Бойко Борисов: Обръщат се кофите с боклук и се броят кутиите с бандерол и без бандерол

Имаме само 6% контрабандни цигари, ето ви борба с корупцията, каза премиерът

Бойко Борисов: Имаме само 6% контрабандни цигари, ето я борбата с корупцията
Източник: Канал 3

Бойко Борисов: Имаме само 6% контрабандни цигари, ето я борбата с корупцията

Приходите за януари от бюджета на горивата са с 12% ръст. Контрабандата на цигари е под 6%. Това каза премиерът Бойко Борисов след излъченото на живо по Канал 3 представяне на резултати от изследване за контрабандата на цигари. В него участваха също главният прокурор Сотир Цацаров, финансовият министър Владислав Горанов, и вътрешният Валентин Радев.
 
По повод представеното проучване Борисов посочи, че това е най-точното проучване, защото те направено по максимално прост и практичен начин. "Във всеки град се обръщат кофи с боклук и се броят кутиите без бандерол и със бандерол. Това не е като социологическите проучвания преди избори, това изследване е от производителите, практично, показва реалната ситуация в борбата с контрабандата“, коментира Бойко Борисов.
 
"Искахме да го направим така преди години, нека Емо Димитров (Емил Димитров-Ревизоро) да ви каже какви ядове брахме тогава, накрая трябваше да платим много милиони на (британската агенция) "Краун Ейджънтс" да го направят, като тогава във Великобритания контрабандата на цигари бе 35%, а в България беше 34%", припомни Борисов, който посочи и други цифри.
 
"Във Франция - 23% контрабанда в цигарите, това са черните пари, които директно отиват някъде, не са постъпления в бюджета. И България - 6%. Най-удовлетворителното е, че тенденцията е трайна, че не е кампанийно, върви тримесечие след тримесечие, и затова приходите в бюджета са такива.
 
Тогава много се опитахме да свършим работа с Емо Димитров (Емил Димитров-Ревизоро, шеф на парламентарната комисия за борба със сивата икономика) и не успяхме.
 
"И сега, когато се събрахме всички агенции, и лично главният прокурор помогна да има мрежа, която моментално дава възможност да се действа", продължи премиерът.
 
"Как може България, които има граница не с шенгенски държави, а с държави извън ЕС, да сваля контрабандата и да сме с 6%, и да идват тук и да ни казват къде е борбата с корупцията", възмути се Борисов.
 
Той посочи, че за януари "приходите в бюджета от горивата са с 12% ръст, като същата схема сме приложили към горива, захарни изделия, алкохол".
 
Бойко Борисов помоли да му осигурят английски превод на резултатите от изследването за контрабандата, за да ги покаже на европейските си колеги. "И да ми го дадете на английски, за да питам един по един колегите какво правят в техните страни - това са милиарди извън бюджета".
 
Емил Димитров-Ревизоро добави: "Ние се обединихме, досега работехме поотделно като ведомства.
А по отношение на "Краун Ейджънтс" аз тогава си подадох оставката".
 
Вътрешният министър Валентин Радев отчете свършеното през 2017 г. в борбата с контрабандата на цигари.
 
"През 2017 година са иззети над 50 млн. къса цигари, както и над 48 тона нарязан тютюн", каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев.
 
"МВР поставя акцент върху противодействието на контрабандата на цигари и тютюневи изделия. Засилва се капацитетът на нашите органи. През 2017 година са проведени 43 специализирани тематични операции. Структурите на МВР са извършили 1154 проверки на обекти“, обясни министърът.
 
Той отчете, че само през септември 2017 година със Специализираната прокуратура са иззети 915 мастербокса цигари. Задържани са 9 лица, повдигнати са обвинения на петима. "Това е само един пример от 2017 година. Предотвратени са щети за над 16 млн. лева. Така работи държавата - регулярно, методично и резултатно“, заяви още вътрешният министър.
 
Главният прокурор Сотир Цацаров отбеляза, че се отбелязва най-ниското досега ниво на контрабанда при цигарите - 6%. 
"На първо място искам да отбележа, че формулировката, под която е обозначено проучването - "Цигари непредназначени за местния пазар“, е изключително деликатна и в същото време показваща за какво става дума.
 
Най-общо казано става дума за това, което представлява незаконна търговия, контрабанда и което в крайна сметка осъществява и престъпни състави", поясни Цацаров.
 
Според него обаче въпреки деликатната формулировка "цигари, непредназначени за местния пазар“, не може да не се отбележат няколко неща.
 
"На първо място плюсовете – да, 6% е най-ниското ниво, мерено до момента. Тези 6% обаче не бива да ни успокояват, защото в рамките им маржовете са много големи по места“, заяви Цацаров. 
 
По думите му има места с много нисък процент и места с много висок. "Ако Хасково, с най-висок процент, го обясняваме географски (граница и КПП-та с Гърция и Турция), възникват въпросите за Велико Търново и Пазарджик. Такива въпроси възникват и по отношение на марките цигари с оглед на това, че отново лидер остава една и съща компания", допълни още главният прокурор. 
 

 

10:53 | 16 Юни 2018 г.

Ангелкова откри сезона в Слънчев бряг! Очакваме ус...

10:53 | 16 Юни 2018 г.
Очакваме много добър ръст на туристите през лято 2018, който не можем да постигнем без активното партньорство на бизнеса. Това заяви мини...
22:30 | 14 Юни 2018 г.

Ангелкова и кметът на Варна обсъдиха предстоящия л...

22:30 | 14 Юни 2018 г.
Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с кмета на община Варна Иван Портних. Двамата обсъдиха готовността за начало...
12:23 | 14 Юни 2018 г.

Стимулират с 25 млн. евро стартиращи иновативни фи...

12:23 | 14 Юни 2018 г.
С 25 милиона евро ще бъдат подпомогнати нови иновативни фирми у нас. Компаниите в ранен етап на развитие, т. нар. "стартъпи" (о...
08:34 | 14 Юни 2018 г.

Протест: Без автобусни превози в цялата страна от ...

08:34 | 14 Юни 2018 г.
Автобусните превозвачи излизат на протест. Браншът се обявява срещу идеята за създаване на Българската автомобилна камара, а основният им...
Габриел ще обсъжда дигиталната свързаност и обмен между публичните администрации на форум в София
22:15 | 13 Юни 2018 г.

Габриел ще обсъжда дигиталната свързаност и обмен ...

22:15 | 13 Юни 2018 г.
Еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел ще открие Конференция по семантична оперативна съв...
12:41 | 13 Юни 2018 г.

Дупнишка фирма със 100 лв. капитал спря проект за ...

12:41 | 13 Юни 2018 г.
Фирма със 100 лева капитал, регистрирана за продажба на коли, мотори и мотопеди, спря поръчката за изграждане на Граничния контролно-...

гледай на живо

18.06.2018
 • в момента
  Денят на живо
 • 21:00
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:30
  Денят на живо