4 китайски компании искат тунела под Шипка, обяви министър Нанков

Те искали да строят и магистрала Русе - Велико Търново, разкри министърът

Източник: МРРБ

На форума "16 + 1" идния петък ще подпишем меморандум с четири китайски компании основно с държавен капитал, които имат интерес не само към строителството на тунела под Шипка, но и изцяло към магистрала от Русе до Велико Търново. С тунела под Шипка ще се улесни преминаването на товарни камиони от Южна България до Дунав мост 1 Русе - Гюргево.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в Димитровград.

"Сериозният интерес от тяхна страна е налице. Ще го материализираме с конкретен меморандум и споразумение", добави Нанков.

Още новини от страната ще намерите тук

По негови думи отделно по линия на бъдещата тол-система и респективно държавния бюджет има възможност да се стартира със строителството в следващата година - година и половина като приключи обществената поръчка.

Сагата с тунела под Шипка е от времето на правителството на Иван Костов. Тогава за първи път се каза, че такъв проект е възможен и че държавата трябва да намери пари, за да го осъществи.

След това имаше много изявления на политици, обещаващи щедро инвеститори от чужбина за същия проект, плюс магистралата Велико Търново. Първо бяха арабски пари, от Катар и ОАЕ по времето на правителството на НДСВ, после дойдоха обещанията за европейско финансиране, сега идват китайците. А тунел все още няма. Дали поредният инвеститор ще се окаже като досегашните, предстои да видим. Иначе меморандуми и споразумения без юридическа сила имаме достатъчно.

През септември тази година предсрочно ще бъде пуснат обходът на Габрово заедно с малкия тунел, мостовите съоръжения, каза още Нанков. В момента тече експертен съвет на колегите от АПИ за одобряване на идейната разработка, на базата на която ще се стартира процедурата за инженеринг - допроектиране плюс строителство, посочи още Нанков.

Пред цяла България предстоят добри дни за пътния сектор, тъй като хубавата новина е, че Европа ще запази финансирането за пътна инфраструктура за следващия програмен период. Отделно от това ще акцентираме върху темата за пътната безопасност с европейски ресурс, подчерта още министърът.

Нанков заяви, че по линия на бъдещата тол-система, която ще генерира над 3 пъти по-голям ресурс, ще се строят нови магистрали, скоростни пътища и ще се рехабилитират второкласни и третокласни пътища като този.

Николай Нанков участва в церемонията по първата копка на ремонта на над 50 километровия път Чирпан - Симеоновград от републиканската пътна мрежа. Отсечката е разделена на три лота, а срокът за изпълнение на строителните работи е 15 месеца. 

Етикети: Николай Нанков
Отваряйте крановете! Пускат парното в София
20:41 | 20 Септември 2018 г.

Обявиха къде и с колко поскъпват парното и топлата...

20:41 | 20 Септември 2018 г.
Парното и топлата вода в София ще поскъпнат с 8% от 1 октомври. Това предвиждат разчетите на Комисията за енергийно и водно регулиране (К...
19:24 | 20 Септември 2018 г.

Ангелкова: Турция е водещ пазар за входящ туризъм ...

19:24 | 20 Септември 2018 г.
Министърът на туризма Николина Ангелкова разговаря в работен порядък с Н. Пр. Хасан Улусой, посланик на Република Турция в Бълг...
Нинова: Ботев е вдъхновение за смелите, дръзнали да се опълчат на всяко потисничество
20:01 | 19 Септември 2018 г.

БСП иска актуализиране на доходите в Бюджет 2019

20:01 | 19 Септември 2018 г.
БСП ще настоява за актуализиране на доходите в Бюджет 2019. Това обями лидерът на партията Корнелия Нинова във Велико Търново, където пре...
Петко Николов
16:18 | 18 Септември 2018 г.

Патентно ведомство: Обновената версия на фронт офи...

16:18 | 18 Септември 2018 г.
На 14.09.2018 г. успешно приключи софтуерната разработка по проекта за подобрения на фронт офиса (ECP2 – Major improvements to fron...
10:17 | 18 Септември 2018 г.

Борисов: Имаме едни от най-добрите условия за бизн...

10:17 | 18 Септември 2018 г.
Страната ни има едни от най-добрите условия за правене на бизнес с Европа. това обяви министър-председателят Бойко Борисов, който заедно ...
Шести блок на АЕЦ “Козлодуй” е в планов годишен ремонт
10:10 | 15 Септември 2018 г.

Шести блок на АЕЦ “Козлодуй” е в планов годишен ре...

10:10 | 15 Септември 2018 г.
На 15 септември в 3 ч. и 22 мин. шести енергоблок на АЕЦ “Козлодуй” бе спрян за планов годишен ремонт, съобщиха от атомната ц...

гледай на живо

21.09.2018
 • в момента
  Повторения
 • 06:15
  Денят на живо
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини