Проучване: По 80 депутата за ГЕРБ и БСП, пет формации в НС

Между 25 и 30 народни представители вкарват ДПС и ОП, 15 за Марешки

Народно събрание
Източник: Канал 3

Народно събрание

Пет формации твърдо влизат в 44 Народно събрание, РБ е на ръба, а ДОСТ, Нова република, "Да, България" и АБВ със сигурност няма да влязат. Това каза политологът Юлий Павлов, който представи мартенското проучване на Центъра за анализи и маркетинг, което не е направено по външна поръчка и е осигурено със собствени средства.

В следващото Народно събрание със сигурност влизат ГЕРБ, "БСП за България", ДПС, Обединени патриоти и ВОЛЯ, сочи проучването. ГЕРБ събира 27,5 на сто и води пред БСП с половин процент - те имат 27на сто, трети са от ДПС с 10,1%, а плътно зад тях - Обединените патриоти, които отчитат 8,9%.

ГЕРБ и БСП ще вкарат в парламента между 80 и 83 народни представители, ДПС и Патриотите - около 25-30 депутати, а ВОЛЯ - от 15 до 19 народни избраници с нейните 5,5 на сто към момента, прогнозира Павлов. Ако успее да прекрачи прага, РБ има шанс за десетина депутати, но резултатът им към момента е около 4,1 на сто. ДОСТ и всички останали са твърдо под чертата, в това число Нова република, "Да, България" и АБВ.

Друго важно за отбелязване е, че според изследването на Юлий Павлов "Реформаторският блок" е загубил от коалицията с "Глас народен", защото избирателите на РБ не харесват Светльо Витков. Така процентът на РБ за месец е паднал от 4,1 на 2,8%.
Само ДПС и Патриотите качвали проценти, като взаимно си помагали за това. По думите му, каквато и част от гласовете в Турция да отиде за ДОСТ, това са, пряко сили, максимум 25 хил.-30 хил., които не стигат, за да вкарат в НС хората на Местан и двамата Исмаилови.

При тази ситуация много трудно може да бъде сформиран кабинет, прогнозира още социологът, предвид резултата на ГЕРБ и БСП.

"Преговорите ще бъдат затруднени от това, че има две политически сили с претенции за балансьор, но и за двете участието в управлението е нежелателно, само участие в една парламентарна коалиция за подкрепа", коментира Павлов по адрес на ДПС и Патриотите.

Според него последната седмица преди вота е решаваща заради онези, които са решили да гласуват, но още не са избрали за кого. Те са се повишили с 4 процента от февруари насам и вече са 10,2 на сто. При колебаещи се за кого ще гласуват 6,8 на сто преди месец, сега се оказало, че кампанията, вместо да помогне на хората да направят избора си, тя ги е разколебала.

Обясненията са две - че кампанията е била изпълнена с гафове и много хора са разочаровани, другото обяснение е, че хората толкова са я харесали, че се разкъсват в избора си, коментира Павлов, очевидно демонстрирайки насмешка за втория вариант.

Иначе, към момента се очертава 1,2 на сто от гласоподтелите да изберат графата "не подкрепям никого", а избирателната активност се предвижда да е около 64 на сто или между 3,5 и 4 млн. избиратели.

Социологическото проучване отчита още,

че 51 на сто от хората одобряват служебното правителство, а 31 на сто - не го одобряват. Вицепрезидентът Илияна Йотова пък твърдо влиза в челото по рейтинг сред политиците. Тя се нарежда след Румен Радев, Йорданка Фандъкова и Огнян Герджиков, и преди Бойко Борисов.

Президентът събира 60,3 на сто одобрение, следван от кмета на София Йорданка Фандъкова - с 44,3%. Само двамата имат положителен рейтинг, на останалите след тях недоверието е повече от доверието. Служебният премиер Огнян Герджиков събира 40,6 на сто, а вицепрезидентът Йотова - 38%. Пети поред е бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов с 35,3 на сто рейтинг.

Сред най-съществените проблеми българите не поставят мигрантите, а много други неща, като доходи, бедност, безработица, докато бежанската заплаха събира само 15 на сто, сочи още допитването.

23:51 | 24 Март 2017 г.

Йордан Цонев с послание към Борисов и Нинова

23:51 | 24 Март 2017 г.
ДПС съзнателно не се занимаваше с останалите политически формации, правехме си нашата кампания, каза зам.-председателят на партията Йорда...
ДПС: Доган е най-големият патриот, най-големият политик на прехода
23:02 | 24 Март 2017 г.

ДПС: Доган е най-големият патриот, най-големият по...

23:02 | 24 Март 2017 г.
"Ахмед Доган е най-големият патриот, най-големият политик на прехода. Посланието на почетния лидер на ДПС беше историческо". То...
Сидеров: Минимална пенсия от 300 лева е историческа необходимост
21:43 | 24 Март 2017 г.

Сидеров: Минимална пенсия от 300 лева е историческ...

21:43 | 24 Март 2017 г.
"Минимална пенсия от 300 лева е историческа необходимост, това е дълг. Над 1,5 милиона взимат под границата на бедност". Това з...
Бойко Борисов
20:52 | 24 Март 2017 г.

Борисов: Никога не е било толкова опасно за Българ...

20:52 | 24 Март 2017 г.
"Никога за България не е било толкова важно, колкото в понеделник - да сме единни, силни сплотени и да си отстояваме държавата. Нико...
Жребият ще се тегли в ЦИК, не в Общинските избирателн икомисии, както досега
20:51 | 24 Март 2017 г.

СЕМ сезира ЦИК за Лопес от ЕНП, засегнал Нинова в ...

20:51 | 24 Март 2017 г.
СЕМ изпрати сигнал до ЦИК във връзка с телевизионно участие на генералния секретар на Европейската народна партия Антонио Лопес, съобщи И...
Бойко Борисов
20:10 | 24 Март 2017 г.

Борисов: Пазих ушите на българите от някоя глупост...

20:10 | 24 Март 2017 г.
"Пазих ушите на българите от някоя глупост, да не обидя някого, да не се почувства някой засегнат. Запазихме доста добър тон", ...