БДЦ се раздели в предпочитанията си към Кунева

Имаме си Меги Тачър, шегуваха се депутати от опозицията

Светлин Танчев Красимира Ковачка
Източник: Канал 3

Очаквано парламентарната група на БДЦ се раздели в предпочитанията си за кандидатурата на Меглена Кунева като образователен министър.

След срещата с депутатите на Ковачка и Танчев стана ясно, че 8 народни представители ще гласуват "за" реформаторката, трима от Народен съюз ще са "въздържал се", а Мартин Иванов ще е "против", за да има да аргументира отрицателен вот.

Двама от групата - Явор Хайтов и Румен Йончев, са в командировка с делегацията ни в САЩ, обясни съпредседателят на БДЦ Светлин Танчев.

Той коментира, че с колегите си не е чул отговори на важни въпроси, които са били зададени на Кунева, като например какво ще прави с чиновниците, отговорни за учебните програми, скандализирали обществото. Не чул отговор и за намеренията й за ученическия спорт, за което също попитал.

Ковачка обаче заяви, че депутатите от БДЦ останали удовлетворени и затова ще подкрепят Кунева. Все още заседават депутатите от ПФ, които също вземат своето решение след среща с номинираната за просветен министър.

Кандидатурата й е била внесена около 13.15 в деловодството от името на премиера Бойко Борисов и ще бъде гласувана също утре по обед.

Със сигурност 82 депутати от партията-мандатоносител ще дадат вота си за Кунева. Отсъстват само Цветан Цветанов и Пламен Нунев, които са в командировка в САЩ.

Самата Кунева се изсмя в лицето на журналистите с коментара "съчувствам ви" в отговор на въпроса дали ще получи подкрепа на групите, с които се среща. Оправда се, че не можела да говори от името на групите дали ще я подкрепят, или не. Срещите били интересни за нея, а партиите проявили фокусиран интерес в сферата на образованието, коментира тя.

По-рано стана ясно, че АБВ няма да й даде доверие и вероятно ще гласува "въздържал се", или няма да участва в гласуването. Това вече официално потвърди Георги Кючуков, след като по време на срещата с четирите ПГ от мнозинството позицията на партията бе вече изразена от Мариана Тодорова. Говорителката на групата е казала на Кунева, че за АБВ тя няма нужните знания и опит в сферата на просветата, затова няма да я подкрепят. Кунева пък напомнила гордо, че и Желязната лейди е била образователен министър.

Опитът й да се сравни с Маргарет Тачър обиколи тутакси парламентарните кулоари, а репликата се препредаваше от депутат на депутат. "Имаме си Меги Тачър", шегуваха се от опозицията.

Валери Жаблянов, конгрес на БСП
13:32 | 16 Юни 2019 г.

Валери Жаблянов отрече да е издигал кандидатурата ...

13:32 | 16 Юни 2019 г.
Валери Жаблянов отрече да издигал кандидатурата си за лидер на БСП, както се заговори преди дни, че той ще бъде един от претендентите за ...
Корнелия Нинова, 49 конгрес на БСП
11:18 | 16 Юни 2019 г.

Нинова направи завоя - оттегли оставката: Аз съм т...

11:18 | 16 Юни 2019 г.
Соцлидерката Корнелия Нинова остана на поста си, като направи очаквания завой и се отметна от подадената оставка. В емоционално слово пре...
49 конгрес на БСП
10:24 | 16 Юни 2019 г.

Още на старта на конгреса двата лагера в БСП се сб...

10:24 | 16 Юни 2019 г.
БСП започна заседанието на 49-ия конгрес със сблъсък на двата лагера в партията още на старта му. Феновете на сегашното ръководство заста...
Окончателно: Партиите връщат надвзетите субсидии
09:46 | 14 Юни 2019 г.

Окончателно: Партиите връщат надвзетите субсидии

09:46 | 14 Юни 2019 г.
Парламентът прие окончателни промени в Закона за политическите партии. Измененията бяха внесени от Министерски съвет. До тях се стигн...
ДПС иска по-ниско ДДС за целия хранителен сектор
13:20 | 13 Юни 2019 г.

ДПС иска по-ниско ДДС за целия хранителен сектор

13:20 | 13 Юни 2019 г.
Ние не се отказваме от намаляване на ДДС не само на хляба, но и за целия хранителен сектор. Така ефектът, който ние целяхме, ще е много п...
ВМРО предлага нов вид личен документ за българите зад граница
11:07 | 13 Юни 2019 г.

ВМРО предлага нов вид личен документ за българите ...

11:07 | 13 Юни 2019 г.
Депутатите от ВМРО обявиха нова законодателна инициатива, която предвижда въвеждането на нов вид личен документ за живеещите зад граница ...