ОБРАТ! Журналистът Александър Симов повежда червената листа в Кърджали

Смяната на Бриго Аспарухов е настъпила тази сутрин след брожения между социалистите

Водачите на листи на БСП
Източник: Канал 3

Водачите на листи на БСП

Последна промяна в листите в Кърджали преди началото на пленума на БСП направи партийното ръководство. Там водач ще е журналистът от вестник "Дума" Александър Симов, който е и член на ръководството на БСП, научи Канал 3.

Минути по-късно, вече официално, и соцлидерът Корнелия Нинова пред медиите прочете имената на водачите, които още снощи Канал 3 съобщи първа.

Единствената корекция в листата в Кърджали е заради брожение срещу червения генерал Бриго Аспарухов, който на снощното заседание на ИБ на БСП беше определен за водач. Впоследствие Аспарухов сам се е отказал да бъде водач.

Срещу неговото водачество са скочили не само родопчани, но и други социалисти с основния аргумент, че на него дължат политическата кариера на Бойко Борисов. Промяната е настъпила тази сутрин, когато на Симов е било предложено в последния момент да оглави кърджалийската листа..

Реакция на пленума имаше и от Враца - срещу водача на листата там - бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов. Местната организация си иска соцлидера в града Николай Иванов. По неофициална информация на Канал 3 местните социалисти са изпратили декларация с искането си.

Заради спорове и разцепление в русенската организация пък в последния момент снощи за дунавския град е командирован като водач младият Крум Зарков, вместо Таско Ерменков, който си остана да води листата в Сливен. Търговище скочи на Светла Бъчварова и си поиска отново Явор Куюмджиев, който на предишни избори е бил водач там. Разградските социалисти пък не желаят бившия си кмет начело на листата и обвиниха члена на ИБ Красимир Янков, че той го налага. От Ямбол поискали Симов да е водач там, а Светлана Шаренкова подходила с ирония и призовала вместо него, в Кърджали да отиде Кристиан Вигенин, за да намери общ език с другия почитател на евроатлантическите ценности - Лютви Местан. Шаренкова още не е простила на Вигенин подкрепата му за Украйна по време на майдана в Киев и посещението му там като външен министър. Вигенин обаче получил рамо от вече бившия водач в Ямбол - Атанас Мерджанов, на когото промените в устава отредиха повече да не е депутат.

Преди да започнат споровете на закрито, Корнелия Нинова представи новите лица, основно гражданската квота, като отбеляза, че те са 40% от водачите на листи и изтъкна, че БСП е единствената партия до момента, която демонстрира промяна.

В залата на първия ред бяха журналистите Елена Йончева и Тома Томов, проф. Иво Христов и експертът по национална сигурност о.з. полк. Славчо Велков, които получиха аплодисменти от социалистите. Четиримата са водачи от гражданската квота, но запазиха мълчание пред медиите.

След като ги представи пред медиите и членовете на Националния съвет на БСП, Нинова покани всички водачи на сцената за обща снимка, а след пленума ги събра на съвещание.

В речта си преди представянето на листите, които окончателно ще бъдат попълнени идната събота на нов пленум, соцлидерката обобщи, че БСП е единствената партия, която прави реална стъпка за промяна. Нинова отчете, че партията има силна и реалистична платформа и нарече гавра с нацията лозунга на ГЕРБ "Да превърнем страховете на хората в надежда за нацията". Соцлидерката се възмути, че не може да се гавриш така с хората, които се страхуват, че като се разболеят, няма да могат да си платят и се страхуват също така да не ги нападнат в домовете им и да ги оберат. Тези страхове, които ГЕРБ създадоха у хората, будят една надежда - че те никога повече няма да управляват България, отсече Нинова.

По нейно предложение и по идея на евродепутата Георги Пирински пленумът задължи евродепутатите на БСП да гласуват срещу търговското споразумение с Канада - СЕТА, заради разнобоя в групата на социалистите в ЕП. Предложението й събуди аплодисменти и нито един глас "против".

Кои са останалите водачи на листи на БСП - ВИЖТЕ ТУК

12:55 | 24 Ноември 2017 г.

Радев недоволен: Има други отговорни за катастрофи...

12:55 | 24 Ноември 2017 г.
Вътрешният министър изрази недоволство, че има ред други органи и институции, които да предотвратяват смъртта на пътя, а винаги го отнася...
11:29 | 24 Ноември 2017 г.

Марешки: Ние не сме на всеки километър, но дебилът...

11:29 | 24 Ноември 2017 г.
В традиционно вече обръщение Воля смекчи тежката си присъда над червения професор Иво Христов заради обидата му, че в България сме били 8...
11:04 | 24 Ноември 2017 г.

Парламентът се опъна на ЕК, защити националния инт...

11:04 | 24 Ноември 2017 г.
Парламентът се опъна на щенията на газовия посредник Сашо Дончев ЕК да глоби България заради оплакването му в Брюксел за монопол на енерг...
Цацаров: Проверката за думите на Борисов за наркотрафикант в НС ще приключи до 10 дни
17:41 | 23 Ноември 2017 г.

Прокуратурата ще разпита премиера Борисов за нарко...

17:41 | 23 Ноември 2017 г.
Проверката, за която ни сезираха относно думи на премиера за наркотрафиканти в парламента ще приключи бързо в рамките на десетина дни. А ...
Откриване на предизборната кампания на Цецка Цачева и Пламен Манушев
15:59 | 23 Ноември 2017 г.

Вижте на живо по Канал 3 кой ще е новият лидер на ...

15:59 | 23 Ноември 2017 г.
Кой ще е новият лидер на ГЕРБ, който ще бъде избран в неделя на конгреса на партията, зрителите на Канал 3 ще видят НА ЖИВО в ефира на те...
Режат болничните след прекратяване на трудовия договор
15:16 | 23 Ноември 2017 г.

Отрязаха болничните след прекратяване на трудовия ...

15:16 | 23 Ноември 2017 г.
Ресорната парламентарна комисия прие окончателно бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) по приходите и трансферите на обща су...

гледай на живо

24.11.2017
 • в момента
  Календар, хороскоп
 • 14:45
  Телемаркет
 • 15:00
  Новини
 • 15:15
  Топ шоп