ОБРАТ! Журналистът Александър Симов повежда червената листа в Кърджали

Смяната на Бриго Аспарухов е настъпила тази сутрин след брожения между социалистите

Водачите на листи на БСП
Източник: Канал 3

Водачите на листи на БСП

Последна промяна в листите в Кърджали преди началото на пленума на БСП направи партийното ръководство. Там водач ще е журналистът от вестник "Дума" Александър Симов, който е и член на ръководството на БСП, научи Канал 3.

Минути по-късно, вече официално, и соцлидерът Корнелия Нинова пред медиите прочете имената на водачите, които още снощи Канал 3 съобщи първа.

Единствената корекция в листата в Кърджали е заради брожение срещу червения генерал Бриго Аспарухов, който на снощното заседание на ИБ на БСП беше определен за водач. Впоследствие Аспарухов сам се е отказал да бъде водач.

Срещу неговото водачество са скочили не само родопчани, но и други социалисти с основния аргумент, че на него дължат политическата кариера на Бойко Борисов. Промяната е настъпила тази сутрин, когато на Симов е било предложено в последния момент да оглави кърджалийската листа..

Реакция на пленума имаше и от Враца - срещу водача на листата там - бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов. Местната организация си иска соцлидера в града Николай Иванов. По неофициална информация на Канал 3 местните социалисти са изпратили декларация с искането си.

Заради спорове и разцепление в русенската организация пък в последния момент снощи за дунавския град е командирован като водач младият Крум Зарков, вместо Таско Ерменков, който си остана да води листата в Сливен. Търговище скочи на Светла Бъчварова и си поиска отново Явор Куюмджиев, който на предишни избори е бил водач там. Разградските социалисти пък не желаят бившия си кмет начело на листата и обвиниха члена на ИБ Красимир Янков, че той го налага. От Ямбол поискали Симов да е водач там, а Светлана Шаренкова подходила с ирония и призовала вместо него, в Кърджали да отиде Кристиан Вигенин, за да намери общ език с другия почитател на евроатлантическите ценности - Лютви Местан. Шаренкова още не е простила на Вигенин подкрепата му за Украйна по време на майдана в Киев и посещението му там като външен министър. Вигенин обаче получил рамо от вече бившия водач в Ямбол - Атанас Мерджанов, на когото промените в устава отредиха повече да не е депутат.

Преди да започнат споровете на закрито, Корнелия Нинова представи новите лица, основно гражданската квота, като отбеляза, че те са 40% от водачите на листи и изтъкна, че БСП е единствената партия до момента, която демонстрира промяна.

В залата на първия ред бяха журналистите Елена Йончева и Тома Томов, проф. Иво Христов и експертът по национална сигурност о.з. полк. Славчо Велков, които получиха аплодисменти от социалистите. Четиримата са водачи от гражданската квота, но запазиха мълчание пред медиите.

След като ги представи пред медиите и членовете на Националния съвет на БСП, Нинова покани всички водачи на сцената за обща снимка, а след пленума ги събра на съвещание.

В речта си преди представянето на листите, които окончателно ще бъдат попълнени идната събота на нов пленум, соцлидерката обобщи, че БСП е единствената партия, която прави реална стъпка за промяна. Нинова отчете, че партията има силна и реалистична платформа и нарече гавра с нацията лозунга на ГЕРБ "Да превърнем страховете на хората в надежда за нацията". Соцлидерката се възмути, че не може да се гавриш така с хората, които се страхуват, че като се разболеят, няма да могат да си платят и се страхуват също така да не ги нападнат в домовете им и да ги оберат. Тези страхове, които ГЕРБ създадоха у хората, будят една надежда - че те никога повече няма да управляват България, отсече Нинова.

По нейно предложение и по идея на евродепутата Георги Пирински пленумът задължи евродепутатите на БСП да гласуват срещу търговското споразумение с Канада - СЕТА, заради разнобоя в групата на социалистите в ЕП. Предложението й събуди аплодисменти и нито един глас "против".

Кои са останалите водачи на листи на БСП - ВИЖТЕ ТУК

16:26 | 23 Юни 2018 г.

Цвета Караянчева стана кръстница на две момиченца ...

16:26 | 23 Юни 2018 г.
В Троянския манастир председателят на Народното събрание Цвета Караянчева стана кръстница на двете малки сестри Ванеса и Зорниц...
Корнелия Нинова до евролидерите: България не може да бъде буферна зона
09:30 | 23 Юни 2018 г.

Корнелия Нинова до евролидерите: България не може ...

09:30 | 23 Юни 2018 г.
"България, като външна граница на Съюза, има своите особени отговорности, както и специфични трудности и проблеми и това трябва да б...
Валентин Радев на парламентарен контрол
13:59 | 22 Юни 2018 г.

Валентин Радев готов с оставка, но мисли, че се сп...

13:59 | 22 Юни 2018 г.
Готов ли е да поеме политическата отговорност за избягалия и все още незаловен затворник от Ловеч, попитаха медиите вътрешния министър. &...
13:22 | 22 Юни 2018 г.

Борисов питал Радев за беглеца: Хванахте ли го веч...

13:22 | 22 Юни 2018 г.
Вътрешният министър Валентин Радев информира депутатите за поредното бягство от затвора, този път на затворник, работел на открито в Лове...
Борисов към Нинова: Няма да подписвам нищо в неделя
12:27 | 22 Юни 2018 г.

Борисов в парламента: В неделя няма да подписвам н...

12:27 | 22 Юни 2018 г.
България няма да приема мигранти, ако западноевропейските страни решат да ги връщат там, където са прекрачили европейската граница най-на...
Нинова и Борисов
12:00 | 22 Юни 2018 г.

Скандал за мигрантите! Патриоти щурмуваха Нинова, ...

12:00 | 22 Юни 2018 г.
Скандал сътвори в пленарната зала темата за мигрантите и желанието на Германия да ги връща, откъдето са дошли. Това провокира буквално за...

гледай на живо

24.06.2018
  • в момента