ОБРАТ! Журналистът Александър Симов повежда червената листа в Кърджали

Смяната на Бриго Аспарухов е настъпила тази сутрин след брожения между социалистите

Водачите на листи на БСП
Източник: Канал 3

Водачите на листи на БСП

Последна промяна в листите в Кърджали преди началото на пленума на БСП направи партийното ръководство. Там водач ще е журналистът от вестник "Дума" Александър Симов, който е и член на ръководството на БСП, научи Канал 3.

Минути по-късно, вече официално, и соцлидерът Корнелия Нинова пред медиите прочете имената на водачите, които още снощи Канал 3 съобщи първа.

Единствената корекция в листата в Кърджали е заради брожение срещу червения генерал Бриго Аспарухов, който на снощното заседание на ИБ на БСП беше определен за водач. Впоследствие Аспарухов сам се е отказал да бъде водач.

Срещу неговото водачество са скочили не само родопчани, но и други социалисти с основния аргумент, че на него дължат политическата кариера на Бойко Борисов. Промяната е настъпила тази сутрин, когато на Симов е било предложено в последния момент да оглави кърджалийската листа..

Реакция на пленума имаше и от Враца - срещу водача на листата там - бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов. Местната организация си иска соцлидера в града Николай Иванов. По неофициална информация на Канал 3 местните социалисти са изпратили декларация с искането си.

Заради спорове и разцепление в русенската организация пък в последния момент снощи за дунавския град е командирован като водач младият Крум Зарков, вместо Таско Ерменков, който си остана да води листата в Сливен. Търговище скочи на Светла Бъчварова и си поиска отново Явор Куюмджиев, който на предишни избори е бил водач там. Разградските социалисти пък не желаят бившия си кмет начело на листата и обвиниха члена на ИБ Красимир Янков, че той го налага. От Ямбол поискали Симов да е водач там, а Светлана Шаренкова подходила с ирония и призовала вместо него, в Кърджали да отиде Кристиан Вигенин, за да намери общ език с другия почитател на евроатлантическите ценности - Лютви Местан. Шаренкова още не е простила на Вигенин подкрепата му за Украйна по време на майдана в Киев и посещението му там като външен министър. Вигенин обаче получил рамо от вече бившия водач в Ямбол - Атанас Мерджанов, на когото промените в устава отредиха повече да не е депутат.

Преди да започнат споровете на закрито, Корнелия Нинова представи новите лица, основно гражданската квота, като отбеляза, че те са 40% от водачите на листи и изтъкна, че БСП е единствената партия до момента, която демонстрира промяна.

В залата на първия ред бяха журналистите Елена Йончева и Тома Томов, проф. Иво Христов и експертът по национална сигурност о.з. полк. Славчо Велков, които получиха аплодисменти от социалистите. Четиримата са водачи от гражданската квота, но запазиха мълчание пред медиите.

След като ги представи пред медиите и членовете на Националния съвет на БСП, Нинова покани всички водачи на сцената за обща снимка, а след пленума ги събра на съвещание.

В речта си преди представянето на листите, които окончателно ще бъдат попълнени идната събота на нов пленум, соцлидерката обобщи, че БСП е единствената партия, която прави реална стъпка за промяна. Нинова отчете, че партията има силна и реалистична платформа и нарече гавра с нацията лозунга на ГЕРБ "Да превърнем страховете на хората в надежда за нацията". Соцлидерката се възмути, че не може да се гавриш така с хората, които се страхуват, че като се разболеят, няма да могат да си платят и се страхуват също така да не ги нападнат в домовете им и да ги оберат. Тези страхове, които ГЕРБ създадоха у хората, будят една надежда - че те никога повече няма да управляват България, отсече Нинова.

По нейно предложение и по идея на евродепутата Георги Пирински пленумът задължи евродепутатите на БСП да гласуват срещу търговското споразумение с Канада - СЕТА, заради разнобоя в групата на социалистите в ЕП. Предложението й събуди аплодисменти и нито един глас "против".

Кои са останалите водачи на листи на БСП - ВИЖТЕ ТУК

НА ЖИВО по Канал 3! Дебати за оставката на Валери Жаблянов
09:14 | 21 Февруари 2018 г.

НА ЖИВО по Канал 3! Дебати за оставката на Валери ...

09:14 | 21 Февруари 2018 г.
Депутатите гласуват оставката на заместник-председателя на Народното събрание Валери Жаблянов.  Гледайте дебатите НА ЖИВО по Кан...
Утре внасят подписите на ГЕРБ и ОП за оставката на Валери Жаблянов
18:26 | 20 Февруари 2018 г.

Утре внасят подписите на ГЕРБ и ОП за оставката на...

18:26 | 20 Февруари 2018 г.
Събрани са подписи от ГЕРБ и Обединени патриоти за оставката на зам.-председателя на Народното събрание Валери Жаблянов. Утре те ще бъдат...
Цветанов: Ще изслушаме и проф. Плочев, ще е на постоянен парламентарен контрол
18:12 | 20 Февруари 2018 г.

Цветанов: Ще изслушаме проф. Плочев, ще е на посто...

18:12 | 20 Февруари 2018 г.
Следващия вторник парламентарната група на ГЕРБ ще изслуша проф. Плочев. Утре той ще бъде изслушан в здравната комисия на Народното събра...
15:46 | 20 Февруари 2018 г.

Нинова с ултиматум към Борисов: Ще му повярвам, ак...

15:46 | 20 Февруари 2018 г.
Соцлидерът Корнелия Нинова излезе с ултиматум към премиера Бойко Борисов - ще му повярва, че се отказва от Истанбулската конвенция, както...
14:40 | 20 Февруари 2018 г.

Нинова: БСП ще гласува против оставките на проф. П...

14:40 | 20 Февруари 2018 г.
БСП застана зад шефа на Здравната каса проф. Камен Плочев заради това, че с писмото си до парламента той не е извършил нищо незаконно, а ...
14:17 | 20 Февруари 2018 г.

Елена Йончева завежда дело за клевета срещу Цветан...

14:17 | 20 Февруари 2018 г.
След Борисов и Цветанов попадна на мушката на журналистката и депутат от левицата Елена Йончева за клевета по неин адрес. "По от...

гледай на живо

21.02.2018
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 11:45
  Топ шоп
 • 12:00
  Новини
 • 12:20
  Парламентът на живо