Евродепутати алармират: Рано е да бием тъпана за пакета "Мобилност", битката предстои

Имаме добра новина за родния транспортен бизнес, но Западна Европа не се е отказала от прокарване на идеите си, обяви Ангел Джамбазки

Ангел Джамбазки
Източник: БГНЕС

Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент отхвърли вчера предлаганите промени в пакета "Мобилност", срещу които се бяха обявили българските превозвачи. Няма да важат разпоредбите, които бяха сред най-оспорваните от българския транспортен бранш. Предстои обаче промените да бъдат гласувани и в самия Европарламент, заради което част от българските евродепутати призоваха да не се избързва с радостта.

"Преждевременните празненства за пакета "Мобилност" са излишни, битката тепърва предстои. Въпреки добрите новини, има множество нюанси, дори в приетите точки, които тепърва ще будят съмнение”, обяви Ангел Джамбазки пред "Фокус".

Андрей Новаков: Капитулация за пакета "Макрон", пълна победа за българските превозвачи

"Самото предложение за плана "Макрон" беше показателен пример за двойния стандарт, прилаган към страни от Източна Европа.

Отпадна текстът, който задължаваше водачите да се прибират по родните си места на 21 дни, но само ако предварително уведомят къде ще почиват на 21-вия ден и то две седмици предварително. Това отново създава затруднения, защото водачът така трябва да си планира транспорта, за да каже къде ще бъде, което за транспорта е дълъг срок и ще бъде трудно. Има още една уловка - в третия документ от пакета се гласува връщането задължението на превозното средство да товари или разтоварва поне веднъж на 21 дни в държавата, в която е регистрирано. Това по същество означава връщане на камиона - дали ще е водачът или превозното средство е едно и също“, обясни той.

"Вчерашното гласуване е добра новина за родния транспортен бизнес, но Западна Европа не се е отказала от прокарване на идеите си. Краят на казуса вероятно ще стане ясен през есента", категоричен е Джамбазки.

"Стратегическият пробив, постигнат по време на това гласуване, е Директивата за командированите работници да не се прилага относно международния транспорт. От друга страна се казва, че тази директива ще се прилага още от първия ден за каботажа. Така че едното е добре за нас, другото не е добре за нас", поясни друг български евродепутат Петър Курумбашев пред БНР.

Вижте още новини от България и света!

Относно ползването на кабините за почивка Курумбашев уточни, че е било гласувано седмичната почивка и намалената седмична почивка да се ползват в хотел или друго място, осигурено от работодателя:

"Хубавият момент за нас е, че не е задължително да се ползват вкъщи, а че може да се ползват или вкъщи, или на място, посочено от шофьора. Това е дефиницията за която дълго време се борихме", каза социалистът. 

Петър Курумбашев също акцентира върху противоречието между отпадналото изискване шофьорът да се прибира, но в същото време на всеки три седмици да има поне едно натоварване и разтоварване в държавата-членка на регистрация.  Той определи това като "странно".

"Резултатът от гласуването във водещата транспортна комисия е много по-различен от този в Комисията по заетост и социална политика", подчерта Петър Курумбашев.

"Предстои третото гласуване - в пленарната зала, затова е много рано да се бие тъпана", изтъкна той.

"Мачът свършва, когато съдията свири в края на 90-те минути или в края на продълженията. В момента сме към края на второто полувреме по отношение на парламента. Да видим как ще преминат в пленарна зала всички тези 7-8 гласувания, от които 3-4 са сериозно в наша полза, 3-4 не са в наша полза", коментира евродепутатът.

Курумбашев предположи, че гласуването в парламента може да стане в рамките на настоящата сесия - през юли. 

 

э
16:11 | 22 Май 2019 г.

Обрат! Изплащат обезщетение по 50 000 лева на близ...

16:11 | 22 Май 2019 г.
Компанията Бул Инс е готова да изплати обезщетения от 50 000 лева на близките загинали край Своге в тежката катастрофа от миналото л...
Теменужка Петкова: Исканията за оставката ми са неоснователни
13:19 | 20 Май 2019 г.

Теменужка Петкова: Исканията за оставката ми са не...

13:19 | 20 Май 2019 г.
Исканията за оставка са неоснователни, смята министърът на енергетиката Теменужка Петкова, се казва в съобщение на ведомството. По-рано п...
09:41 | 19 Май 2019 г.

Хотелиери от Сандански се оплакват от липса на ква...

09:41 | 19 Май 2019 г.
Хотелиери и ресторантьори от Сандански се оплакват от липсата на квалифициран персонал, съобщи БНТ. През последните години много ...
14:55 | 18 Май 2019 г.

Борисов: Опозицията става злобна, беснеят, че и до...

14:55 | 18 Май 2019 г.
На следващото заседание на Министерски съвет ще отпуснем около 500 хил. лв. за придобиване на частните улици край Азотно-торовия завод в ...
15:41 | 17 Май 2019 г.

Министерство на туризма ще удължава летния сезон

15:41 | 17 Май 2019 г.
Министерството на туризма работи индивидуално с всеки от 10-те основни туристически пазара за страната ни. Освен това се подготвя на...
МЗ за грипа: Мийте си често ръцете и стойте далеч от болни
14:56 | 17 Май 2019 г.

Бизнесът иска първите три дни от болничния да не с...

14:56 | 17 Май 2019 г.
Първите три дни от болничния да не се изплащат нито от работодателя, нито от НОИ. Бизнесът направи предложението заради драстичния скок н...