Евродепутати алармират: Рано е да бием тъпана за пакета "Мобилност", битката предстои

Имаме добра новина за родния транспортен бизнес, но Западна Европа не се е отказала от прокарване на идеите си, обяви Ангел Джамбазки

Ангел Джамбазки
Източник: БГНЕС

Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент отхвърли вчера предлаганите промени в пакета "Мобилност", срещу които се бяха обявили българските превозвачи. Няма да важат разпоредбите, които бяха сред най-оспорваните от българския транспортен бранш. Предстои обаче промените да бъдат гласувани и в самия Европарламент, заради което част от българските евродепутати призоваха да не се избързва с радостта.

"Преждевременните празненства за пакета "Мобилност" са излишни, битката тепърва предстои. Въпреки добрите новини, има множество нюанси, дори в приетите точки, които тепърва ще будят съмнение”, обяви Ангел Джамбазки пред "Фокус".

Андрей Новаков: Капитулация за пакета "Макрон", пълна победа за българските превозвачи

"Самото предложение за плана "Макрон" беше показателен пример за двойния стандарт, прилаган към страни от Източна Европа.

Отпадна текстът, който задължаваше водачите да се прибират по родните си места на 21 дни, но само ако предварително уведомят къде ще почиват на 21-вия ден и то две седмици предварително. Това отново създава затруднения, защото водачът така трябва да си планира транспорта, за да каже къде ще бъде, което за транспорта е дълъг срок и ще бъде трудно. Има още една уловка - в третия документ от пакета се гласува връщането задължението на превозното средство да товари или разтоварва поне веднъж на 21 дни в държавата, в която е регистрирано. Това по същество означава връщане на камиона - дали ще е водачът или превозното средство е едно и също“, обясни той.

"Вчерашното гласуване е добра новина за родния транспортен бизнес, но Западна Европа не се е отказала от прокарване на идеите си. Краят на казуса вероятно ще стане ясен през есента", категоричен е Джамбазки.

"Стратегическият пробив, постигнат по време на това гласуване, е Директивата за командированите работници да не се прилага относно международния транспорт. От друга страна се казва, че тази директива ще се прилага още от първия ден за каботажа. Така че едното е добре за нас, другото не е добре за нас", поясни друг български евродепутат Петър Курумбашев пред БНР.

Вижте още новини от България и света!

Относно ползването на кабините за почивка Курумбашев уточни, че е било гласувано седмичната почивка и намалената седмична почивка да се ползват в хотел или друго място, осигурено от работодателя:

"Хубавият момент за нас е, че не е задължително да се ползват вкъщи, а че може да се ползват или вкъщи, или на място, посочено от шофьора. Това е дефиницията за която дълго време се борихме", каза социалистът. 

Петър Курумбашев също акцентира върху противоречието между отпадналото изискване шофьорът да се прибира, но в същото време на всеки три седмици да има поне едно натоварване и разтоварване в държавата-членка на регистрация.  Той определи това като "странно".

"Резултатът от гласуването във водещата транспортна комисия е много по-различен от този в Комисията по заетост и социална политика", подчерта Петър Курумбашев.

"Предстои третото гласуване - в пленарната зала, затова е много рано да се бие тъпана", изтъкна той.

"Мачът свършва, когато съдията свири в края на 90-те минути или в края на продълженията. В момента сме към края на второто полувреме по отношение на парламента. Да видим как ще преминат в пленарна зала всички тези 7-8 гласувания, от които 3-4 са сериозно в наша полза, 3-4 не са в наша полза", коментира евродепутатът.

Курумбашев предположи, че гласуването в парламента може да стане в рамките на настоящата сесия - през юли. 

 

Спас Русев
15:20 | 16 Януари 2019 г.

Потвърдено: Спас Русев купи втория най-голям албан...

15:20 | 16 Януари 2019 г.
Собственикът на Левски Спас Русев е новият собственик на вторият най-голям албански мобилен оператор "Телеком Албания". От ...
Машина за електронни винетки
07:13 | 15 Януари 2019 г.

Купете винетка - днес изтича гратисният период без...

07:13 | 15 Януари 2019 г.
Днес е последният ден , в който  няма да бъдат налагани глоби на водачите без винетки, ощетени от хаоса с новата електронна система ...
БЛИЦ - абсолютен лидер при новинарските сайтове
15:19 | 14 Януари 2019 г.

БЛИЦ - абсолютен лидер при новинарските сайтове

15:19 | 14 Януари 2019 г.
Най-четеният български информационен БЛИЦ завършва 2018 г. с отлични резултати, сочат актуалните данни от Гемиус.  Само един фак...
АПИ: Държавното дружество \
13:23 | 14 Януари 2019 г.

АПИ: Държавното дружество "Автомагистрали" ще изгр...

13:23 | 14 Януари 2019 г.
В края на декември 2018 г. между Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Автомагистрали“ ЕАД е сключен договор за изгра...
Машина за електронни винетки
12:15 | 13 Януари 2019 г.

АПИ търси IT шеф за е-винетките, дава 510 лв. запл...

12:15 | 13 Януари 2019 г.
Агенция "Пътна инфраструктура" публикува обява за работа за държавен служител на ръководна длъжност, който да отговаря за систе...
11:47 | 13 Януари 2019 г.

НАП проверява търгуващите с криптовалути

11:47 | 13 Януари 2019 г.
НАП започва проверки на дружества, чийто предмет на дейност е покупко-продажба на криптовалути, съобщиха от приходната агенция. Целта...

гледай на живо

17.01.2019
 • в момента
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо
 • 10:00
  Новини
 • 10:15
  Парламентът на живо