Председателят на НС Димитър Главчев подаде оставка (Видео)

Искам да дам пример за възстановяване на парламентаризма, заяви самият той

Главчев подава оставка
Източник: Канал 3

Главчев подава оставка

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев подаде оставка.  Така той изпревари гласуването в пленарната зала и дебатите по внесената подписка от БСП и ДПС.

Току що внесох в деловодството на НС своята оставка, обяви от трибуната Главчев. С това смятам, че ние от ГЕРБ демонстрираме различен стил - когато има проблем, ние веднага реагираме, за разлика от други, добави той.

Главчев обяви, че това е морален акт и желанието му е да се възстанови нормалната парламентарна обстановка в залата, за да не се хвърля сянка върху председателството на ЕС.

"Смятам, че аз трябва да дам пример като пръв сред равни за възстановяване на парламентаризма. Благодаря на всички. Ами това е!", сбогува се с въздишка и треперлив глас председателят Главчев под аплодисменти от залата, предимно от депутатите на ГЕРБ.

От Канал 3 първи ви съобщихме за решението, взето минути по-рано на Председателския съвет, председателят на НС да се жертва в името на парламентарното примирие между управляващи и опозиция.

Офертата бе направена от премиера Бойко Борисов на соцлидера Корнелия Нинова по време на сутрешния съвет в кабинета на Главчев, а социалистите я приеха срещу това да се завърнат в пленарната зала.

"Решението на г-н Главчев ще го чуете след малко от самия него",  не издаде официално премиерът Борисов пред медиите след провелия се председателски съвет. Той не влезе в пленарната зала за оставката, а си тръгна. Преди това обаче даде ясен знак, че Главчев ще се оттегли от председателския пост.

Стабилността на държавата е по-важна, изтъкна премиерът. Но не пропусна да нахока БСП за провокираната оставка. "Искането е добре обмислен план на опозицията", категоричен беше Борисов.

Така това е вторият председател на Народното събрание, който си тръгва преждевременот най-високата трибуна, но рекордьор по предсрочност - след само след 7 месеца на поста.

Главчев е и вторият свален от опозицията председател на парламента. Първи падна в жертва проф. Огнян Герджиков по времето на управлението на НДСВ и ДПС, когато оставката му бе поискана от БСП, ОДС, СДС и Новото време с обвинения, че прикрива изпълнителната власт и специално пази тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски от парламентарен контрол. Герджиков се сбогува с председателското място месеци преди парламентарните избори през 2005 г., на самия финал на мандата на НДСВ и ДПС. За разлика от сега обаче, при случая с Герджиков не ставаше въпрос за подадена оставка, а за депутатски вот. Той беше свален със 119 гласа.

Работна група решава за кои групи от хора първият ден от болничния ще остане платен
15:39 | 15 Ноември 2019 г.

До дни решават за кои групи от хора първият ден от...

15:39 | 15 Ноември 2019 г.
Работна група към парламента до няколко дни ще реши за кои групи от хора първият ден от болничния ще остане платен, каза пред журналисти ...
Десислава Танева
14:47 | 15 Ноември 2019 г.

Десислава Танева: 9 439 800 лв. са изплатени за по...

14:47 | 15 Ноември 2019 г.
9 439 800 лв. са изплатените средства за подпомагане на стопаните за АЧС. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава...
09:43 | 13 Ноември 2019 г.

Нов депутат от ГЕРБ се закле

09:43 | 13 Ноември 2019 г.
Клетва като народен представител положи днес Данка Зидарова- Люртова в парламента. Тя ще заеме мястото на Христо Грудев от ГЕРБ, който ст...
Парламенът гласува вота на недоверие към кабинета \
07:16 | 13 Ноември 2019 г.

Депутатите гледат на първо четене Законопроекта за...

07:16 | 13 Ноември 2019 г.
Парламентът ще обсъди на първо четене Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2020 г. Четете още новини от Българ...
19:11 | 12 Ноември 2019 г.

И бюджетът на Държавното обществено осигуряване ми...

19:11 | 12 Ноември 2019 г.
Народното събрание прие на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2020 година, 121 депутати гласуваха "з...
15:32 | 12 Ноември 2019 г.

Бюджетът на НЗОК за 2020 г. приет на първо четене ...

15:32 | 12 Ноември 2019 г.
Парламентът прие бюджета на НЗОК за 2020 г. на първо четене, като "за" бюджета на Касата гласуваха 120 народни представители, &...