и Тойота са произвели над 1,3 милиона моторни превозни средства в Турция през миналата година.

Чешкият премиер Андрей Бабиш съобщи във вторник по време на посещението си в Анкара, че "Фолксваген" ще прави голяма инвестиция в Турция. Дали информацията му идва от "Шкода", която е част от немския концерн, или от домакините от Турция, не бе уточнено.

Втори източник на "Фолксваген" обяви, че са останали неуточнени само незначителни въпроси, сред които са тези свързани с данъците. Ако те се разрешат, очаква се споразумението да бъде постигнато след няколко седмици и заводът да бъде построен в западната провинция Маниса, уточни източникът.

 

21:08 | 17 Януари 2020 г.

Ревизоро от ТЕЦ Бобов дол: Нямаме упрек към комина...

21:08 | 17 Януари 2020 г.
Няма вредни емисии, става въпрос за неспазване на процедури, предстоят още претърсвания и изземвания в администрацията на ТЕЦ "Бобов...
18:07 | 17 Януари 2020 г.

БНБ: 3,6 млрд. евро са приходите ни от чуждестранн...

18:07 | 17 Януари 2020 г.
3,6 млрд. евро са приходите от международен туризъм за периода януари-ноември 2019 г. у нас, сочат данните на Българската народна банка, ...
Смениха директора на АЕЦ \
14:11 | 17 Януари 2020 г.

"Westinghouse" ще модернизира 5 и 6 блок на АЕЦ "К...

14:11 | 17 Януари 2020 г.
"Westinghouse Electric Company" обяви, че е подписала договор с АЕЦ "Козлодуй" в България за преместване на текущите ...
15:05 | 16 Януари 2020 г.

Лъчезар Борисов: На трето място в ЕС сме по финанс...

15:05 | 16 Януари 2020 г.
България може да бъде давана за пример в Европа по икономически показатели и в областта на корпоративното управление. Това отбеляза замес...
15:47 | 15 Януари 2020 г.

Бюрата по труда намериха работа на над 200 хиляди ...

15:47 | 15 Януари 2020 г.
Данните на Агенцията по заетостта сочат, че 216 256 са безработните, които през 2019 г. са постъпили на работа със съдействието на бюрата...
15:01 | 15 Януари 2020 г.

Средният осигурителен доход за страната за ноември...

15:01 | 15 Януари 2020 г.
Размерът на средния осигурителен доход за страната за месец ноември 2019 г. е 1015,82 лв., съобщиха от НОИ. Средномесечният осигурите...