Теменужка Петкова: Балканска АЕЦ "Белене" е много добра и напълно осъществима идея (ВИДЕО)

Ще трябва да се прави актуална оценка на активите по проекта, обяви министърът на енергетиката

Теменужка Петкова, Ивелина Василева
Източник: БГНЕС

„Идеята за АЕЦ „Белене“ като балкански проект е много добра и е напълно осъществима. Всичко зависи от това какво ще реши суверенът по отношение на предложения от нас вариант”. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод проекта, който бе върнат от правителството в парламента.

В Народното събрание бе внесен доклад на Министерството на енерегетиката с варианти за действие с оборудването, което притежава и като най-удачен е посочен реализацията на проекта.

Въпреки че идеята за балканска атомна централа явно съществува Петкова обяви, че подобна тема не е засягана по време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София. И отново поясни, че всичко зависи от Народното събрание, но от нейна страна и подопечното ѝ министерство има готовност за действия.

„Ще стартираме подготовката за процедура за избор на стратегически инвеститор, ако парламентът ни даде мандат за това. Очаквам в българския парламент да чуем всички мнения, да се отговори на всички въпроси. Да се даде ясна визия за това какво следва, ако тръгнем в посока реализация на проекта. Да може да се вземе едно прагматично решение в интерес на българските граждани и бизнес”, обяви Петкова.

Вижте още новини от България!

 „Много е важно да не се разделяме, когато става въпрос за такива важни въпроси като АЕЦ „Белене“, които касаят бъдещето на България и българската икономика. Това са решения, които ще ангажират поколения напред. Всички трябва да се отърсим от политическите и партийните пристрастия и говорения. Да се обединим около най-доброто решение за България“, допълни Петкова.

Министърът поясни, че е необходима актуална оценка на активите, но тя не би попречила на евентуалния старт на процедурата за търсене на инвеститор.

„Трябва да се направи актуална оценка на всички активи на АЕЦ „Белене“, материални и нематериални. Актуална оценка означава пазарна оценка. Реално колко струват активите сега.  Оценката ще върви паралелно с конкурса за стратегически инвеститор. Оценката на материалните активи ще е важна, за да се знае с какъв дял ще участва държавата в строежа на втората атомна централа.

По всяка вероятност ще има определена конкурсна процедура за изготвянето на оценката, защото е минало доста време. Последната оценка е от 2012 година. Безспорно са се променили доста от параметрите. Оценката трябва да бъде актуализирана“, обясни Петкова.

„БАН залага максимално високи разходи за проекта. Ако се стартира процедура за избор на стратегически инвеститор ще предстоят преговори и разговори. Целта ще бъде цената и разходите да се минимизират, доколкото е възможно“, поясни енергийният министър.

Теменужка Петкова присъства на откриването на Европейски минен форум и в тази връзка коментира:

„Минерално-суровинната индустрия има стратегическо значение за България, защото това е индустрията на базата, на която се развива всеки един от останалите сектори в българската икономика. От развитието на тази индустрия, конкурентоспособността и развитието ѝ зависи и успешното и конкурентоспособното развитие на икономиката ни.

В глобален мащаб ще вървим към ниско въглеродна икономика. Преходът към тази икономика трябва да бъде много добре прецизиран и анализиран от гледна точка на енергийната сигурност на всяка държава членка на ЕС.

Поставили сме си важна задача, свързана с това да се възползваме от възможността, която дава Европейската директива и да поискаме дерогация за големите горивни инсталации при стриктно спазване на всички екологични норми и европейско законодателство. Екологичният акцент е един от много важните стълбове в Стратегията за развитие на минерално-суровинната индустрия, която правителството прие през 2015 година”.

Николина Ангелкова и Теменужка Петкова
19:01 | 23 Май 2018 г.

България предлага създаване на стратегия за енерги...

19:01 | 23 Май 2018 г.
България предлага на Европейската комисия създаването на стратегия за финансиране на проекти по енергийна ефективност в областта на ...
Нено Димов и Румен Порожанов 16
16:37 | 23 Май 2018 г.

Порожанов: Закон ще защити производството на бълга...

16:37 | 23 Май 2018 г.
Производството на българското розово масло ще бъде защитено в закона. Това съобщи министърът на земеделието и храните Румен Порожанов, ко...
Еврозоната заседава извънредно за Гърция тази вечер
14:25 | 23 Май 2018 г.

Ройтерс: Брюксел отряза България за Еврозоната (ВИ...

14:25 | 23 Май 2018 г.
България не е готова да влезе в Еврозоната, отчита доклад на Европейската комисия, който се публикува веднъж на две години, съобщават Рой...
11:53 | 23 Май 2018 г.

България предлага създаване на стратегия за енерги...

11:53 | 23 Май 2018 г.
България предлага на Европейската комисия създаването на единна стратегия за финансиране на проекти по енергийна ефективност в облас...
Борисов: С президента Путин се разбрахме да ни опростят 90 млн. от реакторите за АЕЦ Белене
11:51 | 23 Май 2018 г.

Борисов: С президента Путин се разбрахме да ни опр...

11:51 | 23 Май 2018 г.
Отнасяме се единствено със загриженост за това, което българският данъкоплатец е платил вече за АЕЦ "Белене“. Това каза в нача...
14:31 | 22 Май 2018 г.

Мтел вече го няма! Смени го А 1

14:31 | 22 Май 2018 г.
След 17 години на пазара, една от най-разпознаваемите български търговски марки отива в историята – мобилният оператор "Мтел&r...

гледай на живо

25.05.2018
 • в момента
  Концерт на Мая Нешкова
 • 21:00
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:30
  Без монтаж