БДЦ се раздели в предпочитанията си към Кунева

Имаме си Меги Тачър, шегуваха се депутати от опозицията

Светлин Танчев Красимира Ковачка
Източник: Канал 3

Очаквано парламентарната група на БДЦ се раздели в предпочитанията си за кандидатурата на Меглена Кунева като образователен министър.

След срещата с депутатите на Ковачка и Танчев стана ясно, че 8 народни представители ще гласуват "за" реформаторката, трима от Народен съюз ще са "въздържал се", а Мартин Иванов ще е "против", за да има да аргументира отрицателен вот.

Двама от групата - Явор Хайтов и Румен Йончев, са в командировка с делегацията ни в САЩ, обясни съпредседателят на БДЦ Светлин Танчев.

Той коментира, че с колегите си не е чул отговори на важни въпроси, които са били зададени на Кунева, като например какво ще прави с чиновниците, отговорни за учебните програми, скандализирали обществото. Не чул отговор и за намеренията й за ученическия спорт, за което също попитал.

Ковачка обаче заяви, че депутатите от БДЦ останали удовлетворени и затова ще подкрепят Кунева. Все още заседават депутатите от ПФ, които също вземат своето решение след среща с номинираната за просветен министър.

Кандидатурата й е била внесена около 13.15 в деловодството от името на премиера Бойко Борисов и ще бъде гласувана също утре по обед.

Със сигурност 82 депутати от партията-мандатоносител ще дадат вота си за Кунева. Отсъстват само Цветан Цветанов и Пламен Нунев, които са в командировка в САЩ.

Самата Кунева се изсмя в лицето на журналистите с коментара "съчувствам ви" в отговор на въпроса дали ще получи подкрепа на групите, с които се среща. Оправда се, че не можела да говори от името на групите дали ще я подкрепят, или не. Срещите били интересни за нея, а партиите проявили фокусиран интерес в сферата на образованието, коментира тя.

По-рано стана ясно, че АБВ няма да й даде доверие и вероятно ще гласува "въздържал се", или няма да участва в гласуването. Това вече официално потвърди Георги Кючуков, след като по време на срещата с четирите ПГ от мнозинството позицията на партията бе вече изразена от Мариана Тодорова. Говорителката на групата е казала на Кунева, че за АБВ тя няма нужните знания и опит в сферата на просветата, затова няма да я подкрепят. Кунева пък напомнила гордо, че и Желязната лейди е била образователен министър.

Опитът й да се сравни с Маргарет Тачър обиколи тутакси парламентарните кулоари, а репликата се препредаваше от депутат на депутат. "Имаме си Меги Тачър", шегуваха се от опозицията.

09:44 | 11 Октомври 2019 г.

Петък, ден на майстора: НС няма да заседава днес з...

09:44 | 11 Октомври 2019 г.
При втория опит за регистрация тази сутрин парламентът не събра кворум , за да започне заседание, предаде "Фокус". В зала се ре...
След почти година премиерът Борисов отново на парламентарен контрол, 3
08:16 | 11 Октомври 2019 г.

Бойко Борисов отговаря на Корнелия Нинова на парла...

08:16 | 11 Октомври 2019 г.
Министър-председателят Бойко Борисов ще вземе участие в редовния петъчен парламентарен контрол. Премиерът ще застане на пленарната трибун...
11:17 | 10 Октомври 2019 г.

НС прие декларация за Северна Македония и Албания ...

11:17 | 10 Октомври 2019 г.
Депутатите в парламента приеха декларация на 44-ото Народно събрание във връзка с разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоции...
11:27 | 02 Октомври 2019 г.

НС отряза БСП за блиц-контрол на премиера поне вед...

11:27 | 02 Октомври 2019 г.
Парламентът отхвърли предложението на БСП министър-председателят задължително да се явява поне веднъж месечно в НС на т. нар. блиц-контро...
БНР
11:37 | 27 Септември 2019 г.

Сметната палата подхваща финансите на БНР от 2017 ...

11:37 | 27 Септември 2019 г.
Депутатите възложиха на Сметната палата да извърши одит за финансовото управление на БНР за периода от 1 януари 2017 до 30 септември 2019...
БСП, депутати в пленарната зала
10:33 | 27 Септември 2019 г.

Извънреден съвет в НС заради Сотиря и съкратеното ...

10:33 | 27 Септември 2019 г.
Парламентът излезе в 15-минутна почивка, за да се проведе извънреден председателски съвет за съкратеното съдебно следствие, предаде ...