ДСБ поиска отлагане на щурма на Кунева към МОН

66 гласа стигат на лидерката на ДБГ да стане родната Тачър

депутати от Реформаторския блок
Източник: Канал 3

депутати от Реформаторския блок

ДСБ до дупка пробва да препъне избора на Меглена Кунева и за просветен министър. След като стана ясно, че гласуването за нея ще бъде веднага след блицконтрола, в 14.00, Атанас Атанасов настоя вотът да се отложи за утре или вдругиден.

Аргументът му - отсъства министър-председателят, а той е този, който предлага персоналната промяна в състава на Министерския съвет.

"Това, че министър-председателят е в чужбина, явно има важна работа, няма никакъв проблем, когато утре или вдругиден е тук, да направи това предложение. Да уважаваме институцията, която представляваме", призова Атанасов.

"Не виждам причина да се отлага тази точка. няма да е прецедент. В последните няколко дни се уверихме в подкрепата на г-н Борисов за г-жа Кунева", хвърли се на амбразурата Димитър Делчев от партията на Кунева.

Закачките между двете крила в Реформаторския блок произведоха усмивките и на депутатите в пленарната зала от другите политически сили, и на присъстващите на президиума парламентарни шефове.

Парламентът отхвърли предложението на Атанасов, така че Кунева ще атакува просветното шефско кресло още днес, макар и в отсъствието на премиера. А регистрацията в началото на пленарния ден показа, че са необходими дори 66 гласа, за да бъде избрана тя. Най-монолитната група, която взе решение да я подкрепи в името на коалиционната култура, е тази на ГЕРБ, която обеща да осигури на вицепремиерката минимум 80 гласа, за да поеме по попрището на просветата.

От вчера се знае обаче с категоричност, че половината реформатори ще се опънат на Кунева, няма да я подкрепят нито партньорите на управляващите от АБВ и от ПФ. Против нея са и от опозицията, декларираха го БСП, ДПС и "Атака". БДЦ също не са единни, но 8 депутати от общо 14 ще й дадат шанс да се направи на българската Маргарет Тачър.

Сравнението направи самата тя публично по време на срещата си с четирите групи на мнозинството, когато на изказването на Мариана Тодорова от АБВ, че партията на Първанов не я смята за подготвена за поста, Кунева напомни назидателно, че и Желязната лейди е била министър на образованието.

Горанов: Не бива да обезглавяваме НАП
16:04 | 31 Юли 2019 г.

Горанов: Не бива да обезглавяваме НАП

16:04 | 31 Юли 2019 г.
Директорът на Информационна сигурност и на IT звеното в Националната агенция за приходите (НАП) вече не са на работа. Това каза министъръ...
Премиерът Бойко Борисов посрещна китайския министър-председател Ли Къцян в София
15:18 | 31 Юли 2019 г.

България и Китай ще задълбочат сътрудничеството си...

15:18 | 31 Юли 2019 г.
Правителството одобри проект на Споразумение за сътрудничество в областта на образованието между Министерството на образованието и наукат...
Кабинетът отпусна близо 90 млн. лв. допълнително за тол системата
15:04 | 31 Юли 2019 г.

Кабинетът отпуска близо 90 млн. лв. допълнително з...

15:04 | 31 Юли 2019 г.
Правителството отпусна допълнителни средства в размер до 89 998 200 лева по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоуст...
Освободиха Пламен Георгиев като шеф на КПКОНПИ
14:24 | 31 Юли 2019 г.

Освободиха Пламен Георгиев като шеф на КПКОНПИ

14:24 | 31 Юли 2019 г.
Пламен Георгиев вече не е шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това решиха...
Омбудсманът внесе законопроект за личния фалит в Народното събрание
12:25 | 31 Юли 2019 г.

Омбудсманът внесе законопроект за личния фалит в Н...

12:25 | 31 Юли 2019 г.
Омбудсманът на републиката Мая Манолова внесе Закон за личния фалит в деловодството на парламента.  С него с...
МОН ще разработва механизъм за подкрепа на учители с особени заслуги
10:56 | 31 Юли 2019 г.

МОН ще разработва механизъм за подкрепа на учители...

10:56 | 31 Юли 2019 г.
Министерството на образованието и науката да разработи специален механизъм за финансова подкрепа на учители, които имат изключителни пост...