БСП иска оставки заради засекретената ограда, ГЕРБ: Фалшиви новини!

Нинова чака Борисов да я арестува, ДПС припомни за нелегалния канал с хора на НФСБ

Корнелия нинова
Източник: Канал 3

Оставките на вътрешния министър Валентин Радев и на вицепремиера Валери Симеонов поискаха от БСП в декларация от името на парламентарната група, прочетена от Корнелия Нинова. Двамата да си ходят, защото те стояли зад засекретяването на обекта "ограда по границата с Турция", поясни соцлидерката.

Нинова скочи срещу обяването на оградата по границата с Турция от вчера за стратегическо съоръжение от значение за националната сигурност, което автоматично засекретява обекта. Решението е на правителството от вчерашното му заседание. Това, според Нинова, се прави, за да не покаже Елена Йончева филма за това, което се случва по границата, медиите да не разследват прекарването на мигранти и истината да не излезе на бял свят.

"Питаме - защо точно сега, каква е целта на това занимание? Декларирам, че поемам цялата политическа и наказателна отговорност, ако такава ще има", заяви Нинова и добави, че такава поемат и всички 80 соцдепутати, които занапред ще станат съавтори на филмна Йончева.

Нинова се обърна директно към премиера и го предупреди, че БСП ще организира прожекция на филма за оградата и го прикани да изпрати полицаи, за да ги арестуват, понеже изнасят от вчера секретна информация.

"Г-н Борисов, ще Ви информираме кога и къде ще бъде излъчен филмът, за да пратите да ни арестуват всичките 80 депутати на БСП", хвърли ръкавицата Нинова. Тя обяви, че социалистите отварят гражданска подписка, в която всеки, който не е съгласен, може да ги подкрепи с подписи."За нас причината точно вчера и по този начин да бъде взета това решение, е, че от три месеца Елена снима, събира доказателства,  доказателства, засне в реално време и този филм показва паднала ограда, отворени шахти, преминаване свободно със стълби", добави соцлидерката. Заради всичко това, което направила Йончева като депутат и разследващ журналист, неин колега-депутат казал "Елена обикаля като лисица в клетка".

Лидерът на БСП се закани още да покани на среща всички европосланици, за да им покаже как се пази границата и как се харчат европейските пари. "Декларирам, че не можете да ни спрете, че ще поканим всички европейски посланици и ще им предоставим кадрите и документите с две обръщения към тях - проверете как се пази границата и как се харчат евросредствата", заплаши Нинова.

Рамо на БСП дадоха и от ДПС. Йордан Цонев протестира, че коалиционният партньор на ГЕРБ в пленарната зала вдига шум и пречи на депутатите и на обществото да се информират по една изключително важна тема.

"Аз разбирам, че са ви коалиционен партньор, но това няма да промени правилника на НС, нито истината", обърна се той към Цвета Караянчева, която водеше заседанието в този момент. "Тези неща са изключително важни за обществото. Тези неща са продължение на онова признание на онази активистка на националистите, която сключи споразумение за прекарването на мигранти", каза Цонев за канала за нелегално прекарване, в който бе уличен човек на Валери Симеонов и НФСБ. "Разбирате ли , че коалиционните ви партньори са в тази игра?! И ние ще подкрепим всички усилия да се чуе истината", зарече се депутатът от ДПС.

От името на управляващите Цветан Цветанов отвърна на атаката, като посъветва Нинова да дават сигнали на отговорните институции, когато имат данни за нарушения и престъпления.

Декларациите са начин за отклоняване на вниманието, а хората се интересували повече от политиките на правителството и мнозинството, заложени в новия бюджет, констатира Цветанов.

"Този, който има данни за престъпление, да сезира съответните органи. Госпожо Нинова, сезирайте компетентните органи, защото това е институционалният подход", посъветва БСП Цветанов.

"Аз смятам, че всеки един носи отговорност пред българските институции. И  когато някой е направил нарушение, той си получава осъдителното решение, но когато има хора, които говорят за морал, а виждаме, че финансират кампанията им...Защо никой не говори за финансирането и в парламентарните избори, и в президентската кампания? Ще видите, че дарителите винаги са били под 450 лв., за да избегнат декларирането и да има други задкулисни неща, и да влязат във властта", намекна Цветанов.

"Много лесно е да излизаме тук и да говорим небивалици. Ако можете да заведете всички тези 80 народни представители да сезирате съответните органи, но вие обичате повече да създадете фалшиви новини и по този начин да кажете, че сте алтернатива.", отвърна лидерът на депутатите от ГЕРБ.

14:51 | 18 Септември 2018 г.

Нинова не одобрява спора между президента и правит...

14:51 | 18 Септември 2018 г.
Соцлидерът Корнелия Нинова не скри, че не одобрява спора между институциите по указа за бъдещия министър на вътрешните работи Младен Мари...
14:34 | 18 Септември 2018 г.

БСП иска сваляне на ДДС за хляба на 5%

14:34 | 18 Септември 2018 г.
БСП настоява за свалянето на ДДС за хляба на 5%. Такова предложение ще направят социалистите, разтревожени от поскъпването на насъщния, к...
Конституционен съд
13:44 | 18 Септември 2018 г.

След Радев и БСП сезира КС за съдебните такси

13:44 | 18 Септември 2018 г.
Социалистите също като президента Румен Радев сезираха Конституционния съд за промените в Административнопроцесуалния кодекс. Жалбата бе ...
08:54 | 18 Септември 2018 г.

Цветан Цветанов: Президентът търси поредна конфрон...

08:54 | 18 Септември 2018 г.
Президентската институция си търси поредния опит за конфронтация с изпълнителната власт. Това обяви председателят на парламентарната груп...
Цветан Цветанов и Волен Сидеров на брифинг след коалиционния съвет
12:15 | 17 Септември 2018 г.

Коалиционният съвет кани Румен Радев на среща

12:15 | 17 Септември 2018 г.
Коалиционният съвет покани президента Румен Радев на среща през медиите. Поканата отправи от името на всички Волен Сидеров след края на з...
08:34 | 17 Септември 2018 г.

Анкета на Канал 3: Какви ученици са били депутатит...

08:34 | 17 Септември 2018 г.
На прага на първия учебен ден Канал 3 попита народните представители в каква посока ще работят за подобряване на образователната система ...

гледай на живо

19.09.2018
 • в момента
  Денят на живо
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо