Петолъчки в депутатски мозъци съзря Методи Андреев

Парламентът отхвърли предложението за музей в лагера на остров Персин

Методи Андреев
Източник: Канал 3

75 депутати очевидно са с петолъчки в главите според ексцентричната логика на най-големия борец против комунизма - Методи Андреев. Толкова отхвърлиха искането за 2 милиона допълнително в държавния бюджет, за да се вдигне музей на лагера в Белене.

Низвергнатият от групата си, макар и неофициално, депутат от ГЕРБ скочи в защита на Реформаторите и предложението на Найден Зеленогорски. Само 37 народни избраници подкрепиха искането на 2 милиона допълнително за музея. Патриоти и 8 народни избраници от ДПС също застанаха зад музея на жертвите-концлагеристи.

Верен на радикализма си, Андреев заплаши депутатите от трибуната, че сега щяло да се види кой е бил искрен при срещите с репресираните. Сега ще се види и на колко от нас в мозъците стоят петолъчки, провикна се Методи Андреев.

България била единствената страна, която няма паметник на жертвите на тоталаризма, 2 милиона били една нищожна сума за страданията на тези хора, да бъде оценена тяхната саможертва и мъка.

В отговор социалистът Янаки Стоилов посочи, че няма против, когато става дума за паметници на жертви при различни репресивни режими, но напомни, че вчера парламентът отхвърли искането за други 2 милиона лева, които да бъдат заделени от държавата за честването на 180-годишнината от рождението на Васил Левски.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че парите и за музей на жертвите от концлагера на остров Персин, и за честването на Дякона, ще се отпуснат след представяне на план-сметката, но няма нужда сега да се гласуват като перо в консоирания бюджет.

Отхвърлени бяха и предложенията на Патриотите за увеличение на парите за читалища.

Менда Стоянова разкритикува пак ПФ, като продължи с вчерашните определения на техния популизъм. И отново сряза Байрактаров и колегите му, че говорят "в техния присъщ популистки стил на веене на байряци".

"Гьобелосовата пропаганда за повтаряне на една пропаганда по няколко пъти не е мой прерогатив, а на вашата група", нападна ПФ председателят на бюджетната комисия.

Преди това Байрактаров упрекна властта, че на читалище се падат по 400 лв. и дори не било предвидено увеличението на минималната заплата. Общо 3628 са читалищата. "Дори не са им дадени пари да платят не тока, а водата на това читалище, възкликна той. А читалищата все още се издържат основно от дейността на все още живи български пенсионери и с подкрепата на такива като нас, каза за Патриотичния фронт депутатът му.

На пояснението на Стоянова, че бюджетът за култура е увеличен с 16 милиона за 2017 г., шефът на комисията Славчо Атанасов възрази, че това не е вярно.

"Няма увеличение за пари за културата. 11 милиона е дефицитът на културата и още като пристигнат в културата, ще се разплати този дефицит. Само за ремонта на моста на Колю Фичето трябват 2 милиона. Като падне мостът, Вас ще търсим, а не Министерство на културата", закани се Атанасов на Менда Стоянова.

09:44 | 11 Октомври 2019 г.

Петък, ден на майстора: НС няма да заседава днес з...

09:44 | 11 Октомври 2019 г.
При втория опит за регистрация тази сутрин парламентът не събра кворум , за да започне заседание, предаде "Фокус". В зала се ре...
След почти година премиерът Борисов отново на парламентарен контрол, 3
08:16 | 11 Октомври 2019 г.

Бойко Борисов отговаря на Корнелия Нинова на парла...

08:16 | 11 Октомври 2019 г.
Министър-председателят Бойко Борисов ще вземе участие в редовния петъчен парламентарен контрол. Премиерът ще застане на пленарната трибун...
11:17 | 10 Октомври 2019 г.

НС прие декларация за Северна Македония и Албания ...

11:17 | 10 Октомври 2019 г.
Депутатите в парламента приеха декларация на 44-ото Народно събрание във връзка с разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоции...
11:27 | 02 Октомври 2019 г.

НС отряза БСП за блиц-контрол на премиера поне вед...

11:27 | 02 Октомври 2019 г.
Парламентът отхвърли предложението на БСП министър-председателят задължително да се явява поне веднъж месечно в НС на т. нар. блиц-контро...
БНР
11:37 | 27 Септември 2019 г.

Сметната палата подхваща финансите на БНР от 2017 ...

11:37 | 27 Септември 2019 г.
Депутатите възложиха на Сметната палата да извърши одит за финансовото управление на БНР за периода от 1 януари 2017 до 30 септември 2019...
БСП, депутати в пленарната зала
10:33 | 27 Септември 2019 г.

Извънреден съвет в НС заради Сотиря и съкратеното ...

10:33 | 27 Септември 2019 г.
Парламентът излезе в 15-минутна почивка, за да се проведе извънреден председателски съвет за съкратеното съдебно следствие, предаде ...