РБ искали секции без ограничение само в Северна Америка и ЕС

ГЕРБ ги отрязали, но въвеждат електронен вот още на следващия парламентарен

Краси Каракачанов и Цветан Цветанов
Източник: Канал 3

Краси Каракачанов и Цветан Цветанов

Реформаторите останали сюрпризирани от ГЕРБ и ПФ, след като в присъствието на премиера Бойко Борисов рано сутринта си стиснаха ръцете гласуването в чужбина да е само в дипломатическите ни мисии и никъде другаде.

От РБ натискали свободно да се разкриват секции само в страните от ЕС и Северна Америка, а забраната да е за всички останали, включително Турция, Русия и навсякъде, където нямало демократични режими.

За последно от РБ преговаряли тази сутрин с партньорите. Впоследствие, в пленарната зала останали изненадани, понеже мераците им били порязани. Аргументите на ГЕРБ и ПФ били, че са дискриминационни исканията на РБ само българските емигранти в еврочленките и в Северна Америка, но не и в Южна, например,  да могат да решават съдбините на България.

Пред медиите в парламента представителите на ПФ и ГЕРБ ясно обясниха, че основният мотив е да не се допусне намеса на чужда държава във вътрешните работи на нашата страна.

"Правото на глас на никого не е отнето в посолствата и консулствата. Но ЦИК не може да санкционира на чужда територия, на територията на чужда държава не може да се попречи да се извършат нарушения, без значение дали в Анадола или в Аляска, обясни Красимир Каракачанов в отговор на недоволството на ДПС. Може някой да поиска да гласува на Огнена земя. Трябва ли да командироваме някой да отиде там, възмути се лидерът на ВМРО.

Каракачанов обяви, че Патриотите дори са ощетени от приетия текст, защото в Македония вземат традиционно над 95% от гласовете на своите избиратели там или поне 30 хил. от 120 хил. български граждани там.

Лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов пък успокои, че именно, за да могат да гласуват всички наши сънародици в чужбина, ще се ускори въвеждането на електронното гласуване.

То ще бъде въведено експериментално още на президентския вот, за да може след евентуалните законови поправки да влезе официално за следващите парламентарни избори.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък благодари на всички, които са подкрепили предложението на ПФ, като групата на ГЕРБ, БСП и част от РБ. Той уточни, че сутринта са споделили опасенията си на срещата с премиера Бойко Борисов в парламента по темата за Изборния кодекс и останали удовлетворени. Срещата е била инициирана от лидерите на ПФ Валери Симеонов и Красимир Каракачанов заради притеснението им, че договорени и гласувани текстове от кодекса, приети в правната комисия, са застрашени в пленарната зала.

Десислава Атанасова
14:05 | 18 Февруари 2018 г.

Десислава Атанасова: Надявам се Радев да не посрещ...

14:05 | 18 Февруари 2018 г.
Нелепо твърдение е, че ГЕРБ работи със заплахи. Ние сме номинирали и избрали директора на НЗОК. Явно има разминавания между здравния мини...
Цветан Цветанов
13:42 | 18 Февруари 2018 г.

Цветанов: Прошка давам на всички и прошка искам

13:42 | 18 Февруари 2018 г.
Приятели, в днешния ден на Сирни Заговезни, прошка давам на всички и прошка искам. Това написа на личната си страница във Facebook з...
Валери Жаблянов и Жельо Бойчев
18:39 | 16 Февруари 2018 г.

БСП няма да предлага друг на мястото на Жаблянов, ...

18:39 | 16 Февруари 2018 г.
БСП няма да предлага кандидатура за заместник-председател на Народното събрание, ако мнозинството свали от поста му Валери Жаблянов. Това...
Тома Биков: Румен Радев прави грешки, не сме го избрали за икона
11:01 | 16 Февруари 2018 г.

Тома Биков: И Румен Радев прави грешки, не сме го ...

11:01 | 16 Февруари 2018 г.
Концепцията нa президентската институция не е да изказва мнения. Аз не чух премиерът да напада президента. Румен Радев също е политик. Не...
10:45 | 16 Февруари 2018 г.

Високопоставен политик плашел шефа на НЗОК с репре...

10:45 | 16 Февруари 2018 г.
Грандиозният скандал с шефа на Здравната каса продължава да ескалира. Депутатът от БСП за България Славчо Велков оповести, че проф. Камен...
Финансистът Кирил Ананиев вече е здравен министър
10:07 | 16 Февруари 2018 г.

Огромен скандал!Здравният министър поиска оставкат...

10:07 | 16 Февруари 2018 г.
Здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на шефа на Здравната каса проф. Камен Плочев, макар и като символичен акт, защото по за...

гледай на живо

19.02.2018
 • в момента
  Повторения
 • 05:30
  Кухнята на Звездев
 • 06:00
  Денят на живо
 • 07:00
  Всяка сутрин