Теменужка Петкова: Балканска АЕЦ "Белене" е много добра и напълно осъществима идея (ВИДЕО)

Ще трябва да се прави актуална оценка на активите по проекта, обяви министърът на енергетиката

Теменужка Петкова, Ивелина Василева
Източник: БГНЕС

„Идеята за АЕЦ „Белене“ като балкански проект е много добра и е напълно осъществима. Всичко зависи от това какво ще реши суверенът по отношение на предложения от нас вариант”. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод проекта, който бе върнат от правителството в парламента.

В Народното събрание бе внесен доклад на Министерството на енерегетиката с варианти за действие с оборудването, което притежава и като най-удачен е посочен реализацията на проекта.

Въпреки че идеята за балканска атомна централа явно съществува Петкова обяви, че подобна тема не е засягана по време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София. И отново поясни, че всичко зависи от Народното събрание, но от нейна страна и подопечното ѝ министерство има готовност за действия.

„Ще стартираме подготовката за процедура за избор на стратегически инвеститор, ако парламентът ни даде мандат за това. Очаквам в българския парламент да чуем всички мнения, да се отговори на всички въпроси. Да се даде ясна визия за това какво следва, ако тръгнем в посока реализация на проекта. Да може да се вземе едно прагматично решение в интерес на българските граждани и бизнес”, обяви Петкова.

Вижте още новини от България!

 „Много е важно да не се разделяме, когато става въпрос за такива важни въпроси като АЕЦ „Белене“, които касаят бъдещето на България и българската икономика. Това са решения, които ще ангажират поколения напред. Всички трябва да се отърсим от политическите и партийните пристрастия и говорения. Да се обединим около най-доброто решение за България“, допълни Петкова.

Министърът поясни, че е необходима актуална оценка на активите, но тя не би попречила на евентуалния старт на процедурата за търсене на инвеститор.

„Трябва да се направи актуална оценка на всички активи на АЕЦ „Белене“, материални и нематериални. Актуална оценка означава пазарна оценка. Реално колко струват активите сега.  Оценката ще върви паралелно с конкурса за стратегически инвеститор. Оценката на материалните активи ще е важна, за да се знае с какъв дял ще участва държавата в строежа на втората атомна централа.

По всяка вероятност ще има определена конкурсна процедура за изготвянето на оценката, защото е минало доста време. Последната оценка е от 2012 година. Безспорно са се променили доста от параметрите. Оценката трябва да бъде актуализирана“, обясни Петкова.

„БАН залага максимално високи разходи за проекта. Ако се стартира процедура за избор на стратегически инвеститор ще предстоят преговори и разговори. Целта ще бъде цената и разходите да се минимизират, доколкото е възможно“, поясни енергийният министър.

Теменужка Петкова присъства на откриването на Европейски минен форум и в тази връзка коментира:

„Минерално-суровинната индустрия има стратегическо значение за България, защото това е индустрията на базата, на която се развива всеки един от останалите сектори в българската икономика. От развитието на тази индустрия, конкурентоспособността и развитието ѝ зависи и успешното и конкурентоспособното развитие на икономиката ни.

В глобален мащаб ще вървим към ниско въглеродна икономика. Преходът към тази икономика трябва да бъде много добре прецизиран и анализиран от гледна точка на енергийната сигурност на всяка държава членка на ЕС.

Поставили сме си важна задача, свързана с това да се възползваме от възможността, която дава Европейската директива и да поискаме дерогация за големите горивни инсталации при стриктно спазване на всички екологични норми и европейско законодателство. Екологичният акцент е един от много важните стълбове в Стратегията за развитие на минерално-суровинната индустрия, която правителството прие през 2015 година”.

Строят магистрала от Видин до Монтана, а от Мездра до Ботевград скоростен път
14:36 | 24 Януари 2019 г.

Строят магистрала от Видин до Монтана, а от Мездра...

14:36 | 24 Януари 2019 г.
В участъка на международен път Е 79 от Видин до Монтана ще бъде изградена автомагистрала, а от Мездра до Ботевград - скоростен четирилент...
Излязоха новите данъци на колите - ето как да проверите колко дължите
09:05 | 24 Януари 2019 г.

Излязоха новите данъци на колите - ето как да пров...

09:05 | 24 Януари 2019 г.
Нови данъци за автомобилите влязоха в сила от 2019 г. Променя се самият начин за изчисляване на налога. За първи път във формулата с...
15:39 | 22 Януари 2019 г.

Патентното ведомство с нова важна услуга

15:39 | 22 Януари 2019 г.
Патентно ведомство съобщи официално, че от утре в Портала за електронни услуги ще са достъпни текстовете на решенията по опозиции и отказ...
19:47 | 21 Януари 2019 г.

Аварира локомотивът на бързия влак София-Кулата

19:47 | 21 Януари 2019 г.
Бързият влак София - Кулата е спрял от близо час на спирка "Гълъбник” заради авария в локомотива. Още новини от страната щ...
Търговци на горива обявиха готовност за протестни действия
12:47 | 21 Януари 2019 г.

Търговци на горива обявиха готовност за протестни ...

12:47 | 21 Януари 2019 г.
Търговци на горива обявиха готовност за протестни действия. Причината - разногласията около промените в Закона за горивата, който трябваш...
Газ
15:06 | 17 Януари 2019 г.

Учредиха нова държавна компания заради газов хъб "...

15:06 | 17 Януари 2019 г.
В изпълнение на приетото от Министерския съвет и Народното събрание решение за изменение и допълнение на Енергийната стратегия на Републи...

гледай на живо

24.01.2019
 • в момента
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини
 • 16:10
  Социална мрежа
 • 17:00
  Новини