Нинова става вносител с ГЕРБ на промените в Конституцията за приватизацията

След 4 часа спор БСП реши - дава подписа на лидера, но гласува против в залата

Корнелия Нинова отговори гръмовно на Георги Гергов
Източник: Канал 3

Корнелия Нинова отговори гръмовно на Георги Гергов

БСП намери йезуитски изход от ситуацията - хем да не подкрепи ГЕРБ, но в същото време да се проверят приватизационните сделки на прехода през нарочни поправки в Конституцията. Целта е Корнелия Нинова да не бъде обвинена, че се е скрила от ревизията заради личното си участие в приватизацията на "Техноимпекс".

След цели 4 часа ожесточени спорове на закрит пленум социалистите удовлетвориха молбата на Корнелия Нинова тя да сложи лидерския си подпис като вносител на промените заедно с ГЕРБ, за да не бъде упрекната БСП, че се страхува от истината, научи Канал 3. За същата стъпка се обяви на влизане на пленума и заместникът й Стефан Данаилов. Даже обеща той да даде "второто пръстче" за проекта на ГЕРБ.

Червените ще продължат да държат и на разширението на обхвата на ревизията наред с концесиите, обществените поръчки, реституцията и силовите групировки и ПГ на БСП ще инициира разговори заова с другите партии в НС.

58 членове на НС на БСП гласуваха "за" предложението на лидерката, 29 бяха "против", а 12 се въздържаха.

Същевременно червените обявиха за демагогия на ГЕРБ промените в основния закон заради ревизия на приватизацията. Заради това решиха в пленарната зала да гласуват против конституционните промени.

"БСП не подкрепя предложението на ГЕРБ за допълнение на Конституцията, като противоречащо на принципа на правовата държава и европейското право, непригодно да постигне реално възмездие, а целящо да подведе българските граждани и да отклони вниманието от реалните проблеми", приеха в позицията си членовете на пленума.

Нинова развила тезата, че с полагането на нейния подпис БСП ще е политическата сила, която няма да спира да търси отговори за това докъде е стигнала проверката. Тя декларирала пред своите, че не се страхува от бъдещи действия срещу нея и им обяснила, че акциите си в предприятието е притежавала преди да стане член на БСП, а когато се захванала с политиката, ги продала. Нинова подчертала убеждението си, че бизнес и политика са две несъвместими занимания.

Затова отново призовала "вън мутрите от политиката". За целта предложила да се изготвят законови промени, които да задължат всеки депутат да декларира дали е участвал в някоя от знаковите групировки на прехода. Освен това държала всеки, принадлежал към групировките, да няма право да заема висши държавни постове.

По време на горещата дискусия в киносалона на "Позитано" 20 твърд отпор на поправките в Конституцията дали червените юристи, начело с Янаки Стоилов и Михаил Миков. Твърдо против предложението на Нинова е било и становището на законодателния съвет към НС на БСП, предвождан от Стоилов. Противници на това БСП да се включи заявили, че партията ще загуби от участие в спектакъла на управляващите и освен това изтъкнали контрааргументите от гледна точка на правото. Да не влизаме този сценарий, призовал Румен Овчаров, но същевременно подкрепил желанието на Нинова да се подпише като съвносител на поправките.

Социалистите утвърдиха и предложението на ИБ на БСП във връзка с контрола на приватизационните сделки през годините, делата, прекратени по давност, и присъдите да бъдат изслушани икономическият министър и главният прокурор, а председателят на НС да поиска становище от аконодателния съвет в парламента.

По време на заседанието Нинова определила оставката на Димитър Главчев като политическа победа за БСП.

"ГЕРБ я приемат като компромис и жертва в името на връщане на опозицията в зала, за да не прави България лошо впечатление по време на председателството на Съвета на ЕС. Според тях председателят на НС не е направил грешка. Оценяват ни като деструктивна политическа сила, която руши държавата. Уви, горчивият урок не е научен", е заключила пред своите соцлидерката.

Националният съвет продължи заседанието с обсъждането на организационните мерки, които предлага ръководството за укрепването на партията.

Сред мерките е допитване сред социалистите за това каква си представят занапред БСП и широка дискусия за състоянието на партията.

Според някои казусът с Иво Христов и репликата "дебили" щял да влезе на обсъждане през последната точка "разни" от дневния ред.

На влизане на заседанието Ламбо се обяви категорично в негова защита, че не трябва да подава оставка, защото е ерудит, а освен това се извинил. В същото време зам.-председателят на БСП не скри, че случаят с репликата му за 80-те процента дебили вече стана нарицателно и се използва от опонентите под път и над път.

Нинова: Хората в Генерал Тошево защитиха българската земя
11:03 | 18 Декември 2017 г.

Нинова: Хората в Генерал Тошево защитиха българска...

11:03 | 18 Декември 2017 г.
Респект и уважение към всички, които гласуваха против добива на природен газ на референдума в Генерал Тошево. Това написа лидерът на БСП ...
Славчо Атанасов
09:39 | 18 Декември 2017 г.

Славчо Атанасов: Бойко Борисов и Валери Симеонов с...

09:39 | 18 Декември 2017 г.
Най-сложното нещо в политиката е коалицията. Политиката е преди всичко стъпки на възможното. Категорично няма проблеми в коалицията. С ко...
16:45 | 15 Декември 2017 г.

Коалицията като италианско семейство заради Пирин

16:45 | 15 Декември 2017 г.
Точката за концесионния договор на Банско и планът за Пирин влизат в пакет за разглеждане от правителството вероятно на 28 декември, стан...
Цачева за доклада на ЕК: Липсват нови препоръки
15:57 | 15 Декември 2017 г.

Цачева пита Радев за ветото: Защо е тази припрянос...

15:57 | 15 Декември 2017 г.
"Защо е тази припряност, защо се бърза? Нека да се гласува законът, а това е конституционно право, което е неотменимо, и държавният ...
14:52 | 15 Декември 2017 г.

Цветанов: Несериозно е да се заканваш с вето преди...

14:52 | 15 Декември 2017 г.
Лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов не скри изумлението си от заявката на президента Румен Радев за ново вето, този път върху антикоруп...
Румен Радев
13:22 | 15 Декември 2017 г.

Радев за мнозинството: Губят човешки облик, посегн...

13:22 | 15 Декември 2017 г.
Президентът Румен Радев използва тежки думи срещу мнозинството заради вчерашното му решение да отхвърли ветото за новите терапии, върху к...

гледай на живо

18.12.2017
 • в момента
  Новини
 • 15:15
  Топ шоп
 • 15:30
  Кухнята на Звездев
 • 16:00
  Всеки следобед с Криси