Кунева се докопа и до образованието

Само 5 гласа не стигнаха кандидатурата й да бъде препъната

Меглена Кунева
Източник: Канал 3

Меглена Кунева

Меглена Кунева се докопа и до образованието. За нейното избиране на министерския пост гласуваха обичайните заподозрени. Само 5 гласа не достигнаха номинацията да бъде препъната и Кунева да не отиде в МОН.

След два часа дебати тя бе избрана от 104 депутати от ГЕРБ, част от РБ и от БДЦ, 99 общо бяха "против" и "въздържал се".

Отсъстваха обаче 6 депутати от "Атака", 9 от ДПС и 3 от БСП, както и 3 от опозиционното крило на РБ. Това улесни минаването на кандидатурата, макар и на кантар.Двама независими се опънаха на избора - Георги Кадиев и Велизар Енчев. Колегите им Анна Баракова и Муса Палев са дали рамо за лидерката на ДБГ плюс още един независим. Хората на отцепника Местан не участваха в гласуването и си излязоха от залата.

Както и обещаха, 80 народни представители от ГЕРБ я пуснаха да оглави МОН, за да спазят коалиционната култура и да не бламират премиера, който предложи единствената номинирана от РБ кандидатура.

Самите Реформатори, очаквано, се разцепиха в предпочитанията си за вицепремиерката в новото й амплоа.

Очакваните 13 "за" бяха от нейните съмишленици от ДБГ и СДС, Атанас Атанасов бе единственият от РБ, дал отрицателен вот.  Останалите 6 се въздържаха, все депутати от ДСБ и гражданската квота.

Отсъства обаче самият лидер на ДСБ - Радан Кънев си почивал, карайки ски.

Нямаше ги на гласуването и Борис Станимиров от ДСБ и Станислав Иванов от гражданската квота, който е в Бразилия с президента.

Против гласуваха 66 депутати от опозицията, а 33 се въздържаха - предимно от АБВ и ПФ. 9 от хората на Първанов се въздържаха, както и 15 патриоти, като двете партии обявиха още вчера, че няма да я подкрепят.

Така общо 99 народни избраници не дадоха доверието и гласа си за вицепремиерката да стане шефка и на МО.

Минута след вота стана ясно, че двама депутати от Патриотичния фронт се объркали и гласували "за".

Патриотите Славчо Атанасов и Атанас Стоянов настояха вотът им да се брои като "въздържал се".

Така са гласували те първия път, преди прегласуването, поискано от Георги Кадиев. Тогава гласовете "Кунева бяха 106, а недалите подкрепа - 97. По думите на Димитър Главчев, след официалната заявка на двамата патриоти от трибуната, гласовете "за" трябва да броим като 104, а  не 106, а тези "против" и "въздържал се" - като 99.

След първия вот Кунева си стана да си ходи, но седящата до нея Румяна Бъчварова и другите вицепремиери Калфин и Дочев я подсетиха, че ще има прегласуване. През цялото време номинираната изглеждаше като да е пред припадък от притеснение.

Веднага след избирането й, Кунева, вярна на себе си, избегна да попадне в конкретика и не пожела да каже нищо на медиите, освен, че ще издига образованието до национална цел.

„Много пъти съм чувала, че не можем да се обединим и че нямаме национална цел. Предлагам тази национална цел да бъде образованието, която ще обедини и парламента, която ще обедини и нацията”, бяха първите й думи.

"Това развитие, което предложи премиерът, беше разбрано от хората, които го подкрепиха. Ще работя с всички, за да може най-сетне да кажем, че ние имаме една национална цел.”, каза на излизане в кулоарите Кунева, която по време на дебатите мълча. Кунева призна, че тази й номинация не била планирана.

„В момента реформите в образованието са въпрос на кураж. Състезаваме се с време, състезаваме се с качество, състезаваме се с Европа, състезаваме се със света”,

коментира в свой стил Кунева и благодари и на предшественика си Танев, който дойде също в парламента, за да бъде гласувана оставката му заедно с нейния избор.

Новата министърка на образованието не пожела да бърза и още днес да встъпи в длъжност, като реши да остави церемонията в МОН за следващите дни.

Но даде заявка, че вярва в професионалната администрация и смята да я запази, ако работи добре.

Валери Жаблянов, конгрес на БСП
13:32 | 16 Юни 2019 г.

Валери Жаблянов отрече да е издигал кандидатурата ...

13:32 | 16 Юни 2019 г.
Валери Жаблянов отрече да издигал кандидатурата си за лидер на БСП, както се заговори преди дни, че той ще бъде един от претендентите за ...
Корнелия Нинова, 49 конгрес на БСП
11:18 | 16 Юни 2019 г.

Нинова направи завоя - оттегли оставката: Аз съм т...

11:18 | 16 Юни 2019 г.
Соцлидерката Корнелия Нинова остана на поста си, като направи очаквания завой и се отметна от подадената оставка. В емоционално слово пре...
49 конгрес на БСП
10:24 | 16 Юни 2019 г.

Още на старта на конгреса двата лагера в БСП се сб...

10:24 | 16 Юни 2019 г.
БСП започна заседанието на 49-ия конгрес със сблъсък на двата лагера в партията още на старта му. Феновете на сегашното ръководство заста...
Окончателно: Партиите връщат надвзетите субсидии
09:46 | 14 Юни 2019 г.

Окончателно: Партиите връщат надвзетите субсидии

09:46 | 14 Юни 2019 г.
Парламентът прие окончателни промени в Закона за политическите партии. Измененията бяха внесени от Министерски съвет. До тях се стигн...
ДПС иска по-ниско ДДС за целия хранителен сектор
13:20 | 13 Юни 2019 г.

ДПС иска по-ниско ДДС за целия хранителен сектор

13:20 | 13 Юни 2019 г.
Ние не се отказваме от намаляване на ДДС не само на хляба, но и за целия хранителен сектор. Така ефектът, който ние целяхме, ще е много п...
ВМРО предлага нов вид личен документ за българите зад граница
11:07 | 13 Юни 2019 г.

ВМРО предлага нов вид личен документ за българите ...

11:07 | 13 Юни 2019 г.
Депутатите от ВМРО обявиха нова законодателна инициатива, която предвижда въвеждането на нов вид личен документ за живеещите зад граница ...