РБ искали секции без ограничение само в Северна Америка и ЕС

ГЕРБ ги отрязали, но въвеждат електронен вот още на следващия парламентарен

Краси Каракачанов и Цветан Цветанов
Източник: Канал 3

Краси Каракачанов и Цветан Цветанов

Реформаторите останали сюрпризирани от ГЕРБ и ПФ, след като в присъствието на премиера Бойко Борисов рано сутринта си стиснаха ръцете гласуването в чужбина да е само в дипломатическите ни мисии и никъде другаде.

От РБ натискали свободно да се разкриват секции само в страните от ЕС и Северна Америка, а забраната да е за всички останали, включително Турция, Русия и навсякъде, където нямало демократични режими.

За последно от РБ преговаряли тази сутрин с партньорите. Впоследствие, в пленарната зала останали изненадани, понеже мераците им били порязани. Аргументите на ГЕРБ и ПФ били, че са дискриминационни исканията на РБ само българските емигранти в еврочленките и в Северна Америка, но не и в Южна, например,  да могат да решават съдбините на България.

Пред медиите в парламента представителите на ПФ и ГЕРБ ясно обясниха, че основният мотив е да не се допусне намеса на чужда държава във вътрешните работи на нашата страна.

"Правото на глас на никого не е отнето в посолствата и консулствата. Но ЦИК не може да санкционира на чужда територия, на територията на чужда държава не може да се попречи да се извършат нарушения, без значение дали в Анадола или в Аляска, обясни Красимир Каракачанов в отговор на недоволството на ДПС. Може някой да поиска да гласува на Огнена земя. Трябва ли да командироваме някой да отиде там, възмути се лидерът на ВМРО.

Каракачанов обяви, че Патриотите дори са ощетени от приетия текст, защото в Македония вземат традиционно над 95% от гласовете на своите избиратели там или поне 30 хил. от 120 хил. български граждани там.

Лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов пък успокои, че именно, за да могат да гласуват всички наши сънародици в чужбина, ще се ускори въвеждането на електронното гласуване.

То ще бъде въведено експериментално още на президентския вот, за да може след евентуалните законови поправки да влезе официално за следващите парламентарни избори.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък благодари на всички, които са подкрепили предложението на ПФ, като групата на ГЕРБ, БСП и част от РБ. Той уточни, че сутринта са споделили опасенията си на срещата с премиера Бойко Борисов в парламента по темата за Изборния кодекс и останали удовлетворени. Срещата е била инициирана от лидерите на ПФ Валери Симеонов и Красимир Каракачанов заради притеснението им, че договорени и гласувани текстове от кодекса, приети в правната комисия, са застрашени в пленарната зала.

20:01 | 08 Декември 2018 г.

ГЕРБ обмислят затвор за замърсителите на въздуха

20:01 | 08 Декември 2018 г.
Затвор за горене на отпадъци, които замърсяват въздуха – тези поправки в Наказателния кодекс обмислят от ГЕРБ в битката срещу ф...
Младен Маринов
13:59 | 07 Декември 2018 г.

Младен Маринов: Продължаваме да търсим семейство А...

13:59 | 07 Декември 2018 г.
МВР продължава да издирва семейство Ветко и Маринела Арабаджиеви, каза вътрешният министър в кулоарите на парламента. Хотелиерското семей...
Бойко Борисов
13:40 | 07 Декември 2018 г.

БСП вини ГЕРБ за мръсния въздух, Борисов припомни ...

13:40 | 07 Декември 2018 г.
БСП хвърли върху ГЕРБ вината за мръсния въздух, който дишат столичани и жителите на големите градове. "Правителството ни хвърля мерк...
Бойко Борисов
11:48 | 07 Декември 2018 г.

Борисов: Не е искано разрешение за чужди кораби в ...

11:48 | 07 Декември 2018 г.
Не е искано разрешение досега от България за присъствието на чужди кораби в Черно море, заяви премиерът Бойко Борисов в кулоарите на парл...
11:06 | 07 Декември 2018 г.

Петкова: Търсим стратегически инвеститор за АЕЦ "Б...

11:06 | 07 Декември 2018 г.
Процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене" тръгва в началото на 2019 година, обяви енергийната министърка Теменужка Пет...
Ралица Добрева, ГЕРБ
09:41 | 07 Декември 2018 г.

Ралица Добрева отново стана депутат от ГЕРБ

09:41 | 07 Декември 2018 г.
Ралица Добрева отново стана депутат от ГЕРБ Народната представителка си тръгна след завръщането на Московски и се върна след изли...

гледай на живо

10.12.2018
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Имате думата
 • 09:45
  Телемаркет