РБ искали секции без ограничение само в Северна Америка и ЕС

ГЕРБ ги отрязали, но въвеждат електронен вот още на следващия парламентарен

Краси Каракачанов и Цветан Цветанов
Източник: Канал 3

Краси Каракачанов и Цветан Цветанов

Реформаторите останали сюрпризирани от ГЕРБ и ПФ, след като в присъствието на премиера Бойко Борисов рано сутринта си стиснаха ръцете гласуването в чужбина да е само в дипломатическите ни мисии и никъде другаде.

От РБ натискали свободно да се разкриват секции само в страните от ЕС и Северна Америка, а забраната да е за всички останали, включително Турция, Русия и навсякъде, където нямало демократични режими.

За последно от РБ преговаряли тази сутрин с партньорите. Впоследствие, в пленарната зала останали изненадани, понеже мераците им били порязани. Аргументите на ГЕРБ и ПФ били, че са дискриминационни исканията на РБ само българските емигранти в еврочленките и в Северна Америка, но не и в Южна, например,  да могат да решават съдбините на България.

Пред медиите в парламента представителите на ПФ и ГЕРБ ясно обясниха, че основният мотив е да не се допусне намеса на чужда държава във вътрешните работи на нашата страна.

"Правото на глас на никого не е отнето в посолствата и консулствата. Но ЦИК не може да санкционира на чужда територия, на територията на чужда държава не може да се попречи да се извършат нарушения, без значение дали в Анадола или в Аляска, обясни Красимир Каракачанов в отговор на недоволството на ДПС. Може някой да поиска да гласува на Огнена земя. Трябва ли да командироваме някой да отиде там, възмути се лидерът на ВМРО.

Каракачанов обяви, че Патриотите дори са ощетени от приетия текст, защото в Македония вземат традиционно над 95% от гласовете на своите избиратели там или поне 30 хил. от 120 хил. български граждани там.

Лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов пък успокои, че именно, за да могат да гласуват всички наши сънародици в чужбина, ще се ускори въвеждането на електронното гласуване.

То ще бъде въведено експериментално още на президентския вот, за да може след евентуалните законови поправки да влезе официално за следващите парламентарни избори.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък благодари на всички, които са подкрепили предложението на ПФ, като групата на ГЕРБ, БСП и част от РБ. Той уточни, че сутринта са споделили опасенията си на срещата с премиера Бойко Борисов в парламента по темата за Изборния кодекс и останали удовлетворени. Срещата е била инициирана от лидерите на ПФ Валери Симеонов и Красимир Каракачанов заради притеснението им, че договорени и гласувани текстове от кодекса, приети в правната комисия, са застрашени в пленарната зала.

Цветан Цветанов
13:37 | 20 Юни 2018 г.

Цветанов: Дебатите по вота на недоверие - извънре...

13:37 | 20 Юни 2018 г.
Дебатите по вота на недоверие, внесен от БСП, ще се състоят във вторник, анонсира лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите му...
Волен Сидеров
13:09 | 20 Юни 2018 г.

Волен Сидеров: БСП нямат аргументи, напомнят за се...

13:09 | 20 Юни 2018 г.
Патриотите в парламента застават зад коалиционния партньор и зад правителството, в което участват и ще отхвърлят вота на недоверие на БСП...
Йордан Цонев
11:54 | 20 Юни 2018 г.

ДПС ще подкрепи вота на недоверие срещу кабинета "...

11:54 | 20 Юни 2018 г.
ДПС ще подкрепи вота на недоверие, внесен от БСП, заради несправянето на правителството в сферата на сигурността. Решението е взето н...
БСП внася вот на недоверие
11:36 | 20 Юни 2018 г.

БСП внесе вота на недоверие за провала в сигурност...

11:36 | 20 Юни 2018 г.
БСП внесе вота на недоверие срещу третия кабинет на Бойко Борисов. Провал на политиката на кабинета в политиката в сферата на сигурността...
Камен Плочев
10:38 | 20 Юни 2018 г.

Парламентът махна 17-ия управител на Здравната кас...

10:38 | 20 Юни 2018 г.
Парламентът освободи от поста му 17-ия управител на НЗОК проф. Камен Плочев със 109 гласа "за", 70 "против" и  3...
10:20 | 20 Юни 2018 г.

ДПС няма да гласува "за" освобождаването на Плочев...

10:20 | 20 Юни 2018 г.
ДПС няма да подкрепи предсрочното освобождаване на управителя на Здравната каса проф. Камен Плочев, обяви зам.-председателят на НС д-р Ни...

гледай на живо

20.06.2018
 • в момента
  Всеки следобед
 • 17:00
  Новини
 • 17:10
  Телемаркет
 • 17:15
  Имате думата