Нинова става вносител с ГЕРБ на промените в Конституцията за приватизацията

След 4 часа спор БСП реши - дава подписа на лидера, но гласува против в залата

Корнелия Нинова отговори гръмовно на Георги Гергов
Източник: Канал 3

Корнелия Нинова отговори гръмовно на Георги Гергов

БСП намери йезуитски изход от ситуацията - хем да не подкрепи ГЕРБ, но в същото време да се проверят приватизационните сделки на прехода през нарочни поправки в Конституцията. Целта е Корнелия Нинова да не бъде обвинена, че се е скрила от ревизията заради личното си участие в приватизацията на "Техноимпекс".

След цели 4 часа ожесточени спорове на закрит пленум социалистите удовлетвориха молбата на Корнелия Нинова тя да сложи лидерския си подпис като вносител на промените заедно с ГЕРБ, за да не бъде упрекната БСП, че се страхува от истината, научи Канал 3. За същата стъпка се обяви на влизане на пленума и заместникът й Стефан Данаилов. Даже обеща той да даде "второто пръстче" за проекта на ГЕРБ.

Червените ще продължат да държат и на разширението на обхвата на ревизията наред с концесиите, обществените поръчки, реституцията и силовите групировки и ПГ на БСП ще инициира разговори заова с другите партии в НС.

58 членове на НС на БСП гласуваха "за" предложението на лидерката, 29 бяха "против", а 12 се въздържаха.

Същевременно червените обявиха за демагогия на ГЕРБ промените в основния закон заради ревизия на приватизацията. Заради това решиха в пленарната зала да гласуват против конституционните промени.

"БСП не подкрепя предложението на ГЕРБ за допълнение на Конституцията, като противоречащо на принципа на правовата държава и европейското право, непригодно да постигне реално възмездие, а целящо да подведе българските граждани и да отклони вниманието от реалните проблеми", приеха в позицията си членовете на пленума.

Нинова развила тезата, че с полагането на нейния подпис БСП ще е политическата сила, която няма да спира да търси отговори за това докъде е стигнала проверката. Тя декларирала пред своите, че не се страхува от бъдещи действия срещу нея и им обяснила, че акциите си в предприятието е притежавала преди да стане член на БСП, а когато се захванала с политиката, ги продала. Нинова подчертала убеждението си, че бизнес и политика са две несъвместими занимания.

Затова отново призовала "вън мутрите от политиката". За целта предложила да се изготвят законови промени, които да задължат всеки депутат да декларира дали е участвал в някоя от знаковите групировки на прехода. Освен това държала всеки, принадлежал към групировките, да няма право да заема висши държавни постове.

По време на горещата дискусия в киносалона на "Позитано" 20 твърд отпор на поправките в Конституцията дали червените юристи, начело с Янаки Стоилов и Михаил Миков. Твърдо против предложението на Нинова е било и становището на законодателния съвет към НС на БСП, предвождан от Стоилов. Противници на това БСП да се включи заявили, че партията ще загуби от участие в спектакъла на управляващите и освен това изтъкнали контрааргументите от гледна точка на правото. Да не влизаме този сценарий, призовал Румен Овчаров, но същевременно подкрепил желанието на Нинова да се подпише като съвносител на поправките.

Социалистите утвърдиха и предложението на ИБ на БСП във връзка с контрола на приватизационните сделки през годините, делата, прекратени по давност, и присъдите да бъдат изслушани икономическият министър и главният прокурор, а председателят на НС да поиска становище от аконодателния съвет в парламента.

По време на заседанието Нинова определила оставката на Димитър Главчев като политическа победа за БСП.

"ГЕРБ я приемат като компромис и жертва в името на връщане на опозицията в зала, за да не прави България лошо впечатление по време на председателството на Съвета на ЕС. Според тях председателят на НС не е направил грешка. Оценяват ни като деструктивна политическа сила, която руши държавата. Уви, горчивият урок не е научен", е заключила пред своите соцлидерката.

Националният съвет продължи заседанието с обсъждането на организационните мерки, които предлага ръководството за укрепването на партията.

Сред мерките е допитване сред социалистите за това каква си представят занапред БСП и широка дискусия за състоянието на партията.

Според някои казусът с Иво Христов и репликата "дебили" щял да влезе на обсъждане през последната точка "разни" от дневния ред.

На влизане на заседанието Ламбо се обяви категорично в негова защита, че не трябва да подава оставка, защото е ерудит, а освен това се извинил. В същото време зам.-председателят на БСП не скри, че случаят с репликата му за 80-те процента дебили вече стана нарицателно и се използва от опонентите под път и над път.

Корнелия Нинова и Зита Гурмай
15:43 | 17 Юли 2018 г.

ПЕС идва в София да натиска БСП за Истанбулската к...

15:43 | 17 Юли 2018 г.
Лични кадри на Партията на европейските социалисти идват у нас да инспектират как спазваме правата на жените и децата, как се борим с нас...
Цветанов обяснява за кризата с чумата
12:32 | 17 Юли 2018 г.

Мнозинството: Има чума в България, мерките на БАБХ...

12:32 | 17 Юли 2018 г.
Действията на БАБХ са адекватни, навременни и съгласно българското законодателство. Чума в България има в 7 общини с общо 30 хил. животни...
Нинова и Стойнев поискаха оставката на Порожанов
10:56 | 17 Юли 2018 г.

Нинова поиска оставката на земеделския министър за...

10:56 | 17 Юли 2018 г.
Соцлидерката Корнелия Нинова поиска оставката на земеделския министър Румен Порожанов заради заразата с чумата по овцете и козите в Стран...
Цвета Караянчева и Валентин Радев пред блока на Босия
16:34 | 16 Юли 2018 г.

Караянчева и Радев отидоха на крака в дома на Боси...

16:34 | 16 Юли 2018 г.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и вътрешният министър Валентин Радев отидоха на крака в дома на Николай Колев-Босия,...
Босия пред Народноот събрание
16:05 | 16 Юли 2018 г.

Босия не дойде, чакат го министър и председател на...

16:05 | 16 Юли 2018 г.
Николай Колев-Босия не дойде в Народното събрание, където имаше насрочена среща за 15.30 часа. Той бе поканен от председателя на парл...
15:55 | 16 Юли 2018 г.

Бетина Жотева осъди на 7000 лв. за клевета депутат...

15:55 | 16 Юли 2018 г.
Членът на СЕМ и бивш говорител на Външно министерство Бетина Жотева съобщи във Фейсбук страницата си, че е осъдила депутата от БСП Алекса...

гледай на живо

18.07.2018
 • в момента
  Новини
 • 00:30
  Спорт в обектива
 • 01:30
  Повторения
 • 05:30
  Кухнята на Звездев