Ивайло Калфин, АБВ: Досегашният общински съвет иска частна фирма да управлява "Топлофикация-София" - абсолютно не сме съгласни (ВИДЕО)

Ние кандидатстваме за участие в общинския съвет, надявам се да бъде по-шарен, да не е партиен парламент, каза той в Офанзива

Източник: Канал 3

"Топлофикация-София“ е отдавна в една тежка и мрачна зима, защото дружеството вече има задължения, които наближават един милиард, даже "Булгаргаз“ скоро започва дела срещу "Топлофикация“. Това, което иска досегашният (общински) съвет, и с което абсолютно не сме съгласни (там има някакъв консенсус между ГЕРБ и БСП), е да се търси външно управление, с конкурс. Те му казват много благовидно "професионално управление“, и по възможност то да донесе още 500 милиона лева инвестиции в "Топлофикация“. Това за столичани означава гонеща милиард и половина дългове "Топлофикация“, управлявана от частна фирма, която, естествено, е дошла, за да има печалба, а не за да прави някакви подаръци на софиянци. Това разкри в "Офанзива с Любо Огнянов" кандидатът за общински съветник в Столична община Ивайло Калфин, водач на листата на ПП АБВ. 

"Софийска вода“ е пример, ТЕЦ Марица-Изток 1 и 3, с които правителството се опитва да развали договорите, са друг пример. Няма никаква логика да дадеш на чуждо търговско дружество да управлява важна общинска дейност. Отделен е въпросът, че в "Топлофикация“, ако погледнем и на входа, и на изхода - дали злоумишлено, или случайно, или поради лошо управление, но се губят много пари от джобовете на столичани и влизат в различни други джобове", посочи Ивайло Калфин. 

"За мен общинските услуги трябва да бъдат общински услуги от общински фирми – нито чуждо управление, нито на концесия, нито на нещо друго. Защото сега виждате, че ако има някакъв проблем, общината вдига рамене – примерно със "Софийска вода“, и казва: "Тя е друга фирма, най-много да я глобим за нещо“. Или за непочистени контейнери или пътищата през зимата.

Аз искам общината да е отговорна с нейните фирми за това нещо. Така че не приватизация, а създаване на общински фирми – това го има във всички развити градове в Европа, които се занимават с комуналните услуги. Скоро имаше едно представяне в Европейския съвет, в което показваха публичната собственост в големи градове от Западна Европа как носи полза на гражданите, освен че върши добре услугите, строят се квартали със социални жилища, големи паркове и т. н.

Така че общинската собственост трябва да бъде и да носи отговорност, същото се отнася и за "Топлофикация“, иначе всичко е за сметка на джобовете на софиянци.

За почистването – също. Очевидно е печеливша дейност, след като има интерес от частни фирми. Какво пречи на общината една дейност, която е печеливша, тя да я върши по-добре.

Не само преместването на дружествата на общинска собственост, но и достатъчно публичност и граждански контрол трябва да има върху тях. Аз затова предлагам тази комисия за бюджетен контрол, тя се занимава включително и с управлението на общинските дружества, как се управляват, може да вика кмета или техните ръководители да ги пита за взети решения и т. н. Общинската собственост трябва да има публичен контрол", изрази позицията на АБВ кандидатът на партията за общински съветник Ивайло Калфин.

За програмите на АБВ и на подкрепената от партията за кмет Мая Манолова, Ивайло Калфин посочи, че не са подписвали празен бял чек. "Мая Манолова подписа споразумения с една група десни, дясно-центристки партии, подписа още едно споразумение, в което участваше и АБВ. Но там има някои мерки и ангажименти от нейната програма, които се разминават с нашите. Затова в общинския съвет - повтаряме го няколко пъти, нямаме намерение да подписваме бял, празен чек. Всяко решение ще бъде подкрепяно поотделно и там ще държим да влязат много ясни ангажименти към нашите приоритети", категоричен бе Ивайло Калфин за споразумението между АБВ и Мая Манолова за Местни избори 2019.

"Ще ви дам примери за неща, които не одобряваме: тя (Мая Манолова) подписа с десните партии едно споразумение - там, където няма общински детски градини, общината да дава ваучери и да се правят частни детски градини. Според нас това е дейност, която общината трябва да осигури на всяко дете и то максимално бързо. И подчертавам - те трябва да бъдат в кварталите, в които децата живеят. В Драгалевци ми казваха, че в детската градина от 250 деца само 8 са от квартала, всички останали ги водят. Представяте ли си какво движение е децата да минават през София, през няколко квартала, за да се оставят, вечерта - да се взимат от градината. А всички кандидат-кметове казват как ще намалят замърсяването на въздуха", посочи Ивайло Калфин.
 
 
Той обясни демонстративното дистанциране на Мая Манолова от левите и десните партии така. "Аз си го обяснявам много логично: очевидно е, че преди да стане омбудсман, Мая Манолова е свързана тясно с БСП. Тя имаше период, в който действително работеше с всички, без някакви партийни предпочитания. Сега с амбицията да стане кмет на София би трябвало да бъде свързана с подкрепа от много широк и политически, и граждански спектър. 
 
Вижте какво стана в Унгария миналата седмица: Орбан загуби изборите в Будапеща, защото се обединиха леви, десни, зелени зад кандидата, който беше негов опонент. Начинът при един подобен вид власт да победиш е да потърсиш максимално широко обединение и най-вероятно ще се види на втория тур доколко и левите, и десните партии искат промяна на управлението", прогнозира Ивайло Калфин.
 
Той разясни защо се е кандидатирал за общински съветник. "Ние кандидатстваме за участие в Общински съвет, защото имаме амбицията да променим неща, които до голяма степен зависят от общинските съветници. Аз лично реших да се кандидатирам, защото имам достатъчно опит и на национално, и на международно равнище, за мен участието в общинския съвет е обществена дейност, това е ангажимент към обществото, към града, в който живеем. Много ми се ще този опит, който съм натрупал на различни места, да бъде в помощ на развитието на града. За мен общинският съвет не трябва да бъде някакъв партиен, политически парламент, а да бъде мястото, на което се решават проблемите на софиянци", пожела бившият външен министър.
 
На въпрос на водещия Любо Огнянов какво не му харесва в сегашното управление на София, Ивайло Калфин отговори: "Липсата на прозрачност, ако мога кратко да го определя това нещо. Опитайте се да се срещнете с районен кмет или със столичния кмет, ще видите, че тази работа много трудно става или ще ви пратят месеци напред. Опитайте се да разберете как работят общинските фирми - няма да ви кажат. Опитайте се да разберете как вървят дискусиите в Общинския съвет и кой как е гласувал - и това няма да разберете.  Опитайте се да разберете начина, по който се вземат решения, вкл. за строителство и т. н., и също няма да разберете.
 
В София има една абсолютна липса на прозрачност по отношение особено на финансите и бюджета на софиянци, и по отношение на администрацията.
Вярно е, че влизат електронни услуги, само че влизат примерно за удостоверение за наследство или нещо друго, документ, който не ви трябва много често. А там, където действително имате много работа в общината, там са едни страхотни бюрокрации, които намекват за корупция", изброи той.
 
По думите му АБВ предлага мерки, които лесно и бързо може да бъдат въведени в управлението. "Ние имаме едни идеи, които в общинския съвет може много лесно да се въведат - без пари и от другия ден, те ще осветят начина, по който  софиянци събират и по който се харчат техните пари. Например предлагаме в общинския съвет да се създаде една постоянна комисия по бюджетен контрол.
 
Тази комисия, в европарламента има такава, тя е целогодишна, разглежда изпълнения вече бюджет след като мине и отчета и одита на Сметната палата. И разглежда какви обществени поръчки са обявявани и как са обявявани, дали поставеното като цели на София се изпълнява, дали средствата са изхарчени по ефективен начин, дали нещо не трябва да се промени. И това става публично в комисия на общинския съвет, отворена за проследяване на дебатите от страна на гражданите.
 
Такава практика има, тя дава страшно много светлина и, повярвайте ми, ограничава силно корупционните практики. Предлагаме към кмета на столичната община да има един консултативен съвет от представители на синдикати, НПО, бизнеса, който да се занимава с намаляване на злоупотребите. Да пише, примерно, годишен доклад, в който да пише кои административни услуги, кои обществени поръчки, кои начини за изразходване на бюджета може да се подобрят. Ето ви втора мярка, която се прави с добро желание, не с много пари, и която дава много повече светлина - това е гражданското общество. Мога да продължа с още доста такива, това са работещи решения", посочи Ивайло Калфин.
 
Прогнозата му е, че "най-вероятно ще има решаващ втори тур". "За нас (от АБВ) не бих искал да правя прогнози, но се надявам общинският съвет действително да е от няколко групи и да се чува гласа на разума. А не, както е в момента, да е от едно желязно мнозинство, което не се интересува от общественото мнение и от мнението на всички останали.
 
Това означава, че софиянци трябва да гласуват. Ще се обърна към тях: Моля, гласувайте, за който решите! Ние сме с №14, но има много голям избор на партии, за да може действително да участвате в управлението на града.
 
Целият разговор с Ивайло Калфин в "Офанзива с Любо Огнянов" - във видеото:

13:06 | 21 Ноември 2019 г.

Съдът отряза Мая Манолова за ръчно броене на бюлет...

13:06 | 21 Ноември 2019 г.
Няма да има ръчно преброяване на бюлетините за втория тур на изборите за кмет на София. Това реши състав на Административния съд-София гр...
17:19 | 11 Ноември 2019 г.

Младен Маринов: Сигналите не тези избори са по-мал...

17:19 | 11 Ноември 2019 г.
Сигналите, свързани с местните избори, са по-малко в сравнение с тези през 2015 година.Това каза министърът на вътрешните работи Младен М...
07:51 | 11 Ноември 2019 г.

БСП и независимият кандидат Мая Манолова искат кас...

07:51 | 11 Ноември 2019 г.
БСП внасят жалби с искане за касиране на изборите в столичните райони "Искър“, "Люлин“ и "Красна поляна“...
12:30 | 07 Ноември 2019 г.

На живо по Канал 3: ГЕРБ прави отчет на Местни из...

12:30 | 07 Ноември 2019 г.
Ръководството на ГЕРБ, избраните кметове и общинските ръководители се събраха на Национална работна среща на партията в кино "Люмиер...
07:17 | 07 Ноември 2019 г.

На живо по Канал 3 след 12 ч.: ГЕРБ прави отчет на...

07:17 | 07 Ноември 2019 г.
Ръководството на ГЕРБ, избраните кметове и общинските ръководители се събират днес на Национална работна среща на партията в кино "Л...
19:24 | 06 Ноември 2019 г.

Георг Георгиев: Мая Манолова загуби политическо до...

19:24 | 06 Ноември 2019 г.
Мая Манолова загуби политическо достойнство още когато се асоциира с онова безобразно управление на Орешарски. И сега този човек да се оп...