Слухът се потвърди: ГЕРБ изтеглят бюджета за догодина

Не било коректно да остане, след като вече няма да управлява ГЕРБ

Менда Стоянова
Източник: Канал 3

Менда Стоянова

Слухът от вечерта на президентските избори се оказа верен - ГЕРБ наистина възнамерява да изтегли проектобюджета за догодина. Потвърди го шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

"Ще изтеглим Законопроекта за държавния бюджет за 2017 година", обяви шефът на бюджетната комисия в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

"Да си говорим честно - Законът за бюджета е може би най-политическият закон и в този смисъл е най-закономерно той да бъде изтеглен. Просто няма да бъде политически коректно чрез него да се налагат политики, които не са приоритет за сегашното мнозинство в парламента", каза Стоянова в интервю за "Инвестор".

Правителството внесе в НС проекта за бюджет за 2017 г. на 31 октомври, както изисква законът. Той бе даже приет от бюджетната комисия на първо четене, но без гласовете на БСП и ДПС.

Миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов обяви, че при евентуална оставка на правителството всички законопроекти ще бъдат оттеглени, включително и този за бюджета.

По закон, когато новият бюджет не е приет, в сила остава миналогодишният бюджет. А правителството има право да ползва 1/12 от парите за месец до приемането на новия бюджет.

Според Стоянова, Законът за публичните финанси предвижда възможност за такива ситуации. Държавата няма да остане без бюджет.

Той ще се изпълнява на части, за всеки месец по 1/12 от стария бюджет, докато не бъде приет нов такъв.

"По-конкретно, ако до началото на годината бюджетът не бъде приет от парламента, приходите се събират в съответствие с действащите закони, а разходите и трансферите са с размер не по-голям от размера им за същия период на предходната година, т.е. за 2016 г. Тази разпоредба от закона обаче не може да се прилага за повече от три месеца, като в този срок не се включва времето, през което няма избрано Народно събрание", каза още шефът на бюджетната комисия.

По думите на Стоянова проектобюджетът за догодина може да се използва за солидна основа на бъдещия кабинет.
"Считам, че заложената рамка е достатъчно добра и няма нужда да се губи време да се прави изцяло от нулата", допълни Менда Стоянова.

От БСП обаче смятат, че бюджетът за 2017 г. трябва да бъде приет.

"Имаме задачи - първо - да приемем бюджета, за да не остава страната без бюджет, и второ - да проведем диалог, да направим дебат за изборните права, така както народът го поиска", заяви снощи на пресконференцията за изборите  лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

11:57 | 03 Април 2020 г.

С 13 срещу 6 гласа бюджетната комисия в НС прие ак...

11:57 | 03 Април 2020 г.
  С 13 гласа „за“, 6 „против“ и един въздържал се парламентарната Бюджетна комисия прие на първо четене ...
07:40 | 03 Април 2020 г.

НС обсъжда днес бюджета и извънредното положение (...

07:40 | 03 Април 2020 г.
Народното събрание ще обсъжда днес промени в три закона. Парламентарните комисии по бюджет и финанси, по енергетика и по правни въпроси щ...
23:38 | 31 Март 2020 г.

Караянчева извънредно: Д-р Хасан Адемов е с положи...

23:38 | 31 Март 2020 г.
    Имаме народен представител с положителен тест за коронавирус – доктор Хасан Адемов от ДПС, няма да отговарям ...
22:14 | 20 Март 2020 г.

Домашни животни може да бъдат разхождани в паркове...

22:14 | 20 Март 2020 г.
Министерството на здравеопазването информира, във връзка с издадената днес заповед на здравния министър за въвеждане на нови противоепиде...
21:37 | 20 Март 2020 г.

Срокът на валидност на личните карти се удължава с...

21:37 | 20 Март 2020 г.
Срокът на валидност на личните карти, който изтича в периода от 13 март до 31 октомври 2020 г. се удължава с шест месеца, реши парламентъ...
Народно събрание
21:08 | 20 Март 2020 г.

Парламентът допълни санкциите при неизпълнение на ...

21:08 | 20 Март 2020 г.
Парламентът допълни санкциите в Закона за здравето при неизпълнение на противоепидемичните мерки. Това стана с приемането на второ четене...