Председателят на НС Димитър Главчев подаде оставка (Видео)

Искам да дам пример за възстановяване на парламентаризма, заяви самият той

Главчев подава оставка
Източник: Канал 3

Главчев подава оставка

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев подаде оставка.  Така той изпревари гласуването в пленарната зала и дебатите по внесената подписка от БСП и ДПС.

Току що внесох в деловодството на НС своята оставка, обяви от трибуната Главчев. С това смятам, че ние от ГЕРБ демонстрираме различен стил - когато има проблем, ние веднага реагираме, за разлика от други, добави той.

Главчев обяви, че това е морален акт и желанието му е да се възстанови нормалната парламентарна обстановка в залата, за да не се хвърля сянка върху председателството на ЕС.

"Смятам, че аз трябва да дам пример като пръв сред равни за възстановяване на парламентаризма. Благодаря на всички. Ами това е!", сбогува се с въздишка и треперлив глас председателят Главчев под аплодисменти от залата, предимно от депутатите на ГЕРБ.

От Канал 3 първи ви съобщихме за решението, взето минути по-рано на Председателския съвет, председателят на НС да се жертва в името на парламентарното примирие между управляващи и опозиция.

Офертата бе направена от премиера Бойко Борисов на соцлидера Корнелия Нинова по време на сутрешния съвет в кабинета на Главчев, а социалистите я приеха срещу това да се завърнат в пленарната зала.

"Решението на г-н Главчев ще го чуете след малко от самия него",  не издаде официално премиерът Борисов пред медиите след провелия се председателски съвет. Той не влезе в пленарната зала за оставката, а си тръгна. Преди това обаче даде ясен знак, че Главчев ще се оттегли от председателския пост.

Стабилността на държавата е по-важна, изтъкна премиерът. Но не пропусна да нахока БСП за провокираната оставка. "Искането е добре обмислен план на опозицията", категоричен беше Борисов.

Така това е вторият председател на Народното събрание, който си тръгва преждевременот най-високата трибуна, но рекордьор по предсрочност - след само след 7 месеца на поста.

Главчев е и вторият свален от опозицията председател на парламента. Първи падна в жертва проф. Огнян Герджиков по времето на управлението на НДСВ и ДПС, когато оставката му бе поискана от БСП, ОДС, СДС и Новото време с обвинения, че прикрива изпълнителната власт и специално пази тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски от парламентарен контрол. Герджиков се сбогува с председателското място месеци преди парламентарните избори през 2005 г., на самия финал на мандата на НДСВ и ДПС. За разлика от сега обаче, при случая с Герджиков не ставаше въпрос за подадена оставка, а за депутатски вот. Той беше свален със 119 гласа.

13:19 | 17 Януари 2020 г.

Горанов: Комисията по хазарта може да стане едноли...

13:19 | 17 Януари 2020 г.
Министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че възнамерява да предложи превръщането на Комисията по хазарта в едноличен орган. ...
Марешки: ГЕРБ ще си завърши мандата, независимо какъв ще е резултата от местните избори
10:20 | 15 Януари 2020 г.

"Воля" напусна залата на НС, няма да гласува за но...

10:20 | 15 Януари 2020 г.
Парламентарната група на партия "Воля" няма да участва в дебатите и гласуването на нов министър на околната среда и водите, обя...
10:08 | 15 Януари 2020 г.

Карадайъ: Проблемите трябва да се решат в кратък с...

10:08 | 15 Януари 2020 г.
В декларацията на ПГ на ДПС на деветата сесия на НС лидерът на движението Мустафа Карадайъ заяви, че в последните 10 години властта се уп...
09:41 | 15 Януари 2020 г.

Дариткова в НС: Няма да има предсрочни избори! Нин...

09:41 | 15 Януари 2020 г.
С кворум от 139 народни представители започна деветата сесия на 44-ото Народно събрание, която Канал 3 излъчва на живо. Тя бе открита от ...
пленарна зала
07:49 | 15 Януари 2020 г.

След 25 дни ваканция парламентът се събира, първа ...

07:49 | 15 Януари 2020 г.
След 25-дневна ваканция за Коледа и новогодишните празници днес е първото заседание на Парламента за новата 2020 г.. В дневния ред на деп...
12:31 | 23 Декември 2019 г.

НС през 2019 г.: 124 закона и над 115 часа парламе...

12:31 | 23 Декември 2019 г.
През 2019 г. Народното събрание е приело 124 закона, 199 решения, една декларация и обръщение към българския народ. Това сочи справка, по...