С промени в Конституцията ГЕРБ погва разбойническата приватизация

Очакваме златния пръст на Корнелия Нинова за подписите на БСП, призова Десислава Атанасова

ГЕРБ, пресконференция
Източник: Канал 3

ГЕРБ инициира промени в Конституцията, за да отпадне давността върху престъпленията, свързани с разбойническата приватизация през годините на Прехода.

Управляващата партия очаква "златния пръст на Корнелия Нинова" при събирането на подписи за внасяне на промените, заяви Десислава Атанасова. Тя припомни, че соцлидерката е била виден приватизатор на "Техноимпекс" и видно от декларацията й пред Сметната палата, е получила 65 хил. лв. от нейните 7200 акции.

По думите на острието на ГЕРБ колегите им от ОП и ДПС вече са заявили подкрепа за новите промени в Конституцията. ДПС дори обявиха, че от днес стартират подписка за конституционни промени срещу давността за престъпления при приватизацията.

Между управляващите и движението обаче нямало колаборация, те не са писали заедно промените, уточни Данаил Кирилов.

"Ние благодарим на колегите от ДПС. Те вероятно са усетили нашата трескава работа през последната седмица. Аз гледам на тази работа като на един резултат, който е постигнат по два различни пътя", коментира шефът на правната комисия.

В ГЕРБ очакват рамо и от Воля, предреч Атанасова. "Дали БСП ще се пребори със съвестта на собствения си лидер и ще подкрепи инициативата на ГЕРБ, защото всички останали заявиха готовност за това", запита се депутатката от мнозинството. "Империята не отвръща на удара, просто се опитваме да разширим кръгозора по тази тема", допълни и Тома Биков, попитан дали това не е отмъщение към БСП за вота на недоверие и обвиненията в корупция. Това просто бил отговор на обществените очаквания, предвид негативните нагласи срещу начина, по който се разграби държавната и общинската собственост, стана ясно от коментара му.

В основния ни закон ще бъде променен член 31, където управляващите ще запишат нова алинея - че не се погасява по давност наказателното преследване за тежки престъпления, извършени през 1992-2017 г. по време на приватизацията.

"Смятаме, че това е най-доброто правно решение, защото по този начин ще установим един особен специален принцип по отношение на този вид престъпления, които имат значение  и ще дадат яснота за разпределение на огромното държавно и общинско имущество в настоящите му частни собственици", обясни шефът на правната комисия Данаил Кирилов.

Той уточни, че няма да се формира нов орган за ревизия и разследване на приватизационните далавери през годините. Имаме нарушения и в касовата, и в РМД-приватизацията, посочи Кирилов. Не са доволни и пенсионерите от приходите в Сребърния фонд, не са доволни и работниците, добави той.

ГЕРБ даде и някои от негативните примери, като скандалната продажба на "Кремиковци". Към момента са останали неприватизирани около 20 държавни търговски дружества, които са в забранителния списък, припомни Кирилов в отговор на въпроса дали крайният срок 2017 г. означава, че слагаме точка на приватизацията. Не изключвам в рамките на дебата, ако това създава проблеми за другите парламентарни групи, да оставим срока отворен, обясни депутатът.

Съзнаваме, че този ход е рисков, но сме решени да го извървим докрай, признаха Кирилов и Тома Биков по повод похода срещу престъпниците в приватизацията.

"И сега ще търсим максимална подкрепа. За така наречената бавна писта са необходими 3/4 или 180 гласа от всички народни представители. Надяваме се това да стане, ако БСП ни подкрепи", коментира Кирилов. Той припомни, че ако това не стане, два месеца след това ще се надяват на подкрепа от 2/3 от депутатите.

"И както Хегел е казал - за извършеното престъпление не трябва да има прошка", обобщи шефът на правната комисия.

Корнелия Нинова отговори гръмовно на Георги Гергов
15:27 | 18 Ноември 2017 г.

Нинова става вносител с ГЕРБ на промените в Консти...

15:27 | 18 Ноември 2017 г.
БСП намери йезуитски изход от ситуацията - хем да не подкрепи ГЕРБ, но в същото време да се проверят приватизационните сделки на прехода ...
Стефан Данаилов
13:31 | 18 Ноември 2017 г.

Стефан Данаилов: Цвета е доста остра булка, аз мно...

13:31 | 18 Ноември 2017 г.
Стефан Данаилов разкри предпочитанията си сред депутатките от ГЕРБ, в това число коя от тях е виждал на председателското място на парламе...
11:52 | 18 Ноември 2017 г.

Разнобой сред червените за промените в Конституция...

11:52 | 18 Ноември 2017 г.
Разнобой по въпроса за конституционните поправки за отпадане на давността върху приватизационните сделки на прехода демонстрираха знакови...
22:10 | 17 Ноември 2017 г.

Цвета Караянчева: Всички народни представители иск...

22:10 | 17 Ноември 2017 г.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изрази съболезнования към семействата и близките на жертвите и на пострада...
Дъщерята на Че Гевара
16:40 | 17 Ноември 2017 г.

Дъщерята на Че Гевара вярва в комунизма и харесва ...

16:40 | 17 Ноември 2017 г.
Дъщерята на Че Гевара е за трети път в България. Усмихнатата кубинка се срещна с депутатите от групата за приятелство с Куба в парламента...
Валери Симеонов
14:45 | 17 Ноември 2017 г.

След демографския дебат Симеонов се почувства като...

14:45 | 17 Ноември 2017 г.
Демографската политика предизвика спор в пленарната зала, но до словесни изблици и емоционални крошета не се стигна, вероятно заради прес...

гледай на живо

18.11.2017
  • в момента
    Уикенд с Роси
  • 23:30
    Спорт в обектива