Бойко Борисов: До 1 г. можем да влезем в чакалнята на еврозоната

Това е при задължителна политическа стабилност - всичко си зависи от нас и нашите ръце, каза премиерът

Бойко Борисов: До 1 г. можем да влезем в чакалнята на еврозоната
Източник: Канал 3

Бойко Борисов: До 1 г. можем да влезем в чакалнята на еврозоната

До една година можем да сме в чакалнята за еврозоната, заяви премиерът Бойко Борисов на форума "България в еврозоната", който Канал 3 излъчи на живо.
 
"Хубаво е че на това събитие са всички големи политически партии. Искаме до една година да влезем в чакалнята на еврозоната, да намалим лихвите по кредитите, повече стабилност и сигурност в банковата система, повече инвестиции. Това е при задължителна политическа стабилност - всичко си зависи от нас и нашите ръце", изтъкна още Борисов, който посочи и двата възможни варианта за България от влизането в еврозоната.
 
 
"По тази тема има две мнения - първото, положително, че ако влезем в чакалнята, всичко тръгва нагоре; имаме и обратния вариант с Гърция - след като влиза, всичко тръгва надолу", каза премиерът и припомни, че България вече е покрила 4 от 5-те критерия.
 
"Ние искаме първо България да влезе в чакалнята за еврозоната, а след това в банковия паричен съюз", разкри още премиерът, като предупреди, че с този форум със сигурност ще бъдат подразнени банкерите от европейските финансови институции - "банкерите не обичат да се шуми". 
 
"Банкерите сега със сигурност ще ги подразним с този форум, че малко осветяваме тази пътна карта (за пътя на България към еврозоната), но българските граждани трябва да са информирани", обясни Борисов.
 
Той отново подчерта колко е важна политическата стабилност на България за тази важна стъпка към общата валута. За което изтъкна приноса на всички досегашни правителства. 
 
"Зависи от стабилността на държавата и как ще се ръководи в бъдеще. Ние, понеже винаги сме по-силни да се черним - и ние от ГЕРБ и колегите от БСП, но ще видите от графиката на дълга, как с Гърция тръгваме от 100% и през всичките години се вижда как преди няколко дни ние отиваме на 25%, а Гърция точно обратното - отива на 177%", подкрепи тезата си с цифри Борисов.
 
"Всичките правителства, което и да е правителство, ще го спазва това нещо, което е изключително важно, когато защитаваме една теза - или от страховете на българските хора или от страховете на европейците. 
 
Но ние не представляваме риск за Европа, защото удържахме - пак казвам, всички правителства. Не си дадохме на съхранение и не си продадохме златния резерв - имаме хубав златен резерв, имаме фискален резерв, което постигаме със стабилност", отчете премиерът.
 
"Ако видите дълговете на Полша, Словакия, Унгария, това ще означава, че спокойно можем да похарчим 10-15 милиарда веднага и всички ще харесат това, защото така ние ще вдигнем пенсиите и всичко, но едва ли ще се го харесат бъдещите поколения, които ще трябва да го изплащат", заяви Бойко Борисов.
 
По повод третото място на България по най-нисък дълг в ЕС (след Естония и Люксембург), премиерът се зарече до края на мандата си да свали под 20% задлъжнялостта на страната и тя да измести Люксембург от второто място.
 
Бойко Борисов припомни изказването на Сергей Станишев. "Господин Станишев завърши много добре с въпроса "Какво би станало, ако не участваме (в еврозоната)?". Тогава не би трябвало да се сърдим, ако едни държави искат да се развиват на първа скорост, а други, с други претенции, да си правят тяхна политика. Ние от кои искаме да бъдем? Ясно е, че ако искаме да сме като силните страни и икономики с обща валута, трябва да влезем в техните измерения", подчерта Бойко Борисов.
 
Той разкри, че предстоят "тихи преговори" с европейските банкери, и изрази своя оптимизъм, че до година България ще постигне своето - влизане в чакалнята в еврозоната.
 
"Оптимист съм, че в рамките на една година можем да се поздравим с успех по този въпрос. Иска ми се да е за няколко месеца, но няма да може, а и президентът Макрон има нови идеи към разделяне на Европа, а не за обединение", завърши премиерът.
Кметовете на София и на Перник гости в Беновска пита на 16 февруари  6
07:49 | 17 Февруари 2020 г.

Хиляди губят достъп до електронните услуги на НАП ...

07:49 | 17 Февруари 2020 г.
Около 40 хиляди българи губят достъпа си до електронните услуги на Националната агенция за приходите. Причината – личните им компют...
От утре пускат и уикенд винетка за 10 лева
07:16 | 17 Февруари 2020 г.

От днес: Шофьор без винетка - с "награда" снимка з...

07:16 | 17 Февруари 2020 г.
От понеделник шофьорите, които пътуват по републиканската пътна мрежа без валидна електронна винетка, ще бъдат санкционирани и чрез камер...
18:30 | 13 Февруари 2020 г.

Теменужка Петкова: Ще намерим най-доброто решение ...

18:30 | 13 Февруари 2020 г.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова проведе среща с индустриалци за цената на тока, търгуван на енергийната борса, съобщава БГНЕ...
Социалните помощи и добавки скачат с 15%
12:26 | 13 Февруари 2020 г.

1349 лева бруто е средната работна заплата за деке...

12:26 | 13 Февруари 2020 г.
Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на декември 2019 г. намаляват с 23.7 хил., или с 1.0%, спрямо края на септемвр...
Reuters: Кристалина Георгиева може да оглави МВФ
09:10 | 13 Февруари 2020 г.

Кристалина Георгиева: Китайската икономика ще се в...

09:10 | 13 Февруари 2020 г.
Китайската икономика ще се възстанови бързо и ефективно, след като беше изправена пред сериозни изпитания заради коронавируса. Това прогн...
11:43 | 11 Февруари 2020 г.

Дано прокуратурата да се заеме и със скъпия ток, п...

11:43 | 11 Февруари 2020 г.
Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев предрече сериозни последици от скъпия ток в...