Туш! И Патриотите отрязаха Кунева!

Каракачанов и Симеонов строиха депутатите си да са на линия в залата

Патриотичен фронт Валери Симеонов Каракачанов
Източник: Канал 3

Кандидатурата на Меглена Кунева увисва със страшна сила, макар теоретично дори само 62 гласа да й стигат, за да бъде избрана в сряда.

След като успя да разцепи дори своите в Реформаторския блок и очаквано не получи подкрепа от опозицията, Кунева не се сдоби с такава и от двете групи, крепящи кабинета - АБВ и ПФ.

Патриотите последни казаха тежката си дума - както се и очакваше по предварителна информация на Канал 3 - няма да я подкрепят в пленарната зала утре по обед.

Това обясниха след заседанието на групата двамата съпредседатели на ПФ Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, а решението е било единодушно.

„Аргументът ни е един и е изключително сериозен – Меглена Кунева не се ползва с подкрепата на патриотично ориентираните избиратели”, заяви Симеонов.

Няма да има изгубени в коридора, гарантира още зам.-председателят на парламента и лидер на ВМРО Каракачанов

в отговор на въпроса дали ще гласуват пълноценно и ще влязат в пленарната зала. Народните представители от парламентарната група на ПФ ще гласуват  „против” или „въздържал се”, според собствените си виждания.

Решението си Патриотите взеха, след като преди заседанието си се срещнаха и със самата Кунева, а на разговора присъстваше и Найден Зеленогорски.

Зеленогорски отрече ПФ да са поставяли условия, докато самите патриоти категорично го опровергаха и обясниха, че са повторили същите искания, отправени към предишния министър Тодор Танев миналата седмица.

На среща в НС от ПФ поискаха промяна в представената учебна програма по история и уволнения за отговорните за скандала чиновници - зам.-министърката Ваня Кастрева, вече освободена, началничката  кабинета Солак, разследвана от ДАНС, както и шефката на дирекцията за образователните програми и съдържание Евгения Костадинова.

Равносметката показва, че утре в пленарната зала Кунева може да разчита само на гласовете на 82 народни представители от ГЕРБ, 8 от БДЦ и 13 от РБ.

Те обаче са й достатъчни, за да й гарантират избора, поне хипотетично. Дори 62 гласа й стигат при минималния изискуем кворум. Ако обаче той се вдигне до тавана, което зависи от сутрешната регистрация на депутатите, може и да й потрябват 121 гласа, с каквито няма да разполага, дори и няколко независими да я подкрепят.

Всички останали групи - БСП, ДПС, АБВ, ПФ и "Атака", плюс 10 депутати от РБ, от ДСБ и гражданската квота, вече се обявиха срещу нейната кандидатура и няма да подкрепят Кунева в напора й да стане и министър на просветата.

Окончателно: Партиите връщат надвзетите субсидии
09:46 | 14 Юни 2019 г.

Окончателно: Партиите връщат надвзетите субсидии

09:46 | 14 Юни 2019 г.
Парламентът прие окончателни промени в Закона за политическите партии. Измененията бяха внесени от Министерски съвет. До тях се стигн...
ДПС иска по-ниско ДДС за целия хранителен сектор
13:20 | 13 Юни 2019 г.

ДПС иска по-ниско ДДС за целия хранителен сектор

13:20 | 13 Юни 2019 г.
Ние не се отказваме от намаляване на ДДС не само на хляба, но и за целия хранителен сектор. Така ефектът, който ние целяхме, ще е много п...
ВМРО предлага нов вид личен документ за българите зад граница
11:07 | 13 Юни 2019 г.

ВМРО предлага нов вид личен документ за българите ...

11:07 | 13 Юни 2019 г.
Депутатите от ВМРО обявиха нова законодателна инициатива, която предвижда въвеждането на нов вид личен документ за живеещите зад граница ...
Хамид Хамид: В случая с партийните субсидии едно е равно на нула
08:12 | 13 Юни 2019 г.

Хамид Хамид: В случая с партийните субсидии едно е...

08:12 | 13 Юни 2019 г.
Намаляването на партийните субсидии на един лев означава политическите сили да станат зависими от олигарсите. Това заяви зам.-председател...
Гадаене на боб и разгорещени дебати за парламентарните субсидии в парламента
12:23 | 12 Юни 2019 г.

Гадаене на боб и разгорещени дебати за партийните ...

12:23 | 12 Юни 2019 г.
Предложението за намаляване на субсидията на партиите и коалициите от 11 на 1 лев на получен действителен глас предизвика остър политичес...
Йордан Цонев: Намаляването на субсидията трябва да се случи след дискусия
11:45 | 12 Юни 2019 г.

Йордан Цонев: Намаляването на субсидията трябва да...

11:45 | 12 Юни 2019 г.
Не приемаме подхода за намаляване на партийната субсидия – ако ще има промяна на модела, това трябва да се случи след дискусия. Тов...