Нечувано единство за Македония! Вижте декларацията на 44 НС!

164 депутати приеха декларация срещу нападението над македонските им колеги и насилието в Скопие

Народно събрание
Източник: Канал 3

Народно събрание

Нечувано единство демонстрираха партиите в българския парламент. Всички заедно приеха декларацията срещу насилието и ескалацията на напрежение в Македония. 164 депутати гласуваха "за", нито един не се противопостави или въздържа.

Първоначалното предложение бе на соцлидера Корнелия Нинова. За обща позиция на НС по въпроса се обяви и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Инициативата на Нинова подкрепи и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който призова за редакционни бележки, за да не застава България нито на едната, нито на другата страна в западната ни съседка, които се борят, по думите му, брутално да докопат властта.

След спешно свикване на Председателския съвет на Народното събрание парламентарният шеф Димитър Главчев вкара точката извънредно в дневния ред. Преди това на заседанието в кабинета му партиите изготвиха общ текст, а Главчев благодари на всички политически сили за разбирането.

"Обединихме се, благодаря на всички колеги. Отново даваме добър пример", изказа доволство от трибуната Главчев и изчете текста на документа.

В него българското Народно събрание осъжда насилието и нахлуването в македонския парламент и се обявява за това България, като домакин на Европредседателството, да инициира ускоряването на приема на всички държави от Западните балкани в ЕС.

Вижте текста на декларацията!

"Народното събрание на Р България изразява дълбока тревога от развитието на кризата в Република Македония. Нахлуването в сградата на парламента и физическата атака срещу народни представители заслужават най-остро осъждане. Като парламентаристи смятаме, че агресията срещу нашите колеги е недопустимо посегателство върху институцията парламент и върху демокрацията. Насилието не може да бъде средство за разрешаване на политически спорове. Надяваме се, че президентът и водещите политически сили ще предприемат действия за успокояване на напрежението и връщане в полето на политиката. Вярваме, че разрешаването на кризата е възможно само въз основа на Конституцията и спазването на законите на страната.

Призоваваме към мъдрост и въздържане от всякакви провокации, които могат да ескалират до междуетнически конфликт. Това би имало тежки последици за Република Македония и ще се отрази на стабилността и перспективите за икономическо и социално развитие  региона.

Изразяваме подкрепа за държавното единство и териториалната цялост на Република Македония. В рамките на предстоящото председателство на Съвета на ЕС България ще работи за ускоряване на процеса на присъединяването на държавите от Западните Балкани към ЕС с цел гарантиране на мира и развитието в цяла Югоизточна Европа."

Горанов: Не бива да обезглавяваме НАП
16:04 | 31 Юли 2019 г.

Горанов: Не бива да обезглавяваме НАП

16:04 | 31 Юли 2019 г.
Директорът на Информационна сигурност и на IT звеното в Националната агенция за приходите (НАП) вече не са на работа. Това каза министъръ...
Премиерът Бойко Борисов посрещна китайския министър-председател Ли Къцян в София
15:18 | 31 Юли 2019 г.

България и Китай ще задълбочат сътрудничеството си...

15:18 | 31 Юли 2019 г.
Правителството одобри проект на Споразумение за сътрудничество в областта на образованието между Министерството на образованието и наукат...
Кабинетът отпусна близо 90 млн. лв. допълнително за тол системата
15:04 | 31 Юли 2019 г.

Кабинетът отпуска близо 90 млн. лв. допълнително з...

15:04 | 31 Юли 2019 г.
Правителството отпусна допълнителни средства в размер до 89 998 200 лева по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоуст...
Освободиха Пламен Георгиев като шеф на КПКОНПИ
14:24 | 31 Юли 2019 г.

Освободиха Пламен Георгиев като шеф на КПКОНПИ

14:24 | 31 Юли 2019 г.
Пламен Георгиев вече не е шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това решиха...
Омбудсманът внесе законопроект за личния фалит в Народното събрание
12:25 | 31 Юли 2019 г.

Омбудсманът внесе законопроект за личния фалит в Н...

12:25 | 31 Юли 2019 г.
Омбудсманът на републиката Мая Манолова внесе Закон за личния фалит в деловодството на парламента.  С него с...
МОН ще разработва механизъм за подкрепа на учители с особени заслуги
10:56 | 31 Юли 2019 г.

МОН ще разработва механизъм за подкрепа на учители...

10:56 | 31 Юли 2019 г.
Министерството на образованието и науката да разработи специален механизъм за финансова подкрепа на учители, които имат изключителни пост...