РБ искали секции без ограничение само в Северна Америка и ЕС

ГЕРБ ги отрязали, но въвеждат електронен вот още на следващия парламентарен

Краси Каракачанов и Цветан Цветанов
Източник: Канал 3

Краси Каракачанов и Цветан Цветанов

Реформаторите останали сюрпризирани от ГЕРБ и ПФ, след като в присъствието на премиера Бойко Борисов рано сутринта си стиснаха ръцете гласуването в чужбина да е само в дипломатическите ни мисии и никъде другаде.

От РБ натискали свободно да се разкриват секции само в страните от ЕС и Северна Америка, а забраната да е за всички останали, включително Турция, Русия и навсякъде, където нямало демократични режими.

За последно от РБ преговаряли тази сутрин с партньорите. Впоследствие, в пленарната зала останали изненадани, понеже мераците им били порязани. Аргументите на ГЕРБ и ПФ били, че са дискриминационни исканията на РБ само българските емигранти в еврочленките и в Северна Америка, но не и в Южна, например,  да могат да решават съдбините на България.

Пред медиите в парламента представителите на ПФ и ГЕРБ ясно обясниха, че основният мотив е да не се допусне намеса на чужда държава във вътрешните работи на нашата страна.

"Правото на глас на никого не е отнето в посолствата и консулствата. Но ЦИК не може да санкционира на чужда територия, на територията на чужда държава не може да се попречи да се извършат нарушения, без значение дали в Анадола или в Аляска, обясни Красимир Каракачанов в отговор на недоволството на ДПС. Може някой да поиска да гласува на Огнена земя. Трябва ли да командироваме някой да отиде там, възмути се лидерът на ВМРО.

Каракачанов обяви, че Патриотите дори са ощетени от приетия текст, защото в Македония вземат традиционно над 95% от гласовете на своите избиратели там или поне 30 хил. от 120 хил. български граждани там.

Лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов пък успокои, че именно, за да могат да гласуват всички наши сънародици в чужбина, ще се ускори въвеждането на електронното гласуване.

То ще бъде въведено експериментално още на президентския вот, за да може след евентуалните законови поправки да влезе официално за следващите парламентарни избори.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък благодари на всички, които са подкрепили предложението на ПФ, като групата на ГЕРБ, БСП и част от РБ. Той уточни, че сутринта са споделили опасенията си на срещата с премиера Бойко Борисов в парламента по темата за Изборния кодекс и останали удовлетворени. Срещата е била инициирана от лидерите на ПФ Валери Симеонов и Красимир Каракачанов заради притеснението им, че договорени и гласувани текстове от кодекса, приети в правната комисия, са застрашени в пленарната зала.

Цветан Цветанов
12:43 | 19 Септември 2018 г.

Цветанов: Войната между институциите - затворена с...

12:43 | 19 Септември 2018 г.
Вътрешният министър Валентин Радев е изпратил абсолютно същите документи на президента Румен Радев за издаването на указа, които той е по...
12:20 | 19 Септември 2018 г.

Антон Кутев: С указа институциите си мериха рейтин...

12:20 | 19 Септември 2018 г.
Президентът и правителството са си мерили ненужно силите и рейтинга от миналата седмица насам. Тази теза защити соцдепутатът Антон Кутев ...
10:29 | 19 Септември 2018 г.

Лозан Панов нападна парламента от трибуната му, де...

10:29 | 19 Септември 2018 г.
Недопустимо и в нарушение на добрия тон между властите на фона на тяхното разделение, шефът на ВКС Лозан Панов нападна депутатите, че не ...
Балът за абитуриенти в неравностойно положение при президента
10
09:59 | 19 Септември 2018 г.

Президентът подписа указа за Младен Маринов

09:59 | 19 Септември 2018 г.
Президентът Румен Радев е подписал указа за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов, който утре трябва да стане вътреше...
Десислава Атанасова
08:20 | 19 Септември 2018 г.

Десислава Атанасова: Настоящият кабинет няма алтер...

08:20 | 19 Септември 2018 г.
Цяла седмица следа мненията и коментарите по темата за отказа на президента да подпише указа за освобождаване на Младен Маринов от поста ...
14:51 | 18 Септември 2018 г.

Нинова не одобрява спора между президента и правит...

14:51 | 18 Септември 2018 г.
Соцлидерът Корнелия Нинова не скри, че не одобрява спора между институциите по указа за бъдещия министър на вътрешните работи Младен Мари...

гледай на живо

19.09.2018
 • в момента
  Новини
 • 14:30
  Топ шоп
 • 15:00
  Новини
 • 15:30
  Социална мрежа