Теменужка Петкова: Балканска АЕЦ "Белене" е много добра и напълно осъществима идея (ВИДЕО)

Ще трябва да се прави актуална оценка на активите по проекта, обяви министърът на енергетиката

Теменужка Петкова, Ивелина Василева
Източник: БГНЕС

„Идеята за АЕЦ „Белене“ като балкански проект е много добра и е напълно осъществима. Всичко зависи от това какво ще реши суверенът по отношение на предложения от нас вариант”. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод проекта, който бе върнат от правителството в парламента.

В Народното събрание бе внесен доклад на Министерството на енерегетиката с варианти за действие с оборудването, което притежава и като най-удачен е посочен реализацията на проекта.

Въпреки че идеята за балканска атомна централа явно съществува Петкова обяви, че подобна тема не е засягана по време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София. И отново поясни, че всичко зависи от Народното събрание, но от нейна страна и подопечното ѝ министерство има готовност за действия.

„Ще стартираме подготовката за процедура за избор на стратегически инвеститор, ако парламентът ни даде мандат за това. Очаквам в българския парламент да чуем всички мнения, да се отговори на всички въпроси. Да се даде ясна визия за това какво следва, ако тръгнем в посока реализация на проекта. Да може да се вземе едно прагматично решение в интерес на българските граждани и бизнес”, обяви Петкова.

Вижте още новини от България!

 „Много е важно да не се разделяме, когато става въпрос за такива важни въпроси като АЕЦ „Белене“, които касаят бъдещето на България и българската икономика. Това са решения, които ще ангажират поколения напред. Всички трябва да се отърсим от политическите и партийните пристрастия и говорения. Да се обединим около най-доброто решение за България“, допълни Петкова.

Министърът поясни, че е необходима актуална оценка на активите, но тя не би попречила на евентуалния старт на процедурата за търсене на инвеститор.

„Трябва да се направи актуална оценка на всички активи на АЕЦ „Белене“, материални и нематериални. Актуална оценка означава пазарна оценка. Реално колко струват активите сега.  Оценката ще върви паралелно с конкурса за стратегически инвеститор. Оценката на материалните активи ще е важна, за да се знае с какъв дял ще участва държавата в строежа на втората атомна централа.

По всяка вероятност ще има определена конкурсна процедура за изготвянето на оценката, защото е минало доста време. Последната оценка е от 2012 година. Безспорно са се променили доста от параметрите. Оценката трябва да бъде актуализирана“, обясни Петкова.

„БАН залага максимално високи разходи за проекта. Ако се стартира процедура за избор на стратегически инвеститор ще предстоят преговори и разговори. Целта ще бъде цената и разходите да се минимизират, доколкото е възможно“, поясни енергийният министър.

Теменужка Петкова присъства на откриването на Европейски минен форум и в тази връзка коментира:

„Минерално-суровинната индустрия има стратегическо значение за България, защото това е индустрията на базата, на която се развива всеки един от останалите сектори в българската икономика. От развитието на тази индустрия, конкурентоспособността и развитието ѝ зависи и успешното и конкурентоспособното развитие на икономиката ни.

В глобален мащаб ще вървим към ниско въглеродна икономика. Преходът към тази икономика трябва да бъде много добре прецизиран и анализиран от гледна точка на енергийната сигурност на всяка държава членка на ЕС.

Поставили сме си важна задача, свързана с това да се възползваме от възможността, която дава Европейската директива и да поискаме дерогация за големите горивни инсталации при стриктно спазване на всички екологични норми и европейско законодателство. Екологичният акцент е един от много важните стълбове в Стратегията за развитие на минерално-суровинната индустрия, която правителството прие през 2015 година”.

Ангелкова: В страната ни има ръст от над 3 644 000 чужди туристи
14:30 | 17 Август 2018 г.

Ангелкова: В страната ни има ръст от над 3 644 000...

14:30 | 17 Август 2018 г.
В страната ни има ръст от над 3 644 000 чужди туристи, според данните на Българския статистически институт. Това каза днес пред журналист...
\
07:30 | 17 Август 2018 г.

"Пирогов" също се оказа жертва на фалиралата "Олим...

07:30 | 17 Август 2018 г.
Една от най-големите болници в страната - "Пирогов", се оказа жертва на фалиралата "Олимпик". Здравното заведени...
16:15 | 16 Август 2018 г.

Ангелкова ще участва в кръгла маса в Бургас по про...

16:15 | 16 Август 2018 г.
Министърът на туризма Николина Ангелкова ще участва в кръгла маса в гр Бургас за обсъждане на проекта за 12 винено-кулинарни де...
12:04 | 15 Август 2018 г.

Застрахованите в "Олимпик" вече могат да сключват ...

12:04 | 15 Август 2018 г.
Комисията за финансов надзор информира шофьорите, сключили "Гражданска отговорност" в компанията с отнет лиценз "Олимпик&q...
22:36 | 14 Август 2018 г.

Отчетоха рекордна инфлация за последните пет годин...

22:36 | 14 Август 2018 г.
Годишната инфлация достигна до 3,5%, показват данни на Националния статистически институт за юли 2018 г., сравнени със същия на месец мин...
20:08 | 14 Август 2018 г.

Турската лира изчезна у нас

20:08 | 14 Август 2018 г.
Дефицит на турски лири у нас – част от чейндж бюрата спряха да продават валутата, а други въведоха лимити, предава bTV. Сривът ...

гледай на живо

17.08.2018
 • в момента
  Имате думата
 • 18:00
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 19:00
  „Патарински Live” - избрано
 • 19:30
  Новини