Първанов поиска изтегляне на кандидатурата на Кунева

Талантът и ума на нацията не е концентриран в четирима министри, които се възпроизвеждат, заяви президентът

АБВ
Източник: Канал 3

АБВ

АБВ категорично потвърди, че няма да подкрепи Меглена Кунева за просветен министър. Нещо повече - Първанов дойде в парламента и лично призова за отлагане на гласуването и провеждането на консултации за избора на нов шеф на МОН.

Тази кандидатура не се подкрепя, няма необходимия процент на доверие в обществото, напомни лидерът на АБВ. Той не скри, че не му е приятно партията да е сюрпризирана в последния момент с име на министър и с бързането да се гласува.

"Идват да ни броят гласовете тогава, когато кандидатурата е вече обявена, когато е насрочена вече датата и часа, когато вече е взето решението КОЙ и КОГА, сигурно е малко късно да задаваме въпроса ЗАЩО".

Ние сме се ангажирали с това управление с амбициозната цел да дадем своя принос към управлението на страната, което да включва ума и таланта на нацията.

Не смятам, че умът и талантът на нацията се е концентрирал в четирима министри от определена политическа сила, които да се възпроизвеждат на един или друг пост.

По-разумния ход е изтеглянето на тази кандидатура и провеждането на консултации, заключи Първанов. Иначе продължава тенденцията за създаване на условия за "министерства-феодални имения".

От АБВ обаче не издадоха как ще се държат в пленарната зала - дали ще гласуват "против", или "въздържал се", или пък няма да участват в гласуването. Това бил въпрос на тактика,

ходът на политическия ден щял да покаже, отказа да каже Първанов.

От партията ще настояват в унисон с желанието на повечето учители, да бъде отложено влизането в сила на просветния закон с новите учебни програми и учебници, които няма да са готови в срок.

Говорителят на групата Мариана Тодорова повтори и пред медиите онова, което каза пред четирите групи от мнозинството. Липсва й професионална подготовка за системата, заяви депутатката от АБВ.

Мълчанието на Кунева - дали ще остави експертите, които взривиха скандала с учебното съдържание, или ще ги смени, също е било сред мотивите на АБВ да откажат подкрепа, разкри в отговор на Канал 3 Тодорова.

"Тя не каза с кои експерти, с какъв потенциален екип ще работи. Не искаме да гласуваме на тъмно. Не знаем кои са лицата, така че това също беше един елемент, който натежава за решението ни", заяви депутатката от образователната комисия. Първанов пък добави, че не може един министър да се крие зад експертите си, но намекна за едни недотам законни практики с констатацията, че при много светила в науката у нас все едни и същи пишат учебниците на децата години наред.

Кунева гледала на учебните стандарти като на норматив, като на конспект за отмятане, разкритикуваха още от партията. Кандидат-министърката заявила пред депутатите, че ще постави приоритет закона за висшето образование на второ място, който е целият в кръпки. Нещо, което Кунева изобщо не спомена като приоритет, това е нов закон за академичния състав, отбеляза още сред критиките си Тодорова.

Горанов: Не бива да обезглавяваме НАП
16:04 | 31 Юли 2019 г.

Горанов: Не бива да обезглавяваме НАП

16:04 | 31 Юли 2019 г.
Директорът на Информационна сигурност и на IT звеното в Националната агенция за приходите (НАП) вече не са на работа. Това каза министъръ...
Премиерът Бойко Борисов посрещна китайския министър-председател Ли Къцян в София
15:18 | 31 Юли 2019 г.

България и Китай ще задълбочат сътрудничеството си...

15:18 | 31 Юли 2019 г.
Правителството одобри проект на Споразумение за сътрудничество в областта на образованието между Министерството на образованието и наукат...
Кабинетът отпусна близо 90 млн. лв. допълнително за тол системата
15:04 | 31 Юли 2019 г.

Кабинетът отпуска близо 90 млн. лв. допълнително з...

15:04 | 31 Юли 2019 г.
Правителството отпусна допълнителни средства в размер до 89 998 200 лева по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоуст...
Освободиха Пламен Георгиев като шеф на КПКОНПИ
14:24 | 31 Юли 2019 г.

Освободиха Пламен Георгиев като шеф на КПКОНПИ

14:24 | 31 Юли 2019 г.
Пламен Георгиев вече не е шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това решиха...
Омбудсманът внесе законопроект за личния фалит в Народното събрание
12:25 | 31 Юли 2019 г.

Омбудсманът внесе законопроект за личния фалит в Н...

12:25 | 31 Юли 2019 г.
Омбудсманът на републиката Мая Манолова внесе Закон за личния фалит в деловодството на парламента.  С него с...
МОН ще разработва механизъм за подкрепа на учители с особени заслуги
10:56 | 31 Юли 2019 г.

МОН ще разработва механизъм за подкрепа на учители...

10:56 | 31 Юли 2019 г.
Министерството на образованието и науката да разработи специален механизъм за финансова подкрепа на учители, които имат изключителни пост...