Ожесточен дебат в НС по въпроса за горивата на Марешки

Мартин Димитров предложи въпроса за горивата да се разгледа отделно от другите въпроси в референдума

Веселин Марешки,
Източник: Канал 3

"Инициирахме референдум с ясното съзнание, че политическата система е изчерпана и политическият елит тотално се е откъснал от българския народ и неговите желания.

Това заяви варненският бизнесмен Веселин Марешки в Народното събрание, където депутатите разглеждаха референдума, иницииран от него. "Българският народ трябва да бъде питан и чут за неща, които го касаят. Никой не е по-голям от тези хора, които с гласуването си са направили така , че вие да стоите на тези банки", каза той от парламентарната трибуна. 

"Ние ще направим всичко възможно всеки един народен представител чрез името и визията му да достигне до всеки негов избирател с начина му на гласуване по първия въпрос", каза Марешки.

Първият въпрос от референдума му касае въвеждането на регулатор за цените на горивата, а в негова защита скочи депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров, който предложи  разделно гласуване и редакция на първия въпрос: Смятате ли, че трябва да бъдат премахнати пречката на пазара на горива?

"С регулация няма да стане. Цените на горивата ще паднат през повече конкуренция. В България нещата не са наред – няма как цената на една борсова стока е над средната европейска. Днес в Австрия бензинът е с 20 ст по-евтин, отколкото в България, в Полша – 40 ст. Дизелът пък е с 3 ст. по-скъп от средните нива на ЕС, в Литва – е с 20 ст по-евтин, в Испания – с 30 ст. Всичко това показва, че проблеми с конкуренцията има и те трябва да са обект на разрешаване всеки на нивото, което има", обобщи Димитров. "Не бива да си затваряме очите за съществуването на проблема. Отговорът "да” ще бъде знак да си свършим работата", заключи той. 

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов пък, че въпросът съдържа  в себе си отговора и че нямало смисъл да се задават подобни въпроси.

Настимир Ананиев от Реформаторския блок пък попита: Какъв е смисълът да питаме българските граждани – искат ли институциите да си свършат работата?. "Разбира се, че искаме бензинът да е евтин, пенсиите – 1000 лв., а заплатите – 5000. Няма смисъл да питаме популистки въпроси. Да губим време и ресурси. Това е несериозно", каза той.

Независимият Велизар Енчев също подкрепи въпроса за горивата. "Публична тайна е, че Лукойл Нефтохим е монополист на пазара у нас. Държавата толерира този богопамазан монополист-частна фирма. Лукойл дирижира българската политика. Нека се разделим със страха от Лукойл, призова той депутатите.

Али Осман Имамов от ДПС пък заяви, че като всеки български гражданни също иска цените на горивата да бъдат ниски, но според него въпросът на Марешки и редакцията на Мартин Димитров са в пълно логическо и съдържателно противоречие. "На практика един въпрос заменя друг – редно ли е да се вкарва нов въпрос?. Какви внушения се правят със сравняването на цените?", попита той. "Подобни сравнения внасят елемент на подвеждане и не могат да бъдат основание за вземане на решение", заяви още Имамов.

Янаки Стоилов от БСП пък се изказа в подкрепа на въпроса. Според него българските граждани се ограбват по цялата верига от закупуването на автомобил до зареждането му на бензиностанцията.

Междувременно пред сградата на Народното събрание се състоя протест в защита на въпроса за горивата на Веселин Марешки.

Работна група решава за кои групи от хора първият ден от болничния ще остане платен
15:39 | 15 Ноември 2019 г.

До дни решават за кои групи от хора първият ден от...

15:39 | 15 Ноември 2019 г.
Работна група към парламента до няколко дни ще реши за кои групи от хора първият ден от болничния ще остане платен, каза пред журналисти ...
Десислава Танева
14:47 | 15 Ноември 2019 г.

Десислава Танева: 9 439 800 лв. са изплатени за по...

14:47 | 15 Ноември 2019 г.
9 439 800 лв. са изплатените средства за подпомагане на стопаните за АЧС. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава...
09:43 | 13 Ноември 2019 г.

Нов депутат от ГЕРБ се закле

09:43 | 13 Ноември 2019 г.
Клетва като народен представител положи днес Данка Зидарова- Люртова в парламента. Тя ще заеме мястото на Христо Грудев от ГЕРБ, който ст...
Парламенът гласува вота на недоверие към кабинета \
07:16 | 13 Ноември 2019 г.

Депутатите гледат на първо четене Законопроекта за...

07:16 | 13 Ноември 2019 г.
Парламентът ще обсъди на първо четене Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2020 г. Четете още новини от Българ...
19:11 | 12 Ноември 2019 г.

И бюджетът на Държавното обществено осигуряване ми...

19:11 | 12 Ноември 2019 г.
Народното събрание прие на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2020 година, 121 депутати гласуваха "з...
15:32 | 12 Ноември 2019 г.

Бюджетът на НЗОК за 2020 г. приет на първо четене ...

15:32 | 12 Ноември 2019 г.
Парламентът прие бюджета на НЗОК за 2020 г. на първо четене, като "за" бюджета на Касата гласуваха 120 народни представители, &...