Председателят на НС Димитър Главчев подаде оставка (Видео)

Искам да дам пример за възстановяване на парламентаризма, заяви самият той

Главчев подава оставка
Източник: Канал 3

Главчев подава оставка

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев подаде оставка.  Така той изпревари гласуването в пленарната зала и дебатите по внесената подписка от БСП и ДПС.

Току що внесох в деловодството на НС своята оставка, обяви от трибуната Главчев. С това смятам, че ние от ГЕРБ демонстрираме различен стил - когато има проблем, ние веднага реагираме, за разлика от други, добави той.

Главчев обяви, че това е морален акт и желанието му е да се възстанови нормалната парламентарна обстановка в залата, за да не се хвърля сянка върху председателството на ЕС.

"Смятам, че аз трябва да дам пример като пръв сред равни за възстановяване на парламентаризма. Благодаря на всички. Ами това е!", сбогува се с въздишка и треперлив глас председателят Главчев под аплодисменти от залата, предимно от депутатите на ГЕРБ.

От Канал 3 първи ви съобщихме за решението, взето минути по-рано на Председателския съвет, председателят на НС да се жертва в името на парламентарното примирие между управляващи и опозиция.

Офертата бе направена от премиера Бойко Борисов на соцлидера Корнелия Нинова по време на сутрешния съвет в кабинета на Главчев, а социалистите я приеха срещу това да се завърнат в пленарната зала.

"Решението на г-н Главчев ще го чуете след малко от самия него",  не издаде официално премиерът Борисов пред медиите след провелия се председателски съвет. Той не влезе в пленарната зала за оставката, а си тръгна. Преди това обаче даде ясен знак, че Главчев ще се оттегли от председателския пост.

Стабилността на държавата е по-важна, изтъкна премиерът. Но не пропусна да нахока БСП за провокираната оставка. "Искането е добре обмислен план на опозицията", категоричен беше Борисов.

Така това е вторият председател на Народното събрание, който си тръгва преждевременот най-високата трибуна, но рекордьор по предсрочност - след само след 7 месеца на поста.

Главчев е и вторият свален от опозицията председател на парламента. Първи падна в жертва проф. Огнян Герджиков по времето на управлението на НДСВ и ДПС, когато оставката му бе поискана от БСП, ОДС, СДС и Новото време с обвинения, че прикрива изпълнителната власт и специално пази тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски от парламентарен контрол. Герджиков се сбогува с председателското място месеци преди парламентарните избори през 2005 г., на самия финал на мандата на НДСВ и ДПС. За разлика от сега обаче, при случая с Герджиков не ставаше въпрос за подадена оставка, а за депутатски вот. Той беше свален със 119 гласа.

15:21 | 12 Септември 2019 г.

Георги Марков представи "Феноменът Виктор Орбан" (...

15:21 | 12 Септември 2019 г.
По повод навършването на 30 години от официалното отваряне на границата на Унгария с Австрия народният представител от ГЕРБ Георги Марков...
09:55 | 12 Септември 2019 г.

Парламентът реши: Двама министри могат да променят...

09:55 | 12 Септември 2019 г.
Окончателно бяха приети промените в Закона за лова и опазване на дивеча, предложени от Обединени патриоти. Част от промените бяха внесени...
13:25 | 11 Септември 2019 г.

Сотир Цацаров: Константин Малофеев има забрана за ...

13:25 | 11 Септември 2019 г.
На председателят на „Двуглав орел“ Константин Малофеев е наложена забрана за влизане в България за срок о...
11:42 | 11 Септември 2019 г.

ДАНС: Николай Малинов е получавал пари от чужди г...

11:42 | 11 Септември 2019 г.
Както вече знаете, Николай Малинов, председател на сдружение "Русофили“, беше арестуван и обвинен в шпионаж и поставяне в услу...
11:37 | 11 Септември 2019 г.

Младен Маринов: Арестувани са 8 лица за шпионския ...

11:37 | 11 Септември 2019 г.
Осем лица са задържани за 24 часа по шпионския скандал. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време ...
Явор Нотев
09:25 | 11 Септември 2019 г.

Явор Нотев вече не е зам.-шеф на парламента

09:25 | 11 Септември 2019 г.
Явор Нотев от "Атака" вече не е зам.-шеф на Народното събрание. Това обяви парламентарната шефка Цвета Караянчева от трибун...