Парламентът реши: Без квоти на БГ храните в магазините

БСП внесе предложение за промени в Закона за храните

парламент
Източник: Канал 3

Още по темата

Мнозинството в парламента отхвърли предложението на БСП за въвеждане на изискване за присъствие на пазара на български храни.

За промените в Закона за храните на първо четене гласуваха 102-ма депутати от "БСП за България", ДПС и "Воля", "против" бяха 19, а 90 се въздържаха. 

Предвиждаше се измененията да засегнат търговски обекти или търговски вериги, които имат годишен оборот над 2 милиона лева. Левицата предлагаше да се въведе минимално изискване за присъствие от стокооборота на български продукти:

 • пресни плодове и зеленчуци - 51%;

 • българско мляко и млечни продукти - 70%;

 • месо и месни продукти - 25%;

 • пилешко месо и продукти - 50%;

 • вино и спиртни напитки - 75%. 

Социалистите смятат, че новата регулация може да даде на българските производители равен шанс пред вносителите на хранителни продукти, голяма част от които се произвеждат в страни със значително по-високи субсидии. 

Измененията предвиждаха още нови изисквания при използването на понятието "българско" - само когато за продукта е използвана българска суровина. 

В становище по законопроекта от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) отбелязват, че държавите-членки не могат да приемат, нито да запазват национални мерки, които създават пречки пред свободното движение на стоки, включително да не водят до дискриминация по отношение на храни от други държави-членки. 

От МЗХ посочват, че е разработен проект на нов закон за храните, който е в процес на нотификация от Европейската комисия. 

Председателят на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев от "БСП за България") заяви, че законопроектът не е идеален и подлежи на сериозни дебати, но призова да бъде приет на първо четене и след това обединен с бъдещия законопроект на правителството. 

От "БСП за България" призоваха за защита на българския производител. "Искаме борба с монополите", каза Драгомир Стойнев и обясни, че този законопроект предлага достъп до качествена българска храна.

Делян Добрев от ГЕРБ коментира, че в тази зала няма противник на българския производител. Според него, ако законопроектът бъде преработен между първо и второ четене, ще остане само първият и последният параграф. 

По този законопроект има отрицателни становища от всички възможни институции, включително и от браншовите организации, поясни той и добави, че според месопреработвателите толкова българско месо няма. 

"От Министерството и браншовите организации ви казват, че законопроектът ви ще доведе до дефицит на стоки и по-високи цени", обърна се Добрев към левицата. 

Жельо Бойчев от "БСП за България" заяви от своя страна, че Съюз "Произведено в България" подкрепя законопроекта. 

"Няма държава от Европейския съюз, която да не подкрепя собственото си производство", отбеляза той и даде пример с Румъния и Франция. "Днес трябва да дадем много ясен сигнал за подкрепа на българските производители, които генерират и доход и заетост в България", посочи Бойчев. 

 

Корнелия Нинова с яка на врата
14:39 | 26 Септември 2017 г.

Нинова: Който твърди, че има договорки за ВСС, да ...

14:39 | 26 Септември 2017 г.
БСП не е влизала в договорки с другите партии за избора на Висшия съдебен съвет (ВСС), заяви соцлидерът Корнелия Нинова. "Понеже тез...
Борисов за акцията през уикенда: Добра е реализацията, утре ще я оповестят
12:16 | 26 Септември 2017 г.

Контрабандата на цигари - сведена от 34 на 7 на ст...

12:16 | 26 Септември 2017 г.
Приходите в хазната от акциза на тютюн и цигари спаднали със 150-200 милиона лева само по време на служебното правителство, обобщи премие...
Бойко Борисов
11:32 | 26 Септември 2017 г.

Борисов след лидерската среща: Няма търкания в коа...

11:32 | 26 Септември 2017 г.
Няма търкания и недоразумения в коалицията, категоричен беше премиерът Бойко Борисов пред медиите. Той съобщи, че Коалиционният съвет се ...
Цветанов за ВСС: Срещу никой няма дисциплинарно производство
09:20 | 26 Септември 2017 г.

Цветанов: Няма проблем в коалицията

09:20 | 26 Септември 2017 г.
Няма проблеми в коалицията, които да не бъдат преодолявани. Всеки има своето мнение и винаги го изразява. Днес ще имаме среща на Политиче...
Волен и Деница сключват граждански брак
17:45 | 24 Септември 2017 г.

Кои са ВИП-гостите на сватбата на Волен и Деница

17:45 | 24 Септември 2017 г.
Руският посланик Анатолий Макаров е сред ВИП-гостите на новото семейство Сидерови на градинската сватба в двора на Къщата с часовника на ...
10:33 | 24 Септември 2017 г.

Цветанов на сутрешен крос във Велико Търново (СНИМ...

10:33 | 24 Септември 2017 г.
Цветан Цветанов даде старт на Европейската седмица на спорта във Велико Търново. Това стана със сутрешен крос на стадион "Ивайло&quo...

гледай на живо

26.09.2017
 • в момента
  Денят на живо
 • 23:30
  Спорт в обектива