Кунева се докопа и до образованието

Само 5 гласа не стигнаха кандидатурата й да бъде препъната

Меглена Кунева
Източник: Канал 3

Меглена Кунева

Меглена Кунева се докопа и до образованието. За нейното избиране на министерския пост гласуваха обичайните заподозрени. Само 5 гласа не достигнаха номинацията да бъде препъната и Кунева да не отиде в МОН.

След два часа дебати тя бе избрана от 104 депутати от ГЕРБ, част от РБ и от БДЦ, 99 общо бяха "против" и "въздържал се".

Отсъстваха обаче 6 депутати от "Атака", 9 от ДПС и 3 от БСП, както и 3 от опозиционното крило на РБ. Това улесни минаването на кандидатурата, макар и на кантар.Двама независими се опънаха на избора - Георги Кадиев и Велизар Енчев. Колегите им Анна Баракова и Муса Палев са дали рамо за лидерката на ДБГ плюс още един независим. Хората на отцепника Местан не участваха в гласуването и си излязоха от залата.

Както и обещаха, 80 народни представители от ГЕРБ я пуснаха да оглави МОН, за да спазят коалиционната култура и да не бламират премиера, който предложи единствената номинирана от РБ кандидатура.

Самите Реформатори, очаквано, се разцепиха в предпочитанията си за вицепремиерката в новото й амплоа.

Очакваните 13 "за" бяха от нейните съмишленици от ДБГ и СДС, Атанас Атанасов бе единственият от РБ, дал отрицателен вот.  Останалите 6 се въздържаха, все депутати от ДСБ и гражданската квота.

Отсъства обаче самият лидер на ДСБ - Радан Кънев си почивал, карайки ски.

Нямаше ги на гласуването и Борис Станимиров от ДСБ и Станислав Иванов от гражданската квота, който е в Бразилия с президента.

Против гласуваха 66 депутати от опозицията, а 33 се въздържаха - предимно от АБВ и ПФ. 9 от хората на Първанов се въздържаха, както и 15 патриоти, като двете партии обявиха още вчера, че няма да я подкрепят.

Така общо 99 народни избраници не дадоха доверието и гласа си за вицепремиерката да стане шефка и на МО.

Минута след вота стана ясно, че двама депутати от Патриотичния фронт се объркали и гласували "за".

Патриотите Славчо Атанасов и Атанас Стоянов настояха вотът им да се брои като "въздържал се".

Така са гласували те първия път, преди прегласуването, поискано от Георги Кадиев. Тогава гласовете "Кунева бяха 106, а недалите подкрепа - 97. По думите на Димитър Главчев, след официалната заявка на двамата патриоти от трибуната, гласовете "за" трябва да броим като 104, а  не 106, а тези "против" и "въздържал се" - като 99.

След първия вот Кунева си стана да си ходи, но седящата до нея Румяна Бъчварова и другите вицепремиери Калфин и Дочев я подсетиха, че ще има прегласуване. През цялото време номинираната изглеждаше като да е пред припадък от притеснение.

Веднага след избирането й, Кунева, вярна на себе си, избегна да попадне в конкретика и не пожела да каже нищо на медиите, освен, че ще издига образованието до национална цел.

„Много пъти съм чувала, че не можем да се обединим и че нямаме национална цел. Предлагам тази национална цел да бъде образованието, която ще обедини и парламента, която ще обедини и нацията”, бяха първите й думи.

"Това развитие, което предложи премиерът, беше разбрано от хората, които го подкрепиха. Ще работя с всички, за да може най-сетне да кажем, че ние имаме една национална цел.”, каза на излизане в кулоарите Кунева, която по време на дебатите мълча. Кунева призна, че тази й номинация не била планирана.

„В момента реформите в образованието са въпрос на кураж. Състезаваме се с време, състезаваме се с качество, състезаваме се с Европа, състезаваме се със света”,

коментира в свой стил Кунева и благодари и на предшественика си Танев, който дойде също в парламента, за да бъде гласувана оставката му заедно с нейния избор.

Новата министърка на образованието не пожела да бърза и още днес да встъпи в длъжност, като реши да остави церемонията в МОН за следващите дни.

Но даде заявка, че вярва в професионалната администрация и смята да я запази, ако работи добре.

09:44 | 11 Октомври 2019 г.

Петък, ден на майстора: НС няма да заседава днес з...

09:44 | 11 Октомври 2019 г.
При втория опит за регистрация тази сутрин парламентът не събра кворум , за да започне заседание, предаде "Фокус". В зала се ре...
След почти година премиерът Борисов отново на парламентарен контрол, 3
08:16 | 11 Октомври 2019 г.

Бойко Борисов отговаря на Корнелия Нинова на парла...

08:16 | 11 Октомври 2019 г.
Министър-председателят Бойко Борисов ще вземе участие в редовния петъчен парламентарен контрол. Премиерът ще застане на пленарната трибун...
11:17 | 10 Октомври 2019 г.

НС прие декларация за Северна Македония и Албания ...

11:17 | 10 Октомври 2019 г.
Депутатите в парламента приеха декларация на 44-ото Народно събрание във връзка с разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоции...
11:27 | 02 Октомври 2019 г.

НС отряза БСП за блиц-контрол на премиера поне вед...

11:27 | 02 Октомври 2019 г.
Парламентът отхвърли предложението на БСП министър-председателят задължително да се явява поне веднъж месечно в НС на т. нар. блиц-контро...
БНР
11:37 | 27 Септември 2019 г.

Сметната палата подхваща финансите на БНР от 2017 ...

11:37 | 27 Септември 2019 г.
Депутатите възложиха на Сметната палата да извърши одит за финансовото управление на БНР за периода от 1 януари 2017 до 30 септември 2019...
БСП, депутати в пленарната зала
10:33 | 27 Септември 2019 г.

Извънреден съвет в НС заради Сотиря и съкратеното ...

10:33 | 27 Септември 2019 г.
Парламентът излезе в 15-минутна почивка, за да се проведе извънреден председателски съвет за съкратеното съдебно следствие, предаде ...