РБ искали секции без ограничение само в Северна Америка и ЕС

ГЕРБ ги отрязали, но въвеждат електронен вот още на следващия парламентарен

Краси Каракачанов и Цветан Цветанов
Източник: Канал 3

Краси Каракачанов и Цветан Цветанов

Реформаторите останали сюрпризирани от ГЕРБ и ПФ, след като в присъствието на премиера Бойко Борисов рано сутринта си стиснаха ръцете гласуването в чужбина да е само в дипломатическите ни мисии и никъде другаде.

От РБ натискали свободно да се разкриват секции само в страните от ЕС и Северна Америка, а забраната да е за всички останали, включително Турция, Русия и навсякъде, където нямало демократични режими.

За последно от РБ преговаряли тази сутрин с партньорите. Впоследствие, в пленарната зала останали изненадани, понеже мераците им били порязани. Аргументите на ГЕРБ и ПФ били, че са дискриминационни исканията на РБ само българските емигранти в еврочленките и в Северна Америка, но не и в Южна, например,  да могат да решават съдбините на България.

Пред медиите в парламента представителите на ПФ и ГЕРБ ясно обясниха, че основният мотив е да не се допусне намеса на чужда държава във вътрешните работи на нашата страна.

"Правото на глас на никого не е отнето в посолствата и консулствата. Но ЦИК не може да санкционира на чужда територия, на територията на чужда държава не може да се попречи да се извършат нарушения, без значение дали в Анадола или в Аляска, обясни Красимир Каракачанов в отговор на недоволството на ДПС. Може някой да поиска да гласува на Огнена земя. Трябва ли да командироваме някой да отиде там, възмути се лидерът на ВМРО.

Каракачанов обяви, че Патриотите дори са ощетени от приетия текст, защото в Македония вземат традиционно над 95% от гласовете на своите избиратели там или поне 30 хил. от 120 хил. български граждани там.

Лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов пък успокои, че именно, за да могат да гласуват всички наши сънародици в чужбина, ще се ускори въвеждането на електронното гласуване.

То ще бъде въведено експериментално още на президентския вот, за да може след евентуалните законови поправки да влезе официално за следващите парламентарни избори.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък благодари на всички, които са подкрепили предложението на ПФ, като групата на ГЕРБ, БСП и част от РБ. Той уточни, че сутринта са споделили опасенията си на срещата с премиера Бойко Борисов в парламента по темата за Изборния кодекс и останали удовлетворени. Срещата е била инициирана от лидерите на ПФ Валери Симеонов и Красимир Каракачанов заради притеснението им, че договорени и гласувани текстове от кодекса, приети в правната комисия, са застрашени в пленарната зала.

12:55 | 24 Ноември 2017 г.

Радев недоволен: Има други отговорни за катастрофи...

12:55 | 24 Ноември 2017 г.
Вътрешният министър изрази недоволство, че има ред други органи и институции, които да предотвратяват смъртта на пътя, а винаги го отнася...
11:29 | 24 Ноември 2017 г.

Марешки: Ние не сме на всеки километър, но дебилът...

11:29 | 24 Ноември 2017 г.
В традиционно вече обръщение Воля смекчи тежката си присъда над червения професор Иво Христов заради обидата му, че в България сме били 8...
11:04 | 24 Ноември 2017 г.

Парламентът се опъна на ЕК, защити националния инт...

11:04 | 24 Ноември 2017 г.
Парламентът се опъна на щенията на газовия посредник Сашо Дончев ЕК да глоби България заради оплакването му в Брюксел за монопол на енерг...
Цацаров: Проверката за думите на Борисов за наркотрафикант в НС ще приключи до 10 дни
17:41 | 23 Ноември 2017 г.

Прокуратурата ще разпита премиера Борисов за нарко...

17:41 | 23 Ноември 2017 г.
Проверката, за която ни сезираха относно думи на премиера за наркотрафиканти в парламента ще приключи бързо в рамките на десетина дни. А ...
Откриване на предизборната кампания на Цецка Цачева и Пламен Манушев
15:59 | 23 Ноември 2017 г.

Вижте на живо по Канал 3 кой ще е новият лидер на ...

15:59 | 23 Ноември 2017 г.
Кой ще е новият лидер на ГЕРБ, който ще бъде избран в неделя на конгреса на партията, зрителите на Канал 3 ще видят НА ЖИВО в ефира на те...
Режат болничните след прекратяване на трудовия договор
15:16 | 23 Ноември 2017 г.

Отрязаха болничните след прекратяване на трудовия ...

15:16 | 23 Ноември 2017 г.
Ресорната парламентарна комисия прие окончателно бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) по приходите и трансферите на обща су...

гледай на живо

24.11.2017
 • в момента
  Телемаркет
 • 15:00
  Новини
 • 15:15
  Топ шоп
 • 15:30
  Кухнята на Звездев