Туш! И Патриотите отрязаха Кунева!

Каракачанов и Симеонов строиха депутатите си да са на линия в залата

Патриотичен фронт Валери Симеонов Каракачанов
Източник: Канал 3

Кандидатурата на Меглена Кунева увисва със страшна сила, макар теоретично дори само 62 гласа да й стигат, за да бъде избрана в сряда.

След като успя да разцепи дори своите в Реформаторския блок и очаквано не получи подкрепа от опозицията, Кунева не се сдоби с такава и от двете групи, крепящи кабинета - АБВ и ПФ.

Патриотите последни казаха тежката си дума - както се и очакваше по предварителна информация на Канал 3 - няма да я подкрепят в пленарната зала утре по обед.

Това обясниха след заседанието на групата двамата съпредседатели на ПФ Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, а решението е било единодушно.

„Аргументът ни е един и е изключително сериозен – Меглена Кунева не се ползва с подкрепата на патриотично ориентираните избиратели”, заяви Симеонов.

Няма да има изгубени в коридора, гарантира още зам.-председателят на парламента и лидер на ВМРО Каракачанов

в отговор на въпроса дали ще гласуват пълноценно и ще влязат в пленарната зала. Народните представители от парламентарната група на ПФ ще гласуват  „против” или „въздържал се”, според собствените си виждания.

Решението си Патриотите взеха, след като преди заседанието си се срещнаха и със самата Кунева, а на разговора присъстваше и Найден Зеленогорски.

Зеленогорски отрече ПФ да са поставяли условия, докато самите патриоти категорично го опровергаха и обясниха, че са повторили същите искания, отправени към предишния министър Тодор Танев миналата седмица.

На среща в НС от ПФ поискаха промяна в представената учебна програма по история и уволнения за отговорните за скандала чиновници - зам.-министърката Ваня Кастрева, вече освободена, началничката  кабинета Солак, разследвана от ДАНС, както и шефката на дирекцията за образователните програми и съдържание Евгения Костадинова.

Равносметката показва, че утре в пленарната зала Кунева може да разчита само на гласовете на 82 народни представители от ГЕРБ, 8 от БДЦ и 13 от РБ.

Те обаче са й достатъчни, за да й гарантират избора, поне хипотетично. Дори 62 гласа й стигат при минималния изискуем кворум. Ако обаче той се вдигне до тавана, което зависи от сутрешната регистрация на депутатите, може и да й потрябват 121 гласа, с каквито няма да разполага, дори и няколко независими да я подкрепят.

Всички останали групи - БСП, ДПС, АБВ, ПФ и "Атака", плюс 10 депутати от РБ, от ДСБ и гражданската квота, вече се обявиха срещу нейната кандидатура и няма да подкрепят Кунева в напора й да стане и министър на просветата.

Горанов: Не бива да обезглавяваме НАП
16:04 | 31 Юли 2019 г.

Горанов: Не бива да обезглавяваме НАП

16:04 | 31 Юли 2019 г.
Директорът на Информационна сигурност и на IT звеното в Националната агенция за приходите (НАП) вече не са на работа. Това каза министъръ...
Премиерът Бойко Борисов посрещна китайския министър-председател Ли Къцян в София
15:18 | 31 Юли 2019 г.

България и Китай ще задълбочат сътрудничеството си...

15:18 | 31 Юли 2019 г.
Правителството одобри проект на Споразумение за сътрудничество в областта на образованието между Министерството на образованието и наукат...
Кабинетът отпусна близо 90 млн. лв. допълнително за тол системата
15:04 | 31 Юли 2019 г.

Кабинетът отпуска близо 90 млн. лв. допълнително з...

15:04 | 31 Юли 2019 г.
Правителството отпусна допълнителни средства в размер до 89 998 200 лева по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоуст...
Освободиха Пламен Георгиев като шеф на КПКОНПИ
14:24 | 31 Юли 2019 г.

Освободиха Пламен Георгиев като шеф на КПКОНПИ

14:24 | 31 Юли 2019 г.
Пламен Георгиев вече не е шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това решиха...
Омбудсманът внесе законопроект за личния фалит в Народното събрание
12:25 | 31 Юли 2019 г.

Омбудсманът внесе законопроект за личния фалит в Н...

12:25 | 31 Юли 2019 г.
Омбудсманът на републиката Мая Манолова внесе Закон за личния фалит в деловодството на парламента.  С него с...
МОН ще разработва механизъм за подкрепа на учители с особени заслуги
10:56 | 31 Юли 2019 г.

МОН ще разработва механизъм за подкрепа на учители...

10:56 | 31 Юли 2019 г.
Министерството на образованието и науката да разработи специален механизъм за финансова подкрепа на учители, които имат изключителни пост...