Разработват закон за ВиК до май 2020 заради водната криза

Предложението за решението бе на БСП, но след редакции от страна на ГЕРБ, то бе прието с пълно мнозинство

язовир Студена, суша, Перник
Източник: zapernik.com

Регионалният министър да подготви и предложи за обществено обсъждане проект за Закон за ВиК до 15 май 2020 г. Това решиха единодушно депутатите след разисквания за политиката на регионалното министерство за предотвратяване на опасността от воден режим в някои населени места и необходимостта от инвестиции в инфраструктурата на ВиК сектора, предаде Darik.

В решението е записано новият закон да гарантира дългосрочно решение на проблемите в сектора, в това число социална поносимост на цените на ВиК услугите и въвеждане на водни помощи, качество на услугите и осигуряване на допълнителни финансови инструменти за увеличаване на инвестициите в сектора.

Депутатите задължиха още регионалният министър да информира два пъти годишно Народното събрание за напредъка по изпълнение на плана за действие към Стратегията за развитие на ВиК сектора и при нужда да предложи актуализация на Стратегията.

Предложението за решението бе на БСП, но след редакции от страна на ГЕРБ, то бе прието с пълно мнозинство.

От ДПС също имаха предложения за решение - оптимизация на щатния състав на ВиК дружествата и ежегоден отчет за реинвестициите във ВиК сектора по всички направления в дейността им, но то не срещна подкрепата на депутатите.

По време на дебата БСП отправи остри критики към управлението на ВиК сектора. Министър Петя Аврамова пък призова да не се търсят политически дивиденти от кризата с безводието и призова всички партии да работят заедно.

Соцлидерката Корнелия Нинова обвини управляващите в административен хаос и безхаберие. Тя настоя, че освен безводието, има проблем и с качеството на водата.

"Вода гази, жаден ходи. Ако вали дъжд, казвате - чакайте някой язовир да не ви наводни, ако не вали дъжд, казвате - правете молебен", критикува червената лидерка обяснението на мнозинството, че водната криза се дължи на климатичните промени.

Младен Шишков от ГЕРБ пък я контрира, че изказването й е в сферата на популизма и я критикува, че е направила апокалиптичен очерк. Той обясни какво се цели със създаването на закон за ВиК - обединяване на цялата нормативна уредба по отношение на стопанисването, собствеността и управлението на ВиК дружествата.

Шишков обърна внимание и на амортизираната ВиК инфраструктура, от която идвали и повечето проблеми и загубата на вода.

"Имаме над 90 000 км ВиК инфраструктура. Тя е строена за 9 млн. души, за съвсем различен тип икономика. Материалите, с която е построена, вече са неактуални и това води до големи загуби. Потреблението също е намалено", обясни той.

Рамадан Аталай от ДПС критикува управлението, че няма комуникация между ресорните министерства по въпроса.

Четете още новини от България и света тук!

"Ситуацията с водния сектор е много тежка. И тя няма да се реши с магическа пръчка, изпуснати са ред години. На хората не им трябва законопроект, хората питат за вода, последните дни колеги идват необръснати... В закона ще има ограничаване на водните ресурси. В Перник ги няма, какво ще ограничите?", запита той.

Етикети: закон , ВиК
14:05 | 24 Януари 2020 г.

Гласуват вота на недоверие към кабинета "Борисов 3...

14:05 | 24 Януари 2020 г.
Вотът на недоверие към правителството на Бойко Борисов ще бъде гласуван на 29 януари, предаде БГНЕС след днешните дебати в НС. Те за...
12:11 | 24 Януари 2020 г.

ДПС подкрепя вота, Атака мисли, а за ГЕРБ "БСП са ...

12:11 | 24 Януари 2020 г.
ДПС ще подкрепи вота на недоверие, внесен от БСП, а от Атака още ще мислят, тъй като причините за процедурата са вътрешнопартийни за соци...
10:22 | 24 Януари 2020 г.

Георги Марков: БСП искат служебно правителство, вр...

10:22 | 24 Януари 2020 г.
БСП искат пир по време на чума и ние няма да го допуснем. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Георги Марков по време на дебати...
09:58 | 24 Януари 2020 г.

Карадайъ: Държавата е в колапс, провалът на правит...

09:58 | 24 Януари 2020 г.
Убедени сме във вредата, която управляващото мнозинство нанася на демокрацията, и на живота и здравето на всички български граждани. Това...
08:07 | 24 Януари 2020 г.

На живо по Канал 3: В НС подхващат четвъртия вот н...

08:07 | 24 Януари 2020 г.
Със 181 депутати в пленарната зала започна днешното заседание в Народното събрание, на което ще стартират дебатите по четвъртия вот на не...
София въвежда регламент за е-тротинетките
16:20 | 23 Януари 2020 г.

Тротинетките слизат от тротоарите, карат до 25 кил...

16:20 | 23 Януари 2020 г.
Тротинетките вече няма да могат да се движат по тротоарите, а максималната допустима скорост е 25 километра в час. Това решиха депутатите...