Нинова става вносител с ГЕРБ на промените в Конституцията за приватизацията

След 4 часа спор БСП реши - дава подписа на лидера, но гласува против в залата

Корнелия Нинова отговори гръмовно на Георги Гергов
Източник: Канал 3

Корнелия Нинова отговори гръмовно на Георги Гергов

БСП намери йезуитски изход от ситуацията - хем да не подкрепи ГЕРБ, но в същото време да се проверят приватизационните сделки на прехода през нарочни поправки в Конституцията. Целта е Корнелия Нинова да не бъде обвинена, че се е скрила от ревизията заради личното си участие в приватизацията на "Техноимпекс".

След цели 4 часа ожесточени спорове на закрит пленум социалистите удовлетвориха молбата на Корнелия Нинова тя да сложи лидерския си подпис като вносител на промените заедно с ГЕРБ, за да не бъде упрекната БСП, че се страхува от истината, научи Канал 3. За същата стъпка се обяви на влизане на пленума и заместникът й Стефан Данаилов. Даже обеща той да даде "второто пръстче" за проекта на ГЕРБ.

Червените ще продължат да държат и на разширението на обхвата на ревизията наред с концесиите, обществените поръчки, реституцията и силовите групировки и ПГ на БСП ще инициира разговори заова с другите партии в НС.

58 членове на НС на БСП гласуваха "за" предложението на лидерката, 29 бяха "против", а 12 се въздържаха.

Същевременно червените обявиха за демагогия на ГЕРБ промените в основния закон заради ревизия на приватизацията. Заради това решиха в пленарната зала да гласуват против конституционните промени.

"БСП не подкрепя предложението на ГЕРБ за допълнение на Конституцията, като противоречащо на принципа на правовата държава и европейското право, непригодно да постигне реално възмездие, а целящо да подведе българските граждани и да отклони вниманието от реалните проблеми", приеха в позицията си членовете на пленума.

Нинова развила тезата, че с полагането на нейния подпис БСП ще е политическата сила, която няма да спира да търси отговори за това докъде е стигнала проверката. Тя декларирала пред своите, че не се страхува от бъдещи действия срещу нея и им обяснила, че акциите си в предприятието е притежавала преди да стане член на БСП, а когато се захванала с политиката, ги продала. Нинова подчертала убеждението си, че бизнес и политика са две несъвместими занимания.

Затова отново призовала "вън мутрите от политиката". За целта предложила да се изготвят законови промени, които да задължат всеки депутат да декларира дали е участвал в някоя от знаковите групировки на прехода. Освен това държала всеки, принадлежал към групировките, да няма право да заема висши държавни постове.

По време на горещата дискусия в киносалона на "Позитано" 20 твърд отпор на поправките в Конституцията дали червените юристи, начело с Янаки Стоилов и Михаил Миков. Твърдо против предложението на Нинова е било и становището на законодателния съвет към НС на БСП, предвождан от Стоилов. Противници на това БСП да се включи заявили, че партията ще загуби от участие в спектакъла на управляващите и освен това изтъкнали контрааргументите от гледна точка на правото. Да не влизаме този сценарий, призовал Румен Овчаров, но същевременно подкрепил желанието на Нинова да се подпише като съвносител на поправките.

Социалистите утвърдиха и предложението на ИБ на БСП във връзка с контрола на приватизационните сделки през годините, делата, прекратени по давност, и присъдите да бъдат изслушани икономическият министър и главният прокурор, а председателят на НС да поиска становище от аконодателния съвет в парламента.

По време на заседанието Нинова определила оставката на Димитър Главчев като политическа победа за БСП.

"ГЕРБ я приемат като компромис и жертва в името на връщане на опозицията в зала, за да не прави България лошо впечатление по време на председателството на Съвета на ЕС. Според тях председателят на НС не е направил грешка. Оценяват ни като деструктивна политическа сила, която руши държавата. Уви, горчивият урок не е научен", е заключила пред своите соцлидерката.

Националният съвет продължи заседанието с обсъждането на организационните мерки, които предлага ръководството за укрепването на партията.

Сред мерките е допитване сред социалистите за това каква си представят занапред БСП и широка дискусия за състоянието на партията.

Според някои казусът с Иво Христов и репликата "дебили" щял да влезе на обсъждане през последната точка "разни" от дневния ред.

На влизане на заседанието Ламбо се обяви категорично в негова защита, че не трябва да подава оставка, защото е ерудит, а освен това се извинил. В същото време зам.-председателят на БСП не скри, че случаят с репликата му за 80-те процента дебили вече стана нарицателно и се използва от опонентите под път и над път.

14:30 | 17 Октомври 2018 г.

И в ГЕРБ се притесняват от раздора при Патриотите

14:30 | 17 Октомври 2018 г.
ГЕРБ не скриха притеснението си от случващото се в малката управленска коалиция - тази на патриотите. Призна го шефът на ПГ на управляващ...
Цветан Цветанов
12:28 | 17 Октомври 2018 г.

Цветанов с намек да гоним руски дипломати след нов...

12:28 | 17 Октомври 2018 г.
Лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов намекна, че след новите доказателства по отравянето на Скрипал трябва и ние да изгоним руск...
12:03 | 17 Октомври 2018 г.

Отзвук от ветото: За опозицията мотивите са блестя...

12:03 | 17 Октомври 2018 г.
БСП ще подкрепи мотивите на президента за ново обсъждане на закона за държавната собственост. Това заяви в коментар на десетото вето на Р...
11:28 | 17 Октомври 2018 г.

БСП за разкола Симеонов-Сидеров: Правителството е ...

11:28 | 17 Октомври 2018 г.
"Това, което наблюдаваме днес - правителството е в агония. Тече битка постове и за разпределяне на финансово влияние, коментира гово...
11:00 | 17 Октомври 2018 г.

ДПС за скандала при ОП: Това е тема за бракоразвод...

11:00 | 17 Октомври 2018 г.
"Тази тема за разводите ще я оставим на адвокатите да направят изявление", коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по адрес н...
Искрен Веселинов
09:58 | 17 Октомври 2018 г.

ВМРО на дистанция - нямат желание да заемат страна...

09:58 | 17 Октомври 2018 г.
ВМРО остава на дистанция от разрива между останалите два партньора - НФСБ и "Атака". Войводите на Каракачанов нямат желание...

гледай на живо

17.10.2018
 • в момента
  Новини
 • 15:30
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини
 • 16:10
  Социална мрежа