Първанов поиска изтегляне на кандидатурата на Кунева

Талантът и ума на нацията не е концентриран в четирима министри, които се възпроизвеждат, заяви президентът

АБВ
Източник: Канал 3

АБВ

АБВ категорично потвърди, че няма да подкрепи Меглена Кунева за просветен министър. Нещо повече - Първанов дойде в парламента и лично призова за отлагане на гласуването и провеждането на консултации за избора на нов шеф на МОН.

Тази кандидатура не се подкрепя, няма необходимия процент на доверие в обществото, напомни лидерът на АБВ. Той не скри, че не му е приятно партията да е сюрпризирана в последния момент с име на министър и с бързането да се гласува.

"Идват да ни броят гласовете тогава, когато кандидатурата е вече обявена, когато е насрочена вече датата и часа, когато вече е взето решението КОЙ и КОГА, сигурно е малко късно да задаваме въпроса ЗАЩО".

Ние сме се ангажирали с това управление с амбициозната цел да дадем своя принос към управлението на страната, което да включва ума и таланта на нацията.

Не смятам, че умът и талантът на нацията се е концентрирал в четирима министри от определена политическа сила, които да се възпроизвеждат на един или друг пост.

По-разумния ход е изтеглянето на тази кандидатура и провеждането на консултации, заключи Първанов. Иначе продължава тенденцията за създаване на условия за "министерства-феодални имения".

От АБВ обаче не издадоха как ще се държат в пленарната зала - дали ще гласуват "против", или "въздържал се", или пък няма да участват в гласуването. Това бил въпрос на тактика,

ходът на политическия ден щял да покаже, отказа да каже Първанов.

От партията ще настояват в унисон с желанието на повечето учители, да бъде отложено влизането в сила на просветния закон с новите учебни програми и учебници, които няма да са готови в срок.

Говорителят на групата Мариана Тодорова повтори и пред медиите онова, което каза пред четирите групи от мнозинството. Липсва й професионална подготовка за системата, заяви депутатката от АБВ.

Мълчанието на Кунева - дали ще остави експертите, които взривиха скандала с учебното съдържание, или ще ги смени, също е било сред мотивите на АБВ да откажат подкрепа, разкри в отговор на Канал 3 Тодорова.

"Тя не каза с кои експерти, с какъв потенциален екип ще работи. Не искаме да гласуваме на тъмно. Не знаем кои са лицата, така че това също беше един елемент, който натежава за решението ни", заяви депутатката от образователната комисия. Първанов пък добави, че не може един министър да се крие зад експертите си, но намекна за едни недотам законни практики с констатацията, че при много светила в науката у нас все едни и същи пишат учебниците на децата години наред.

Кунева гледала на учебните стандарти като на норматив, като на конспект за отмятане, разкритикуваха още от партията. Кандидат-министърката заявила пред депутатите, че ще постави приоритет закона за висшето образование на второ място, който е целият в кръпки. Нещо, което Кунева изобщо не спомена като приоритет, това е нов закон за академичния състав, отбеляза още сред критиките си Тодорова.

09:44 | 11 Октомври 2019 г.

Петък, ден на майстора: НС няма да заседава днес з...

09:44 | 11 Октомври 2019 г.
При втория опит за регистрация тази сутрин парламентът не събра кворум , за да започне заседание, предаде "Фокус". В зала се ре...
След почти година премиерът Борисов отново на парламентарен контрол, 3
08:16 | 11 Октомври 2019 г.

Бойко Борисов отговаря на Корнелия Нинова на парла...

08:16 | 11 Октомври 2019 г.
Министър-председателят Бойко Борисов ще вземе участие в редовния петъчен парламентарен контрол. Премиерът ще застане на пленарната трибун...
11:17 | 10 Октомври 2019 г.

НС прие декларация за Северна Македония и Албания ...

11:17 | 10 Октомври 2019 г.
Депутатите в парламента приеха декларация на 44-ото Народно събрание във връзка с разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоции...
11:27 | 02 Октомври 2019 г.

НС отряза БСП за блиц-контрол на премиера поне вед...

11:27 | 02 Октомври 2019 г.
Парламентът отхвърли предложението на БСП министър-председателят задължително да се явява поне веднъж месечно в НС на т. нар. блиц-контро...
БНР
11:37 | 27 Септември 2019 г.

Сметната палата подхваща финансите на БНР от 2017 ...

11:37 | 27 Септември 2019 г.
Депутатите възложиха на Сметната палата да извърши одит за финансовото управление на БНР за периода от 1 януари 2017 до 30 септември 2019...
БСП, депутати в пленарната зала
10:33 | 27 Септември 2019 г.

Извънреден съвет в НС заради Сотиря и съкратеното ...

10:33 | 27 Септември 2019 г.
Парламентът излезе в 15-минутна почивка, за да се проведе извънреден председателски съвет за съкратеното съдебно следствие, предаде ...