Първанов поиска изтегляне на кандидатурата на Кунева

Талантът и ума на нацията не е концентриран в четирима министри, които се възпроизвеждат, заяви президентът

АБВ
Източник: Канал 3

АБВ

АБВ категорично потвърди, че няма да подкрепи Меглена Кунева за просветен министър. Нещо повече - Първанов дойде в парламента и лично призова за отлагане на гласуването и провеждането на консултации за избора на нов шеф на МОН.

Тази кандидатура не се подкрепя, няма необходимия процент на доверие в обществото, напомни лидерът на АБВ. Той не скри, че не му е приятно партията да е сюрпризирана в последния момент с име на министър и с бързането да се гласува.

"Идват да ни броят гласовете тогава, когато кандидатурата е вече обявена, когато е насрочена вече датата и часа, когато вече е взето решението КОЙ и КОГА, сигурно е малко късно да задаваме въпроса ЗАЩО".

Ние сме се ангажирали с това управление с амбициозната цел да дадем своя принос към управлението на страната, което да включва ума и таланта на нацията.

Не смятам, че умът и талантът на нацията се е концентрирал в четирима министри от определена политическа сила, които да се възпроизвеждат на един или друг пост.

По-разумния ход е изтеглянето на тази кандидатура и провеждането на консултации, заключи Първанов. Иначе продължава тенденцията за създаване на условия за "министерства-феодални имения".

От АБВ обаче не издадоха как ще се държат в пленарната зала - дали ще гласуват "против", или "въздържал се", или пък няма да участват в гласуването. Това бил въпрос на тактика,

ходът на политическия ден щял да покаже, отказа да каже Първанов.

От партията ще настояват в унисон с желанието на повечето учители, да бъде отложено влизането в сила на просветния закон с новите учебни програми и учебници, които няма да са готови в срок.

Говорителят на групата Мариана Тодорова повтори и пред медиите онова, което каза пред четирите групи от мнозинството. Липсва й професионална подготовка за системата, заяви депутатката от АБВ.

Мълчанието на Кунева - дали ще остави експертите, които взривиха скандала с учебното съдържание, или ще ги смени, също е било сред мотивите на АБВ да откажат подкрепа, разкри в отговор на Канал 3 Тодорова.

"Тя не каза с кои експерти, с какъв потенциален екип ще работи. Не искаме да гласуваме на тъмно. Не знаем кои са лицата, така че това също беше един елемент, който натежава за решението ни", заяви депутатката от образователната комисия. Първанов пък добави, че не може един министър да се крие зад експертите си, но намекна за едни недотам законни практики с констатацията, че при много светила в науката у нас все едни и същи пишат учебниците на децата години наред.

Кунева гледала на учебните стандарти като на норматив, като на конспект за отмятане, разкритикуваха още от партията. Кандидат-министърката заявила пред депутатите, че ще постави приоритет закона за висшето образование на второ място, който е целият в кръпки. Нещо, което Кунева изобщо не спомена като приоритет, това е нов закон за академичния състав, отбеляза още сред критиките си Тодорова.

Валери Жаблянов, конгрес на БСП
13:32 | 16 Юни 2019 г.

Валери Жаблянов отрече да е издигал кандидатурата ...

13:32 | 16 Юни 2019 г.
Валери Жаблянов отрече да издигал кандидатурата си за лидер на БСП, както се заговори преди дни, че той ще бъде един от претендентите за ...
Корнелия Нинова, 49 конгрес на БСП
11:18 | 16 Юни 2019 г.

Нинова направи завоя - оттегли оставката: Аз съм т...

11:18 | 16 Юни 2019 г.
Соцлидерката Корнелия Нинова остана на поста си, като направи очаквания завой и се отметна от подадената оставка. В емоционално слово пре...
49 конгрес на БСП
10:24 | 16 Юни 2019 г.

Още на старта на конгреса двата лагера в БСП се сб...

10:24 | 16 Юни 2019 г.
БСП започна заседанието на 49-ия конгрес със сблъсък на двата лагера в партията още на старта му. Феновете на сегашното ръководство заста...
Окончателно: Партиите връщат надвзетите субсидии
09:46 | 14 Юни 2019 г.

Окончателно: Партиите връщат надвзетите субсидии

09:46 | 14 Юни 2019 г.
Парламентът прие окончателни промени в Закона за политическите партии. Измененията бяха внесени от Министерски съвет. До тях се стигн...
ДПС иска по-ниско ДДС за целия хранителен сектор
13:20 | 13 Юни 2019 г.

ДПС иска по-ниско ДДС за целия хранителен сектор

13:20 | 13 Юни 2019 г.
Ние не се отказваме от намаляване на ДДС не само на хляба, но и за целия хранителен сектор. Така ефектът, който ние целяхме, ще е много п...
ВМРО предлага нов вид личен документ за българите зад граница
11:07 | 13 Юни 2019 г.

ВМРО предлага нов вид личен документ за българите ...

11:07 | 13 Юни 2019 г.
Депутатите от ВМРО обявиха нова законодателна инициатива, която предвижда въвеждането на нов вид личен документ за живеещите зад граница ...