Томислав Дончев: Срещу ГЕРБ играха всички, без никаква политическа хигиена

Във всички случаи мерки ще има там, където резултатите ни не са очакваните, обеща вицепремиерът

Източник: БГНЕС

Там, където резултатите (на ГЕРБ) не са очакваните, не само анализ, но и мерки ще се вземат - организационни, персонални, защото някой носи отговорност за тях. Или хората там не са свършили достатъчно, или не са поддържали контакт с гражданите, а вероятно и двете. Във всички случаи мерки ще има. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев на пресконференция в седалището на ГЕРБ за Местни избори 2019. 
 
"Искам да успокоя всички - изборите свършиха, няма нужда от повече агитация и пропаганда, дойде време за работа. Сега е време за анализи. Обичайно ние стигаме до такъв детайл, че анализираме резултата си до секция, за да знаем за всеки квартал, село и населено място кой и защо е недоволен от нас. Първите данни показват, че въпреки всичко ние съхраняваме подкрепата си, което е постижение. Предвид факта, че присъстваме на много места и в централната, и в местната власт, тоест сме обект на критики и упреци от всички, и сме виновни за всичко", подчерта вицепремиерът.
 
Той коментира и обвиненията на опозицията за организацията на изборите. "Обичайно загубилият е недоволен от организацията на изборите. Ако ние следвахме логиката, щяхме и ние да поискаме да се разследва организирането на изборите в Ямбол, Русе и т. н. Да сте чули нещо такова? Има достатъчно сериозни сигнали за купен вод, надявам се институциите и МВР да стигнат докрай: не само кой е купувал, но кой е опитвал да купува, кой му е заръчал. 
 
 
Ако някой купува, тогава има поне 2 теми - откъде е взел парите и как счита после да си ги върне. Затова нека адекватните сигнали да бъдат разплетени докрай, ще се радвам да видя повече конкретика. Кой откъде е взел парите и как разчита после да си ги върне", призова Дончев.
 
По думите му срещу ГЕРБ са играли всички. "Което е интересен детайл. Единственото, което ги обединяваше, бе че са срещу нас, никаква политическа хигиена - няма ляво, няма дясно. Враждуващи дотогава сили ги обедини това, че са против нас. Но тезата "против" не е теза, не е цел, това е е липса на теза.
 
Друг феномен - стана не инцидентна мода парламентарни партии да се крият зад всякакви инициативни комитети. Много удобно - това е политическа технология, че ако спечелиш, казваш "аз спечелих", а ако загубиш - "аз нямам кандидат. Това е многоо различно от честната политическа борба - методиката с инициативни комитети не позволява следване на ясна линия на политическата отговорност.
 
Левицата много бързо забрави, че участваше в изборите в София, в Кюстендил, даже не чух някой да е признал загубата. Защото работим с инициативни комитети", добави Томислав Дончев.
 
Според него "от ниското ниво на дебата преди изборите основните теми на местоуправлението останаха встрани от вниманието на гражданите, което е лошо". "Имаше нужда от истински, политически дебат с политически аргументи, кой какво предлага с политики, за да спечели подкрепи. Колко да харчим, какви да са данъците - липсваше дебат за бъдещето, защото кметът не слага плочки, а чертае сценарии за развитие 10 години напред. такъв дебат не видяхме, от което пострада демокрацията", констатира Томислав Дончев.
 
Накрая той благодари на всички гласували "без значение за кого". "Защото, освен купуването на гласове, най-големият враг на демокрацията е апатията. По-детайлен анализ  - четвъртък", обеща Дончев за насрочената на 7 ноември национална среща на партията от 12:00 часа в Зала "Люмиер". 
 
На нея ще присъства и председателят на ПП ГЕРБ и премиер на България Бойко Борисов, членовете на изпълнителната комисия. Целта на срещата е да бъдат анализирани резултатите от приключилите местни избори и ще бъде направен отчет за политическата дейност на партията.
 
17:19 | 11 Ноември 2019 г.

Младен Маринов: Сигналите не тези избори са по-мал...

17:19 | 11 Ноември 2019 г.
Сигналите, свързани с местните избори, са по-малко в сравнение с тези през 2015 година.Това каза министърът на вътрешните работи Младен М...
07:51 | 11 Ноември 2019 г.

БСП и независимият кандидат Мая Манолова искат кас...

07:51 | 11 Ноември 2019 г.
БСП внасят жалби с искане за касиране на изборите в столичните райони "Искър“, "Люлин“ и "Красна поляна“...
12:30 | 07 Ноември 2019 г.

На живо по Канал 3: ГЕРБ прави отчет на Местни из...

12:30 | 07 Ноември 2019 г.
Ръководството на ГЕРБ, избраните кметове и общинските ръководители се събраха на Национална работна среща на партията в кино "Люмиер...
07:17 | 07 Ноември 2019 г.

На живо по Канал 3 след 12 ч.: ГЕРБ прави отчет на...

07:17 | 07 Ноември 2019 г.
Ръководството на ГЕРБ, избраните кметове и общинските ръководители се събират днес на Национална работна среща на партията в кино "Л...
19:24 | 06 Ноември 2019 г.

Георг Георгиев: Мая Манолова загуби политическо до...

19:24 | 06 Ноември 2019 г.
Мая Манолова загуби политическо достойнство още когато се асоциира с онова безобразно управление на Орешарски. И сега този човек да се оп...
18:46 | 06 Ноември 2019 г.

Николай Стойнев от ГЕРБ: За БСП честни са изборите...

18:46 | 06 Ноември 2019 г.
Единствено където БСП печелят, там са честни изборите - дали са президентски, или в Русе, там всичко е честно, няма проблеми, защото е сп...