Парламентът реши: Без квоти на БГ храните в магазините

БСП внесе предложение за промени в Закона за храните

парламент
Източник: Канал 3

Още по темата

Мнозинството в парламента отхвърли предложението на БСП за въвеждане на изискване за присъствие на пазара на български храни.

За промените в Закона за храните на първо четене гласуваха 102-ма депутати от "БСП за България", ДПС и "Воля", "против" бяха 19, а 90 се въздържаха. 

Предвиждаше се измененията да засегнат търговски обекти или търговски вериги, които имат годишен оборот над 2 милиона лева. Левицата предлагаше да се въведе минимално изискване за присъствие от стокооборота на български продукти:

  • пресни плодове и зеленчуци - 51%;

  • българско мляко и млечни продукти - 70%;

  • месо и месни продукти - 25%;

  • пилешко месо и продукти - 50%;

  • вино и спиртни напитки - 75%. 

Социалистите смятат, че новата регулация може да даде на българските производители равен шанс пред вносителите на хранителни продукти, голяма част от които се произвеждат в страни със значително по-високи субсидии. 

Измененията предвиждаха още нови изисквания при използването на понятието "българско" - само когато за продукта е използвана българска суровина. 

В становище по законопроекта от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) отбелязват, че държавите-членки не могат да приемат, нито да запазват национални мерки, които създават пречки пред свободното движение на стоки, включително да не водят до дискриминация по отношение на храни от други държави-членки. 

От МЗХ посочват, че е разработен проект на нов закон за храните, който е в процес на нотификация от Европейската комисия. 

Председателят на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев от "БСП за България") заяви, че законопроектът не е идеален и подлежи на сериозни дебати, но призова да бъде приет на първо четене и след това обединен с бъдещия законопроект на правителството. 

От "БСП за България" призоваха за защита на българския производител. "Искаме борба с монополите", каза Драгомир Стойнев и обясни, че този законопроект предлага достъп до качествена българска храна.

Делян Добрев от ГЕРБ коментира, че в тази зала няма противник на българския производител. Според него, ако законопроектът бъде преработен между първо и второ четене, ще остане само първият и последният параграф. 

По този законопроект има отрицателни становища от всички възможни институции, включително и от браншовите организации, поясни той и добави, че според месопреработвателите толкова българско месо няма. 

"От Министерството и браншовите организации ви казват, че законопроектът ви ще доведе до дефицит на стоки и по-високи цени", обърна се Добрев към левицата. 

Жельо Бойчев от "БСП за България" заяви от своя страна, че Съюз "Произведено в България" подкрепя законопроекта. 

"Няма държава от Европейския съюз, която да не подкрепя собственото си производство", отбеляза той и даде пример с Румъния и Франция. "Днес трябва да дадем много ясен сигнал за подкрепа на българските производители, които генерират и доход и заетост в България", посочи Бойчев. 

 

16:26 | 23 Юни 2018 г.

Цвета Караянчева стана кръстница на две момиченца ...

16:26 | 23 Юни 2018 г.
В Троянския манастир председателят на Народното събрание Цвета Караянчева стана кръстница на двете малки сестри Ванеса и Зорниц...
Корнелия Нинова до евролидерите: България не може да бъде буферна зона
09:30 | 23 Юни 2018 г.

Корнелия Нинова до евролидерите: България не може ...

09:30 | 23 Юни 2018 г.
"България, като външна граница на Съюза, има своите особени отговорности, както и специфични трудности и проблеми и това трябва да б...
Валентин Радев на парламентарен контрол
13:59 | 22 Юни 2018 г.

Валентин Радев готов с оставка, но мисли, че се сп...

13:59 | 22 Юни 2018 г.
Готов ли е да поеме политическата отговорност за избягалия и все още незаловен затворник от Ловеч, попитаха медиите вътрешния министър. &...
13:22 | 22 Юни 2018 г.

Борисов питал Радев за беглеца: Хванахте ли го веч...

13:22 | 22 Юни 2018 г.
Вътрешният министър Валентин Радев информира депутатите за поредното бягство от затвора, този път на затворник, работел на открито в Лове...
Борисов към Нинова: Няма да подписвам нищо в неделя
12:27 | 22 Юни 2018 г.

Борисов в парламента: В неделя няма да подписвам н...

12:27 | 22 Юни 2018 г.
България няма да приема мигранти, ако западноевропейските страни решат да ги връщат там, където са прекрачили европейската граница най-на...
Нинова и Борисов
12:00 | 22 Юни 2018 г.

Скандал за мигрантите! Патриоти щурмуваха Нинова, ...

12:00 | 22 Юни 2018 г.
Скандал сътвори в пленарната зала темата за мигрантите и желанието на Германия да ги връща, откъдето са дошли. Това провокира буквално за...

гледай на живо

24.06.2018
  • в момента