БДЦ се раздели в предпочитанията си към Кунева

Имаме си Меги Тачър, шегуваха се депутати от опозицията

Светлин Танчев Красимира Ковачка
Източник: Канал 3

Очаквано парламентарната група на БДЦ се раздели в предпочитанията си за кандидатурата на Меглена Кунева като образователен министър.

След срещата с депутатите на Ковачка и Танчев стана ясно, че 8 народни представители ще гласуват "за" реформаторката, трима от Народен съюз ще са "въздържал се", а Мартин Иванов ще е "против", за да има да аргументира отрицателен вот.

Двама от групата - Явор Хайтов и Румен Йончев, са в командировка с делегацията ни в САЩ, обясни съпредседателят на БДЦ Светлин Танчев.

Той коментира, че с колегите си не е чул отговори на важни въпроси, които са били зададени на Кунева, като например какво ще прави с чиновниците, отговорни за учебните програми, скандализирали обществото. Не чул отговор и за намеренията й за ученическия спорт, за което също попитал.

Ковачка обаче заяви, че депутатите от БДЦ останали удовлетворени и затова ще подкрепят Кунева. Все още заседават депутатите от ПФ, които също вземат своето решение след среща с номинираната за просветен министър.

Кандидатурата й е била внесена около 13.15 в деловодството от името на премиера Бойко Борисов и ще бъде гласувана също утре по обед.

Със сигурност 82 депутати от партията-мандатоносител ще дадат вота си за Кунева. Отсъстват само Цветан Цветанов и Пламен Нунев, които са в командировка в САЩ.

Самата Кунева се изсмя в лицето на журналистите с коментара "съчувствам ви" в отговор на въпроса дали ще получи подкрепа на групите, с които се среща. Оправда се, че не можела да говори от името на групите дали ще я подкрепят, или не. Срещите били интересни за нея, а партиите проявили фокусиран интерес в сферата на образованието, коментира тя.

По-рано стана ясно, че АБВ няма да й даде доверие и вероятно ще гласува "въздържал се", или няма да участва в гласуването. Това вече официално потвърди Георги Кючуков, след като по време на срещата с четирите ПГ от мнозинството позицията на партията бе вече изразена от Мариана Тодорова. Говорителката на групата е казала на Кунева, че за АБВ тя няма нужните знания и опит в сферата на просветата, затова няма да я подкрепят. Кунева пък напомнила гордо, че и Желязната лейди е била образователен министър.

Опитът й да се сравни с Маргарет Тачър обиколи тутакси парламентарните кулоари, а репликата се препредаваше от депутат на депутат. "Имаме си Меги Тачър", шегуваха се от опозицията.

Горанов: Не бива да обезглавяваме НАП
16:04 | 31 Юли 2019 г.

Горанов: Не бива да обезглавяваме НАП

16:04 | 31 Юли 2019 г.
Директорът на Информационна сигурност и на IT звеното в Националната агенция за приходите (НАП) вече не са на работа. Това каза министъръ...
Премиерът Бойко Борисов посрещна китайския министър-председател Ли Къцян в София
15:18 | 31 Юли 2019 г.

България и Китай ще задълбочат сътрудничеството си...

15:18 | 31 Юли 2019 г.
Правителството одобри проект на Споразумение за сътрудничество в областта на образованието между Министерството на образованието и наукат...
Кабинетът отпусна близо 90 млн. лв. допълнително за тол системата
15:04 | 31 Юли 2019 г.

Кабинетът отпуска близо 90 млн. лв. допълнително з...

15:04 | 31 Юли 2019 г.
Правителството отпусна допълнителни средства в размер до 89 998 200 лева по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоуст...
Освободиха Пламен Георгиев като шеф на КПКОНПИ
14:24 | 31 Юли 2019 г.

Освободиха Пламен Георгиев като шеф на КПКОНПИ

14:24 | 31 Юли 2019 г.
Пламен Георгиев вече не е шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това решиха...
Омбудсманът внесе законопроект за личния фалит в Народното събрание
12:25 | 31 Юли 2019 г.

Омбудсманът внесе законопроект за личния фалит в Н...

12:25 | 31 Юли 2019 г.
Омбудсманът на републиката Мая Манолова внесе Закон за личния фалит в деловодството на парламента.  С него с...
МОН ще разработва механизъм за подкрепа на учители с особени заслуги
10:56 | 31 Юли 2019 г.

МОН ще разработва механизъм за подкрепа на учители...

10:56 | 31 Юли 2019 г.
Министерството на образованието и науката да разработи специален механизъм за финансова подкрепа на учители, които имат изключителни пост...