Теменужка Петкова: До 7-8 години може да бъде реализиран проектът "Белене"

Изграждането на атомната централа ще гарантира енергийната сигурност на страната, твърди министърът на енергетиката

Теменужка Петкова
Източник: БГНЕС

Теменужка Петкова

Нашата цел е до края на годината да бъде разработена процедурата по избор на стратегически инвеститор и да бъде даден старт на тази процедура. Ако се тръгне в посока реализация на проекта АЕЦ "Белене", той може да бъде реализиран в следващите 7-8 години. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ по повод рестартирането на процедурата за АЕЦ "Белене".

Както вече е известно Министерството на енергетиката разработи доклад за вариантите какво трябва да се прави с оборудването и площадката на "Белене". Препоръката бе проектът да се реализира. Докладът бе приет от правителството и отива в Народното събрание за обсъждане. Той е внесен вчера.

"След внесеното вчера предложение за проекта АЕЦ "Белене" най-работещият сценарий е реализация на активите”, обясни отново Петкова.

"Това е така, защото отиваме към варианта, заложен още в началото на проекта АЕЦ "Белене". Имаме диверсифициране на пазарния риск, реализацията на проекта е единственият начин да възстановим всички извършени до момента разходи, да гарантираме енергийната си сигурност в дългосрочен аспект", коментира енергийният министър.

Вижте още новини от България!

Петкова описа и другите варианти, които според нея не са достатъчно добри за страната ни.

"Единият е да не се предприема нищо по отношение на оборудването, което притежаваме и активите, които притежаваме, близо 3 млрд. лева са парите на българските данъкоплатци, които са вложени в този проект през годините. Ако този вариант се реализира и се върви по линията, че са дадени едни пари и няма нужда да се дават допълнителни, това би бил най-негативният вариант", поясни министърът.

"В перспектива се вижда, че ще има нужда от нови базови мощности, не само в България, но и в целия регион. Ако ние не използваме това оборудване и активите които притежаваме на площадката на АЕЦ "Белене" и всички лицензионни документи във връзка с този проект, това означава, че ние ще пропуснем една възможност с разрешаване на въпроса с енергийната ни сигурност.

Този вариант ще означава, че БЕХ и НЕК трябва да отпишат всички тези активи и разходи, които до този момент са извършени за "Белене", което означава, че ще има много сериозен риск за декапитализацията на НЕК, което ще доведе до декапитализация на консолидиран база в рамките на Българския енергиен холдинг. Това означава изключително негативни финансови последици за целия енергиен сектор", обяви Петкова.

"Другият сценарий е да се продаде оборудването на трето лице, като тук е важна позицията на партньорите ни, които са конструктори и производители на оборудването. Това са колегите от "Росатом". Анализът показва, че този вариант е почти невъзможен, ако се осъществи оборудването ще се продаде на много малка цена, отново загуба ще последва. Пак има риск от декапитализация на БЕХ", допълни министърът на енергетиката.

 

Ангелкова: В страната ни има ръст от над 3 644 000 чужди туристи
14:30 | 17 Август 2018 г.

Ангелкова: В страната ни има ръст от над 3 644 000...

14:30 | 17 Август 2018 г.
В страната ни има ръст от над 3 644 000 чужди туристи, според данните на Българския статистически институт. Това каза днес пред журналист...
\
07:30 | 17 Август 2018 г.

"Пирогов" също се оказа жертва на фалиралата "Олим...

07:30 | 17 Август 2018 г.
Една от най-големите болници в страната - "Пирогов", се оказа жертва на фалиралата "Олимпик". Здравното заведени...
16:15 | 16 Август 2018 г.

Ангелкова ще участва в кръгла маса в Бургас по про...

16:15 | 16 Август 2018 г.
Министърът на туризма Николина Ангелкова ще участва в кръгла маса в гр Бургас за обсъждане на проекта за 12 винено-кулинарни де...
12:04 | 15 Август 2018 г.

Застрахованите в "Олимпик" вече могат да сключват ...

12:04 | 15 Август 2018 г.
Комисията за финансов надзор информира шофьорите, сключили "Гражданска отговорност" в компанията с отнет лиценз "Олимпик&q...
22:36 | 14 Август 2018 г.

Отчетоха рекордна инфлация за последните пет годин...

22:36 | 14 Август 2018 г.
Годишната инфлация достигна до 3,5%, показват данни на Националния статистически институт за юли 2018 г., сравнени със същия на месец мин...
20:08 | 14 Август 2018 г.

Турската лира изчезна у нас

20:08 | 14 Август 2018 г.
Дефицит на турски лири у нас – част от чейндж бюрата спряха да продават валутата, а други въведоха лимити, предава bTV. Сривът ...

гледай на живо

17.08.2018
 • в момента
  Имате думата
 • 18:00
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 19:00
  „Патарински Live” - избрано
 • 19:30
  Новини