Председателят на НС Димитър Главчев подаде оставка (Видео)

Искам да дам пример за възстановяване на парламентаризма, заяви самият той

Главчев подава оставка
Източник: Канал 3

Главчев подава оставка

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев подаде оставка.  Така той изпревари гласуването в пленарната зала и дебатите по внесената подписка от БСП и ДПС.

Току що внесох в деловодството на НС своята оставка, обяви от трибуната Главчев. С това смятам, че ние от ГЕРБ демонстрираме различен стил - когато има проблем, ние веднага реагираме, за разлика от други, добави той.

Главчев обяви, че това е морален акт и желанието му е да се възстанови нормалната парламентарна обстановка в залата, за да не се хвърля сянка върху председателството на ЕС.

"Смятам, че аз трябва да дам пример като пръв сред равни за възстановяване на парламентаризма. Благодаря на всички. Ами това е!", сбогува се с въздишка и треперлив глас председателят Главчев под аплодисменти от залата, предимно от депутатите на ГЕРБ.

От Канал 3 първи ви съобщихме за решението, взето минути по-рано на Председателския съвет, председателят на НС да се жертва в името на парламентарното примирие между управляващи и опозиция.

Офертата бе направена от премиера Бойко Борисов на соцлидера Корнелия Нинова по време на сутрешния съвет в кабинета на Главчев, а социалистите я приеха срещу това да се завърнат в пленарната зала.

"Решението на г-н Главчев ще го чуете след малко от самия него",  не издаде официално премиерът Борисов пред медиите след провелия се председателски съвет. Той не влезе в пленарната зала за оставката, а си тръгна. Преди това обаче даде ясен знак, че Главчев ще се оттегли от председателския пост.

Стабилността на държавата е по-важна, изтъкна премиерът. Но не пропусна да нахока БСП за провокираната оставка. "Искането е добре обмислен план на опозицията", категоричен беше Борисов.

Така това е вторият председател на Народното събрание, който си тръгва преждевременот най-високата трибуна, но рекордьор по предсрочност - след само след 7 месеца на поста.

Главчев е и вторият свален от опозицията председател на парламента. Първи падна в жертва проф. Огнян Герджиков по времето на управлението на НДСВ и ДПС, когато оставката му бе поискана от БСП, ОДС, СДС и Новото време с обвинения, че прикрива изпълнителната власт и специално пази тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски от парламентарен контрол. Герджиков се сбогува с председателското място месеци преди парламентарните избори през 2005 г., на самия финал на мандата на НДСВ и ДПС. За разлика от сега обаче, при случая с Герджиков не ставаше въпрос за подадена оставка, а за депутатски вот. Той беше свален със 119 гласа.

17:22 | 03 Април 2020 г.

Горанов: Извънредното положение е правна рамка, с ...

17:22 | 03 Април 2020 г.
Нека да не яхваме популистката тема, която вълнува и мен, и моето семейство, а именно кога ще излезем от извънредното положение. Няма да ...
14:34 | 03 Април 2020 г.

На ЖИВО по Канал 3: Парламентът ще продължи да зас...

14:34 | 03 Април 2020 г.
Парламентът ще продължи да заседава и в извънредно положение. Това решиха днес депутатите. В пленарната зала ще остават депутатите, к...
11:57 | 03 Април 2020 г.

С 13 срещу 6 гласа бюджетната комисия в НС прие ак...

11:57 | 03 Април 2020 г.
  С 13 гласа „за“, 6 „против“ и един въздържал се парламентарната Бюджетна комисия прие на първо четене ...
07:40 | 03 Април 2020 г.

НС обсъжда днес бюджета и извънредното положение (...

07:40 | 03 Април 2020 г.
Народното събрание ще обсъжда днес промени в три закона. Парламентарните комисии по бюджет и финанси, по енергетика и по правни въпроси щ...
23:38 | 31 Март 2020 г.

Караянчева извънредно: Д-р Хасан Адемов е с положи...

23:38 | 31 Март 2020 г.
    Имаме народен представител с положителен тест за коронавирус – доктор Хасан Адемов от ДПС, няма да отговарям ...
22:14 | 20 Март 2020 г.

Домашни животни може да бъдат разхождани в паркове...

22:14 | 20 Март 2020 г.
Министерството на здравеопазването информира, във връзка с издадената днес заповед на здравния министър за въвеждане на нови противоепиде...