Проучване: По 80 депутата за ГЕРБ и БСП, пет формации в НС

Между 25 и 30 народни представители вкарват ДПС и ОП, 15 за Марешки

Народно събрание
Източник: Канал 3

Народно събрание

Пет формации твърдо влизат в 44 Народно събрание, РБ е на ръба, а ДОСТ, Нова република, "Да, България" и АБВ със сигурност няма да влязат. Това каза политологът Юлий Павлов, който представи мартенското проучване на Центъра за анализи и маркетинг, което не е направено по външна поръчка и е осигурено със собствени средства.

В следващото Народно събрание със сигурност влизат ГЕРБ, "БСП за България", ДПС, Обединени патриоти и ВОЛЯ, сочи проучването. ГЕРБ събира 27,5 на сто и води пред БСП с половин процент - те имат 27на сто, трети са от ДПС с 10,1%, а плътно зад тях - Обединените патриоти, които отчитат 8,9%.

ГЕРБ и БСП ще вкарат в парламента между 80 и 83 народни представители, ДПС и Патриотите - около 25-30 депутати, а ВОЛЯ - от 15 до 19 народни избраници с нейните 5,5 на сто към момента, прогнозира Павлов. Ако успее да прекрачи прага, РБ има шанс за десетина депутати, но резултатът им към момента е около 4,1 на сто. ДОСТ и всички останали са твърдо под чертата, в това число Нова република, "Да, България" и АБВ.

Друго важно за отбелязване е, че според изследването на Юлий Павлов "Реформаторският блок" е загубил от коалицията с "Глас народен", защото избирателите на РБ не харесват Светльо Витков. Така процентът на РБ за месец е паднал от 4,1 на 2,8%.
Само ДПС и Патриотите качвали проценти, като взаимно си помагали за това. По думите му, каквато и част от гласовете в Турция да отиде за ДОСТ, това са, пряко сили, максимум 25 хил.-30 хил., които не стигат, за да вкарат в НС хората на Местан и двамата Исмаилови.

При тази ситуация много трудно може да бъде сформиран кабинет, прогнозира още социологът, предвид резултата на ГЕРБ и БСП.

"Преговорите ще бъдат затруднени от това, че има две политически сили с претенции за балансьор, но и за двете участието в управлението е нежелателно, само участие в една парламентарна коалиция за подкрепа", коментира Павлов по адрес на ДПС и Патриотите.

Според него последната седмица преди вота е решаваща заради онези, които са решили да гласуват, но още не са избрали за кого. Те са се повишили с 4 процента от февруари насам и вече са 10,2 на сто. При колебаещи се за кого ще гласуват 6,8 на сто преди месец, сега се оказало, че кампанията, вместо да помогне на хората да направят избора си, тя ги е разколебала.

Обясненията са две - че кампанията е била изпълнена с гафове и много хора са разочаровани, другото обяснение е, че хората толкова са я харесали, че се разкъсват в избора си, коментира Павлов, очевидно демонстрирайки насмешка за втория вариант.

Иначе, към момента се очертава 1,2 на сто от гласоподтелите да изберат графата "не подкрепям никого", а избирателната активност се предвижда да е около 64 на сто или между 3,5 и 4 млн. избиратели.

Социологическото проучване отчита още,

че 51 на сто от хората одобряват служебното правителство, а 31 на сто - не го одобряват. Вицепрезидентът Илияна Йотова пък твърдо влиза в челото по рейтинг сред политиците. Тя се нарежда след Румен Радев, Йорданка Фандъкова и Огнян Герджиков, и преди Бойко Борисов.

Президентът събира 60,3 на сто одобрение, следван от кмета на София Йорданка Фандъкова - с 44,3%. Само двамата имат положителен рейтинг, на останалите след тях недоверието е повече от доверието. Служебният премиер Огнян Герджиков събира 40,6 на сто, а вицепрезидентът Йотова - 38%. Пети поред е бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов с 35,3 на сто рейтинг.

Сред най-съществените проблеми българите не поставят мигрантите, а много други неща, като доходи, бедност, безработица, докато бежанската заплаха събира само 15 на сто, сочи още допитването.

вашият коментар


Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме Ви за толерантност и запазване на добрия тон.

09:16 | 24 Март 2017 г.

Лексиконът на Бойко: Карам месеца с 1500 лв., лъжа...

09:16 | 24 Март 2017 г.
И Бойко Борисов мина по реда си през въпросите, тип лексикон, по време на предизборното му интервю по Нова телевизия. Лъжа на тенис, отсе...
Бойко Борисов
09:02 | 24 Март 2017 г.

Борисов: Трябва да сме твърди, но и внимателни с Е...

09:02 | 24 Март 2017 г.
Българите сме тежко разделен народ, в момент, когато трябва да сме обединени. Турският президент Реджеп Ердоган всеки ден заплашва Европе...
Избори 2016
07:54 | 24 Март 2017 г.

Последен ден от кампанията преди вота в неделя

07:54 | 24 Март 2017 г.
Днес е последният ден, в който партиите могат да агитират. На 24 март официално се закриват предизборните кампании преди предстоящите пар...
Багерите влизат в \
21:32 | 23 Март 2017 г.

Жандармерия заварди ромските квартали на Хасково з...

21:32 | 23 Март 2017 г.
Жандармерия заварди кварталите "Република" и "Възраждане" в Хасково. Целта е да се предоврати купуване на изборни гла...
21:02 | 23 Март 2017 г.

Нинова: Ще кажа на Ердоган да не се меси на сувере...

21:02 | 23 Март 2017 г.
"Ще кажа на Ердоган да не се меси във вътрешните дела на суверенна България" - това би заявила на турския президент Корнелия Ни...
20:13 | 23 Март 2017 г.

Нинова: Ще чакам Борисов в съда, той ще загуби дел...

20:13 | 23 Март 2017 г.
"Ще чакам Борисов в съда, той ще загуби делото", коментира Корнелия Нинова по бТВ. "Ще спя спокойно", добави още соцл...