Бойко Борисов: До 1 г. можем да влезем в чакалнята на еврозоната

Това е при задължителна политическа стабилност - всичко си зависи от нас и нашите ръце, каза премиерът

Бойко Борисов: До 1 г. можем да влезем в чакалнята на еврозоната
Източник: Канал 3

Бойко Борисов: До 1 г. можем да влезем в чакалнята на еврозоната

До една година можем да сме в чакалнята за еврозоната, заяви премиерът Бойко Борисов на форума "България в еврозоната", който Канал 3 излъчи на живо.
 
"Хубаво е че на това събитие са всички големи политически партии. Искаме до една година да влезем в чакалнята на еврозоната, да намалим лихвите по кредитите, повече стабилност и сигурност в банковата система, повече инвестиции. Това е при задължителна политическа стабилност - всичко си зависи от нас и нашите ръце", изтъкна още Борисов, който посочи и двата възможни варианта за България от влизането в еврозоната.
 
 
"По тази тема има две мнения - първото, положително, че ако влезем в чакалнята, всичко тръгва нагоре; имаме и обратния вариант с Гърция - след като влиза, всичко тръгва надолу", каза премиерът и припомни, че България вече е покрила 4 от 5-те критерия.
 
"Ние искаме първо България да влезе в чакалнята за еврозоната, а след това в банковия паричен съюз", разкри още премиерът, като предупреди, че с този форум със сигурност ще бъдат подразнени банкерите от европейските финансови институции - "банкерите не обичат да се шуми". 
 
"Банкерите сега със сигурност ще ги подразним с този форум, че малко осветяваме тази пътна карта (за пътя на България към еврозоната), но българските граждани трябва да са информирани", обясни Борисов.
 
Той отново подчерта колко е важна политическата стабилност на България за тази важна стъпка към общата валута. За което изтъкна приноса на всички досегашни правителства. 
 
"Зависи от стабилността на държавата и как ще се ръководи в бъдеще. Ние, понеже винаги сме по-силни да се черним - и ние от ГЕРБ и колегите от БСП, но ще видите от графиката на дълга, как с Гърция тръгваме от 100% и през всичките години се вижда как преди няколко дни ние отиваме на 25%, а Гърция точно обратното - отива на 177%", подкрепи тезата си с цифри Борисов.
 
"Всичките правителства, което и да е правителство, ще го спазва това нещо, което е изключително важно, когато защитаваме една теза - или от страховете на българските хора или от страховете на европейците. 
 
Но ние не представляваме риск за Европа, защото удържахме - пак казвам, всички правителства. Не си дадохме на съхранение и не си продадохме златния резерв - имаме хубав златен резерв, имаме фискален резерв, което постигаме със стабилност", отчете премиерът.
 
"Ако видите дълговете на Полша, Словакия, Унгария, това ще означава, че спокойно можем да похарчим 10-15 милиарда веднага и всички ще харесат това, защото така ние ще вдигнем пенсиите и всичко, но едва ли ще се го харесат бъдещите поколения, които ще трябва да го изплащат", заяви Бойко Борисов.
 
По повод третото място на България по най-нисък дълг в ЕС (след Естония и Люксембург), премиерът се зарече до края на мандата си да свали под 20% задлъжнялостта на страната и тя да измести Люксембург от второто място.
 
Бойко Борисов припомни изказването на Сергей Станишев. "Господин Станишев завърши много добре с въпроса "Какво би станало, ако не участваме (в еврозоната)?". Тогава не би трябвало да се сърдим, ако едни държави искат да се развиват на първа скорост, а други, с други претенции, да си правят тяхна политика. Ние от кои искаме да бъдем? Ясно е, че ако искаме да сме като силните страни и икономики с обща валута, трябва да влезем в техните измерения", подчерта Бойко Борисов.
 
Той разкри, че предстоят "тихи преговори" с европейските банкери, и изрази своя оптимизъм, че до година България ще постигне своето - влизане в чакалнята в еврозоната.
 
"Оптимист съм, че в рамките на една година можем да се поздравим с успех по този въпрос. Иска ми се да е за няколко месеца, но няма да може, а и президентът Макрон има нови идеи към разделяне на Европа, а не за обединение", завърши премиерът.
Започна изложението \
19:50 | 11 Октомври 2019 г.

Започна изложението "Международен автомобилен сало...

19:50 | 11 Октомври 2019 г.
Днес започна изложението "Международен автомобилен салон в София 2019 г.", на което столичани могат да видят 250 автомобила от ...
Жечо Станков: Нови цени на газа се очакват най-рано след Нова година
19:04 | 11 Октомври 2019 г.

Жечо Станков: Нови цени на газа се очакват най-ран...

19:04 | 11 Октомври 2019 г.
"Нова и по-ниска цена на природния газ може да има, но това може да стане най-рано след Нова година. В момента текат преговори с &qu...
12:24 | 11 Октомври 2019 г.

Андреана Галчева официално оглави НАП - София

12:24 | 11 Октомври 2019 г.
Андреана Галчева официално поема поста директор на ТД на НАП - София, обявиха от приходната агенция. Тя е назначена със заповед ...
виадукт \
09:35 | 11 Октомври 2019 г.

Премиерът няма търпение да открие 9,3 км нов участ...

09:35 | 11 Октомври 2019 г.
Oфициално се открива новият 9,3 км участък от АМ "Хемус" между Ябланица и Боаза днес, съобщи в профила си във Фейсбук министър-...
Борисов в индустриалната зона на Червен бряг за откриване на разширение на завод заваряване на стоманени компоненти
16:36 | 10 Октомври 2019 г.

Класация: Българската икономика е най-конкурентосп...

16:36 | 10 Октомври 2019 г.
Българската икономика е на 49 място в класацията за световна конкурентоспособност, предаде БГНЕС, позовавайки се на класацията на Световн...
България и Гърция подписват споразумение за газовата връзка
12:40 | 10 Октомври 2019 г.

Петкова и Хадзидакис подписаха за газовата връзка ...

12:40 | 10 Октомври 2019 г.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и гръцкият ѝ колега Константинос Хадзидакис подписаха преди малко в София междуправителствен...