Проф. М. Константинов: Масовото оглупяване вдигна процента на недействителните бюлетини (ВИДЕО)

Надявам се, че няма да има фаулове с машините, но трябва бързо да бъдат обучени хората, призова той

Източник: Канал 3

Има един много интересен момент, занимавам се с недействителните гласове от 17 избори насам. В началото те бяха решително под 5%, дори стигаха под 1,5%, под европейското ниво. В последните години много се вдигна нивото на недействителните гласове, което е свързано с масовото оглупяване на населението. Това заяви във "Всичко коз" по Канал 3 математикът проф. Михаил Константинов, председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване".
 
"Оглупяването е масово, за най-голямо съжаление, обичам да наричам нещата с истинските им имена. Рязко падна качеството на гласуващите и на администрацията. Просто от нашите училбища излизат неграмотни ученици, а образованието е основата на всичко", изтъкна професорът.
 
Според него предимството на машинното гласуване е, че "с машината не можете да произведете недействителен баланс, още повече, че нашата бюлетина съдържа поле "не подкрепям никого". "За мен това е ползата от машините, че не може да има случайно недействителен глас. Но ако някой се обърка и натисне друго квадратче, тогава може да е гласувал формално вярно, но не за когото е искал. Надявам се, че няма да има фаулове с машините. Но трябва да бъдат обучени хората", каза още проф. Константинов, който погледна като учен на въпроса дали са възможни изборни манипулации с машините: "По принцип е възможно всичко, което не противоречи на законите на физиката. Трябва да направим така, че издънки да няма. Готови сме."
 
 
Той не смята за основателни съмненията към фирмата от Венецуела, която е производител на машините. "Самата фирма е от известните производители на машини. Упрекът е по-скоро, че с нейните машини, по думите на самата фирма, са били извършени изборни манипулации. Случаят е известен на публиката по изказвания на самата фирма", подчерта Михаил Константинов.
 
"Аз не споря за качеството на машините - надявам се, че са хубави машини. Искам да кажа, че тази история - с машинното гласуване, се разделя на две части. Преди да се вземе решението бях против, най-малко, защото в Европа няма такова нещо. Но щом е взето вече решението, трябва всички да направим така, че гласуването да премине с успех. Както в една фирма - до вземането на решение се спори и дискутира, но след като се вземе решение, всички играят за него", каза проф. Константинов.
 
За заканите на БСП, че ще организира свое успоредно преброяване заради съмнения, професорът каза: "Само мога да приветствам, то е много лесно чрез технологията в момента: след изборния ден всеки, който иска, може да получи протокол, да го щракне и да го изпрати, така силата, която иска да проверява, ще има картина на изборите.
 
Паралелното преброяване е с първоначалния протокол, вкл. със сбърканите протоколи, които ще се коригират, когато дойдат. Тези поправки обикновено не касаят гласовете за партиите - често комисиите събират, примерно 2 плюс 2 е равно на 5.
 
Но гаранция за честността е, че има представители на всички партии. Като голяма партия, БСП ще има представител във всяка комисия, а по-малките може да нямат представител във всяска комисия, защото тяхното процентно влияние е по-малко. Но БСП и ГЕРБ задължително ще имат по един представител във всяка секционна комисия, и по няколко - във всяка районна комисия. Е, каква по-голяма гаранция за честност на изборния процес - техните хора контролират процеса", поясни проф. Константинов.
 
Той припомни, че грешките в протоколите, които машините констатират, се връщат обратно за поправка в съответната комисия. "Циркът беше през 2015 г. в "Арена Армеец" - тридневен цирк, защото всички масово грешат. Една софийска комисия я върнахме 40 пъти! Накрая протоколът не мога да ви кажа на какво приличаше. Ако си бяха направили добре протоколите, щяха бързо да минат, но заради собствената си глупост стояха 3 дни".
 
Какво каза още проф. Константинов във "Всичко коз" за машинното гласуване и за офшорките - във видеото: 

Парламентарни избори 2017 6
14:57 | 23 Май 2019 г.

ЦИК: Без второ, ръчно преброяване на евровота от м...

14:57 | 23 Май 2019 г.
Няма да се извършва контролно ръчно преброяване на хартиените разписки от машинното гласуване на изборите за европейски парламент на 26 м...
Делян Пеевски
13:23 | 23 Май 2019 г.

Делян Пеевски е сред народа, а мишките - в дупките...

13:23 | 23 Май 2019 г.
Докато разни НПО-та истерясват и се взират с бинокъл по посока Дубай, депутатът от ДПС и втори в листата за евровота Делян Пеевски е сред...
12:32 | 23 Май 2019 г.

Делян Пеевски посрещнат радушно на ифтар във Велин...

12:32 | 23 Май 2019 г.
Повече от радушно посрещнат беше от хората в своя избирателен район Пазарджик вторият в листата на ДПС за евровота, депутатът от движение...
социологическо проучване за евровота 2019 на Медиана
12:20 | 23 Май 2019 г.

Медиана се поправи, даде преднина от 1,2% на ГЕРБ ...

12:20 | 23 Май 2019 г.
ГЕРБ дръпна пред БСП, сочи и последното проучване на Агенция "Медиана", направено в последния момент преди евровота. 31,1 о...
12:02 | 23 Май 2019 г.

ДНК пита българите в чужбина какво трябва да се пр...

12:02 | 23 Май 2019 г.
Стремежът на неправителствената организация е да разбере какво би накарало българите да се приберат в България и какви са пречките при вз...
Мустафа Карадайъ от Рудозем: С вота си да заявим смяната на националистическата власт!
11:43 | 23 Май 2019 г.

Мустафа Карадайъ от Рудозем: С вота си да заявим с...

11:43 | 23 Май 2019 г.
Европа има нужда от нас. Ние трябва да помогнем на Европа за пресичането на ксенофобията, омразата разделението, противопоставянето. Ние ...