БОМБА В ПАРЛАМЕНТА! ДПС поиска 240 мажоритарни депутати

Движението ще предложи редакция на президентския въпрос за референдума, ако не мине - в готовност да започне своя подписка

Лютви Местан
Източник: Канал 3

Лютви Местан

ДПС ще предложи редакция на въпроса на президента Росен Плевнелиев, в който пита хората дали са съгласни част от народните представители да се избират мажоритарно. Местан ще го редактира така, че хората да бъдат попитани дали искат всичките 240 народни избраници да бъдат мажоритарно избрани.

"Не бъдете лицемери, не бъдете демагози - задайте на народа въпроса, който той иска - съгласни ли сте всичките 240 народни представители да бъдат избирани мажоритарно", заяви Лютви Местан пред медиите в парламента.

"Тази инициатива на ДПС съдира маските на лицемерите и демагозите", заключи той. Местан допълни, че ако парламентът не подкрепи това предложение за редакция на президентския въпрос за референдума, то Движението ще инициира своя подписка с над 500 хил. подписа за свикване на рефхерендум по тази тема.

Лидерът на ДПС напомни, че неговата партия е била винаги против мажоритарния вот, защото смята, че той ще унищожи малките партии. Но в случая за партията е важно да лъсне неискреността на политиците. "По това кой как ще гласува за това предложение, ще познаете кой е лицемер и кой е демагог. Ще паднат маските", каза Местан и напомни максимата "Внимавай какво си пожелаваш - да не ти се случи".

Местан изтъкна, че позицията на неговата партия е най-искрена и доблестна, защото  Реформаторите са против задължителното гласуване и мажоритарния вот, защото той не работи за тях. Десните са против мажоритарния вот, защото той поначало е насочен срещу политическия плурализъм, но нямат смелостта да си го кажат, категоричен е Местан, който каза, че Движението никак не се притеснява от мажоритарния вот.

Той не прие тезата на някои депутати и конституционалисти, че парламентът няма право да редактира въпросите за референдума, внесени от президента.

"Не е вярно това, инициативата на президента е равна на тази на депутатите, могат да се редактират въпросите и ние ще предложим тази редакция", каза Места, като напомни, че парламентът веднъж вече е редактирал въпрос за референдума - този за Белене.

"Ние няма да бъдем единствените говорители на тези резерви, ще ги чувате все по-упорито от нашите опоненти", каза лидерът на ДПС, която обяви задължитеното гласуване за антиконституционна "уникална нелепост", която няма да реши никакви проблеми, а напротив - много от тях ще задълбочи.  "Ние не се крием зад популистка маска",отсече Местан. "Илюзия е тезата чрез промяна в избирателната система да се промени качеството на политическата система", заключи по повод референдума лидерът на ДПС

Местан коментира и напрежението между българи и роми в Орландовци. На критиките, че ДПС мълчи, той отвърна с констатацията, че не е чул нищо ново и по-различно от коментарите за Гърмен преди това.

Той се усъмни, че намерението за влизане на жандармерията в Орландовци е схема за спасяване на ултиматума на ПФ и коалицията.
 
"Напрежението в ромските квартали е породено от отсъствието на държавата, от дълги години социално изключване, всичко  друго е популизъм и опит да се скрие реалният проблем, който да се замени с полицейщина", заяви лидерът на ДПС.

Той разви хипотезата, че може да последва някакво извънредно положение до изборите. "Кой има интерес от това? Ако има политически интерес - не е на ДПС".

Местан подкрепи думите си с цифри - данните от последните парламентарни избори сочат, че в квартала ДПС има 0,94%, докато ГЕРБ цели 44%.

Лидерът на ДПС изтъкна, че между двете концепции за решаване на проблема в Орландовци - първата полицейска и жандармерийска, а втората либерална и интеграция чрез образование, Движението избира последната.

Етикети: ДПС , референдум
Арестуваха нашенец в Италия за трафик на хора
14:02 | 18 Май 2016 г.

Българин загина при тежка катастрофа в Италия, иде...

14:02 | 18 Май 2016 г.
Българин загуби живота си в трагична катастрофа на магистрала в Италия. Пет дни бяха необходими на полицията, за да идентифицира 54-годиш...
Пресконференция на Местан в парламента
11:52 | 05 Ноември 2015 г.

Местан: Тече сценарий за хиперболизиране на резулт...

11:52 | 05 Ноември 2015 г.
"От няколко дни тече сценарий за интерпретативна подмяна на изборните резултати. Той има за цел два резултата - да се подцени резулт...
14:45 | 03 Ноември 2015 г.

БСП отряза АБВ за общ президент, но ги покани на с...

14:45 | 03 Ноември 2015 г.
Социалистите на този етап отрязаха АБВ за преговори за общ президент на левицата, но пък им отправиха покана за среща по региони за общи ...
Валери Симеонов
12:05 | 03 Ноември 2015 г.

Патриотите искат касиране на вота в Пловдив

12:05 | 03 Ноември 2015 г.
Патриотите ще искат касиране на изборите за кмет в Пловдив, след като Иван Тотев спечели с 1416 гласа балотажа пред издигнатия от ВМРО и ...
Калоян Паргов
19:45 | 02 Ноември 2015 г.

БСП ще иска касиране на вота в София

19:45 | 02 Ноември 2015 г.
И в София ще се иска касиране на вота. Това стана ясно от думите на председателя на БСП, София Калоян Паргов. В интервю за БНТ той обяви,...
Варна
17:46 | 02 Ноември 2015 г.

За пръв път след началото на промените: Искат каси...

17:46 | 02 Ноември 2015 г.
Няколко политически формации ще внесат общо искане за касиране на местните избори във Варна заради манипулации, съобщи БГНЕС. Това се слу...