Цветомир Жеков (ГЕРБ/СДС): Нова детска градина в "Дианабад" ще се строи от догодина (ВИДЕО)

Паркинг върху бившата трамвайна линия при Руското посолство ще облекчи паркирането, каза кандидатът за кмет на район Изток

Източник: Канал 3

В "Дианабад" е необходимо да се постори нова детска градина, до месец започва проектирането на тази градина, която ще е до 2 групи. От следващата година започва строителството. Това заяви в "Денят на живо с Наделина Анева" кандидатът на ГЕРБ/СДС за кмет на район "Изток" в София Цветомир Жеков.
 
"През 1996 г. е сменен статутът на сградата и от детска градина тя става за районната администрация. Обмисляме нещата за връщането й като детска градина", изтъкна досегашният кмет Цветомир Жеков, който е на балотаж на Местни избори 2019 в неделя.
 
За застрояването на район Изток той посочи, че новото строителство се извършва изключително върху частни терени, като в досегашния мандат в района не е допуснато нито един общински терен да бъде застроен. "Искам категорично за заявя - има ново строителство, но на терени изключително частна стобственост. През нашия мандат не сме допуснали нито един общински терен да бъде застроен. Има интерес за нови строежи, но това, което исках да кажа, е че се строи върху терени с предишно строителство - като завод "Фурнир" в Дианабад. Преди 20 г. е риституиран имота, станал е частен, допреди 7-8 години там бяха разпадащи се постройки. Съгласно действащите устройствени планове решиха да го застроят", изброи Цветомир Жеков.
 
Новото строителство в престижния преди 1989 г. район извежда на преден план проблема с вътрешните улици, тротоарите и паркингите. "Улиците са проблем, наистина. До 1989 г. районът е с особен статут - влагаха се много стредства, изграждаха се улици. Но след това последва период на леко занемаряване, особено на вътрешно-кварталните улици и тротоарите, това е залегнало като програма в нашия мандат. Не е добро състоянието, с ускорени темпове ще влезем да работим и да го подобрим", посочи кандидатът за районен кмет.
 
 
По думите му район Изток е особено засегнат от липсата на паркинги. "И КАТ е при нас, статистиките показват,че ежедневно около 300 коли се регистрират и излизат на улиците", каза Цветомир Жеков. За да се ограничава паркирането върху тротоарите, при изграждането на нови такива се поставят ограничители. "Големите инфраструктурни проекти в нашия район "Изгрев" приключиха - кръстовищата пред Телевизионната кула и при Семинарията. Сега предстои работата в кварталите", отчете той.
 
"Паркингите също са приоритет в програмата ни, първият е да се правят разширения на вътрешни улици - на ул. "Методи Попов" се правят т. нар. джобове за паркиране. Предвиждат се и терени за подземни паркинги, правихме срещи с Камарата на строителите, на база публично-частно партньорство, за да търсим такива паркинги. Предвиждаме изграждане на паркинг за над 80 коли на бившата трамвайна линия при посолството на Русия. Този паркинг ще разтовари тази част от паркираните при Борисовата градина коли, особено през уикенда", разкри Цветомир Жеков.
 
Той се спря и на друг голям проект през район Изток - зеления ринг от Хладилника до Слатина по някогашната жп линия. "При нас е отсечката от Цариградско до гара Пионер. За този проект поздравявам г-жа Фандъкова, от следващата година започва реалното реализиране на този парк - с велоалея, с алеи за пешеходци, площадки за деца", отбеляза кандидатът за районен кмет.
 
Вече е направена първа копка за строеж на християнски храм, какъвто няма в района, обяви Цветомир Жеков. "Оказа се, че сме единственият район без храм, аз съм член на църковното настоятелство. Изминахме идейна и работна фаза, имаме и решение на общински съвет, с което теренът - градинката при КАТ, се предоставя за църква. Имаме разрешение за строеж отпреди 2 месеца, вече имаме събрани и средства от дарители. Църква се строи с общи сили и с Божията воля, разбира се", каза кандидатът на ГЕРБ/СДС за кмет на район "Изток".
 
Църквата си има и патрон - Свети Пимен Зографски. "Ние имаме такава улица, имаме и училище с това име. Оказа се, че свети Пимен Зографски е местен софийски светец, и това ще бъде единственият по рода си храм, който ще носи името му на територията на града. Тази неделя е патронният празник, копката е направена, предстои практическото изпълнение", отчете Цветомир Жеков.
 
Какво каза още Цветомир Жеков за сътрудничеството с 13-те дипломатически мисии, за спорта сред възрастните хора, за Ловния парк и за площад Радой Ралин - във видеото.
 

10-годишно дете е в избирателните списъци в Кюстендилско село
21:01 | 03 Януари 2020 г.

Харчове за Местни избори 2019: ГЕРБ - над 2 млн. л...

21:01 | 03 Януари 2020 г.
Над 2 млн. лева е струвала предизборната кампания на ГЕРБ в последните местни избори, на БСП за България - над 1,2 милиона лева, от които...
16:05 | 09 Декември 2019 г.

ЦИК: Вотът през 2019 г. е с най-голям брой недейст...

16:05 | 09 Декември 2019 г.
Вотът през 2019 г. е с най-голям брой недействителни бюлетини за последните 10 години, съобщиха от ЦИК. Това бяха едни спокойни, добре ор...
13:06 | 21 Ноември 2019 г.

Съдът отряза Мая Манолова за ръчно броене на бюлет...

13:06 | 21 Ноември 2019 г.
Няма да има ръчно преброяване на бюлетините за втория тур на изборите за кмет на София. Това реши състав на Административния съд-София гр...
17:19 | 11 Ноември 2019 г.

Младен Маринов: Сигналите не тези избори са по-мал...

17:19 | 11 Ноември 2019 г.
Сигналите, свързани с местните избори, са по-малко в сравнение с тези през 2015 година.Това каза министърът на вътрешните работи Младен М...
07:51 | 11 Ноември 2019 г.

БСП и независимият кандидат Мая Манолова искат кас...

07:51 | 11 Ноември 2019 г.
БСП внасят жалби с искане за касиране на изборите в столичните райони "Искър“, "Люлин“ и "Красна поляна“...
12:30 | 07 Ноември 2019 г.

На живо по Канал 3: ГЕРБ прави отчет на Местни из...

12:30 | 07 Ноември 2019 г.
Ръководството на ГЕРБ, избраните кметове и общинските ръководители се събраха на Национална работна среща на партията в кино "Люмиер...