Цацаров: Същите хора и кръгове, които атакуват прокуратурата, не искат и КПКОНПИ да работи (СНИМКИ)

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика проведоха изслушване на кандидатите за нов антикорупционен шеф

Сотир Цацаров
Източник: Канал 3

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика проведоха изслушване на кандидатите за нов антикорупционен шеф. Претендентите са двама - депутатът от "Воля" Симеон Найденов и настоящият главен прокурор Сотир Цацаров, предложен от ГЕРБ и "Обединени патриоти"
 
При личен състав на комисията 482 щатни бройки, 7% и то непълни седем, са служителите, които се занимават с оперативно-издирвателна работа и пряко с противодействие на корупцията. При всички случаи броят на служителите трябва да бъде увеличен, заяви Сотир Цацаров и уточни, че не предвижда увеличение на щата на комисията.
 
Дирекция Антикорупцията трябва да бъде подсилена за сметка на администрацията и да има изнесени работни места в страната, каза Цацаров.
 
Настоящият обвинител номер едно отново повтори тезата си, че КПКОНПИ не се нуждае от каквито и да е нови правомощия – не се нуждае да може да задържа, има достатъчно органи, които имат тези правомощия. Не се нуждае и от правомощия да разполага със собствени средства за СРС. Правомощията, които има КПКОНПИ са напълно достатъчни, нови не са необходими. Действащите трябва да бъдат развити, каза Цацаров.
 
Главният прокурор посочи, че не може да се търси или да се иска каквато и да е промяна в работата на комисията отвън без да се осъществи промяна вътре в самата структура на КПКОНПИ.
 
Сотир Цацаров предлага да се създаде Консултативен съвет към КПКОНПИ с утвърдени юристи и учени, които да работят по законопроектите на изпълнителната власт.
 
Липсата на ясни и единни декларации за имущества и интереси води до голямо объркване. Приемане на единни указания за попълване на декларация ще бъде първостепенна задача за мен, посочи още Сотир Цацаров.
 
Цацаров посочи, че приоритетното направление на дейност както на комисията, така и негово, ако бъде избран, би било противодействието на корупцията, чрез разкриване на прояви на лица, заемащи висши и публични длъжности.
 
По време на отговарянето на въпросите той каза, че КПКОНПИ не е търговска капания, той е орган създаден от държавата със закон и който провежда държавната политика по отношение на превенция на корупцията. "Елементарното мерене на КПКОНПИ колко поглъщате и колко давате или отнемате, всъщност не е коректно, просто защо наред с отнемането комисията се занимава и с още много, много други дейности", заяви той. Становището на Цацаров обаче е, че по отношение на отнемането на незаконно придобито имущество, комисията действа изключително ефективно. "Неправилен е подходът ефективността на един държавен орган да се мери с това, какво той поглъща – използвам точния термин на задалия въпроса – и какво той дава. По тази логика, ако тя се направи ще се окаже, че 85% от държавните органи в страната, които са закрепени от конституцията поглъщат много, а не дават нищо. Това не е търговска компания", заяви той.
 
"Аз наистина казах, че комисията трябва да бъде събудена, но позволете ми едно уточнение, комисията трябва да бъде събудена не защото тя е институция, която изначално е неефективна и не е постигнала нищо. От един момент, от един период на време, комисията остана без ръководство и тя изпадна в състояние на - бих казал общо взето административно замиране, от това състояние според мен тя трябва да бъде извадена", каза Цацаров. Според него съществуват възможности тази комисия да заработи ефективно.
 
"А що се отнася до причините, поради които комисията не е с висок обществен имидж, тия причини са комплексни, част от тях се коренят в нейната собствена дейност, част от тях – да бъдем безкрайно откровени – се коренят в интереси на хора, които са свързани с това тази комисия да не работи, тази комисия да няма техните правомощия, тази комисия общо взето да не посегне на това, което те имат. За съжаление или просто по съвпадение, това са същите хора, същите кръгове, ако мога така да се изразя, които са източник и на атаките срещу институцията, която в момента все още ръководя в продължение на 7 години. В крайна сметка всеки върши работата, за която е назначен", заяви Цацаров.
 
Беше поискано да бъде по-конкретен и той заяви: "Всеки, чието имущество е запорирано, всеки, който е обвинен и в резултат на това има запори за милиони левове и ако притежава съответните средства за обществено въздействие, няма да бъде позитивно настроен към комисията". 
 
 
По думите му всичко това ще наложи сруктурни промени. "Посочил съм създаването на обществен съвет към комисията, финализирането на работата по основната съвместна инструкция с всички институции, с които комисията работи, както и необходимостта от активен обмен на информация с органи на други държави", обясни още кандидатът за председател на КПКОНПИ.
 
Антикорупционната култура на хората трябва да залегне в програмата на училищата и университетите, заяви от своя страна Симеон Найденов по време на представянето на концепцията си.
 
Найденов обяви, че кадровата обезпеченост към момента не е достатъчна и следва да се увеличи съставът на дирекциите като се подберат нови качествени хора, които да имат нужните познания и желание да работят срещу корупцията. "Всички тези нови кадри да преминат проверка за почтеност, ще предложа и по-адекватно заплащане за тази важна и отговорна работа", каза Найденов.
 
Той говори и за разширения на сградния фонд на КПКОНПИ.
 
"Ще бъдат преразгледани изискванията за попълване на данъчните декларации за имуществени интереси, тъй като считам, че настоящите са малко усложнени и не всички лица, които към момента попълват декларации трябва да го правят това", заяви още той.
 
Кандидатът за председател на КПКОНПИ посочи, че е бил и от двете страни на бариерата – и като обвинител, и като защитник. Според него този опит ще му бъде от полза, за да ръководи безкомпромисно комисията.
 
18:22 | 05 Декември 2019 г.

Депутатите гласуваха по 8 лв. партийна субсидия, п...

18:22 | 05 Декември 2019 г.
Депутатите решиха партийната субсидия за 2020 г. да бъде 8 лв. на действително получен глас, вместо 1 лв., както бе досега, предаде "...
11:48 | 05 Декември 2019 г.

Карадайъ: Борисов и Нинова са се договорили да мин...

11:48 | 05 Декември 2019 г.
Бойко Борисов и Корнелия Нинова са се договорили ГЕРБ да не са в пълен състав, за да мине предложението на БСП за 8 лв. партийна субсидия...
пленарна зала
09:37 | 05 Декември 2019 г.

Продължават маратонските дебати по бюджет 2020 в Н...

09:37 | 05 Декември 2019 г.
Народното събрание продължава и днес обсъждането и гласуването на текстовете от държавния бюджет за 2020 година. Снощи в заседание, ...
18:07 | 04 Декември 2019 г.

Парламентът прие на второ четене рамката на държав...

18:07 | 04 Декември 2019 г.
Парламентът прие на второ четене рамката на държавния бюджет на Република България за 2020 г. Предвидените приходи, помощи и дарения...
17:03 | 03 Декември 2019 г.

Парламентът прие бюджета на здравната каса

17:03 | 03 Декември 2019 г.
Парламентът прие на второ четене Закона за бюджета на НЗОК за 2020 г. Общата сума на разходите и трансферите по бюджета на Касата за след...
12:50 | 03 Декември 2019 г.

След бурни дебати: НС избра Деница Сачева за социа...

12:50 | 03 Декември 2019 г.
Парламентът одобри Деница Сачева за социален министър.Гласуваха 223 депутати. За бяха 114 народни представители, против 106, въздържали с...