Кунева се докопа и до образованието

Само 5 гласа не стигнаха кандидатурата й да бъде препъната

Меглена Кунева
Източник: Канал 3

Меглена Кунева

Меглена Кунева се докопа и до образованието. За нейното избиране на министерския пост гласуваха обичайните заподозрени. Само 5 гласа не достигнаха номинацията да бъде препъната и Кунева да не отиде в МОН.

След два часа дебати тя бе избрана от 104 депутати от ГЕРБ, част от РБ и от БДЦ, 99 общо бяха "против" и "въздържал се".

Отсъстваха обаче 6 депутати от "Атака", 9 от ДПС и 3 от БСП, както и 3 от опозиционното крило на РБ. Това улесни минаването на кандидатурата, макар и на кантар.Двама независими се опънаха на избора - Георги Кадиев и Велизар Енчев. Колегите им Анна Баракова и Муса Палев са дали рамо за лидерката на ДБГ плюс още един независим. Хората на отцепника Местан не участваха в гласуването и си излязоха от залата.

Както и обещаха, 80 народни представители от ГЕРБ я пуснаха да оглави МОН, за да спазят коалиционната култура и да не бламират премиера, който предложи единствената номинирана от РБ кандидатура.

Самите Реформатори, очаквано, се разцепиха в предпочитанията си за вицепремиерката в новото й амплоа.

Очакваните 13 "за" бяха от нейните съмишленици от ДБГ и СДС, Атанас Атанасов бе единственият от РБ, дал отрицателен вот.  Останалите 6 се въздържаха, все депутати от ДСБ и гражданската квота.

Отсъства обаче самият лидер на ДСБ - Радан Кънев си почивал, карайки ски.

Нямаше ги на гласуването и Борис Станимиров от ДСБ и Станислав Иванов от гражданската квота, който е в Бразилия с президента.

Против гласуваха 66 депутати от опозицията, а 33 се въздържаха - предимно от АБВ и ПФ. 9 от хората на Първанов се въздържаха, както и 15 патриоти, като двете партии обявиха още вчера, че няма да я подкрепят.

Така общо 99 народни избраници не дадоха доверието и гласа си за вицепремиерката да стане шефка и на МО.

Минута след вота стана ясно, че двама депутати от Патриотичния фронт се объркали и гласували "за".

Патриотите Славчо Атанасов и Атанас Стоянов настояха вотът им да се брои като "въздържал се".

Така са гласували те първия път, преди прегласуването, поискано от Георги Кадиев. Тогава гласовете "Кунева бяха 106, а недалите подкрепа - 97. По думите на Димитър Главчев, след официалната заявка на двамата патриоти от трибуната, гласовете "за" трябва да броим като 104, а  не 106, а тези "против" и "въздържал се" - като 99.

След първия вот Кунева си стана да си ходи, но седящата до нея Румяна Бъчварова и другите вицепремиери Калфин и Дочев я подсетиха, че ще има прегласуване. През цялото време номинираната изглеждаше като да е пред припадък от притеснение.

Веднага след избирането й, Кунева, вярна на себе си, избегна да попадне в конкретика и не пожела да каже нищо на медиите, освен, че ще издига образованието до национална цел.

„Много пъти съм чувала, че не можем да се обединим и че нямаме национална цел. Предлагам тази национална цел да бъде образованието, която ще обедини и парламента, която ще обедини и нацията”, бяха първите й думи.

"Това развитие, което предложи премиерът, беше разбрано от хората, които го подкрепиха. Ще работя с всички, за да може най-сетне да кажем, че ние имаме една национална цел.”, каза на излизане в кулоарите Кунева, която по време на дебатите мълча. Кунева призна, че тази й номинация не била планирана.

„В момента реформите в образованието са въпрос на кураж. Състезаваме се с време, състезаваме се с качество, състезаваме се с Европа, състезаваме се със света”,

коментира в свой стил Кунева и благодари и на предшественика си Танев, който дойде също в парламента, за да бъде гласувана оставката му заедно с нейния избор.

Новата министърка на образованието не пожела да бърза и още днес да встъпи в длъжност, като реши да остави церемонията в МОН за следващите дни.

Но даде заявка, че вярва в професионалната администрация и смята да я запази, ако работи добре.

Горанов: Не бива да обезглавяваме НАП
16:04 | 31 Юли 2019 г.

Горанов: Не бива да обезглавяваме НАП

16:04 | 31 Юли 2019 г.
Директорът на Информационна сигурност и на IT звеното в Националната агенция за приходите (НАП) вече не са на работа. Това каза министъръ...
Премиерът Бойко Борисов посрещна китайския министър-председател Ли Къцян в София
15:18 | 31 Юли 2019 г.

България и Китай ще задълбочат сътрудничеството си...

15:18 | 31 Юли 2019 г.
Правителството одобри проект на Споразумение за сътрудничество в областта на образованието между Министерството на образованието и наукат...
Кабинетът отпусна близо 90 млн. лв. допълнително за тол системата
15:04 | 31 Юли 2019 г.

Кабинетът отпуска близо 90 млн. лв. допълнително з...

15:04 | 31 Юли 2019 г.
Правителството отпусна допълнителни средства в размер до 89 998 200 лева по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоуст...
Освободиха Пламен Георгиев като шеф на КПКОНПИ
14:24 | 31 Юли 2019 г.

Освободиха Пламен Георгиев като шеф на КПКОНПИ

14:24 | 31 Юли 2019 г.
Пламен Георгиев вече не е шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това решиха...
Омбудсманът внесе законопроект за личния фалит в Народното събрание
12:25 | 31 Юли 2019 г.

Омбудсманът внесе законопроект за личния фалит в Н...

12:25 | 31 Юли 2019 г.
Омбудсманът на републиката Мая Манолова внесе Закон за личния фалит в деловодството на парламента.  С него с...
МОН ще разработва механизъм за подкрепа на учители с особени заслуги
10:56 | 31 Юли 2019 г.

МОН ще разработва механизъм за подкрепа на учители...

10:56 | 31 Юли 2019 г.
Министерството на образованието и науката да разработи специален механизъм за финансова подкрепа на учители, които имат изключителни пост...